Aktuellt

Must: "Väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" - "hybrida hot mot Sverige varje dag"

I sin nya årsöversikt för 2020 skriver det svenska försvarets militära underrättelse- och säkerhetstjänst Must att "ett väpnat angrepp ...

2019-03-07

Vinimportörer rädda för gårdsförsäljning - säljer själva vin för 7.5 miljarder

OBS: Om du är under 25 år får du inte läsa detta blogginlägg, utan ska klicka på denna länk istället. Inlägget innehåller också marknadsföringsuppgifter kring mitt eget vin.

Vinimportörerna Winemarket Nordic (aldrig hört talas om deras viner), The Wine Team Global (Big Zin, Langhe Nebbiolo), Giertz Vinimport (Louis Bouillot, Ecologica), Chris Wine & Spirits (?) samt Iconic Wines (Allegrini) har skapat en propagandasajt mot den svenska gårdsförsäljningen av lokalproducerade alkoholdrycker, som beslutades om i våras och ska införas framöver. Uppenbarligen känner dessa vinproducenter sig hotade av den minimala produktion, som kan bli aktuell i Sverige, eller så har de så diskutabla produkter att svensk vinproduktion skulle kunna utgöra ett hot. Tillägg: Det ser ut som samtliga dessa fyra vinimportörer ingår i samma koncern, koncernen Viva Wine & Spirits.
Mitt eget vin Preparatus Supervivet,  här med ostbricka respektive en enklare middag med souvas, egenodlad grillad aubergine, egenodlad saltkokt potatis och egna syltade granskott. Tallrikarna är förstås Wedgewoods Cornucopia.
Tydligen upplevs möjligheten för de nisch- och småproducenter av alkoholhaltiga drycker, som med genomförandet av gårdsförsäljningsbeslutet kommer få sälja direkt från produktionsstället, som ett hot för en del importörer av tvivelaktiga alkoholdrycker. Kanske inte så konstigt att det generellt inte är några kända drycker i importörernas sortiment - det är inte så att svenskt vin kommer kunna konkurrera kvalitetsmässigt med riktiga viner.

Oavsett kommer den så kallade gårdsförsäljningen bara vara en liten nisch för fantaster och inte påverka de stora importörernas volymer ens märkbart. Man får en känsla av att några har träffats, druckit lite för mycket fabriksutblandade drycker och hamnat i en filterbubbla, varpå man drog igång sin propagandasajt. Tillägg: Det ser ut som att samtliga dessa vinimportörer ingår i samma koncern, och bara är ett sätt att dölja detta. Det mesta i dessa importörers sortiment har jag inte hört talas om, men jag vet nu att jag inte ska ha Langhe Nebbiolo liggande i vinkällaren framöver, välja en annan cremant eller hellre riktig champagne än Loius Bouillot, och med sorg sluta fylla på min avsevärda samling av viner från Allegrini, som väl är det enda från dessa importörer med viss kvalitet. Lite besviken där, men det får helt enkelt inte bli några mer inköp av La Poja, La Grola, Palazzo de La Torre eller Allegrinis Amarone till källaren. Synd, men jag får väl prova något svenskt istället.

Winemarket Nordic, som har privilegiet att ha flaskor i Systembolagets ordinarie sortiment (där t ex inte mitt vin finns, som bara finns i beställningssortimentet), omsatte 221 MSEK och gjorde en vinst på nästan 5 MSEK år 2017. Man verkligen förstår hur de tror att dessa enorma försäljningsvolymer kan hotas av svensk produktion, och tänker med värme i hjärtat på hur de värnar om svenskarnas alkoholvanor, efter att ha sålt hundratusentals flaskor till svenskarna.

The Wine Team Global hade en försäljning på 728 MSEK och gjorde 49 MSEK i vinst 2017.

Detta är ingenting mot Giertz Vinimport, med storsäljare som det ekologiskt märkta billiga skräpet Ecologica. Bolaget omsatte 2 930 MSEK och gjorde en vinst på 148 MSEK år 2017. Alltså nästan tre miljarder och sannolikt miljontals flaskor sålda. Verkligen bra att de ömmar över svenskarnas alkoholkonsumtion så mycket att de vill hindra gårdsförsäljning.

Chris Wine sålde dryck för 318 MSEK och gjorde en vinst på 19 MSEK. Exakt 19 MSEK. Alltså 19 000 kSEK. Någon kreativ bokföring att granska kanske.

Iconic Wines är lilleputten i sammanhanget och sålde bara drycker för 85 MSEK med blott dryga 1 MSEK i vinst år 2017.

Till detta kommer Systembolagets påslag (40%?), alkoholskatt och moms (25%), och lobbygruppen har oräknat alkoholskatten tillsammans fått svenskarna att hosta upp runt sju och en halv miljard kronor för vin och alkohol.

Tillägg: Samtliga dessa vinimportörer tillhör samma koncern, Viva Wine & Spirits AB med huvudkontor på Blasieholmen i Stockholm. Det handlar alltså om en och samma ägare.

Stora pengar, som man nu alltså känner blir hotade av gårdsförsäljning. Frågan är bara hur man kunnat nå hit, med tanke på att man är rädd för några ölpimplande hipsters i ett industriområde eller någon halländsk småbonde, som planterat några vinstockar på en södersluttning och kanske kan producera några hundratalet flaskor vin om året, i kontrast till miljontals sålda av lobbygruppen. Min killgissning är att man enbart nått dit man är tack vare Systembolaget och att man uppenbarligen har rätt kontakter för att få in undermåliga produkter i ordinarie sortiment. En gräddfil man vill behålla, en gräddfil som bara är värt något om man har ett monopol.

Det är ju trevligt att dessa vinimportörer är oroliga över att svenskarna ska dricka mer alkohol. Mitt ödmjuka förslag är att man råder bot på detta genom att dricka mindre och helt enkelt sluta köpa produkter från dessa vinimportörer denna koncern.

Listorna med produkter från dessa vinimportörer på Systembolaget hittar du på dessa länkar: Winemarket Nordic,  The Wine Team GlobalGiertz VinimportChris Wine respektive Iconic Wines.

29 kommentarer:

 1. Langhe Nebbiolo är inget vin utan nebbiolo från Langhe i Piemonte. Finns massa olika producenter.

  SvaraRadera
 2. Spontant så är jag ju fundersam på vilka produkter som blir aktuella för gårdsgörsäljning.

  Sverige är ju inte direkt ett vinproducerande land så att just tappa i vinförsäljningen tror jag ju inte så mycket på, det som vi däremot kan är ju öl som snart produceras på varenda gata i Sverige. Så om ninte vinimportörerna också sitter med ett ölsortiment så har jag svårt att se ett så stort tapp i deras försäljning.

  Vill du ha vin till middagen så är det ju svårt att byta ut den mot en lokalproducerad och såld öl, då får du ju inte vin...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väldigt konstigt. Viva-koncernen är väl dock enormt tighta med Systembolaget, som är emot gårdsförsäljning, fast knappast får driva politik på det viset.

   Radera
  2. Du tror väl inte på konspirationer, Lars? ;)

   Radera
  3. Fick just ett mail om att det är Kreml och fossilbränslemaffian som finansierar siten.

   Där ser man.

   Radera
 3. Det kan vara inkörsporten till tyngre legaliseringar, så som att få köpa starköl på ICA.

  SvaraRadera
 4. Din vinsamlimg verkar vara väldogt Italientung. Doktor Tim ordinerar fler viner från Kalifornien och Sydafrika. Seghesio är en favorit i hushållet men allt av kvalitet innehållande zinfandel från sonoma/russian valley är klart drickvärt.

  Är man lite experimentell skulle jag rekommendera nåt från Oregon. Som röda Bordeauxviner men utan den fransksnobbiga prislappen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har väl inte listat vad jag har i källaren?

   Radera
  2. Är det Chateau de Fritzl du har i källaren?

   Radera
  3. Nu ar val inte Oregon kant for Bordeaux style viner. Daremot ar man mycket duktig pa att producera hog kvalitet Pinor Noir samt Pinot Gris samt Riesling...

   For Bordeuax style produceras dessa battre in en delstat soderut eller alternativt norrut.

   Zin fran Paso Robles kan rekommenderas.

   Radera
  4. Bourgogne, bourgogne, bourgogne. Undra när jag ska få in i mitt huvud att inte blanda ihop det med Bordeaux.

   Radera
  5. Kellerbier Fritzl bör det väl vara? Är nästan bara i Transleithanien det odlas rött i det landet.

   Radera
 5. Men är inte gårdsförsäljning av vin första steget till att vin och spritmonopolet försvinner och i slutändan systembolaget?
  Gårdsförsäljning låter ju pittoreskt men vad är en gård och hur kommer detta att kringgås. Jag är inte övertygad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om finländarna - som enligt nyligen presenterade undersökningar numera är bättre än vi svenskar på det mesta - kunnat lösa denna fråga utan att få sitt detaljhandelsmonopol ifrågasatt borde vi också kunna göra det.

   Dessutom får man ju numera köpa starköl på ICA i Finland :-)

   Radera
  2. Nä, herrn!
   ICA finns ej i Finland
   Prisma, City market säger hustrun. Vår inköpschef...

   Radera
  3. ICA verkar vara iblandade i det mesta, tänker då på försäljningen av luftvärnsrobotar, handeldvapen, granater m.m. i Ukraina/Krim. Kanske dags att syna bolaget närmare i sömmarna...

   Radera
  4. Hur har finländarna motverkat sån utveckling? Eller har de bara nyligen tillåtit detta och inte vet något om långsiktiga konsekvenserna?

   Nåväl en sådan farhåga kan ju vara skäl till att de känner sig hotade. Faller monopolet kanske deras dominerande ställning riskeras. Det kan alltså vara ett större hot än någon obetydlig småproducent de ser framför sig när de kampanjar...

   Radera
  5. Om det är ett absolut krav att endast lokalt producerad sprit/vin/öl får säljas och ingen ytterligare tilläggsförsäljning så borde det vara svårt att Ica sätter i system och har en gård vid vare butik. Med lokalt menas att det ska vara producerat på samma fastighet, sedan kan det sättas ytterligare krav på småskalighet m.m. och öppettider. Det kommer ändå vara dyrare än bolaget så det kommer förmodligen mest vara speciellt intresserade. En vanlig Svensson tar ändå bolagets i samband med övriga inköp på Ica Maxi och orkar inte köra 3 mil för en flaska surt vin för 200 kr.

   Radera
  6. skepparn, i det här fallet är ICA snarast att jämföra med att man säger "googla" även om man använder en annan sökmotor. Eftersom jag själv jobbar åt ICA vet jag mycket väl att ICA inte finns i Finland men jag visste inte heller vilka matvarukedjor man råkar ha där. Så du får kalla det en lapsus från min sida om du vill, jag kallar det mer för "vidgad betydelse av varumärkesord" som säkert har något finare namn också.

   Radera
 6. Vindruvor är väl inte sveriges bästa gren, men andra bär och fruktviner kan ju få ett uppsving, liksom öl, cider och dess derivat som mjöd och gotlandsdricku m.fl. lokala specialiteter.

  Ser dock inte hur det ska kunna konkurrera med den reguljära vinförsäljningen.

  Så ja, denna partsinlaga var högst suspekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grythyttan har ett "rött" bärvin som är helt ok som substitut. Kostar runt hundralappen och smaken är, som ett fruktigt rödvin kan man säga.


   Systembolaget är en fantastisk kund att ha om man kan leverera de volymerna som krävs. Det svenska alkoholmonopolet som sträcker sig till 8,5-9 miljoner konsumenter är typ en av världens största detaljhandelsorganisationer för alkohol (det finns monopol på annat håll men i USA och Kanada är det staterna/provinserna som sköter dem och de flesta av dem med monopol har en mindre befolkning än Sverige )

   Radera
 7. Det stavas sUOvas. Verkar svårt det där, så svårt att google ger fler träffar på souvas. Nu vet du.

  SvaraRadera
 8. Solaris från Arilds vingård i Skåne är ett helt okej vitt vardagstjut. Vi har det alltid hemma. Något bra svenskt rött vin har vi dock inte hittat än. Noterar tacksamt vintips från Tim ovan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Solaris? Smakar det som Stanislaws lem?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. Säkert att gårdsförsäljning blir verklighet? Sist jag läste var förslaget uppskjutet för ny utredning 2020?

  SvaraRadera
 10. Varför inte ett vin från Seattle, Avennia producerar ett flertal goda och omtalade viner!

  SvaraRadera
 11. Lobby lobby lobbylister. Det var det jag misstänkte hela tiden

  SvaraRadera