Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2019-03-27 11:14

Swedbank skickade svarta ryska pengar till Trumps dömde kampanjchef

Swedbank har nu enligt SVT Nyheter och Uppdrag granskning ertappats med att skickat miljontals kronor till den fängelsdömde före detta kampanjchefen för Donald Trump, Paul Manafort. Det handlar om ryska pengar via den avsatte ukrainske presidenten Janukovytj. Swedbank underlät att underrätta amerikanska myndigheter. Frågan när det är dags att inte bara lämna aktien, utan även banken, när väl USA sätter efter Swedbank? Tillägg: Ekobrottsmyndigheten genomför just nu en razzia mot Swedbanks huvudkontor.
Swedbank. Dags att ta ner skylten?
Den avsatte Putinsamarbetande ukrainske presidenten Viktor Janukovytj använde Swedbank för att via konton i skatteparadis betala sju miljoner kronor till Donald Trumps kampanjledare Paul Manafort. Manafort har sedermera dömts till fängelse för bland annat skattebrott.

Swedbank har nu alltså dragits in i denna härva, som står för en mikroskopisk del av den ryska penningtvätten banken ertappats med. Enligt SVT Nyheter och Uppdrag Granskning anmälde inte Swedbank heller transaktionerna till amerikanska myndigheter. Ingen länkning sker förstås till SVT pga EU:s länkavgifter, så ni får hitta det själva.

Detta är ett specifikt och väldigt medialt uppmärksammat fall i USA, och frågan blir nu hur det amerikanska rättsväsendet kommer eskalera detta.

Det här kan bli dyrt för Swedbank. Aktien rasar på börsen, och är i skrivande stund ner 5.09%.
Dagschart Swedbank A-aktien.
Utifrån resonemang om hushållsekonomisk prepping kan Swedbankkunder nog börja fundera på om de ska ta sin affär och flytta den till en annan bank. Det är väl inte akut, men processen att byta bank kan vara rätt omständlig. Man vill inte som kund drabbas av eventuella sanktioner mot Swedbank, om nu banken långsiktigt överlever. Om inte annat kan man fundera på om banken kommer byta namn framöver för att tvätta rent varumärket, även om det inte berör kunderna särskilt mycket.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. Frågan är väl om varför man valt Swedbank över huvud taget?
  Lämnade Swedbank för länge sen då de slutade med kontanthantering. Gick in på Swedbank i Nybro och fick kalla handen. Sedan dess har jag aldrig gått tillbaka dit.
  Handelsbanken är vårt val och det funkar perfekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Swedbank är ju för sossar och andra som älskar att stå i kö, och tar de inte dessutom extra betalt för att man skall få använda internetbanken?

   Extra kul att sossebanken hjälpt Trump till makten, sosseriet är ju såå förtjusta i Trumpen!

   Radera
 2. Man kanske kan byta namn till Föreningssparbanken ?

  Eller då det mera utländskt klingande For-unity-savings-bank...

  Bonnesen måste tycka det är tungt att gå till jobbet nu. Kan föresten banken låsas, dvs ngn myndighet stänger av fanskapet så alla tillgångar som är på kontot blir låsta ?

  Om den konkar gäller ju insättningsgarantin, men det är det minsta problemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ksn nog bli problem för sparbanker som samarbetar med swedbank t.ex. med internetbanken som de har gemensamt.

   Radera
 3. Bieffekt på din blogg av gårdagens beslut i EU: https://imgur.com/a0rLZly

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så Swedbank kan nu begränsa länkning till sin varumärkessymbol som del av krishanteringen? Är det så du menar?

   Radera
 4. Put-in all your money in rus...sorry...swedbank.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sberbank och Swedbank, det skiljer bara två bokstäver.

   Radera
  2. Sberbank, är det Xerxes Sonson Pickelhaupts bank?

   Radera
  3. Nja, den typen av insättningar tror jag oligarkerna sköter på ett mer personligt sätt. Åtminstone hoppas jag det för deras egen skull, det förtar ju liksom nöjet annars.

   Radera
  4. Ben&GBD: Get A Room!

   Radera
  5. Lajva "Åldringsvården..." iofs en vacker tanke men BD är ju skåning så det skulle vara kulturell appropriering. Inte OK.

   Radera
 5. Folksams ägarerepresentant Lundberg var väldigt nöjd med internrapporten och vill ge ansvarsfrihet trots att alla andra påpekade stora brister i utredningen. Bara att gräva vidare, finns säkert mycket mer begravt i denna härva.

  SvaraRadera
 6. Värt att köpa in sig i Swedbank atm måntro? DA närmar sig 10% och det börjar lukta kap... vill såklart undvika att fånga fallande knivar; mitt köp av DB efter finanskrisen visade sig inte vara helt 100... förvisso var det mitt minsta köp som jag tveklöst tjänat in flera gånger om på andra köp som gjordes samtidigt, but still. Är inte säker på att man vågar köpa bankaktier inför stundande ekonomiska situation heller...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får ändå sikta ett snäpp högre moraliskt än att investera i Swedbank - försök hitta investeringsmöjligheter i t ex IS eller människomuggling.

   Radera
  2. Dom har säkert råd betala böterna, men i kombination med en fallande konjunktur och kreditförluster kanske det blir lite mer spännande att vara aktieägare i den banken. Iofs inte Bonnesens problem för hon blir väl utbytt imorgon.

   Radera
  3. BD.
   För att pengar ändå inte är, eller kan bli, etiska såtillvida man inte skänker bort dem?

   Radera
  4. Ben - Bayer AG då? Lagom onda och lågt värderade. Monsanto var ju enligt många tyckare ungefär moraliskt på samma nivå som daesh.

   Radera
 7. Som jag skrev i ärendet tidigare så är det som ett gammalt avsnitt av Colombo:

  Vi vet redan från början att Swedbank är skurkar, det enda som egentligen är spännande är hur mycket snuten kan klämma ur dom&bevisa samt huruvida deras moraliska korruption egentligen är djupare än Marianergraven, eller bara nästan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något lurt är det, Martin har ju postat, antagligen för trigga Cornu att låsa tråden.

   Radera
  2. Original-brunskjortorna brukade också pajja möten om de var politiskt misshagliga.

   Botox-nyllets nutida onlineversion gör samma sak i kommentarsfläten, några nazireferenser bara så stängs diskussionen.

   Det finns väl antagligen fler paraleller - deras led både nu och då är antagligen fulla med hebefila, åldrade pensionärsbögar med syfilis upp till ögonbrynen, och deras egna tvekar nog inte att ta dem av daga så fort de blivit politiskt oanvändbara.

   Radera
 8. Swedbank är ingen bank som man väljer, man hamnar där eftersom att föräldrarna hade den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis av samma skäl röstar folk på sossarna.

   Radera
  2. Hmm, jag "hamnade" i Sparbanken/Föreningssparbanken/Swedbank, men röstar borgerligt. Något är fel. Borde jag byta till Handelsbanken? :-)

   Radera
 9. Jag hörde om detta i radion imorse.

  Någon "expert" tog upp faktumet att detta skedde 2012 då Janukovytj var president i Ukraina och långt innan Euromaidan och allt det där och Manafort officiellt jobbade åt Janukovytj. Manafort dömdes inte heller för att ha olovandes ha jobbat åt främmande makt. Det han dömdes för var skattebrott osv.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Manafort#Trials

  SvaraRadera
 10. Swedbank profilerar sig starkt mot skog och lantbruk, den ga föreningssparbanken lever kvar hos många på landet. Skog och lantbruks människor tänker nog inte på vad deras bank har för affärer i övrigt utan tar den för att dom är duktig på deras område. Låste för övrigt lånet precis på handelsbanken till 1,4% i 3 år. Tyckte det var bra

  SvaraRadera
 11. Det enda vi kan vara säkra är att ingen ansvarig för ev brott kommer att få något kännbart straff. Storfräsare går alltid fria.

  SvaraRadera
 12. Det var väl Swedbank som hade en massa konstiga investeringar i Baltikum innan det brakade loss i ekonomin förra gången?
  Glad att jag lämnade den skitbanken för många år sedan, de var helt ointresserade av kunder!

  Frågan är när nästa storbank dras in i härvan? Det började väl i Danske Bank och YLE hade väl nått på Nordea?

  SvaraRadera
 13. Som någon skrev ovan så är nog varumärket såpass starkt besudlat nu att det måste bytas ut.

  Jag rekommenderar det närliggande namnet SWEXITBANK, det är förmodligen ledigt och kryllar av positiva associationer som skulle kunna ge ett par miljoner kunder - och reklamkampanjen för att föra ut det nya namnet till allmänheten kommer MSM att göra alldeles gratis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aktien har dumpats ut av storägare redan i februari och endast småsparare på AVA och NON köper aktien idag. Namn och varumärke är nog banken minsta problem.

   Radera
 14. Rekomenderar LHV bank i Tallinn, den kvinnliga personalen har tighta klänningar som slutar lite ovanför knät.

  SvaraRadera