Aktuellt

Must: "Väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" - "hybrida hot mot Sverige varje dag"

I sin nya årsöversikt för 2020 skriver det svenska försvarets militära underrättelse- och säkerhetstjänst Must att "ett väpnat angrepp ...

2019-03-31

Vid klockan fjorton idag är 89% av elpriset skatt

Vid klockan två idag går 89% av elpriset till skatt. 11% tillfaller elproducenten, resten hamnar i Magdalena Anderssons (S) ficka.
"Så här stor andel av elpriset är skatt."
Klockan två idag kostar elen utan skatt 7 öre per kWh för oss som har timdebitering, oräknat nät och påslag från elhandelsbolaget. Detta i en kombination av vackert väder, sol och vind, som gör att det svenska elnätets ostyrbara obalanser via främst vindkraft ger en rejäl överproduktion och det därtill är en söndag med tillhörande lägre förbrukning pga färre arbetsplatser igång.

Det innebär att elpris utan elnät är (7+43.38)*1.25=62.975 öre per kWh via energiskatt och moms, undantaget Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och vissa kommuner i Västernorrland, Värmland, och Dalarna som har lägre energiskatt.

Kort sagt är 1-7/62.975=88.88% av elpriset utan elnätskostnader och utan elhandelsbolagets påslag vid klockan två idag skatt.

Själv säljer jag min solkraftel för 70 öre per kWh via Falkenberg energi, där jag har fast elpris på såld el, men valt timrörligt elpris på konsumtionen. Solpanelerna producerar i skrivande stund cirka 3500 W, med momentana toppar över 4000 W, beroende på molntäcket.

Passar på att köra lite tvättmaskiner och torktumlare på dippen, samt laddar elbilen med några extra kWh. Frågan är om jag ska dra igång luftvärmepumpen också och buffra upp lite värme i huset inför kvällen och natten? Det kommer dock vara rejält varmt ändå inomhus via solinstrålningen och utetemperaturen som redan är 8.8 grader, trots en samstämmig prognos om en värmetopp på 7 grader i eftermiddag.
Dagens utomhustemperatur, norrsidan  av huset och i skugga förstås.

Priset stiger igen till mer normala vårnivåer mellan 30 och 40 öre från klockan 17 och framåt.

Energiskatten debiteras numera på elnätbolagets del av elräkningen.

26 kommentarer:

 1. Bara den mentala ansträngningen gör att det inte är värt det att optimera på den nivån. Livskvaliteten blir helt enkelt för låg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ju vara sådana små ansträngningar som blir till näring för själen..

   Radera
  2. Optimering lika att systematiskt undanhålla skatt = skattebrott.
   Snart knackar fogden på dörren och och kräver statens nio delar av tiondet.

   Radera
 2. Om du har en normal tvättmaskin så innebär din timing med tvätten att du sparat ca 50 öre jämfört med normalpris à 60 öre / kWh inkl moms. Man får nog ha en väldigt låg timlön för att det beteendet ska löna sig.

  SvaraRadera
 3. Just nu importerar vi för fullt från Danmarks vindkraftverk. Vår egen vindkraft ger över 25% av elproduktionen och nettoexporten är som nästan alltid stor.

  Mer vindkraft byggs ut i högt tempo och åtminstone exporten till Polen minskar mängden kol som bränns. År för år blir nya vindkraftverk allt effektivare och det gäller också mer direkt solel. Ser just nu bara två närliggande andra sätt att producera el i större skala som ser ut att bli än lönsammare de närmste fem åren. Climeons lågtemperatur värme från främst jordens inre och och spillvärme på fartyg samt månkraft och havsströmmar för Minesto. På lite längre sikt finns andra tänkbara prisvärda elproducenter.

  Någon sänkt skatt finns inte att se för mig på el. Hoppas däremot på kraftigt höjd skatt för olja och kol. Men möjligen blir det bara lite mindre subventioner till det fossila.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du någon kalkyl eller referens till hur mycket fossila bränslen subventioneras i Sverige?

   Radera
  2. Det är klart att när det är så blåsigt som nu skall vindkraften spara vatten i magasinen till när det inte blåser.

   Problemet är när vindkraften står för en så stor andel att vid mindre blåsigt väder finns det inte reglerkrsft eller baskraft.

   Climeon och de andra systemen kommer aldrig ersätta storskalig elproduktion i kraftverk to-grid utan extrema kostnader.

   Radera
  3. Carl-Fredrik jag tog senaste vilket var NWT som för några dagar sedan skrev att subventioner av fossila bränslen kostar Värmland 803 miljoner om året...
   Runt 3 000 kronor per värmlänning varje år av våra skattepengar går till subventioner av just fossila bränslen.

   Om subventionerna är lika stora även utanför Värmland betyder det totalt ca 30 miljarder.

   Rickard vi har klarat oss bra hittills med vindkraften och enda "felet" har varit att priset på el varit lågt ibland, som just nu när vio exporterar stort till Norge och importerar nästan gratis från Danmark.

   När du så säkert avfärdar ny elproduktion kanske du kan utveckla detta lite. Minesto har en äldre beräkning på vad de med de då mer osäkra mätvärdena anser sig kunna nå upp till på sikt. Nu har de vidareutvecklat sina drakar och nått än bättre resultat. Ja siffran för några år sedan var 1,5 ggr den tidens elproduktion i all världens kärnkraftverk.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Jag hittade artikeln i NWT men då jag inte är prenumerant kan jag inte läsa den. https://www.nwt.se/2018/11/24/subventioner-av-fossila-branslen-kostar-varmland-803-miljoner-om-aret/

   Jag misstänker dock att resonemanget baseras en debattartikel i samma tidning infört strax innan. Dags att förbjuda fossila bränslen av Johanna Sandahl Ordförande, Naturskyddsföreningen. https://www.nwt.se/2018/11/10/dags-att-forbjuda-fossila-branslen/ Hela resonemanget bygger på skatteundantag som finns inom vissa sektorer.


   Med Naturskyddsföreningen logik blir det enkelt. Avskaffa de höga generella skatterna vi har på fossila bränslen så upphör också subventionerna. Med Naturskyddsföreningen logik blir också subventionerna av fossila bränslen lägre i exempelvis USA då de generella skatterna på fossila bränslen där är mycket lägre än i Sverige.

   Men varför inte följa Naturskyddsföreningens förslag som då snabbt driver en stor del av exportindustrin och jordbruket bort från Sverige. Vi producerar exempelvis knappt hälften av våra livsmedel i Sverige så även resten kan vi importera.

   Radera
  5. Siffrorna kommer säkert från Naturskyddsföreningen. Här sammanfattad av Ny Teknik https://www.nyteknik.se/miljo/ny-rapport-fossila-branslen-subventioneras-med-miljarder-6904137

   "I rapporten listas de olika subventionerna i Sverige. Den största posten är 12,4 miljarder kronor i skatteundantag för fossila bränslen, varav 8,2 miljarder går till lägre energiskatt för dieselbränsle. Siffrorna gäller för 2017.

   Andra stora poster är reseavdraget som subventioneras med 5,6 miljarder och skattebefrielsen för utrikesflyget, 6,4 miljarder. Förmåner till fossildrivna bilar kostar 1,8 miljarder, och en lika stor summa läggs på den nedsatta momsen för inrikesresor. Totalsumman för subventionerna 2017 var 29,9 miljarder."

   Det som gör det förvirrande är att man kallar lägre skattenivåer och avdrag för subventioner. Jag gissar att många tänker att en subvention betyder att staten betalar en del av summan och inte bara tar in mindre skatt. Vad som är semantiskt korrekt vet jag inte men det är iaf var siffran kommer från.

   Radera
  6. För mig är det självklart att om någon slipper skatt är det en subvention. När stora datacentraler slipper skatt medan lokala företag får betala betyder det att de stora subventioneras.

   Dieselsubventionerna för bönder bör ändras till något annat bidrag (högre) så bönderna stimuleras till att bli modernare och producerar med hög kvalitet och inte bara ett primitivt kilopris.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Det räknas som dold subvention. Sedan kan man fundera på om subventionen ligger hos producenten eller konsumenten och varför det är så.

   Radera
  8. Gruvor slipper all skatt på diesel, men vanliga lastbilar betalar den skatten. Producenten av malm subventioneras när gruvföretaget använder diesel.

   Sedan beräknas drygt 5000 dö pga främst kväveoxider och partiklar varje år i Sverige. 42 miljarder har beräknats som kostnad för dessa dödsfall. Utfasning av de värsta bilarna bör alltså ge en kraftig besparing. Om man tar med detta som en sorts subvention av fossila transporter mer än dubblas subventionerna.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  9. Nanotec
   "För mig är det självklart att om någon slipper skatt är det en subvention. När stora datacentraler slipper skatt medan lokala företag får betala betyder det att de stora subventioneras."

   Hur ser du på att spårtrafiken inte betalar elskatt på den el man förbrukar? Skall det betraktas som en dold subvention av spårtrafiken som bör avskaffas? Jag har i alla fall inte sett att naturskyddsföreningen tagit upp den frågan.

   Sedan borde en seriös debattör också ta upp hur mycket skatt staten tar in på skatter på fossila bränslen då man diskuterar hur mycket man missar pga. skatteundantag. Varför undviker naturskyddsföreningen det?

   Radera
  10. För att Naturskyddsföreningen som alla andra väljer att sila mygg och svälja elefanter , i enlighet med det som gynnar syftet.

   Nanotec, du får gärna visa mig hur ditt påstående att det är mera ekonomiskt?
   Att det finns en teoretisk kapacitet i GW det köper jag både för vind , sol och vattenströmning. Vet du att om en miljard människor satte sig och trampade på en cykel med generator kan man få ut nästan 100 GW. Men det kostar mer i energi att få ut energin, och infrastrukturen blir fruktansvärd.

   Å andra sidan, i vissa fall är det enda alternativet att med muskelkraft göra något off-grid.

   Sverige skulle behöva 27000 Climeonmoduler a 150kW. Det faller på sin orimlighet.
   De är ekonomiskt lönsammma när de ersätter dyr dieselgeneratorel (pris 1,5-2,5 kr/kWh) eller offgridvarianter med dyr infrastruktur ELLER när det är lätt att plugga in sig på befintligt elnät OCH det finns gratis energi.

   Det ligger en poäng i att reseavdragen är en subvention, självklart skall de bort och inkomstskatterna sänkas i samma utsträckning. Men skattesystemet är inte logiskt på energi eller bränsle.
   Du kanske tycker att jordbruket i Sverige skall betala full skatt på dieseln samtdigit som vi inte kan förhindra importen ?
   Kanske subventionen skulle bestå i andra faktorer som kompenserade för sämre produktivitet OCH det faktum att exempelvis Naturskyddsföreningens lobbyism gjort regelverken för jordbruken i Sverige ännu dyrare?

   Gällande datacentraler- håller med. Det är energiekonomiskt självmord att skänka bort vår el.

   Radera
  11. Carl-Fredrik jag anser det mycket viktigt att styra bort från det fossila. Ett litet verktyg är subvention av el till spårbundet.

   För att bli lite seriösare i dina ögon. 2113 miljarder betalade vi totalt i skatter. ca 50 miljarder var energiskatt fördelat:

   Skatt på elektrisk kraft 24,8
   Energiskatt bensin 11,6
   Energiskatt oljeprodukter 13,3
   Energiskatt övrigt 0,2

   Jag är inte representant för Naturskyddsföreningen.

   Rickard jag anser inte att vi idag ska ha bara en typ av energikälla. Climeons moduler blir garanterat billigare att tillverka med varje fördubbling av antalet
   som i princip allt lite mer komplext som tillverkas. Jag tror det är goda möjligheter för Climeon att tillverka och sälja mer än 27000 moduler om några år men knappast i Sverige.

   Minesto har allt större möjligheter med havsströmmar när vindkraften byggs ut till havs. Gemensamma ledningar med högspänd likström. På sikt även egna kablar från lämpliga strömmar. Vatten väger nära 1000 ggr mer än luft så drakarna behöver en bråkdel av vindkraft i materiel för samma produktion. Dessutom el dygnet runt och drakar i stora mängder på begränsad yta skyddat under havsytan. För Sverige bara via Norge.

   Jordbruket ska betala fullt för diesel men subventioneras mer på andra sätt än det om jag får bestämma. Vi har för lite egen produktion av livsmedel. Hur vi kan lösa det med Eu vet jag inte. Möjligen garanterade inköp av närproducerad kvalitetsmat till skolor, sjukhus, militär mm. Import av dålig mat som det polska köttet nyss behöver skärpas. Tester av mängd antibiotika och gifter i maten behöver skärpas.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  12. Känner till gamle Göte som är tveksam till betydelsen av CO2 och mest verkar skriva om klimat idag. Förr skrev han bra om elektronik.

   Hur ser du själv på CO2 och klimatet Sigge?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  13. Så när jag får behålla mer av mina pengar p.g.a. av lägre skatt så är det en subvention? Det resonemanget kan bara komma från en kommunist. Fy fan.

   Radera
  14. Markus nu hade du otur när du tänkte. Jag vill minska CO2 inte höja skatter i allmänhet. Dyrare att bränna fossilt men billigare att göra det mesta annat.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  15. Co2 är nyttigt och kvävet göder skogen. Bra skit

   Radera
 4. Inte rakt ner i hennes ficka iof utan ner i den gemensamma statens ficka. Men skit samma, lika bra att spä på politikerföraktet när tillfälle ges.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej men i en hel hög med olika tjänstemän i olika positioner i samhället som använder dem till en massa tok. Genusforskning t ex. Eller små privata projekt i olika verk som är otroligt spännande för alla inblandade men som inte ger Sverige ett skit tillbaka. 800 miljoner till Tanzania etc.

   Radera
 5. Just sagt upp elavtalet från E.ON för att teckna med en annan leverantör. I fredags ringde en säljare från E.ON och kunde erbjuda 10% rabatt på det fasta priset om jag tecknade mig på två år. Eftersom jag letar en leverantör som köper min solproducerade energi till bättre villkor tackade jag nej till E.ON.
  'Verkar dock finnas marginaler trots allt och som vanligt är man f**kad som kund om man inte är om-sig-och-kring-sig och byter leverantörer hela tiden.

  SvaraRadera
 6. Toppar på 4000 W! Så då kan du köra två vattenkokare samtidigt ?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför jag nu skulle vilja göra det?

   Radera
 7. Just nu fylls norska kraftverksdammar med svensk el. Perfekt att använda en dag då det blåser lite mindre.

  SvaraRadera