Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-03-09 09:42

Vad skriver jag med?

Ernest Hemingway till Irving Penn: “Your photos are really good. What camera do you use?”
Irving Penn svar till Ernest Hemingway: “Your novels are excellent. What typewriter do you use?”
Så vad skriver jag med? Jag får ofta frågan. Svaret är att som tillbedjande Church of S:t Jobs förstås en Macbook Pro.
Macbook Pro tretton tum 2011, 2015 och 2019 (2018 års modell förvisso). Familjefoto.


Midvintermörker skrev jag i Microsoft Word på en gammal vit MacBook 2008.

Midsommargryning skrev jag på en MacBook Pro 2011, också i Microsoft Word. Har dessvärre inte kvar den gamla kolossen och kan således inte ha med den på fotot.
Dito. 
Stjärnklart och Stjärnfall skrev jag med Scrivener från Litterature & Latte på samma Macbook Pro 2011. Med skriva avser jag första kompletta versionen av råmanus, vilken produceras under hösten med deadline årsskiftet. Sedan kvalitetshöjer jag under våren, vilket innebar att redigeringen av Stjärnfall skedde på nästa dator, en MacBook Pro 2015.
Utvecklingen av portar på högra sidan. Ingen DVD på 2015, och på 2018/19 bara två Thunderbolt 3/USB-C.
Stjärndamm, Höstsol, Höstregn och sommarens Fallet skrevs med Scrivener på MacBook Pro 2015.
Portar på vänster sida. Firewire och ethernet försvann på 2015, som fick dubbla Thunderbolt 2. Kortläsaren flyttade tillsammans med en USB och ny HDMI till andra sidan, se ovan. 2018/19 har bara två Thunderbolt 3/USB-C.
Veckans återställande av backup var en migration till ny dator i form av en MacBook Pro 2019 (egentligen 2018 års modell, nya för 2019 är inte släppt än). Mina agentroman-nutidasciencefiction och mest episka roman någonsin, med arbetsnamn Redovisningsavdelning [...], som kommer ut 2020, skrivs alltså med Scrivener på en denna nya MacBook Pro.

Datorerna har blivit mindre, tunnare, fått färre och mer generaliserade portar, SSD-disk med start 2015 och Retinadisplay från 2015. På något vis har väl Apple kommit till vägs ände nu, portmässigt, och har bara fyra Thunderbolt 3/USB-C på sin senaste MacBook Pro. Fascinerande i sig, då det faktiskt är en standard för laddkabeln och inte någon unik egen Apple-kontakt som kostar skjortan. Blir prisvärt när redaktionsmedlemmarna tuggar av kabeln. Jag använder förstås en dockningsstation för ethernetkabel, DisplayPort till den externa skärmen, backupdisk och sporadiskt behov av gammaldags USB-kontakter.

Priserna har förstås stigit på MacBook Pro. Visserligen Retina, mer minne, SSD, snabbare processor, och nu med senaste även fingeravtrycksläsare och den där interaktiva skärmen istället för funktionstangenter. Men förenklat ur minnet kostade MacBook Pro 2011 drygt 10 000:- SEK. MacBook Pro 2015 kostade drygt 20 000:- SEK. Och MacBook Pro 2019 kostade knappt 30 000:- SEK. Svenska kronan har förstås gått åt det hållet också, och oavsett vet Apple med sig att ta betalt.

Så nu vet ni vad jag skriver med. MacBook Pro och Scrivener.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. Vad använder du för tangentbord?

  Själv tycker jag Apples externa tangentbord bara blir sämre och sämre, när gamla tråd bundna gav upp köpte jag ett Magic Keyboard men det är ju ett laptop tangentbord med helt plana tangenter, till och med gamla trådlösa tangentbordet utan numerisk del är bättre.

  Das Keyboard har några Mac varianter och verkar intressant men de finns inte med svensk layout. PC tangentbord funkar sådär specialtecken sitter enligt Mac standard inte enligt vad som är ritat på knapparna och en del går inte att få fram alls.

  Eller så är det bara att inse att vi som har labbar som dasslock och fingrar som frukostkorvar inte är Apples målgrupp...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sitter med datorn i knät eller på bordet och använder den som tangentbord. Har annars ett gammalt Apple USB m numpad om jag vill.

   Radera
  2. @Nisse Hult:
   Då skall vi inte tala om det inbyggda tangentbordet som de lyckats iterera djupare ned i en tunna skit för varje modell. Hade en 2016 och tyckte att den var skit, men se - de lyckades göra det ännu sämre anno 2018.
   Har själv en MBP 15" (2018 modell) och avskyr det inbyggda tangentbordet och den löjligt stora trackpad:en. Kör förra versionen av det externa Apple tangentbordet (med någon mm mer "throw") tillsammans med en Logitech mus via blåtand.

   Radera
  3. @Cornu - Funkar den arbetsställningen under längre tid? Och 15" skärm är ju rätt ynkligt att jobba med även om det är retina. Min förra MacBook Pro var den sista som byggdes med 17" den funkade bättre för mig än nuvarande 15" med retina som är alldeles för liten. Det var ju visserligen rena slagskeppet att släpa runt på där är den nya betydligt trevligare.

   @månsken - Ja det inbyggda används ju bara för felsökning, när man blir lite till åren vill man ha en extern skärm på minst 27" och då går ju det inbyggda helt bort. Den inbyggda plattan har jag heller aldrig blivit vän med, speciellt sedan de tog bort de fysiska knapparna.

   MBP 15" 2007 eller något (de som var helt silvriga) har bra tangentbord, tyvärr tar den för lite minne och stöds inte av dagens OS för att den skall vara användbar längre. Funkar gör den dock fortfarande och med en SSD märker man inte mycket skillnad i snabbhet mot dagens modeller heller.

   Radera
  4. Mm jag har två av senaste modellen mbp (en privat och en på jobbet) och är grovt besviken på tangentbordet. Hade dessutom fel på skärmen på min jobbdator, krävdes veckor av felsökning och tjat på Apples egna kundtjänst innan de gick med på att fixa felet (de bytte hela locket inkl skärm).

   Annars är det en fin dator..

   Radera
  5. Nisse HJult, vet inte om arbetsställningen fungerar. Jobbar bara cirka 80 timmar i veckan, 365 dagar om året, och har gjort så i 10+ år.

   Har sedan 2016 en extern skärm för grovjobbet när jag är vid skrivbordet. Då kör jag bara mail, kalender, meddelanden etc på lilla skärmen. Internet, Scrivener, Keynote etc på stora skärmen. Men ska jag skriva bok sitter jag oftast med bara lilla skärmen på bekvämare plats.

   Även bara lilla skärmen när jag är på resande fot. Vilket är förvånansvärt ofta. Har inte räknat antal hotellnätter senaste året, men det är nog 40-50 stycken.

   Radera
  6. Så länge du inte får ont eller känner dig begränsad så funkar det väl :-)

   Radera
  7. Ergonomi är en del i mitt jobb. I ditt fall att jobba mycket med bärbar dator brukar jag rekommendera externt tangentbord och skärm. Sen beror det ju mycket på helheten. Total skärmtid/kontorsarbete. Kontra. Hur mycket träning, rörelse eller fysiskt arbete som just motverkar de negativa effekterna.

   Radera
 2. Jag skriver mina eminenta kommentarer på en surfplatta som kostade mig 1000 kr. Bekvämt bakåtlutad i en vilstol. Jag får aldrig träsmak eller några andra uttröttningssymptom.

  SvaraRadera
 3. Ja. Priserna har gått upp på de där. Brukar redaktionsmedlemmarna sitta på datorn också när tillfälle ges?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med de där menar jag datorerna såklart.

   Radera
 4. Själv föredrar jag stationärt före bärbart. Har en pc under skrivbordet, utom syn- och hörhåll, plus en stor och skarp extern bildskärm, riktigt tangentbord med mus. Detta kostar bara hälften av en ergonomiskt dålig laptop. Dessutom är de bärbara svåra att uppgradera med nya komponenter, man måste köpa nytt igen. Det är väl bara av utrymmesskäl som en laptop är att föredra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle försvinna mycket arbetstid om jag skulle gå över till enbart stationär. Skulle eventuellt klara mig med en stationär + plus en mindre kraftfull bärbar. Men då drar licenskostnader mm iväg och gör det ändå ekonomiskt oförsvarbart.

   Radera
  2. Arbetar vare sig med video, 3D eller spelar datorspel, så prestandan för att redigera text och lite bilder duger gott på en bärbar och har gjort det sedan väldigt länge. Dockningsstatation (via Thunderbolt 3-, tidigare Tunderbolt 2-sladd) gör att jag får alla portar och tillbehöver jag behöver när jag sitter vid skrivbordet, samtidigt kan jag sätta mig var jag vill och jobba utan externa skärmen.

   Radera
 5. Ifall man tycker Mac är för dyrt, så kommer här tips.

  Köp en Xioami air 13 ifrån EU, skapa ISO av Windows 10 via Microsoft support. Köp en nyckel på ebay ~4€. Upprepa för office

  Och vips en dator i ALU, med ssd i7 + nvidia för runt 6500kr som laddas fullt på 1h =10h bat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sist så betalde jag 6000kr för en i5. Grymt nöjd. MacPro fick bada i vin, men den jag lagat och bytt bat i. Den harvar också på Xioamin är bättre

   Radera
  2. Vilken sida hittade du en i7 för 6500 på?

   Radera
  3. 6500kr var kanske lite väl optimistiskt för en i7:a. Verkar som om priserna gått upp, eller ifall det nu är kronan som blivit kass. Min i5 för 6000kr som jag fick ny i kartong, vann jag på högsta bud. Men det är ett år sedan. Jag har två stycken air 13 varav den senaste gav jag till dotter. Nvidia kortet gör att enklare spel funderar ok.

   Radera
  4. Okej, då får min lenovo leva lite längre. Jag saknar dock diskret grafikkort ibland

   Radera
  5. Ja kanske lika bra. Nvidiakortet gjorde susen att prioriteria för grafik för henne, då hon spelar bl a Fortnite (enklare dataspel?). Hursomhelst så fungerar grafiken bättre nu, än Intels inbyggda grafik. Laggar inte, säger hon.

   Radera
 6. Jan Guilloi skriver med skrivmaskin.

  SvaraRadera
 7. Gjorde ett seriöst försök med skrivener för flera år sedan. Lyckades inte riktigt vänja mig vid hur databasen med grunddata, bakgrundsinformation, bilder osv integrerades. Och sen är mitt slutresultat alltid latex där det steget och var åtminstone ”osmidigt”.

  Undvek att köpa en sen MBP pga just tangentbordet. Har en MBP 2016 men ersatte den från late 2009, så dom lever rätt länge.

  SvaraRadera
 8. Gratulerar ifall handlederna fortfarande funkar efter alla år med datorns eget tangentbord, man blir avundsjuk.

  Man känner sig gammal när man hör vad en ny Apple kostar, den där ommurnkngen av kakelugnen blir bara mer och mer prisvärd, haha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag fattar inte heller hur man orkar med det såpass. En skrivande soldat minsánn.

   Radera