Aktuellt

Must: "Väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" - "hybrida hot mot Sverige varje dag"

I sin nya årsöversikt för 2020 skriver det svenska försvarets militära underrättelse- och säkerhetstjänst Must att "ett väpnat angrepp ...

2019-03-28

Swedbank börsstoppad

Korruptions- och penningtvättskandalen i penningtvättbanken Swedbank och tillhörande kursras har nu lett till att Swedbank-aktien har börsstoppats. VD:n har sparkats och tre storägare säger nu nej till ansvarsfrihet för VD:n.
Dagschart Swedbank A.
Swedbanks VD har alltså fått sparken och storägarna Alecta, AMF och Folksam har bestämt sig för att säga nej till ansvarsfrihet för VD:n. Den största enskilda ägaren, Sparbanksgruppen med de oberoende lokala sparbankerna, har dock inte bestämt sig i frågan ännu.

66 kommentarer:

 1. En god vän som råkar arbeta på Swedbank var där när ekobrottsmyndigheten gjorde razzia... Fullt pådrag sa han... (nej, han tillhör den gruppen som tillhandahåller bakgrundstjänsterna för att banken ska fungera, och handskas inte med pengar)

  Vad jag tyckte var lite intressant, var at han berättade att VDn skickat ut en video till de anställda via internnätverket där hon i korthet sa följande:
  "Jag har inte gjort nåt fel, och har jag gjort nåt fel så är det inte mitt fel. Förresten ska ni alla rannsaka er själva istället" typ...

  Han var rätt putt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte fullt pådrag förrän man "råkar ramla i hissen" när haffa kommer och hämtar dig.

   Radera
  2. Fast du har rätt, fisken ruttnar från huvudet.

   Radera
  3. "The buck stops here" - fast 180° tvärtom!

   Radera
  4. Det är inte fullt pådrag utan gummibatonger, utdragna naglar och elchocker på känsliga ställen.

   Radera
  5. Fast det där låter ju mer som styrelsens after work.

   Radera
  6. Men nu menade jag utan champagne, snittar och Viagra.

   Radera
  7. Vad är det som gör att alla som skriver om något som de har hört, börjar med att man hörde detta av en "god vän". Räcker det inte med vän?

   Nej, det ger inte tyngd till påståendet.

   Radera
  8. Han menade "god man". Det var hans förmyndare som berättade historien.

   Radera
  9. Aha... låter rimligt.

   Radera
  10. Tja, jag jobbar inte på swedbank, men min vän gör det. vad ska jag annars kalla honom om inte "en vän".

   I detta fallet går vi faktiskt långt tillbaka också. Vi träffades första gången i 1:a klass. Så jag antar att jag kunnat kalla honom "en gammal klasskamrat".

   Radera
 2. Nja, det verkar som om dansken inte kun kom å sko se, den här hången
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7185789

  SvaraRadera
 3. Bonnesen får sparken. Spännande att föja detta.

  SvaraRadera
 4. Så, då har alla stora svenska banker utom SEB rullats i tjära och fjädrar. Är det bara en tidsfråga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fyra VD:ar på fyra år.
   Penningtvätt i UK.
   "Kultur av kränkande behandling" (pressmeddelande 2018-10-03)

   Radera
  2. OK, hade missat den. Är det bara jag, eller har det varit mindre fokus på det i media?

   Radera
  3. Beror väl på vilka medier man följer... Husorganet Di har varit på Handelsbanken i ett antal artiklar i alla fall.

   Radera
  4. Danske Bank kommenterar idag att SEB är på väg att dras in pga Panama-skandalen.

   SEB -5,4% just nu.

   Radera
  5. Härligt. Har just signat upp som kund hos Länsförsäkringar Bank. Dock ligger företaget kvar i SEB så man får väl se över att man inte har för mycket likvida medel där.

   Radera
 5. Text-TV tycker nyheten om avskedandet är värt överrubriken "Extra Extra Extra Extra Extra Extra". Det kan knappast hända något mer uppseendeväckande, verkar det.

  SvaraRadera
 6. Begår flera grova brott över några års tid. Får sparken. Utreds. Blir belönad med 21.5 miljon kronor i fallskärm...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja... utebliven ansvarsfrihet annullerar väl bonusklausuler och fallskärm?

   Radera
  2. Hon är ju snart tillbaka på nåt toppjobb. Han Makhmudov kan säkert erbjuda henne nåt i sin koppargruva i Altai.

   Radera
  3. Swedbank borde köra med öppna kort och byta namn till Ryssbank...

   Radera
 7. På tiden att hon fick gå. Sämre hantering av frågan vet jag inte om jag sett. Fler borde också få gå. Avsett hela styrelsen bl a. Inkompetens rakt över hela linjen. Ägarna med Folksam i spetsen. Samma där.
  Det blir nog en fin bolagstämma!

  SvaraRadera
 8. Den goda nyheten är att vi kommer allt närmare ett samhällsklimat där alla som förväntar/begär bonusklausuler och fallskärm automatiskt kommer att vara diskvalificerade från höga toppjobb, eftersom själva existensen av sådana innebär dålig PR i form guilt by association till historiska fall av misskötsel och egennytta. Den bank som först tillsätter en VD med fast lön + ingenting alls annat kan plocka stora marknadsandelar redan nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det förutsätter ju också att VDn inte har stort personligt ansvar, annars vill bara riktiga psykopater ha jobbet (i den mån vi inte redan har det problemet).

   Radera
  2. Vilket ansvar har Bonnesen?

   Hur skall man kunna kräva henne på ersättning för alla miljarder i böter?

   Radera
  3. T ex skulle vi kunna ställa henne vid skampåle på Helgeandstorget och så kan befolkningen under glada tillrop kasta skulor, sopor, avlagda kritpipor och smådjurskadaver på henne.

   Radera
  4. En form av ansvar är ju att alla nu hatar henne. Tidningarna väljer ut bilder där hon ser extra mycket ut som en häxa osv. Småkul sätt att bli kändis på. Ett annan eventuell konsekvens av ansvar är böter och fängelse.

   Om vi nu för en stund *låtsas* att det faktiskt inte var hennes fel/att hon saknade realistiska alternativ så ser vi också varför löner och försäkringar följer med den här typen av ansvar.

   Radera
  5. Löner och försäkringar? Trollpackor står i förbund med Satan själv, räcker inte det som försäkring?

   Radera
  6. "så kan befolkningen under glada tillrop kasta skulor, sopor, avlagda kritpipor och smådjurskadaver", vi kunde behöva lite mer sånt i rättsskipningen.

   Radera
  7. Linus svamlar som vanligt. I den mån det går att begripa vad han vill ha sagt så framtonar en minst sagt intressant verklighetsuppfattning.

   Radera
  8. @Snetmot, du konkurrerar helt naturligt inte om den här typen av jobb, så släpp janten och vila i att det inte är meningen att du ska förstå varför folk skulle välja bort VD-poster.

   Radera
 9. Jag köpte Swedbank precis innan handelsstoppet ca 149.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha så himla rolig kommentar i kombination med ditt namn!

   Radera
 10. kvinnor lika sviniga som män när dom till sist fick bli chefer, vi har uppnått jämställdhet mellan könen, bra där sverige!

  I Bonnesens fall borde hon ligga illa till för hon var ansvarig för ground zero (baltikum) och den interna sedlighetschefen fick sparken när hon påtalade oegentligheter inom Bonesens ansvarsområde.

  Sen la Bonesen locket på till tryckkokaren exploderad.

  Att hon nu inte fått ansvarsfrihet är en tydlig indikation på att det kommer efterräkningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktiskt rätt talande att ingen bryr sig förräns man gjort något olagligt inom USA jurisdiktion, då blir det gryningsräd, sparkad VD, kraschad aktiekurs och skräck-artiklar i tidningarna.

   Men i Sverige finns det ju inte korruption, vi är ju i topp i alla index jämfört med genomkorrupta USA, så mycket i topp att vi inte behöver några granskande myndigheter.

   Fråga: tror ni Browder är ute efter whistleblower money i USA?
   Dom brukar ju få 30% av bötesbeloppet eller nåt, kan ju bli flera hundra miljoner sek ibland.

   Radera
  2. När det var uppe förra ggn berömde jag amerikanerna för att de faktiskt tar sig tiden att åtala folk för sånt här när vi själva är så valhänta.

   Sverige har alltid legat på efterkälken med sånt här både när det gäller korruption som terrorism som tillåts få en fristad.

   Radera
  3. Nej, nu är ni så där toxiskt maskulina, Bonnesen blir naturligtvis bara attackerad och får bli offerlamm för männen som känner sig hotade av en stark kvinna.

   Radera
 11. Browser har mkt skumt i bagaget men är skicklig pr-gubbe. En av få som lyckats avsäga sig sitt amerikanska medborgarskap för att slippa skatt och sedan få kongressen att genomföra skräddarsydda lagar..

  SvaraRadera
 12. Om Swedbank hade varit skogsägare så hade skogen idag varit ett svedjeland och ledningen hade fortfarande pratat om skogen som en tillgång.

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Och så visade det sig att dominobrickan nu verkar ha fallit på SEB... Ska det sluta med det eller ska man gissa att desto mer det nu grävs desto fler dras med i fallet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En skillnad mellan manschettbrottslingar och klassiskt organiserade brottslingar är att manschettbrottslingarna inte har förstånd att hålla tyst utan istället golar ner sina polare för att de tror sig komma lindrigare undan. Så det kan bli utrymme för mycket underhållning från bankerna framöver.

   Radera
  2. Vet inte om det finns nån tjuvheder och hederskodex men dom räknar väl med att på sin höjd få sitta på öppen anstalt med rattfyllon och barntafsare, och då får man väl inte stryk för att man golat och så där. Så det finns väl inget att förlora på att snacka direkt.

   Fun fact är att Jocke Posener väl planerade hela sin monsterkupp från sitt rum på nån öppen anstalt.

   Radera
  3. :-) Poseners polare golade ju friskt på varandra, särskilt Posener beskyllde dom väl mest, han hade ju dessutom förstånd nog att fly landet och vänta på presskribering.

   Finns inget att vinna heller, det brukar bara bli att dom i samma veva snackar ner sig själva.

   Vore Bonnesen lite streetsmart så kanske det vore smartast av henne att dra och hålla sig bort 10 år, hon har säkert gott om mutpengar att leva på.

   Radera
  4. Meh. Tror inte Bonnesen kommer behöva skaka galler. Högst villkorligt, och med en ordnad livsstil osv så kan hon lika gärna bo kvar och kvittera ut avgångsvederlaget, det spelar liksom inte så stor roll.

   Radera
 15. Kanske något för bankschefer att kolla på?
  https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/penningtvatt/

  SvaraRadera
 16. Svar
  1. Hörbarhet nolla, omgruppera till H i Horred. Slak kuk!

   Radera
 17. Svar
  1. Vad hände med ditt svarsinlägg här? http://cornucopia.cornubot.se/2019/03/offertforfragan-moderatorrobot-till.html?showComment=1553708062442#c7711115227856550287

   Radera
 18. Det är smått provocerande att vi vanliga medborgare knappt kunnat sätta in kontanter på banken utan att bli misstänkliggjorda och så har sånt här skett i bakgrunden. Ska bli intressant att följa detta.

  SvaraRadera
 19. Det är lite extra roligt att banker åker för sånt här när de i sin tur plågar småkunder som mig med krav på massa person- och ekonomiuppgifter för att jag ska få ha kvar mitt tankkort. Mygg och kameler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte bankernas påhitt att plåga dig med frågor. Det är USA som bestämt att den svenska regeringen skall bestämma att de svenska bankerna skall bestämma att kunderna måste svara på sådana frågor - så att den svenska staten kan ta åt sig äran för att informationen kan lämnas över till USA:s terrorist- och fildelningsjägare etc.

   Radera
 20. Jaha, så har Swedbank utsett sitt bondeoffer. Styrelsen gav förhandsinformation till storägarna, så de håller varandra om ryggen. Allt enligt plan. Alla är nöjda då pengarna rullat och kommer fortsätta rulla in.

  Vad är meningen med spektaklet "ansvarsfrihet"? De ansvariga får det ju alltid.

  SvaraRadera