Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2019-03-11 19:12

Trump ger finansiering för permanent månstation - Mars nästa steg

“We will go to the Moon in the next decade in a way we have never gone before. We will go with innovative new technologies and systems to explore more locations across the surface than was ever thought possible. This time, when we go to the Moon, we will stay. And then we will use what we learn on the Moon to take the next giant leap - sending astronauts to Mars. ” —NASA Administrator Jim Bridenstine
Om president Donald Trumps begärda budget går igenom får Nasa finansiering för att etablera permanent närvaro på månen. Detta ska ses som ett steg för utveckling av förmågor att ta mänskligheten till Mars, även om det inte ingår i finansieringsförslaget.
Rymdskytteln Enterprise på USS Intrepid-museumet i New York.
Trump vill alltså finansiera amerikansk återvändo till månen, denna gång initialt med en permanent bemannad rymdstation Getaway runt månen. Om budgetförslaget går igenom kommer Getaway att byggas. Tidsplanen är att rymdstationen ska vara på plats till 2024.

Stegen därefter är att skicka robotar till månens yta, för mer och mer avancerade ändamål. Eventuellt kan det också bli en fråga om en permanent bas på själva månen och Nasas chef säger att man kommer sätta människor på månen nästa decennium.

Målet är att utveckla teknikplattformar för nästa steg, vilket skulle vara att skicka människor till Mars, vilket förstås ligger betydligt längre framåt i tiden.

Huruvida budgetförslaget accepteras av representanthuset/kongressen/senaten (eller vilken kombination det nu är som ska klubba den) är en annan fråga.

Se även Nasas sajt för Moon to Mars. Tidplanen är astronauter på månen via Gateway 2028 och på mars under 2030-decenniet.

Mänsklighetens långsiktiga öde ligger förstås i rymden, och tids nog i andra solsystem. Förr eller senare dör vår egen sol, och utan närvaro i andra solsystem kommer de enda spåren av mänskligheten och allt vårt kämpade att vara allt svagare radiosignaler, allt längre bort. Månen och mars är två små steg på vägen mot en annan framtid där vi inte bara förvandlas till radiosignaler, som sakta dör ut.

För övrigt sägs uttryckligen att kommersiella aktörer ska användas för  försörjningen av Getaway. Man kan räkna med en fjäder i hatten åt Elon Musks SpaceX. SpaceX är dock inte börsnoterat, vilket kanske är bra för att undvika kvartalskapitalism kring något med väldigt långa tidshorisonter och skyhöga säkerhetskrav. Dock kan vi inte kolonisera rymden om vi inte accepterar att egna människoliv kommer spillas, likt när europeerna koloniserade Nord- och Sydamerika. Avkastningen måste vara värd risken.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

75 kommentarer:

 1. Hur blir det med finansieringen av muren kring basen

  SvaraRadera
  Svar
  1. På månen är det vi som är flyktingar!

   Earthlings, go home.

   Radera
 2. Han bygger en mur till månen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På månen kan ingen se dig kissa i sängen.

   Radera
  2. Har du sett toan på ISS? Den inbjuder inte till långa bloggsessioner med telefonen direkt.

   Radera
 3. Som vanligt visar Trump vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haaaaaaaaaaaa! Vissa är roligare än andra!

   Radera
 4. MAKE OLYMPUS MONS GREAT AGAIN

  SvaraRadera
 5. Vissa som verkar väldigt lugna över allt som händer på Jorden verkar ändå anse att det är väldigt bråttom att kolonisera rymden, trots att risken de närmaste tiotusen åren för katastrofala kosmiska händelser som inte också pajar livsförhållandena på månen och Mars är minimala. Antingen är man hycklare när man anklagar andra för att vara "domedagsprofeter" eller så är man faktiskt riktigt rädda för vad som händer på Jorden. Eller så är man bara busiga grabbar som vill göra anmärkningsvärda ting eller fånar som hoppas hitta en väldig massa guld att krascha guldpriset med. Månen och Mars kommer inte rädda planeten vi har det närmaste århundradet, så det liknar mest ett försök att avleda uppmärksamheten. Eller något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så ger sådana här visioner något för mänskligheten att drömma om, något som ger hopp i en värld som annars bara är full av sura bloggkommentatorer.

   Radera
  2. Åja, vi kan nog paja stämningen i rymden också genom att blanda in ryssarna och kineserna.

   Radera
  3. Jag skulle vilja höra Donald Trump säga att "Vi gör det här för att ge mänskligheten hopp!" Snarare handlar det nog om en kamp om världsherraväldet. Inte särskilt moget. Snarare ett dödligt hot mot planeten om folk kan sitta säkra på månen eller Mars medan de åstadkommer ett totalt reset på Jorden.

   Radera
  4. Stormakterna kommer snart se till att de har vapen med vilka de kan slå ut andra länders baser på månen och Mars. Men så långt vill inte det militärindustriella komplexet tänka!

   Radera
  5. Ta en drink och lugna ner dig.

   Radera
  6. Eller så är det just vad du har gjort, en del blir ju nojiga.

   Radera
  7. Kom ihåg att Donald Trumps intresse för vetenskap är exakt noll. Han gillar flotta golfbanor och att ta kvinnor i framstjärten.

   Radera
  8. Den mest positiva tolkningen är att karlar behöver storslagna projekt för att inte börja skära halsarna av varandra.

   Radera
  9. Du menar att IS-kalifatet inte har anspråk på andra planeter?

   Radera
  10. IS-kalifatet skulle inte våga bo på en planet som inte är platt. Lite oklart också var den där gyttjepölen som solen enligt Koranen går ner i på kvällarna finns. Bäst att hålla sig på Jorden.

   Radera
  11. Alla gruvbolag som satsar på gruvdrift i rymden kommer kunna släcka ut allt liv på Jorden genom att styra hit en kilometerstor himlakropp. Tryggt va?

   Radera
  12. @BenDover -
   Exploring Uranus, to boldly go where no man has gone before?

   Radera
 6. Sverige har fortfarande chansen att bygga första genuscentret på månen. Kom igen nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du stannar därnere i mammas källare va?

   Radera
  2. Jo jag är så illa tvungen..Utegångsförbud pga att jag inte använt hen tillräckligt ofta i min kommunikation på internet.

   Radera
  3. Jag tror vi alla är tacksamma för det beskedet.

   Radera
 7. Ännu en kula att överbefolka, militarisera och till slut förstöra..
  Varför inte rädda och ta vara på den perfekta planeten vi redan befinner oss på istället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du riskerar att paja bilden av SD-sympatisörer genom att skriva sådant där 7-kalle!

   Radera
  2. Hur förstör du något utan biosfär där du i bästa fall överlever ett par minuter oskyddad mot omgivningarna?

   Radera
  3. 7-kalle är ju AFS:are så han bryr sig nog inte så mycket.

   Radera
  4. Så ni tror på allvar att mänskligheten skulle ändra sig bara för att den kom till en annan planet? Visst till en början, i en sluten rymdstation med hård disciplin och ett fåtal personer, men sen då?

   Och för övrigt har ju inte AFS´s logiska politik något med min cyniska bild av mänsklighetens kontrollförlust att göra.

   Radera
 8. Vi inom Miljöpartiet tycker förstås att detta är härliga nyheter!
  Då det viktigaste är kärleken, och vad kan väl vara bättre än att sprida kärleken till nya planeter i universum!

  Vi inom Miljöpartiet brukar skoja lite internt och säga, att Kärleken är ju gränslös, men kan ju behöva en och annan raket som hjälp på traven:-)

  Vi i Sverige är ju också långt framme när det gäller den här typen av kunskap, då vi inom Miljöpartiet varit pådrivande för att få hit så många raketforskare som möjligt!
  Dock är vi oroliga för att Trump kommer att plocka över många till USA, precis som man gjorde med raketforskarna i Tyskland efter kriget. Så här finns förstås anledning att övervaka så att inte kompetensen försvinner ur landet!!

  Underbara rymdkramar till hela Vintergatan från oss i Miljöpartiet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. Old news, Dave Chappelle gjorde den spaningen som black George Bush (Youtuban). United States of Space!!! Yayyy Yayyy

  SvaraRadera
 10. Finns det olja på Mars, blir besvärligt med pipelinen, annars skulle man kunna suga ur planeten som en Festis tetra på ett barnkalas.

  SvaraRadera
 11. Jag tycker det är fantastiska nyheter, vilket det verkligen inte finns i överflöd av annars. Hoppas det blir verklighet och att det går bra.

  SvaraRadera
 12. Kan det vara Bidgelow uppblåsbara moduler som ska användas för att bygga månstationen?

  SvaraRadera
 13. Hur kan vi bloggläsare hjälpa till att få Trump att vinna nästa presidentval?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan vi bloggläsare se till att Sverige blir ett islamiskt kalifat?
   Hur kan vi bloggläsare se till att få blodiga hemmoröjder?
   Hur kan vi bloggläsare se till att Hitler återuppstår från de döda?
   Hur kan vi bloggläsare se till att månen kraschar ner på Jorden?

   Radera
  2. Den största hjälpen, för det krävs kosmiska nivåer av inkompetens här, kommer som vanligt från hans politiska motståndare.

   Radera
  3. Jag hittade inte var jag skulle rösta sist när det var val i USA, alla skrev massor om det och så ingen info om hur man röstade - värdelöst! Det går utför med vår demokrati, vad gör demokratiministern?

   Radera
  4. Han vinner ändå, om inte Bernie Sanders får en chans. Vilket han inte kommer att få för Demokraterna vill att det ska vara en kvinna istället för en gammalt vitt gubbslem (wait for it......).

   Radera
 14. År 2007 trodde man att år 2017 ( dvs 10 år senare) skulle det finnas 700 000 rymdresenärer. Facit: inte ens 50.

  SvaraRadera
 15. cit:-"....Förr eller senare dör vår egen sol, och utan närvaro i andra solsystem kommer de enda spåren av mänskligheten och allt vårt kämpade att vara allt svagare radiosignaler, allt längre bort...."
  Med tanke på den faktiska kosmiska avståndsskalan sammantaget med Homo Sapiens primitiva utvecklingsnivå så är måhända detta det mest troliga av framtidsscenarion.

  SvaraRadera
 16. Rent militärtekniskt vore en robotbas på månen för den slutliga lösningen av problemen på jorden att föredra som ett ess i rockärmen, man kan ju alltid gömma dom på månens baksida och länka signalen via satelliter.
  Kinesen har ju redan testat den möjligheten med framgång så det gäller att vara först, -PinkFloyd var egentligen först med Dark side of the Moon- det har ju pratats om 3:e slags förmåga, vi går en lysande framtid till mötes, kanske drönare utkläda till påskkäringar, vad vet jag!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 3deslagsförmåga?

   Vad finns det då kvar att puckla på? Och hur många stridspetsar skall man gömma där uppe?

   Du får se Iron Sky som den SF det är :)

   Radera
 17. Roligt att se att någon tänker framåt och uppåt istället för att harva samma gamla trötta jordbundna blaj. Mänskligheten behöver något stort att enas om och jag tror att koloniseringen av solsystemet kan vara detta stora.

  https://utbrytningen.blogspot.com

  SvaraRadera
 18. Carl Sagan, en av våra mest framstående Astronomer, avrådde från att skicka människor till Mars och tillbaka. Varför? Risk för att dra med sig okänt liv i form av virus/mikrober som kan slå ut livet på hela Jorden för evigt. Åsikten delas fö med andra ledande vetenskapsmän.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jordiska mikroorganismer överlever inte på Mars. Vad får dig att tro att marsianska mikroorganismer överlever på jorden?

   Så mycket sagt är det inte omöjligt att jordiska mikroorganismer genom bolidnerslag har kastats ut i rymden och någon gång överlevt färden till andra himlakroppar i solsystemet och koloniserat dessa där miljön är lämplig.

   Men tyvärr, Ben Dover, no one is going to colonize Uranus.

   Radera
  2. Har du inte sett Life...

   Radera
  3. För lite tvåkönigt sex för min smak.
   På tal om smak. Jag rekommenderar valfri flick med Ole Söltoft.
   It shall always end with a gruppeknald.

   Radera
  4. Rickard: "Jordiska mikroorganismer överlever inte på Mars. Vad får dig att tro att marsianska mikroorganismer överlever på jorden?"

   Carl Sagan och andra experter. Och dom säger inte kategoriskt att det ÄR så, dom säger att det finns en RISK för att smitta tas med hem från Mars, som i värsta fall kan utplåna livet som vi vet på jorden. Bara googla så hittar du infon.

   Radera
 19. Synd att man glömt av hur de lyckades landa på månen förra gången, flera gånger

  SvaraRadera
 20. Venus? Finns många bra klipp på Youtube som visar på fördelarna med att kolonisera Venus istället för mars.

  Men seriositeten i detta inlägget föll väl med kommentaren att solen är döende.. Vi lär väl utrota oss själva innan dess. Det är ju trots allt 4 miljarder år kvar

  SvaraRadera
 21. Härligt, +1 för Trump

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite som när våra föräldrar (eller ni som är äldre) fick se första månlandningen, snurren runt jorden etc.

   Skall bli kul att följa och hellre i NASAs regi än de privata företag som fick NASAs budget under ett par år.

   Radera
 22. Kommer osökt att tänka på barndomens favoritserie på tv. Månbas Alpha. Många här på bloggen är yngre än oss mitten på sextiotaletpersoner men det var, då i alla fall, en fantastiskt spännande och otäck historia.

  SvaraRadera
 23. När det gäller mars förstår jag inte fixeringen vid att skicka dit människor.
  Med dagens robotar och fjärrstyrning kan ju maskiner och fabriker skickas dit för att sätta upp permanent boende, infrastruktur och t.o.m. matproduktion.
  Människor är ju svårare och dyrare att transportera, görs nog bättre om 50 år.
  Samma med månen i mångt och mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så människan troligen kommer kolonisera rymden. Autonoma robotar som skickas ut som probar ut i rymden. Det går inte fort i rymden. Pioneer 11: "Om Aldebaran inte rörde på sig skulle det ändå ta sonden 2 miljoner år att komma dit, då stjärnan ligger 68 ljusår bort."
   Några roliga länkar att läsa!
   https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Pioneer_10
   https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Voyager_1

   Radera
  2. Dessa robotar kommer antagligen bli människans arv i Universum. Människan själv kommer troligen gå under som art som 99.99% av alla arter innan oss. Vi har chansen att göra något men vi är väldigt primitiva. Kanske om människan utvecklas vidare till nya versioner, människan 2.0, 3.0, 4.0. Tar kanske 50.000 år?

   Radera
  3. Tror du inte det kan sitta en omgång människor på väg till förbered bas på mara om 50-70 år?
   Visst finns det risker för utplåning innan dess men säkert är det inte.

   Radera