Aktuellt

Must: "Väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" - "hybrida hot mot Sverige varje dag"

I sin nya årsöversikt för 2020 skriver det svenska försvarets militära underrättelse- och säkerhetstjänst Must att "ett väpnat angrepp ...

2019-03-19

Vad har du för smartwatch?

Som en allt ovanligare innehavare av ett mekaniskt armbandsur kan jag konstatera att allt fler i bekantskapskretsen och socialgruppen bär en smartwatch. Så efter att erhållit terapi mot att hänga på detta tåg så inser jag ändå att detta kan vara värt att diskutera, vilket jag inte gjort sedan lanseringen av Apple Watch 2015.
Min stupidwatch, en Seiko 5 Sports Automatic.
Mitt nuvarande armbandsur, det första(minns inte, fick den när jag fyllde sex)-andra(Timex automat, fick den när jag fyllde elva pga att jag alltid glömde dra upp den första)-tredje(Citizen analog-digital i metall, vilket var poppis typ 1984)-fjärde(Citizen Eco Drive för runt tusenlappen från 1999, med så dåliga solceller att den inte fungerade vintertid på våra breddgrader)-femte(enkel Tissot för tusenlappen i Sverige, dog efter batteribyte 2013 där urmakaren på något sätt förverkat vattentätheten)-sjätte armbandsuret jag ägt införskaffades när jag skrev på Stjärnklart 2013, så det var förstås ett mekaniskt ur. En Seiko 5 Sports automatic, inköpt på nätet för en tredjedel av svenskt butikspris, även inkluderat importtull. Stilren stupidwatch, man måste ställa om datumet på varannan månad, plus kanske var eller varannan vecka ställa om klockan för att den i egenskap av mekanisk successivt drar sig.
Till min stora förvåning har faktiskt både min Citizen från 1984 och min Citizen från 1999 gått till återvinning, men Tissoten fanns fortfarande kvar. Nato-armband från Nato-butiken (ej reklam, men en bloggläsare som driver den), när medköpta armband dött.
Jag har varit hälsosamt skeptisk till smartwatches, men i takt med ökad träning och promenader i backar har bekantskapskretsen visat upp sina alster, och jag var nära på att vilja införskaffa en Garmin Fenix 5 Sapphire. Dock gavs lite terapi, så jag har förkastat denna tanke.

Men allt fler i bekantskapskretsen har Apple Watch, eller någon annan smartwatch, t ex Garmin Fenix 3.

Uppenbarligen har man nått någon form av kritisk massa där de som har råd nu börjar köpa smartwatches. Vet inte vad det är man säger för att något ska få ett genombrott? 10% skaffar något? Inte helt omöjligt att man i vissa socialgrupper nu är där?

Ungdomar skaffar förstås inte några armbandsur. Klockan finns ju på mobilen. Och där hittades stora anledningen till terapin. De flesta funktioner som en smartwatch ger finns ju faktiskt på mobilen. En del klockor har dessutom lika dålig batteritid som en mobil (inte Fenix 5, med upp till 12 dagars batteritid om man stänger av GPS), så vitsen blir begränsad. Och efter att ha sett hur mycket solpaneler man måste ha med sig för att dagligen kunna ladda sin Apple Watch på Kilimanjaro, så känns det inte så frestande.

Så jag nöjer mig med tid och om man kommer ihåg att justera, även datum. På tal om vilket så står det som ni ser ovan den 16:e på min Seiko. Justerat nu.

Vad gäller ungdomar så kan man ju initialt som gammalt stelnat sinne först dra slutsatsen att ungdomar inte kommer lära sig klockan eller att hålla tiden, när de inte har armbandsur. Men i verkligheten är det tvärt om. I själva verket tittar de stora delar av sin vakna tid på klockan i form av överst på displayen på sin smartphone. Så i själva verket är de ytterst bra på att hålla koll på vad klockan är. Håller de inte tiden, så beror det inte på okunskap, utan ovilja och förakt för dig som gammal gubbe eller gumma, och inget annat.

Men vad har du för armandsur, och har du en smartwatch? Eller nöjer du dig med ett vanligt kvartsur, eller är de rent av retro och kör mekaniskt? Och finns det någon framtid för dumklockor eller kommer det bara bli smartklockor framöver? MÖP:ar har förstås Casio G-Shock, men den är inte nödvändigtvis smart.

119 kommentarer:

 1. Sinnessjukt att jag diskuterade detta med kollegorna för mindre än en halvtimme sedan. Bör jag ta på mig foliehatten?

  Lite sugen på att köpa en Samsung Watch eftersom jag kör Android. Tycker även att dess runda design är snyggare än Apples dito. Men jag har inte haft armbandsur på 20 år och därför känns det som ett onödigt inköp. Prove me wrong though.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just att Garmin Fenix 5 är rund är avgörande för mig (men jag motstår). Vill inte ha en fyrkantig klocka som Apple Watch. Hade det 1984-1999, räcker för mig.

   Radera
  2. Äh ... lite vanlig synkronicitet bara. Saker klumpar alltid ihop sig när våra manusförfattare har idétorka och lånar :- ).

   Radera
  3. Jag har en Garmin Forerunner 230 kostade dryga 1000-lappen på någon kampanj för två år sedan.
   Använder faktiskt rätt sällan smartfunktionerna så batteriet håller mer än en månad ..

   Radera
  4. Har inte haft armbandsur på väldigt länge men fick en Samsung Gear S3 Sport till min telefon. Batteritiden kunde vara bättre (ca 3 dygn) men den är faktiskt väldigt bra om man gillar att hålla koll på hur mycket man rör sig etc.
   Ska det vara ska den vara rund och inget annat.

   Radera
 2. Mekanisk Citizen med veckodagar (på tyska och engenska) och datum. Nog mer av estetiska än praktiska orsaker jag har armbandsur. Tycker det är snyggt och rejält. Inte alls sugen på smartklocka i dagsläget.

  SvaraRadera
 3. Garmin vivoactive 3 för att få notiser från iPaden så jag slipper ta upp den varje gång jag hör att det kommit in nått. Apple Watch funkar ju inte tillsammans med iPad, eftersom Apple vill att man i så fall ska köpa en iPhone också. Men mig lurar dom inte :- ).

  SvaraRadera
 4. Casio quarts analogklocka med vridbar krans. (bra att ha till allt från pastakokningstimer till kom-ihåg-tiden-funktion)
  Solceller i urtavlan så jag har inte tänkt på batteri på 3 år.

  SvaraRadera
 5. Min första klocka fick jag förmodligen när jag började skolan 1950 eller strax innan. Ingen koll på vilken i ordningen, men nuvarande mekaniskt automatiska Omega Seamaster tillverkades 1967, fick den få år därefter. Ställer den vid behov när jag justerar datum efter de kortare månaderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpte själv en omega seamaster professional i titan för 25 år sedan, har den på armen varje dag, även på jobbet (är byggarbetare) går som en klocka ;)

   Radera
 6. Hej

  Har varit utan i 50 år men ändå kommit i tid.
  Tror däremot inte att jag klarar 50 år till...antagligen pga "tidbrist"...

  SvaraRadera
 7. Garmin Forerunner 935. Vald framför Fenix 5 pga den låga vikten och i princip samma funktioner. Och billigare, iaf när jag köpte.

  SvaraRadera
 8. Använder ej armbandsur eller smycken pga arbetsmiljörisker. Saknar funktionaliteten av ett enkelt ur dock. Smartwatch finns inte på kartan, jag har riktiga hobbys att lägga pengar på istället för "statusprylar" (ifån,ifåneklocka på avbetalning är knappast status ändå).

  SvaraRadera
 9. Har hållit mig till Seiko analog kvarts, sedan de första kom i början på 70-talet. Boetten var rejält tjock då, men har med nya modeller blivit allt tunnare. Men efter arbetslivets slut, så använder jag knappast klocka mer. Finns inga tider att passa...

  SvaraRadera
 10. Precis köpt en Casio Mudmaster. Inget att anmärka på än så länge. Radioinställd tid & datum, solceller, 5 alarm, tidtagning & timer, kompass, höjdmätare, barometer, riktigt bra belysning (varken för stark eller för svag), samt i mina ögon en snygg & någorlunda diskret klocka. Dock inte smart, men det ser jag inte heller vitsen med. Betydligt mer värt att slippa ladda klockan i tid och otid.

  SvaraRadera
 11. Äger endast mekaniska (automatiska) armbandsur i dagsläget - Seiko SARB033, Citizen NH8350-83L, Hamilton Khaki Field (38mm). Mest av estetiska skäl, det är ju i princip den enda acceptabla accessoaren för män, men också för den fysiska känslan av att ha den på armen. Känns naket utan.

  Skulle jag behöva en klocka som visar mer exakt tid skulle jag köpa ett kvartsur, men annars föredrar jag mekaniskt för hantverket, den mjuka/jämna sekundvisaren etc.

  Det krävs nog ett riktigt behov (träning/gps-aktivitet) för att jag skulle få för mig att köpa en smartwatch. Ser det mest som ytterligare en (dyr) pryl som måste laddas varje/varannan dag annars.

  SvaraRadera
 12. Från mitt perspektiv kommer det stora värdet av smartklockor (kanske snart, kanske lite längre fram) att ha att göra med säkerhet och hälsa.

  Apple gillar att berätta om tillfällen då deras klocka räddat livet på någon eller liknande. I senaste iterationen lade de till fallarm, vilket fick mig att fundera på om det inte vore något för min mor åtminstone. Just nu arbetar de på att kunna upptäcka oregelbunden hjärtrytm. Gissningsvis kommer vi få se fler hälsorelaterade funktioner i takt med att tekniken utvecklas.

  Mer än att det är kul att vara siffernörd med träningsdata tror jag att det är där värdet kommer att realiseras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Det enda som skulle få mig att köpa en smart klocka i dag är om den hade EKG eller andra hälsofunktioner. Oklart om Apple Watch 4 får det i Europa, men vill hellre ha ngt från Google, så jag avvaktar.

   Radera
 13. Jag har en 70-talare (tror jag), Atlantic Worldmaster... Mechanical Enigneer - mechanical watch.. Handlar nog mer om ingenjorsnorderi aen ngt annat. Kul med kugghjul & fjadrar.

  SvaraRadera
 14. Jag har armbandsur av märket Poljot tillverkat i Sovjetunionen. Gulklocka, går så fint att den hinner visa 25 timmar på ett dygn.

  SvaraRadera
 15. En Longines Conquest Heritage och en Tudor Fastrider Black Shield för stadsanvändning, en Luminox Sea Turtle för fjällvandring och semestrar i opålitliga länder.

  SvaraRadera
 16. Har ingen smart watch. Ser ingen nytta med dem. Armbandsuret ligger i byrålådan nån dyrare Casio (?) tillsammans med ett gäng Swatch som mest fungerade sim accessoarer i en dimmig forntid. Tiden tar jag från solen, telefonen eller nån enstaka kyrkklocka.

  SvaraRadera
 17. Mekaniska ur bara. Även om jag gillar elektronik så är jag traditionalist när det gäller armbandsur. Det är ett smycke för min del. Med undantag för Tag Heuers smartklocka så tycker jag att de är väldigt fula generellt.

  SvaraRadera
 18. Livet är en fest. Och bara trista typer har klocka på då.

  SvaraRadera
 19. Just nu bär jag min gamla automatiska Rip Curl Detroit i Silver, en så kallad "oversize" klocka efter att armbandet till min smarta Asus Zenwatch 3 gått av när jag gick in i dörr haha.

  Däremot är jag först nu, efter fjärde versionen riktigt sugen på en Apple Watch men försöker få tag på en från USA för att få tillgång till EKG. Annars får det vara.

  Trots att jag troligtvis kommer byta till Android snart vill jag ändå ha en Apple Watch. Dels för att det framför allt är en lysande skärm jag är ute efter och dels skulle jag sätta upp en iPhoneserver så att den mesta funktionaliteten består. Typ allt utom iMessage.

  Det som skrämmer är den anskrämliga rektangulära skärmen men nu med rundade kanter är det väl "Ok".

  Googles Pixelklocka är efterlängtad men den verkar dröja.

  SvaraRadera
 20. Min personliga preferens säger att mail och annat i klockan inte känns bra. Gillar klockor i riktningen G-shocks övre segment med lite roliga funktioner eller casios protek modeller med solcell och lite annat kul.

  SvaraRadera
 21. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 22. Luminox 3182. Riktigt bra de kalla dagarna då den inte kyler så mycket som andra klockor då det inte är metall mot huden.

  SvaraRadera
 23. Garmin vivomove. Ser ut som en vanlig analog klocka och jag har fått mycket beröm för att den är snygg. Den har dock en display som aktiveras genom att man "tappar" på den och då har den flera träningsrelaterade smartfunktioner. Själv använder jag i princip enbart stegräknare, vibrationsalarm och notifieringar från telefonen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 24. Ingen smartklocka. Vill inte ha fler skärmar som pockar på uppmärksamheten med olika notifications.

  Har ett par snygga men billiga batteridrivna armbandsur med analog look dvs bara urtavla och i vissa fall datum. Samt givetvis klassikern och Usamas favorit Casio F91w.

  Kollar runt lite efter nån fin mekanisk klocka för runt typ 2500-5000 (dvs beg klassiker).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just notifieringar har sparat mycket batteri på iPhonen då jag slipper slå på skärmen för att se alla mina 100+ notifieringar (mest jobbmail) per dag. Det hjälper också mig att hålla koncentrationen då jag ofta börjar leka med något annat när jag kollat notifieringen på mobilen.

   Radera
  2. Jag har dock som livsprojekt att slita mig fri från alla ständiga notifications överallt. Vill absolut inte ha jobbmail på handleden, vill kunna kolla vad klockan är utan att drabbas av någon annan information.

   Radera
  3. Jobbmail på mobilen tog jag bort för flera år sedan. Var ju ett ständigt plingande hela tiden, någon hejd på självspäkelsen får det faktiskt vara.

   Radera
 25. En Tomtom runner för att den här integrerad pulsmätning, en certina i titan som klarade ett par vändor i FN-tjänst, en Omega Seamaster och ett par till. En Vostok red Square bl a.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det glömde en f91-w, en sån måste man ju ha.

   Radera
  2. Har letat efter en klocka att ha i vått och torrt, till träning och vardag, hemma och på resa. Tack för att du skrev detta! Blir ju inte sämre av att de kostar piss och ingenting!

   Radera
 26. kör med två olika klockor..
  finklockan är en casio som styrs av långvågen från dcf77 i frankfurt..

  Fulklockan är också en Casio en F91W svart ... en modell som sett likadan ut sen 91

  inga jävla modeklockor för fubbickar o ängsliga fjoll-åttor alltså..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Don Beaver direkt efter Ben Dover :-) :-) :-)

   Radera
 27. Gått igenom ett antal Garmin Forerunners och har just nu en 735XT. Ett aktivt val för den relativt långa batteritiden (2 veckor som smartwatch, men mindre när man löper med GPS påslagen), bra mellandagspris samt kompatibel med befintliga pulsband.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör också 735XT. Dock endast när jag tränar. Tar av den direkt efter passet och stänger av när den synkat med träningsdagboken. Finns ingen uppladdningsbar pryl som laddar fullt lika snabbt som en 735XT.

   Radera
  2. Pulsmätar-mojjen tog ett tag att vänja sig vid, men nu är handleden intryckt :-)
   Håller med om laddningen på 735:an och är över lag helt nöjd med den och de "smarta" funktionerna.

   Jag har den som min dagliga klocka och byter till en SLOW JO vid högtidliga tillfällen.

   Radera
 28. Breitling Chronograph och en iWatch som ligger i lådan av den enkla anledningen att den är riktigt ful och att jag ändä har alla fuktioner i min mobiltelefon som alltid finns i fickan...

  SvaraRadera
 29. Jag har en Samsung gear s2 classic, det onödigaste jag någonsin köpt.

  SvaraRadera
 30. En batteridriven svart plastklocka för 300:- var främsta egenskaper är att den går att diska och att den går rätt hela sin livslängd, som hos mig beräknas till ca 1 år.
  Är inne på min 5:e av märket Q&Q innan dess var det Casio av samma typ.

  Träning osv finns ju i mobilen, ibland ihop med pulsband.

  SvaraRadera
 31. Omega Seamaster De Ville. Från 1966. Helt mekanisk. Bara tid och inget datum. Det är för krångligt det där med dagar.

  SvaraRadera
 32. Jobb: g-shock gulfman
  Privat: seiko sumo automat

  SvaraRadera
  Svar
  1. bra smak!
   jobb: g-shock gw-7900b
   priv: seiko sumo med anvil bracelet

   Radera
 33. Denna borde ju uppfylla kraven på en smartclock och ha tillräcklig apocalypsvibb.
  https://lifeclockone.com

  SvaraRadera
 34. Har en Apple Watch generation 3, dvs näst senaste. Tycker den är mycket bra och jag är mer nöjd än jag trodde jag skulle vara. Bekvämt att se vem som ringer med en vridning på handleden, och trycka bort oönskade samtal direkt på klockan utan att fumla fram mobilen. Kan ge snabba SMS-svar från möten. Otippat var att ’Andas’-appen, som är en slags meditationsapp, är ganska effektiv för att somna in på kvällen.

  Har iPhone också. Vet inte hur den är utan.

  SvaraRadera
 35. En stor fördel med Garmin är att skärmen alltid är på samt en laddning i veckan. Apple Watch har lite snyggare skärm men den är nedsläckt samt mer appar.
  Är det för träning så är Garmin överlägsen, både i handhavande, precision och funktion. 935 för den mer praktisk, Fenix för lite häftigare utseende men samma mjukvara och nu finns det nya prestigmodeller för 25.000 kr.

  SvaraRadera
 36. Helt mekanisk StupidWatch
  TISSOT Seastar Powermatic med datum.

  SvaraRadera
 37. Pebble Round. Tidigare Pebble Time och en Pebble Classic. Tyvärr är ju märket uppköpt av Fitbit och nedlagt. Finns inget motsvarande på marknaden idag :(

  SvaraRadera
 38. Citizen Eco-drive. Aldrig haft problem med solcellerna.. har nog blivit bättre med åren (2016). Skulle aldrig köp smart-watch...

  SvaraRadera
 39. Lite blandade dumklockor, inkl två Casio-klassiker, samt en Samsung Watch, 42mm, senaste inkarnationen med ett nytt band på så den ser "normal" ut. Funkar utmärkt: håller ordning på träning, sömn, puls, stress, kaloriförbrukning etc som sedan sammanfattas i telefonen om man inte vill läsa direkt på klockan. Onödiga saker kopplar man bort och förlänger på det viset batteritiden samtidigt som man inte blir störd av onödigheter. Utmärkt trigger. Har man inte nått stegmålet man har satt upp, går man ett kvarter till.

  SvaraRadera
 40. Hej!
  Jag måste först av allt säga att dina
  böcker är otroligt bra! Dock svåra att
  lägga ifrån sig, eftersom man vill
  fortsätta att läsa :)

  Jag använder min Casio GWG-1000-1AER på
  jobbet. Mycket trevlig och tålig klocka.
  https://www.casio-europe.com/se/produkter/armbandsur/g-shock/gwg-1000-1aer/

  På fritiden har jag min Casio GST-W110D-1AER. Stilren och tålig klocka.
  https://www.casio-europe.com/se/produkter/armbandsur/g-shock/gst-w110d-1aer/

  Jag har även provat smart-watch.
  Samsung Gear S2 classic, men rädsla för att
  den skulle gå sönder, då den kändes
  känslig, samt behovet av laddning, var och
  varannan dag, så kände jag att det inte var
  något för mig.

  Hälsningar Jimmy

  SvaraRadera
 41. 14 st mekaniska.

  Allt fran Rolex GMT Master II till beaters som Seiko SARP21.

  1st G-shock Mudmaster (ultimate beater for farm work etc)

  SvaraRadera
 42. En Blanpain Fifty Fathoms. Old school. Klasssiker vinner över Smartiker.

  SvaraRadera
 43. Bär ingen klocka. Telefon alltid på ljudlös och notiser avstängda, tycker de är störande. Så ser inte att jag befinner mig bland smartwatchs kundgrupp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag med men med min klocka kan jag ställa in vibrationer från utvalda personer. Mkt praktiskt.

   Radera
 44. Jag kör helt mekaniskt, en klocka jag köpte i Berlin med barnen. Berlin är för övrigt en helt suverän stad för barn, precis som Köpenhamn. Vill minnas en lista över barnstäder i Europa som toppade av just Berlin, Köpenhamn och London. Jag gissar London är för 10+ barn, så det står näst.

  Hursomhelst, synligt urverk som "dras" upp med fjäder(?) för 40h gång. Köpt i Berlin och fungerar klockrent, bara bytt armband tre gånger. Tack för tipset om natoarmbanden. Märket är Vertigo Berlin, kostade då runt 250 Euro.

  SvaraRadera
 45. Köpte nyligen en Kronaby sekel som jag är grymt nöjd med. Ser ut som en riktig klocka men har programmerbara knappar. Styr sonosen bla. Trist att de konkade.

  SvaraRadera
 46. Kör med en automatisk Longines, skönt att inte ha ytterligare produkt som ska laddas ideligen utan att, med undantag för när den inte sitter på armen under längre perioder, alltid tuffar på.

  SvaraRadera
 47. Om 10 år kommer vi skratta gott åt alla som bar dessa idiotiska trendprodukter som endast existerar som något slags meningslöst övergångssegment i väntan på något vettigt. Har tillräckligt med saker de kommer skratta åt, och klocka är ändå en fin markör, så håller mig borta från det här skräpet.

  SvaraRadera
 48. Mekaniska ur har nog ännu framtiden för sig. Åtminstone bland män, som ett "smycke". Hantverksmässig kvalitet charmar, oavsett vad det gäller. En plastig dinka är själadödande slit och släng.

  SvaraRadera
 49. Som sektmedlem blev det nyligen uppgradering till en AppleWatch 4 med eSim. Tanken var att ersätta en numera pensionerad Garmin Forerunner för löppass och annan träning. Den får dock sitta kvar på armen under övrig vaken tid (sover gör jag naken) då den tillför följande:
  Mindre onödigt pillande med telefonen, gör att jag lagligt kan köra bil och tala i ”telefon” utan krångel med headset, koll på puls och (in)aktivitet mm. Som hjärtpatient med flimmer i släkten ser jag fram mot att EKG-funktionaliteten aktiveras. Falldetektering känns även den som en ”varför inte”, om den någon gång skulle behövas så finns den där.
  Inte den manligaste accessoaren kanske, men jag är tillräckligt säker på min läggning för att bära den.

  SvaraRadera
 50. Hade en Seiko 5 sports automatic som inte vill gå rätt efter att jag använt den med vibrerande elverktyg. När klockmakaren ville jag skulle betala 5500:- för att fixa en klocka jag köpt för 1500:- direkt från Hong Kong så var det dags att byta.
  Har en casio G-SHOCK GA-100 till vardags, tål allt inklusive dykning ner till 32m djup. Inne på tredje armbandet efter ca 7-8 år, används konstant.
  https://www.milrab.se/casio-g-shock-ga-100-klockor-svart/cat-p/c/p10502159

  Köpte nyligen en finklocka, Casio G-SHOCK GST-W130L-1AER som ser mer stilren ut, plus att den har solceller och radiomottagning av tiden. Gillar kombinationen av tålig klocka som ser bra ut.
  Https://www.milrab.se/casio-g-shock-steel-silver-klockor/cat-p/c/p10762518

  Funderade över smartwatch, men att behöva ladda en klocka så pass regelbundet som dessutom bara ger dig det du kan se på telefonen, vilken nästan alltid finns i en ficka nära dig, gav inget mervärde.

  SvaraRadera
 51. Garmin Fenix 5x. Har haft ett flertal smartwatches innan - men valde till sist bort touch-skärm som bara blev svår (i min mening) att styra om man tränade utomhus när det regnade eller var för svetting/blöt om fingrarna. Tidiga klockor reagerade även på vattendroppar, så kunde bli mycket blink och annat när man duschade med den på.

  Även om det säkert blivit bättre idag - så gillar jag min Garmin Fenix 5x (och tidigare Garmin 3 HR) där jag dessutom värderar att de hade safirglas tidigt - vilket behövs för en kluns och "hellre än bra" person när jag tränar. Körde in klockan kraftigt i ett berg när jag vurpade på en MTB-runda och det blev bara några skrapmärken på ringen runt glaset. Sedan så tycker jag att det är helt ok användningstid - framför allt på min Fenix 5x. Å då har jag 24/7 HR på för att i större detalj monitorera puls (då jag har lite hög puls om dagarna) och hur mycket jag sover.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...med en Garmin WiFi våg, en Garmin Edge 1000 för cykeln och en sambo som också kör Garmin Fenix blir det dessutom smidigt samlat i samma profil. Så varnar för att jag kanske är lite fanboy ändå i den hörnan. ;)

   Radera
 52. Va? Ingen annan som kör finskt, dvs Suunto (alternativt Polar)?! Själv är jag inne på min femte Suunto, en Suunto Ambit 3 Peak HR. Supernöjd. Dock har de uppfunnit en ny app vilket lämnar en del att önska. Samtidigt håller de på att köpas upp av ett kinesiskt bolag.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
 53. Haft smartwatch i ett och ett halvt år nu. Sjukt smidigt med notifikatoner där så jag slipper ta upp telefonen. Brukar fastna med telefonen då.. Kört Apple watch innan men bi har jag en Galaxy Watch 46mm

  SvaraRadera
 54. Har haft en Garmin fenix 5 Sapphire i ca 6 månader nu.

  Var sugen på att byta ut min +6 år gamla 310xt som fortfarande gör sitt jobb på frugans handled. Imponerad av den kvaliteten.

  Är riktigt nöjd med fenix 5 då jag springer ca 5h-6h i veckan. Har även HRM-TRI pulsbandet.

  Behöver man inte en pulsklocka med GPS för träning så finns det säkert billigare alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dåligt lokalsinne? Pulsen har du med dig, höger sida av halsen sitter artären på 😊

   Radera
  2. Förlåt vänster ska det nog vara

   Radera
 55. Tissot t-touch expert solar. Titanarmband. Sjukt lätt klocka. Exakt, med många bra funktioner. Soldriven.

  Steinhart Ocean One Vintage Military. Läderarmband av Bund-modell, bra vid stark kyla. Automat. Kanske den mest prisvärda klockan jag någonsin har haft.

  SvaraRadera
 56. Jag har en Garmin Fenix 5 Plus Sapphire sedan 6 månader. Valde den dels för att jag fördrar den designen framför Apple Watch men än mer för batteritiden. Garminklockan håller över en vecka för mig medans en Apple hade jag säker fått ladda varje natt och det hade slutat med att jag inte använde den. Fenix 5 Plus har standalone musiktjänst (ex Spotify) som gör att jag helt kan lämna telefonen hemma på min löprundor vilket är ett stort plus. Att Fenix 5 är så bra på flera olika aktiviteter (löpning, vandring, skidåkning, simning, jakt, golf m.m.) är ytterligare ett stort plus. Den kommunicerar med min plotter och min hundpejl. Det var det jag kom på nu.

  SvaraRadera
 57. Fitbit Charge 3 HR. Mycket bra batteritid. Sömnmätning + puls dygnet runt. Helnöjd.
  Hade tidigare Samsung Gear men orkar inte ladda var och varannan dag...

  SvaraRadera
 58. Hade tänkt att köpa en Apple Watch, men den kommer ju aldrig med Telia som operatör (förutsättning där jag håller hus). Vitsen ska vara att jag kan lämna iPhone hemma när jag motionerar. Annars duger telefonen som just klocka. Någon armbandsklocka har jag inte haft på 7-8 år. I början på 80-talet hade jag en digital klocka. Men annars har jag haft ett 10-tal analoga.

  SvaraRadera
 59. En helt analog klocka från traser. En sån där med tritium kapslar i urtavlan. Glow in the dark, deluxe. Så jäkla bra att mitt i natten kunna se var klockan är utan att tända en lampa eller bakgrundbelysning. Klockrent för ljusskygg verksamhet i grönt. Japp, jag måste ställa datumet varannan månad och snart är klockan 10 år gammal och kapslarna har förlorat en del i styrka. Dags för inköp av en ny. Ingen smartklocka än.

  SvaraRadera
 60. Jag är klocknörd sedan ett fåtal år och har förutom batteriklockor typ Casio en handfull mekaniska klockor: En Rolex som får mest handledstid, en Seiko SKX som tålt det mesta inkl tubdykning och några fler mekaniska för deras utseendes skull.

  Har också en smartklocka, Garmin Forerunner 235, som jag bara använder under eller i anslutning till löppass. Jag har haft den 14 månader och under den tiden har den hängt med på 2250 km löpning. Funkar fortfarande felfritt.

  För en funktionsduglig klocka rekommenderas förstås i första hand en G-Shock, eventuellt med solladdningsfunktion. En mekanisk klocka kommer alltid att behöva servas för att fortsätta fungera och hålla tiden, oavsett om den används eller inte.

  Till bloggaren rekommenderar jag också att titta på märket CWC som varit brittiska arméns officiella klockleverantör sedan 70-talet. Enkla, hållbara och helt MÖP-kompatibla klockor.

  SvaraRadera
 61. Samsung Gear S2 Classic. M nöjd. Diskret, bekväm. Smart interface. Ok batteritid. Vibrationer vid mail, sms etc passar mig som vill ha mobilen ljudlös. Vibration även bra som tyst väckarklocka. Inget man inte klarar sig utan men underlättar en del för mig iallafall.

  SvaraRadera
 62. Har en Tissot.
  Nästa klocka blir självuppdragande och helmekanisk

  SvaraRadera
 63. Samsung Smartwatch Classic, rund urtavla annars hade det fått vara. Tycker Apple's och andra liknande ser ut som en liten mobil på handleden.

  SvaraRadera
 64. Huawei Band 2 GPS. Den integrerar bra med Huawei Heslth-appen i min Huawei P20Pro.

  SvaraRadera
 65. Rolex explorer II, såväl till vardag som till fest.

  SvaraRadera
 66. I ett svagt ögonblick köpte jag en Samsung Galaxy Watch. Känns idag bara onödig. Håller mig till min Casio Mudmaster och njuter av hållbarhet, utseende samt att inte vara uppkopplad 24/7.

  SvaraRadera
 67. En Xiaomi Miband 3, de har smartwatch modell med, men tycker Miband räcker

  SvaraRadera
 68. Har ett flertal mekaniska klockor som dock används mindre och mindre. Mycket fina klockor så det är synd. Istället används Apple Watch 4, som jag har som rutin att ladda när jag kommer hem ngn timme. Några funktioner jag använder:
  — Sömn-tracking
  — Timer för time-boxing (tex möte, så vistelse det när det är dags attt runda av, eller vid högkoncentrationsarbete så man slipper å ha tiden i bakhuvudet)
  — Träningsfunktioner, alltifrån dagliga steg till tracking av löpning
  — Hjärt-funktioner och ”fallalarn” känns bra att ha passivt.
  — Väder/temperatur at a glance, bor i lägenhet så då vet man inte alltid vilken jacka man ska ta.
  — Tro det eller ej men ficklampa används flitigt, tex när jag går in för å hämta något i barnens rum när dom sover.
  — Extremt begränsat med notifikationer, men väl några personer för meddelanden, vissa appar som man inte vill glömma tex EasyPark.
  — När jag är på jobbet har jag Watch-Face med nästa möte (och mötesrum).
  — Hitta mobilen. Ping-ljud från mobilen från knapp.
  — Betalar med Apple Pay.

  Summa sumarum använder jag mobilen mindre när jag kan lyfta ut en del ”use cases” som ovan. Plockar man upp mobilen fastnar man ju lätt i annat—det gör man inte på klockan.

  SvaraRadera
 69. Jag har en analog, förvisso batteridriven, Certina med tidtagning som är över 10 år gammal. Fick den av min bror när han kom hem från en utlandsmission. Jag har givetvis bytt armband ett antal gånger, både pga nödvändighet och pga lust. Trivs fint med den och vill inte ha ännu en pryl som måste laddas för att fungera.

  SvaraRadera
 70. Jag skiftar mellan tre klockor. En Seiko med butikspris 3500kr men 1600 över nätet, en Diesel för ca 1800kr och en digitl Casio på jobbet som kostade 1000kr för 8år sedan.
  Casino har äve varit med på flera dykturer.
  Den har vibrator som går slå igång isf ljudsignal på larmet vilket jag ÄLSKAR, perfekt när man vill påminnas om tid men inte höras.

  SvaraRadera
 71. Har en Samsung Gear S3 (inte frontier) med metallänkarmband. Ser ut som en "vanlig" klocka med alla bra funktionaliteter av en smartwatch. Batteritid på 3-4 dagar och en möjlighet att sätta på silikonarmbandet när jag tränar.

  SvaraRadera
 72. Varvar en mekanisk klocka (dyr bröllopspresent från min fru) med en Fenix 5 som jag köpte begagnad för typ halva nypriset. Tidigare ägaren vill uppgradera till Saphire, men dyrare glaset till trots så får man ändå repor över tid. Gillar Fenix 5 då den är rund och känns som en klassisk klocka trots smarta funktioner och träningskoll. Grym batteritid även med ett par löptimmar med GPS i veckan så håller den 10 dagar utan laddning.

  Jag har inte notiser på men skönt med access till andra smarta funktioner och öppen appstore (Wikiloc integrerat via app bl.a.) och kalendern på handleden.

  SvaraRadera
 73. Jag har precis som bloggarjäveln en Seiko 5 Sports Atomatic. Jag har även en kronograf från Seiko.

  SvaraRadera
 74. Jaeger Lecoultre master compressor memovox sedan 10-12 år, dock allt mer sällan då luren har tagit över!

  SvaraRadera
 75. Egentligen är jag fast på äpplefarmen, pga jag i stort slipper strul med drivrutiner, inkompatibilitet etc. i min roll som familjens IT-stöd.

  Men jag har fått lite återfall och börjat tänka utanför boxen. Installerade W10 på Imacen som går väldigt smidigt på W10 också. Skaffade en LG G7 ThinQ för att den var så billig. Vilken kanonlur! Sopar mattan med min Iphone 8.

  Till saken, äppleteamet har inte fått någon bra dragläge i Sverige med Apple Pay och jag upplever inte Apple Watch som direkt snygga. Samsung Pay är dock väldigt spritt i Sverige och har både stöd för NFC och legacy magnetremsa. De har detta för sina modernare lurar och stand alone för sina nyare smarta (Tizen) klockor. Vidare så är har de släppt på deras klockor till att kopplas med andra Androids inklusive Samsung Pay (det går begränsat att koppla dem till Iphone, men inte med Samsung Pay).

  Jag upplever ju att Samsung har snyggare smartklockor överlag (smaksak). Hursom kombon av att hitta en prisvärd, som jag upplever snyggare smartklocka som också ger mig tillgång till att lägga in de viktigaste av mina bank/betalkort (vilket inte Apple Pay eller G Pay gör) är en attraktiv kombo, så nu planeras inköp.

  Testade även Android Auto idagarna ihop med G7-an. Det blev väldigt bra ljud, bättre faktiskt än Iphone via Car Play. Antar att det är luren som är kompetent. Jag verkar slida sakta ut ur äpplegreppet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...inser att det blev en del stavfel.

   Radera
 76. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dyrare märkesklocka som jag nu haft dagligen i 20 år. Batteribyte och tätningslist är det enda som bytts. Den kommer hålla många år till.

   En klocka som betyder något och har lite patina slår alla nymodigheter. Det uppenbara valet om man vill ha en smartwatch borde vara att införskaffa en sådan för sina sportaktiviteter men sedan ha en ordentlig klocka när man ska visa sig ute bland folk....

   Radera
 77. Jag har en Certina DS Action High Precidrive (quartz). Den är grön och ganska lik klockan jag egentligen vill ha, Rolex 116610LV (Hulk). Men det känns alltför sjukt att lägga över 100 tusen på en klocka.

  SvaraRadera
 78. Äger en hel del klockor från 1500-79000, men ingen smartwatch. Det som sitter på armen ca 95% av alla gånger är en Casio GW-A1100. Den kalibrerar tiden via radiosignal och är självuppdragande vilket gör att den alltid går på sekunden rätt och batteri är inget man behöver fundera på. Minns att den kostade ca 8500:- och slår alla mina ”premium” klockor med hästlängder vad gäller funktionalitet. Men den imponerar inte på kvinnorna :D

  SvaraRadera
 79. Behöver inte fler gadgets som behöver ständig omvårdnad.

  SvaraRadera
 80. Använder inte armbandsur alls sedan 10 år tillbaka. Behövs inte för det finns ju klockor precis överallt. På mobilen, paddan, laptop, i bilen, väggur, väckarklocka, på datorskärmen, in/ut-passeringsblipparen, väderstationen, mediaboxen, mikron, etc, till och med på luftvärmepumpen. Alla grejer har klocka nuförtiden, Är i skrivande stund omgiven av 3 olika mojänger som visar tiden. Således nästan helt omöjligt att undvika klockor.

  SvaraRadera
 81. Har en Seiko SKX007 som jag stortrivs med. Nästa blir en GMT Master eller Submariner.

  SvaraRadera
 82. Vet inte om Suuntos Traverse Alpha Stealth räknas som smartwatch. Men den är jäkligt combat och robust. Perfekt för hobbyoperatören ;)

  SvaraRadera
 83. Telefonen har tjänat som fickur i många år nu, men skulle jag köpa en klocka så blir den mekanisk. När det är dags för den tiden i livet så antar jag att Casio har en feature-späckad, ful och extremt billig version av pensionärsmonitorn.

  Apropå notifieringar så har jag inga sådana påslagna, och har dessutom telefonen satt på permanent 'do not disturb'. Det känns strålande.

  SvaraRadera
 84. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 85. Casio Mudmaster GWG-1000, köpte den åt mig själv i 30-årspresent då jag ville ha en rejäl klocka som håller på mitt jobb som fartygselektriker samt fiske, sjöräddarning, bilmek och andra fritidsaktiviteter. Den ser nästan ny ut efter drygt ett års hårt användande.

  Funderar dock på en Garmin smartwatch då jag har Garmin ekolod/plotter på båten.

  SvaraRadera
 86. En riktig MÖP kör givetvis med G-Shock. Chris Kyle hade en sån.

  SvaraRadera
 87. Vänsterarm: Omega Speedmaster från 2011, av estetiska- och identitetsskäl.
  Högerarm: FitBit Charge 3. Skjuter notiser om möten, sms och samtal, mäter puls, sömn, GPS (löpning cykling) och skickar påminnelser när man behöver röra på sig.

  SvaraRadera
 88. Garmin Fenix 2.
  Köpte för att kunna hålla koll på distansen vid simning i öppet vatten.

  Med GPS avstängd får jag fortfarande ut flera veckors batteritid, även fast den är närmare 5 år gammal.

  SvaraRadera
 89. Fick första klockan -87 när jag började skolan, efter den har jag avverkat två casio-klockor. När armbandet på den sista gick av 2002 så gav jag upp och har sen bara haft mobilen att kolla tid på. Ser ingen anledning att köpa någon klocka, möjligen laga armbandet på min gamla.

  SvaraRadera
 90. G-shock enklaste modell (köpt för 30 USD 2012, batteriet håller än). Den jag skulle behålla av dessa tre om jag tvingades välja.

  Mondaine (schweiziska järnvägsklockan) köpt typ '09, lagad av mig (ultraljudstvätt i isopropylakohol), nya batterier nästan årligen, ditto armband 1-2 år. Den är snyggare än ovan, men kräver underhåll.

  Löparklocka, Garmin Forerunner 230. Ger mig inte mycket tillfredställelse. Batteriet måste laddas ofta, synkas, långsam GPS-fix osv. Men jag har i alla fall en aning om hur snabbt jag springer/cyklar när jag inte är på min hemmarunda.

  SvaraRadera
 91. Kolla på Withings Steel HR. Jag har haft den i några år nu. Supernöjd!
  Den har batteritid på 1 månad (minst) och endast notifieringar från telefonen. PlusPslus tegräk och pulsmätare naturligtvis.
  https://www.withings.com/se/en/steel-hr-sport

  SvaraRadera