Aktuellt

Must: "Väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" - "hybrida hot mot Sverige varje dag"

I sin nya årsöversikt för 2020 skriver det svenska försvarets militära underrättelse- och säkerhetstjänst Must att "ett väpnat angrepp ...

2019-03-18

Valueguard: Lägenhetspriserna steg i storstäderna - ner i mellanstora svenska städer

Valueguard rapporterar att deras kvalitetsjusterade lägenhetsprisindex steg under februari i landets storstäder, men föll i mellanstora svenska städer. Säsongsmässigt var detta en nedgång. Villapriserna föll i Stockholm och Göteborg. Lägenhetspriserna i Stockholm följer fortfarande månad för månad kraschen på 90-talet.
Medelpriser stickprov bostadsrättsannonser Östermalm 1989 - 1994 och utvecklingen hos Valueguard lägenhetsprisindex Stockholm 201606 - 201902.
Lägenhetspriserna i Stockholm fortsätter månad för månad att matcha utvecklingen under 90-talets priskrasch på Östermalm. Det är fortfarande förstås en ren slump att det ser ut så här och saknar prognosvärde, men är ju alltid intressant ändå. Statistiken för mars kan bli avgörande i att bryta samvariationen, då fortsatt skuggning av utvecklingen kräver att prisraset inleds nu.

Säsongsmässigt föll lägenhetspriserna i Sverigeindex, då medelutvecklingen 2011 - 2019 januari - februari är +0.6% mot +0.3% nu i år 2019. Prisutvecklingen var alltså svag, och i mellanstora svenska städer föll lägenhetspriserna med 0.2%.

Att uppgången var säsongsmässigt negativ hindrar förstås inte partsinlagorna, dvs mäklarkåren och bankerna, bostsadsutvecklarna och förstås storstadsjournalisterna med sina högbelånade bostadsrätter, att säga att läget är positivt på bostadsmarknaden. Det viktiga är ju inte verkligheten, utan verklighetsbeskrivningen, eftersom bostadsmarknaden styrs av psykologi.

19 kommentarer:

 1. "saknar prognosvärde, men är ju alltid intressant ändå"

  Ja, sådant är alltid intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte för dig kanske men tänk på alla som vill bekräfta sin magkänsla med siffror och en graf.

   Radera
 2. I det bostadsområde som jag bevakar (Stockholm) var det få objekt ute i februari. En del budgivningar. Nu i mars är det många fler objekt ute. Nästan inga bud alls.

  SvaraRadera
 3. Skillnaden på 90 talet var att räntan var mycket högre hade set varit en bråkdel säg rörlig på 4% så hade effekten och nedgången gått snabbare nu tar det längre tid, men intressant att skyltar på gatorna tagits bort ( "miljöskäl") och många överstrukna tidigare pris trollats bort
  Allt för att mörka

  Även de som säljer hus kommer få utmaningar hade en vän som köpt från en mindre leverantör som slarvar de gör röda siffror och samma där precis som bostadsutvecklare som går i konkurs under ett projekt vem hamnar i kläm ?

  Det är bara en tidsfråga innan det kommer en smäll och psykologin påverkas direkt

  Senaste i dag var det en köpt artikel från mäklarbranschen att politikerna riskerar ( förmodligen ränteavdrag)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som tur är påverkar inte problem i mäklarföretag bostadspriser. Varje gång mäklarbranschen blir överetablerad får den kris, men det är inte samma som bostadskris.

   Radera
 4. Nu är det bara villor i Stockholm som tappat i värde på ett års sikt. Det vill säga om du bor någon annan stans och följde rådet att sälja för ett år sedan istället för nu, så var det med facit i hand en dålig affär. Kan vara värt att tänka på om någon råder dig till att sälja nu.

  Ökande index på ett års sikt gäller även bostadsrätter och villor i mellanstora städer.

  Slutsats: De påstådda säsongsmässiga minskningarna som basuneras på den här bloggen resulterar i ökande priser på ett års sikt. Inte lika stor ökning som vanligt, och i vissa fall mindre än inflationen, men absolut en ökning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har du försummat inflationen.

   Radera
  2. Samt den skvalpande valutan.

   Radera
  3. Nej, läs igen.

   Vidare kan man konstatera att effekten för de flesta bostadsägare senaste året varit:

   Ökad lön
   Billiga räntebetalningar
   Ökat bostadsvärde
   Stillastående värde på lån, eller minskat om det amorteras

   Ett bra år!

   Radera
  4. Har inte missat valutan, att Kolmården vill skaffa vargar eller att grannen inte köpte ny bil i år och en väldig massa andra saker.

   Radera
  5. Ska fixa fram inflationsjusterade priser. Som bekant fallit senaste året.

   Radera
  6. Det är bra när priserna faller på grund av inflation men inte nominellt. Tveksamt om det närmsta året kommer bjuda på inflationsjusterad nedgång kommande året dock, bortsett från Stockholm.

   Stor risk att inflationen går ner närmsta tiden, då exportframgångarna nog syns brett i löneökningar först nästa år.

   Trots svårigheter att sälja nya bostadsrätter på sina håll kommer fortsatt låga räntor göra att bostadspriser troligtvis går upp något i resten av landet (ej Stockholm), precis som det här året.

   Radera
 5. En annan "verklighetsbeskrivning" visar en krasch som pågått ett tag, framförallt i Stockholm. Räknar då kvm-priset i lite andra valutor, t ex Euro/USD/YEN etc. Ganska relevant faktiskt, ifall man inte fastnar i det gamla tugget om inkomst och konsumtion i SEK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt har en person som lånat till sitt boende förlorat på att kronan blivit billigare senaste året, jämfört med någon som hyr?

   Radera
  2. Efter en exit så får vi hoppas du inte tycker SEK ska ligga i hela korgen. I ditt felaktiga exempel, så hade du fått bra köpkraft i SEK ifall du spridit på risken. Där har du ett sätt.

   Radera
  3. Nej. Svara istället gärna på min fråga. På vilket sätt skulle den som hyr tjänat på kronförsvagningen, jämfört med den som lånat till sitt boende?

   Radera
  4. Jag har redan svarat på din fråga. Jag med pengar i Euro köper din lägenhet med valutarabatten. Men visst bygg du din modell runt SEK, vi andra tackar och bockar. Inse att priserna i Stockholm redan kraschat i SEK relativt smarta penhar

   Radera
 6. Vad innebär att priserna föll säsongsmässigt enligt dina uträkningar? Menar du helt enkelt att vi inte kan förvänta oss en uppgång i priser på ca 7%? Valueguards egna säsongsjustering visar på stigande priser i februari (även om de stiger mindre än den nominella ökningen) men de försöker väl justera för att normalläget är en prisförändring på +-0.

  SvaraRadera
 7. Enligt modern monetary theory Kan man trycka hur mycket pengar som helst utan att det kostar något. Jag undrar när det kommer ett ROT-avdrag för bostadsköp så att om du lånar en miljon betalas 50% från skatteverket direkt till banken. Banken gör alltså en Rot-anmälan när du lånar och kvittar halva lånet. Man kan ju tänka sig en begränsning lika med din årsinkomst.

  Det här är ju rena vansinnet så därför finns det en god chans att det genomförs om marknaden kraschar.

  SvaraRadera