Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-03-04 17:32

YLE: Nordea tvättade miljardbelopp åt Putin och Kreml

Grävande reportrar hos finska statliga tevekanalen Yle avslöjar att den nordiska storbanken Nordea sällar sig till banker som tvättar pengar åt Putin och Kreml. Det ska handla om mångmiljardbelopp (hundratals miljoner euro), som Nordea tvättat åt bland annat Putins innersta krets.
Penningtvättbanken bjuder på kaffe i Almedalen.
Nordea har alltså bistått ett hundratal ryska skalbolag att tvätta den ryska Kreml-diktaturens innersta krets pengar och slussa över dem till väst, trots sanktioner, och sällar sig till Swedbank och Danske Bank. Flera av de inblandade ska enligt den läcka som statliga finska tevekanalen Yles grävande reportrar granskat handla om personer tillhörande den ryske diktatorn Vladimir Putins innersta krets.

Kreml-diktaturens elit är belagd med sanktioner sedan den illegala invasionen och annekteringen av Krim och kriget i sydöstra Ukraina, men har tack vare Swedbank, Danske Bank och nu även Nordea kunnat runda sanktionerna.

Nordea har inte brytt sig om att identifiera kunderna bakom skalbolagen och har inte kontrollerat om pengarna är lagliga.

Men vanliga bankkunder ska nekas sätta in kontanter på konton, eftersom det när det gäller småpengar måste handla om finansiering av terrorism eller kriminalitet.

Vad vi kan vänta oss är ännu hårdare restriktioner och ifrågasättande av privatpersoner från de svenska bankerna, som kompensation för att man ser genom fingrarna med miljardbelopp och hundratals skalbolag.

För övrigt, angående Revolut, så är grundaren och VD:n son till en hög chef inom Gazprom, och Revolut anklagas för att ha råkat stänga av sin programvara för att avslöja illegala transaktioner under några månader. VD:n är dock numera brittisk medborgare, enligt den vanliga devisen att den ryska kleptokratins elit inte vill ha sina egna barn kvar i det dysfunktionella Ryssland, utan trygga i det välmående och välordnade Väst. Betyder förstås inte att det är något fuffens med Revolut, vem i sina sinnes fulla bruk vill liksom bo i Ryssland? Snarare är det en kvalitetsstämpel på individen om man flyr diktaturen och kleptokratin. Att landet drabbas av braindrain är föga konstigt, och vill man tryggt och lagligt bygga sig en framtid sker det inte i Ryssland. Det är också därför den ryska kleptokratins och diktaturens elit vill flytta sina pengar till Väst inför sin pension långt bort från Ryssland.

Frågan är vilka svenska banker som inte är inblandade i rysk penningtvätt. Handelsbanken och SEB står rimligtvis på tur. Det känns bra att använda den lokala sparbanksstiftelsen som huvudbank, med lokalkännedom om kunderna och på lite avstånd från de värsta avarterna i penningtvättens Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors och Baltikum.

En fördel med dessa penningtvätthärvor är att man får hoppas att myndigheterna i Väst i enlighet med sanktionerna nu beslagtar och tar pengarna i förvar, så kan de lämnas tillbaka till det ryska folket, som de stulits från (t ex genom köp av krigsmateriel som inte fungerar, där pengarna för den odugliga "moderna" utrustningen hamnar i en Putin-oligarks fickor), när diktaturen faller någon gång i framtiden.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. Sverige ett land att lägga strafftullar mot, borde vara värre med ett land som tvättar pengar storskaligt åt ryska gangster än länder som Finland som nekas sälja ost till vanliga ryska konsumenter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag vet var det Ryssland som införde bojkott mot ost. Det var inte väst som införde sanktioner av livsmedelsförsäljning https://www.nbcnews.com/storyline/ukraine-crisis/russias-sanctions-war-against-west-explained-n412416

   Radera
  2. Det är lugnt alla sanktioner stärker bara Ryssland bla bla bla. Se bara på Nordkorea, världens tuffaste land.

   Radera
 2. Har inte Nordea flyttat till Finland än? Så det blir deras huvudvärk menar jag...

  SvaraRadera
 3. Det här leder förhoppningsvis till att fler förstår att bankerna själva är den värsta skurkarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ska väl inte överdriva. Det är långt värre att illegalt invadera och ockupera ett främmande land än att tvätta deras pengar.

   Radera
  2. Mopongo, jag tycker skillnaden är marginell. Genom detta bidrar man till att brottslingarna kommer undan med det och på så sätt utgör en nödvändig länk för brottets framgångsrika genomförande. Som sådan tycker jag man gör sig medskyldig...

   Radera
  3. Brott av de här typerna skall väl ses inom kontext av förbrytarens roll och ansvar i stort.

   Jag skulle också se det som ett större brott om Nordea invaderade och anekterade Krim, men givet att de är en bank så är nog storskalig pengatvätt ett av de värsta brotten de rimligtvis kan begå.

   Radera
  4. @Anonym. Ja, medskyldiga men knappast de värsta skurkarna. Det finns till och med värre skurkar än Ryssland, exempelvis IS eller liknande historiska grupper.

   @Dave. Penningtvätt är nog ett av de värre brott en bank kan begå i egenskap av bank. Men det gör inte banker till de värsta skurkarna.

   Radera
 4. Sverige ett land utan fungerande Finansinspektion, ett land utan fungerande gränskontroll, ett land utan vilja att ta tag i IS-terrorister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och snart kommer mer undersökningar som visar att Sverige är världens minst korrumperande land med ett av världens lyckligaste folk...

   Radera
  2. Du glömde datainspektionen

   Radera
  3. Fy for hondan vad IS-terrorister o andra böss skulle få stryk o inte bara på flabben om di kom till Polen...
   I Polen är det ordning o reda bättre än i sverige

   Radera
  4. FI borde tillsammans med RB vara kandidater vad gäller utlokalisering av statliga myndigheter och institutioner. Finanssektorn i Stockholm är så pass liten att det finns risk för vänskapskorruption. Eller är det bara en slump att RB outtröttligt för en räntepolitik som berikar deras kompisar i bankerna och att FI ofta missar i sin tillsyn? Kanske det, men bara misstanken räcker.

   Radera
  5. Don, därför är det bäst att de blir kvar därnere. Där kan de få på moppo iaf, kommer de hit vet vi ju vad som väntar dem...

   Radera
 5. Lite OT, men ändå inom ramen för korrupt beteende.
  Samhällsnytt avslöjar, att statens utredare, Mp:s fd språkrör Marie Wetterstrand överlämnar en statlig utredning om hållbara biobränslen inom flyget till klimatministern. Samtidigt, är Wetterstrand delägare i ett bolag som skall producera biobränsle till flyget :-o Mer läsning https://samnytt.se/avslojar-maria-wetterstrand-utredde-fragan-om-fornybart-flygbransle-sitter-i-styrelsen-for-bolag-som-ska-producera-det

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske kan vara känsligt, fast inget bolag har mig veterligen patent på ett bränsle. Oavsett vilka rekommendationer man eventuellt ger så kan företaget på sin höjd gynnas indirekt eftersom det rimligtvis finns fler bränsleproducenter än det företag Wetterstrand äger aktier i.

   Radera
  2. Det finns minst ett slags "bio"bränsle där patentet lär ligga kvar. Syd-afrika sket dock i det och har moderna anläggningar. Ingen straffade dom...?

   Radera
 6. Handelsbanken klarar sig väl? De har ju inga kontor där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. SEB har dock verksamhet i Baltikum. Som svensk kund hoppas jag de hållit i tyglarna.

   Radera
 7. Amerikaner plundrar sina slavar (oss) skulle man istället kalla det för. De lyckades inte plundra Syrien och nu möjligtviss Venezuella. Så det som återstår är att plundra Europa, någon måste betala deras enorma skulder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så länge olja betalas i dollar så måste ju alla oljeberoende länder ha dollar-reserver vilket håller uppe kurserna o beroendet av den amerikanska dollarn

   mina polska affärskontakter vill dock inte ha dollar utan det är euro eller zloty i kontanter som gäller... Svenska kronor skrattar de åt..
   Tidigare var det tyska mark som var valutan..

   Radera
  2. Nån som vet om Putin & co tar betalt i dollar eller euro för oljan o gasen ?

   Radera
 8. Ja fi for jävulen vilka fubbickar det sitter...
  Nu väntar jag bara på att SEB också skall dratta dit ...

  Hade ju Swedbank - Färs o Frosta Sparbank - tidigare men sa upp affärerna med dom för några år sedan..

  Sossebanken PK-Banken har jag aldrig ens befattat mig med

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur ser det ut med Länsförsäkringar´s bank?? Är det ett alternativ?

   Radera
  2. Ja, det vette fanken!
   Länsförsäkringar är ju liksom en del av den gamla bonnarörelsen... Jordbrukskassan o Länsförsäkringar...
   Men jordbrukskassan blev ju Föreningsbacken och slukades sedan av swedbank

   gör du affärer med polen o andra länder i centraleuropa dyker alltid Raiffeisen Bank upp Tänk Lantmännen o Jordbrukskassan o andra kooperativa jordbruksföreningar...

   Radera
 9. https://www.theguardian.com/world/2019/mar/04/banking-leak-exposes-russian-network-link-to-prince-charles-troika-laundromat

  SvaraRadera
 10. Gör sverige och svenska storbolag något rätt överhuvudaget i dagsläget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns inte så. Dags att börja demonstrera. Vad ska vi ha för färg på västarna?

   Radera
  2. regnbågsfärgade och HBTQ-certifierade givetvis.

   Radera
 11. Någon som är förvånad? Den ena banken är inte bättre än den andra. Där pengarna finns även girigheten. Sverige var kompis med både Stalin och Hitler för pengar. Inget konstigt i det. Det är bara naiva verklighetsfrämmande fanatiska och oförstående ideologer som tror något annat. Sverige säljer gärna vapen till diktaturen Saudiarabien och ser inga bekymmer i att världens största diktatur tids nog kommer att äga en majoritet av Sveriges företag. No probz bob.

  SvaraRadera
 12. Bank- och finansbranchen är väl till sitt innersta väsen skum. Finns väl ingen oförvitlig storbank överhuvudtaget. Blir löjligt med större kursrörelser av dessa ständiga "upptäckter" i bank efter bank. Antar att börspsykologin trubbas av successivt av banker som avslöjas med ett eller annat, eftersom väl placerarkollektivet har det i beräkningarna att branschen är korrupt. Få se om det blir någon större reaktion imorgon; idag hade aktien gått ner ca 4% vid stängningen.

  SvaraRadera
 13. Det påstås att Deutsche Bank sitter på värdelösa derivat för runt 70 Trillion Euro. Mycket av det pålurade av amerikanska banker. Därav en aktiekurs som förlorat -92% av värdet sen 2007. Hela EU är pestsmittat. Italiens största bank, UniCredit -97% sen 2007. Och så fortsätter det med europeiska banker. CreditSuisse, RBS, Barclays, Bankia osv. Dessutom har många länder tvingats ta över bankernas skitlån. Grekland och Ireland är några exempel. Och Grekiska folket betalar typ 40%? av sina skatteintäkter i ränta till hemliga europeiska banker varje år, i minsta 60 år framöver. Godnatt Grekland, syns om 60 år, om det finns något kvar efter rovdriften. DN tyckte det var lysande. Ibland undrar man verkligen hur det står till. Reformering av det ekonomiska systemet framöver?

  SvaraRadera
 14. "Grekiska folket betalar typ 40%? av sina skatteintäkter i ränta till hemliga europeiska banker varje år, i minsta 60 år framöver."

  Hemliga banker?

  SvaraRadera
 15. Penningtvätten är bara toppen på ett isberg antar jag, då själva finansiella systemet är riggat för att bankerna ska kunna mjölka folket på pengar.

  En rejäl ögonöppnare för mig var boken "Bankerna och skuldnätet":

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Bankerna_och_skuldn%C3%A4tet_(bok)

  Har inte recenserats i vanliga medier och finns väl anledning till det. Boken hade varit systemfarlig om folk hade brytt sig.

  SvaraRadera
 16. Ja, ja det är bara siffror på en papperslapp och hamnar dom i tropikerna så möglar dom snart, hur var det dom sa, lätt fånget snart förgånget!
  Och är det ettor och nollor så kraschar hårddiskarna tids nog eller försvinner ut i rymden, kanske till Mars där man lär sätta upp en serverhall för kringflygande bläddor?

  SvaraRadera