Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-03-30 08:24

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam.

Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor och sparräntor om man nu har något på bankkontot. Kan vara lämpligt för den som vill byta bort från den ryska penningtvättbanken Swedbank, där styrelsen nu fått höjda ersättningar och den sparkade VD:n 21 miljoner kronor i fallskärm.

Notera att flera banker i listan är penningtvättbanker.

BolåneräntorSparanderäntor
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

72 kommentarer:

 1. Jag hoppas verkligen att människor nu byter bank och inte struntar i det. Det är mycket enklare än vad många tror och går ofta att genomföra på några dagar. Tyvärr glömmer ju folk för fort och kör på som vanligt och därmed kan styrelser och VD.ar sitta kvar med sina feta arvoden eller sjuka fallskärmar när dom i stället skulle sitta i fängelse.

  Byta bank.
  https://www.konsumenternas.se/lana/fakta/om-att-valja-och-byta-bank/byta-bank

  SvaraRadera
 2. Nu har jag förvisso inte Swedbank kund, men skulle kunna bli framöver då jag står inför ett bankval med bolån och sånt.

  Väljer mellan Hypotektet, Avanza och SBAB. Gemensamt för dessa är som jag förstått det att bolåneengagemang räcker i regel för hyfsad ränta. På SBAB kan man med sub 60% belåning få ner till 1,19% ränta (grönt bolån). Även de bundna räntorna lockar till en billig "försäkring".

  Någon som har ett bättre förslag, en syltburksbank kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du menar att du av ren girighet skulle kunna välja Swedbank om de erbjuder de bästa villkoren?

   Radera
  2. Den såg man ju inte komma. Är du född på 60-talet?

   Radera
  3. Girighet är en bra drivkraft, skulle funka på mig också.

   Särskilt då bojkott av företag som pysslar med saker man inte samtycker till bildar en skitlång lista man ändå inte kan följa då man till slut inte skulle kunna handla eller göra någonting öht längre.

   T.o.m staten håller ju på med saker som förtjänar en bojkott..

   Radera
  4. Niklas. Varför är du förvånad?

   Radera
  5. Ärligt talat finns det inget att bli förvånad över oavsett om jag är 60-talist eller inte eller menar du att detta är en generationsfråga?
   Förvåningen verkar ömsesidig. Har alltid uppfattat dig Niklas som resonabel med moral. Dvs motsatsen till girig.

   Radera
  6. @Stefan,inte förvånad faktiskt. Men du har rätt en nypa girig är jag faktiskt. Syltburksbankerna håller jag mig nog undan. Blir nog LF + en bank för bolåneengagemanget. Inte fått nån vidare bild av Handelsbanken, för mycket övertalighet till servicenivån anser jag

   Radera
  7. Exakt vad är så bra med LF?
   Tycker de varit ganska tungfotade när jag haft kontakt med dom.

   Radera
  8. Om man har svårt att få lån är Länsförsäkringar bank en bra språngbräda för första lånet. I och med att de är ganska medgörliga om man kan visa på annat om lönen enligt tabellen inte räcker. Direkt efter kan man mycket lättare byta till någon billigare aktör.

   Radera
  9. @Stefan - LF, bra bemötande, service samt bra/billiga försäkringar är mitt intryck. Deras bolåneräntor är något högre dock, så jag är nog inne på SBAB för bolån nästa gång. Jag är rätt bekväm, slarvig och orkar inte förhandla om räntan varje år.

   Radera
 3. Hade SEB i många år. Sen fick dom spel, höjde räntan och vägrade sänka till en rimlig nivå. Då bytte jag till SBAB så slipper jag hålla på och förhandla vartannat år. Visst kan man få någon tiondel lägre hos andra efter förhandling, men det är lockpris som går ut efter typ ett år. Om man vill förenkla sitt liv så väljer man en bank där man slipper förhandla varje eller vartannat år. Det är också värt något att slippa förhandla hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Ifall de nu vill ha kvar en som kund, så ska man inte behöva förhandla årligen för att återställa räntan. Förhandlar gör man som kund för att få det bättre än innan.

   Radera
 4. Har SEB, Swedbank och Estniska LHV, var en rigorös kontroll med bla förhör när jag skaffade kontot i Estland. Småhandlare verkar kontrolleras grundligt. SEB har ingen personlig service kvar om man inte har miljoner.

  SvaraRadera
 5. Av de skäl Jules Verne skriver har jag valt en liten lokal bank som vårdar kundrelationen. Jag kan lösa allt över telefon den gången per år jag ringer min bankman som känner till min ekonomi såpass bra att smidiga lösningar alltid är möjliga. Det enda sugiga är att de är anslutna till Swedbank genom sparbanksstiftelsen så även om de är en fristående bank med egen ekonomi kan de indirekt dras med i skiten eftersom de bl.a. använder samma IT-lösningar och kan drabbas av eventuella merkostnader.

  SvaraRadera
 6. Har ett bundet lån hos Swedbank som avhåller mig från byte i ca 2.5 år.

  Dessutom är Swedbanks internetbank så sjukt bra, särskilt jämfört med Handelsbanken, den enda andra banken vars internet bank jag tyvärr tvingats använda.

  Men jag vet ju inte om det finns andra internetbanker som är bättre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handdelsbanken håller jag mig långt långt långt borta från.
   När jag studerade hade jag en kursare vars inkompetens närmast var på nivån att han behövde hjälp för att knyta skorna. Han skyllde dessutom alltid på någon annan när han misslyckades. Han fick ett fint jobb som it-säkerhetsarbetare på SHB efteråt.

   Radera
  2. Så ni tycker alltså att SHB är sämst trots att det är den enda svenska banken som inte tagit emot stöd av staten.
   Med facit i hand har ni uppenbarligen helt fel.

   Radera
  3. Jag hade Danske innan och deras internetbank gillade jag. Men jag bytte av olika anledningar till LF förra hösten, sämre internetbank men annars bra med försäkraringar och ett kundägande som verkar fungera.

   F ö är det märkligt man ännu inte kan behålla sina kontonummer vid byte av bank, vilket krånglar till det onödigt mycket. Att bankerna inte litar på andra bankers utställda bankid:n är för roligt. Men det finns kanske en anledning?

   Radera
  4. Där jag bor finns (fysiskt) bara Swedbank och Handelsbanken. Funderade lite på att byta till Handelsbanken. Men internetbanken är viktig för mig (tycker liksom du att Swedbanks internettjänst är bra), så jag får se... Plus att personalen på Swedbank här är bra att ha att göra med.

   Jag stannar ännu ett tag hos Swedbank, och ser hur det hela utvecklas framöver.

   Radera
  5. Tycker tvärt om jag. Handelsbankens internetbank är bäst. Swedbanks är dessutom ful.

   Radera
  6. Kanske är aktivister här som försöker sälja in ett budskap?

   Radera
  7. Hade Swedbank som bank förut. Men då de tog bort kontanter bytte jag till Handelsbanken och detta är jag glad för idag. Bara att Swedbank tar betalt för sin internettjänst borde vara skäl att byta bank. Sen kan jag inte förstå de som tycker Swedbanks internetbank är bäst? Den är inte i närheten lika bra som Handelsbankens och dessutom ful och omodern. Sen är väll inte Handelsbanken perfekt på alla sätt och vis men banken känns iallafall betydligt bättre än Swedbank. Efter att ha lämnat Swedbank skulle jag inte tänka mig att komma tillbaka som kund.

   Radera
  8. Med ful och omodern avser du sajten de släppte förra året?

   Radera
  9. Ok, jag har ingen erfarenhet av Handelsbankens internettjänst, så där kan jag inte uttala mig. Men Swedbanks nya är jag nöjd med.

   Radera
  10. Sen så har jag inga banklån så det är väl delvis därför som jag inte tidigare fördjupat mig så mycket i vilken bank jag ska ha.

   Radera
  11. Med de enorma resurser Swedbank och sparbankerna har till sitt förfogande är deras utvecklingstakt ett skämt.

   Den uppdaterade internetbanken har betatestats sedan 2015 men saknar fortfarande vitala delar vilket gör att man alltid måste in på den gamla sunkiga sidan ändå.

   Att den kostar att använda räcker gott som skäl byta, ryska blodspengar blir mer som grädde på moset.

   Radera
  12. Som många andra här valde jag också SHB, delvis pga det är relativt enkelt att besöka ett kontor och få tag på dem, delvis pga att de historiskt skött sig väl. De har högre list- och snitträntor för bolån än många andra banker men jag upplevde att de är mycket mer benägna att ge rabatt om man har en välordnad ekonomi.

   Det enda jag ogillar med dem är att deras utbud av fonder är riktigt trist. Mina "likvider" (lägger dessa delvis i fonder ibland) vill jag ha snabbt tillgängliga i min huvudbank, det ger också några punkter till i ränterabatt. För andra typer av produkter kan man ju köra avanza eller dylikt så det har jag inte så mycket koll på.

   Radera
 7. Att välja ny bank är en sak. Men själva bytet kräver rätt mycket. Först alla girokonton som ska registreras på nytt. Sedan alla konton, privata som föreningar, som du ofta eller sällan göra transaktioner emellan som banksidan idag håller reda på åt dig som ska läggas in i nya bankens system utan att du ska göra en transaktion. Alla ställen där du har registrerat ditt bankkonto för att kunna få pengar insatta på ditt konto och de vänner som har ditt konto inlagt i sitt system. Autogiron som ska sägas upp och läggas in nya utan att någon lucka uppstår. Pensionsparande som kommer beskattas om du tar ut dem. Personliga tjänstemän som du känner sedan många år som går förlorade, mm.

  Det är inte bara lån som ska flyttas, beställa nytt bankkort och uppge nytt konto för din/dina arbetsgivare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt!

   Det skulle finnas en (statlig?)proxy tjänst som man kan ha som bara slussar insättningar/uttag vidare. Sen loggar man bara in med bankid och styr om target.

   Jag som kan mitt kontonummer utantill tycker ju att det också är ett minus med att byta bank.

   Radera
  2. Eller så skulle det vara som telefonabonnemang så man kan portera kontonumret till nya banken...

   Radera
  3. Håller med helt och hållet.

   Radera
 8. Problemet är att man kanske får välja mellan en bänk som blivit påkommen med skumraskaffärer och en som inte blivit påkommen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, med risk för att låta konspiratorisk. Vad vet redan FI?

   Radera
  2. FI håller också på med skumma affärer. De blev granskade häromdagen de också.

   Radera
  3. Det kan mycket väl vara Swedbanks äldre modell jag använt. Kanske har de en bättre och modernare version nu? Men då Handelsbanken bjuder på denna tjänst har jag svårt att se varför man skulle betala för en fin sida att betala sina räkningar.

   Mvh

   Radera
 9. Har man pengar kan man låna till 1,46%. Har man inga tvingas man låna till 4,5 -5,5% + tilläggs avgifter på tusentals kronor. Konstiga system. Det är väl de utan pengar som borde få billiga lån?

  Sen, alla ni som tar lån, varför ska bara banker få låna ut pengar? Det är bara ett företag som vilket som helst. Alltså borde DU själv kunna starta en bank och låna pengar till dig själv. Men spelet är riggat och endast eliten kan i praktiken starta en bank och skapa pengar. Varför? För det är så man skapar slavar i det moderna samhället. Fundera en stund. Varför får vissa styra över penga-skapandet och resten är utsedda att bli låneslavar. De flesta människor lever ett helt liv utan att veta hur pengar skapas och vilka som styr. Obegripligt, hur dum är människan egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket projicering i din kommentar. Och läs på om "penga-skapandet". Alla pengar är skapade av lån, men alla lån skapar inte pengar. Väx upp och sluta hänga på konspirationsnötsajterna.

   Radera
  2. Det du skriver är så urbota korkat och helblåst att det visar vem som är lättlurad här.

   Om bankerna kunde skapa pengar på egen hand, så skulle de inte behöva några bankkunder. Verkligheten är att i den mån skulder skapar pengar, så sker det endast tack vare att kunden skriver på ett papper. Banken kan inte göra ett skit på egen hand, det är kunden som står för beslutet.

   Radera
  3. Dessutom måste bankerna betala inlåningsränta och upplåningsränta, så "skapa pengar" är inte heller gratis. Ränta är priset på pengar, vet att det är svårt att förstå för de som okritiskt sväljer konstipationssajternas struntprat. Nej, en länk till Youtube är inte på sin plats.

   Radera
  4. En okunnig undrar om spartacus inte har en poäng.. Kan du starta bank?

   Radera
  5. Att låna ut pengar, får vem som helst göra. Men att få kalla sig bank, kräver lite mer. Ett stort eget kapital bl.a.

   Radera
  6. Varför skulle det vara en konspirationsteori? Och varför inställningen att Youtube inte skulle duga som källa? ISF är det en konspiration att det som sägs på statligt betalda universitet över hela jorden måste hållas internt?

   Men bankerna verkar driva hela marknaden och många lever defacto på lån, kan du låna för 2% och med som vi vet, osäker förhoppning, hitta avkastning på 3% så är det ju en vinst. Detta bygger jättelika pyramidspel där "sifferkapital" helt tar över oavsett om jag nu skriver på att jag lånat 1 triljon dollar.
   Min åsikt och inget annat.
   Det finns olika röster med olika åsikt och vinkling.

   Radera
  7. Visst skapar en bank nya pengar.
   ".. kan även bankerna skapa nya pengar när de ger ut nya lån."
   Se gärna filmen längst ner också.
   https://www.riksbank.se/sv/betalningar--kontanter/riksbankens-uppdrag-inom-betalningar/vad-ar-pengar/

   Eller läs här (gamla BoE chef Mervyn King)
   https://www.amazon.co.uk/End-Alchemy-Banking-Future-Economy/dp/0393247023
   Eller här
   https://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/r6xrw/sa-gor-banken-pengar-av-luft


   Skall ni starta en bank krävs minst 50 miljoner plus en hel del annat. Bara ansökningsavgift ligger på 450.000 till Fi, som såklart kan ge avslag. Inget för vanligt folk således.

   Radera
  8. Glömde skriva att bankernas utlåning begränsas ytterst av kapitaltäckngskravet som definieras av Baselreglerna vilket innebär att bankern måste ha eget kapital i relation till sin utlåning, 8% av den riskjusterade utlåningen. Har för mig utlåning till Länder inte räknas som riskjusterad, så då kan Banken skapa hur mycket man vill. Free-limit...

   Radera
  9. Du har så dåliga kunskaper att du inte ens fattar vad du skriver. Du skriver ju klart och tydligt att banken inte kan göra ett skit om det inte finns någon som vill låna pengarna. Således är det låntagaren som skapar pengarna, inte banken.

   Radera
  10. Man får inte låna ut kapital till vem som helst och hursomhelst.
   Läs här:
   https://www.fi.se/sv/bank/sok-tillstand/bank--eller-finansieringsrorelse/

   Radera
  11. @ Cornu
   Ok, så jag är korkad och dum för att banken skapar pengar. Ja vad ska jag skriva...

   Radera
  12. Även Riksbanken tillstår att bankerna skapar pengar, se länken en bit ovan. Så det är inget jag hittar på själv.

   Radera
  13. Ta och lugna ner dig lite Cornu. Att säga att youtube-klipp inte godkänns som källa är väl lite märkligt. Om Spartacus hade länkat till ett youtube-klipp taget från tex Riksbankens egna kanal, skulle du klassa de som konspirationsteori också eller?

   Mycket märkligt beteende så fort du blir ifrågasatt...

   Radera
  14. Det är Spartacus som inte förstår svenska.

   Detta är ett korrekt uttalande:När Spartacus slår sin fru får hon inte alltid blåmärken.

   Det är dock sakligt fel, då Spartacus inte har en fru. Han KAN slå sin fru, men det är inte så det fungerar. Banker KAN delta i processen som skapar pengar, men gör sällan det, gör det inte gratis och kan inte göra det utan att sådan som Spartacus ger dem rätten gen att skriva på ett papper. Detta utelämnar han och andra haverister. Varför utelämnar de väsentliga delar? De flesta lån skapar inte pengar men de KAN göra det i vissa undantagsfall.

   Radera
  15. Mitt beteende beror på att jag har förklarat detta i snart tio år för folk som tror de kan förstå något av att titta på en film på Youtube eller läsa en marxistisk websajt med agenda, alternativt konspriationsnötternas sajter.

   Följande uttalande är mer korrekt, men fortfarande förenklat.

   De flesta pengar är skapade av skuldsättning, men de flesta lån skapar inte några pengar och de flesta lån som skapar pengar gör det bara tillfälligt under några timmar av administrativa skäl.

   Uttalandet "banker KAN skapa pengar" är således en liten delmängd av ovanstående.

   Spartacus och hans likar kommer aldrig förstå detta, utan jag skriver för att de inte ska lura andra.

   Radera
 10. Bolån och sparkonto hos SBAB, aktier och fonder hos Nordnet, lön och fakturor hos Swedbank för egna grejer samt gemensamt fakturakonto hos Nordea med sambon tills vi hittar en gemensam ny bank för det dagliga.

  Vilken bank ska man ta för att ha det grundläggande med fakturor, löneinbetalning och kontokort? Vill ju ha låga avgifter och i gengäld får de lite halvtomma konton som skramlar varje månad. Ska vara smidigt med gemensamt konto för alla gemensamma kostnader som går på faktura varje månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handelsbanken för lön och e-faktura med automatisk betalning och autogiro. Kreditkort och extrakort från Nowo där fondandelarna delas lika genom samboavtal eller äktenskapsförord, alternativt varsitt kort. Enkelklicksbetalning sker genom Kivra.

   Autogirokopplat Klarnakort för betalningar utomlands och Revolut för alla utländska kontanter upp till motsvarande 2 000 kr per månad och N26 för fria eurouttag.

   Min promokod till Nowo "norge84" ger 75/50 kr, www.nowo.se/kort

   Radera
 11. Flyttar allt till SEB på måndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon särskild anledning?
   Har de bättre villkor?
   Eller tror du att de är bättre på att förebygga penningtvätt?

   Radera
 12. Det tar emot att byta bank helt. Kanske flyttar pensionssparande och försäkringar, men bolånen har jag bra ränta på och jag gillar verkligen Swedbanks internetbank.

  SvaraRadera
 13. Byter till Avansa. Har lånat lite till barnens topplån typ så det blir mindre ränta .

  SvaraRadera
 14. Jag har shb och dom tvättar inte pengar de vet jag för jag får inte ens sätta in barnens födelsedagspengar på deras bankkonton med hänvisning till finansinspektionen och och penningtvätt.

  Visst kan jag köpa mat för pengarna och sedan föra över pengar från mitt eget konto men hela den pedagogiska biten med att man sätter in pengar på banken försvann ju.

  Nu har istället barnen lärt sig att en bank har man ingen nytta av alls.

  SvaraRadera
 15. Tänk om ens kontonummer var kopplade direkt till personnummer som gamla personkonto i statlig regi. Typ pnr-löpnr, sedan skulle det inte spela någon roll vilken bank som hanterade konton. Lån mm sätts då in och det är inte viktigt då att ha sin lön där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är alltid problematiskt att koppla saker till DDR-registret som berättar vilket kön du är.

   Radera
  2. Ah, icke binära kön. Det löses med ternary computing och kvantdatorer. Schrödings katt har alla kön tills någon ser efter, därefter är katten kränkt.

   Radera
  3. Personnummer måste bort.

   Radera
 16. Den som har bank på swedbank sedan 10 år är antingen lat (det gick väl rätt över från "sparbanken"?) eller konstig. Jag var länge det förstnämnda. Kväljningar varje gång man hade med dem att göra, men trixa med bankkonton är ju kanske det mest själadödande man kan göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Iofs har jag fått mkt låneerbjudanden nu, snällt.

   Radera
 17. Läste några artiklar om svängarna i Carnegie, det krävdes inte mycket för att staten skulle ta över den banken. Känns som småskit jämfört med Swedbank.

  Det skulle nog passa Maggan ypperligt bra att få konfiskera en bank så här precis när konjunkturläget viker neråt. Så bra att man med foliehatten på sig nästan tror sossarna i Swedbanks styrelse medvetet bäddat för hela den här cirkusen.

  Och konspiration eller ej så skulle Swedbank utgöra ett bra tillskott till statsfinanserna för en opportunistisk finansminister, om nu Maggan är opportunistisk?

  SvaraRadera
 18. Jag är Swedbank kund men byter strax till Länsförsäkringar i samband med byte av bostad.
  Kanske inte så mycket på grund av det senaste med Swedbank utan mest för att min kontakt på Swedbank är en otroligt bitter tant som tar alla priser i otrevlighet. Min misstanke är avundsjuka från hennes sida.

  SvaraRadera
 19. Foliefundersamheter.

  https://defria.se/400-miljoner-per-dag-gar-till-privata-banker

  Och bloomberglänken som libertysilver har på sin kunskapscentral,den ang guldköp.
  https://www.libertysilver.se/kc/

  SvaraRadera
 20. Det skulle behövas lite fler utländska/ europeiska banker som etablerade sig här och som konkurredarde med vår Svenska fula drakar om privatkunderna.

  SvaraRadera
 21. Tänker inte byta, alla banker är kriminella

  SvaraRadera
 22. Om man är lite konspiratorisk lagd så skulle man kunna tänka sig byta till Swedbank just på grund av att de blev påkomna. Sannolikheten att de tänker göra något åt penningtvätt är ju mycket större än hos de andra bankerna. Och tror man att de andra bankerna skulle ha mer ren mjöl i påsen, ja, då lurar man sig själv. Jag kan inte tänka mig de andra bankerna skulle hålla sig borta från något de kan tjäna pengar på.

  SvaraRadera
 23. Till Länsförsäkringar. Bra deal på huslån och försäkringar.
  Swedbank erbjöd ingenting för att försöka behålla mig.

  SvaraRadera