Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-03-06 21:10

Swedbank blockar SVT:s tipssida - har tydligen mer att dölja

Penningtvättbanken Swedbank har nu blockat SVT:s Uppdrag gransknings tipssida för bankens anställda. Uppenbarligen har banken mer att dölja, men skyller på banksekretessen. Att de anställda istället kan lämna tips hemifrån gör att åtgärden bara ser ut som dålig krishantering.
Dagschart Swedbanks A-aktie.
Till Dagens Industri uppger Swedbank att blockeringen av SVT:s tipssida för att lämna krypterade tips inte är ny, utan att man spärrar tipssajter för att skydda banksekretessen. Man vill ju inte att kundernas och bankens olagligheter ska nå media.

Att de anställda kan lämna tips hemifrån verkar inte påverka bankens ställningstagande i denna fråga. Annars kunde man tycka att det vore bättre (för banken) om tipsen lämnas via jobbet, då det kommer synas i bankens brandvägg vem det är som anropat tipssajten även om det inte går att säga exakt vad man gjort där. Det är som bekant inte förbjudet för företag att efterforska källor. Efterforskningsförbudet gäller bara myndigheter och statliga och kommunala företag, inte privata företag som Swedbank.

Att banken har mer att dölja förvånar förstås absolut ingen, men det är bra att få det bekräftat och skönt för banken att man alltid kan skylla på banksekretessen. Det visar också hur banken ser på sina anställda - potentiella brottslingar mot banksekretessen. Måste kännas gott att ha ett sådant förtroende som anställd.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

33 kommentarer:

 1. Swedbank går från klarhet till klarhet!

  SvaraRadera
 2. Så dom misstänker sin personal för att inte hålla sig till banksekretessen, och dom misstänker sina småkunder för penningtvätt och vägrar ta emot deras pengar. Det där med att man känner andra som man känner sig själv verkar passa väldigt bra här.

  SvaraRadera
 3. "även om det inte går att säga exakt vad man gjort där."

  Det gör det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom man kör SSL, så nej, exakt vad går inte att avgöra.

   Radera
  2. Däremot kan man titta på uppladdade och nedladdade datamängder, och dra slutsatser kring om dokument laddats upp eller det bara handlar om läsande av sidor.

   Radera
  3. Kör de en webproxy (som de bör göra) och har eget CA som de interna maskinerna litar på så utgår jag från att de terminerar och inspekterar även trafik krypterad med tls/ssl.

   Radera
  4. @James: exakt. De företag som idag inte kör ett proxy på det sättet skulle jag kalla för mycket oaktsamma.

   Radera
  5. Man är väl aktsam om olika saker, men ja en bank från sitt interna nät bör nog köra över en proxy beror nog en del på hur man segmenterar nätet. Och om man dekrypterar på vägen så får man väl hoppas att de är tydliga med det mot sina anställda.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Hur tänkte du nu? Vi får väl utgå från att bankanställda bara använder företagets tilldelade utrustning på internnätet, och då har företaget alla möjligheter (och rättigheter) att logga nättrafik innan kryptering, eller tom tangenttryckningar om de vill det. Även nätproxys kan användas för att mitm:a ssl om du kontrollerar certifikaren på klienten.

  SvaraRadera
 5. Swedbank är en sossebank. Ränderna går aldrig ur. Frågan är om inte alla svenska banker är sossebanker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utveckla gärna ditt resonemang, du verkar vara en ovanligt insiktsfull person!

   Radera
 6. Kan ju säga som så att under en period när jag jobbade på Nordea så noterade jag att samtliga maskiner körde en keylogger, så det är nog rimligt att anta att de flesta storbanker gör samma sak. Huvudsyftet är ju att kunna plocka upp oegentligheter med bankens eller kunders konton men i ett sånt här fall så kan du plocka upp vad någon har skrivit i klartext. Ajsing bajsing! :)

  https://utbrytningen.blogspot.com

  SvaraRadera
 7. Hemifrån? De flesta har väl en privat smartphone med datatrafik idag. Den kan man kanske ha med till jobbet även om man jobbar Swedbank.

  SvaraRadera
 8. Fan osso !
  Tacka vet jag när det var Färs o Frosta Sparbank
  Nu e de ju sparbanken skåne och inte helt å hållet swedbank men ändå...

  Jävla Fubbickar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ska nog se att det är exakt samma skit. De säger att de inte är det men det är stora samarbeten ändå. Så pass att det där är naivt skrivet :D

   Det är som att ta en renault och sätta en Porscheskyllt. Det är fortfarande en skitbil :D

   Radera
  2. sätta en Dacia-skylt på en Renå är mer ärligt.

   Radera
  3. Don Beaver: Och innan det var Färs&Frosta så var det Föreningsbanken! En alldeles utomordentlig bank dit jag flyttade mina dåvarande affärer när Sparbanken vägrat mig ett lån på 150.000 år 1982 trots att jag ägde en bostadsrätt och sedan flera år hade en fast anställning i ett välbetalt yrke hos en etablerad arbetsgivare inom rederibranschen. ... Sedan ett antal år då under viss protest tillbaka i Sparbanken p.g.a. dessa bankfusioner.

   Radera
 9. De verkar aktivt blockera all svensk medias tipssidor.

  Intressant att det är det man lägger energipå istället för att städa upp och sluta samarbeta med ruskprickar

  SvaraRadera
 10. Så om man nu skulle få för sig att byta. Finns det någon bank som känns lite mindre ohederlig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din lokala sparbank om du bor där dessa finns.

   Radera
  2. Länsförsäkringar är ett alternativ, som inte heller är vinstdrivande.

   Radera
  3. Alltså inte vinstdrivande i bemärkelsen dela ut pengar till aktieägarna. Alla måste förstås gå med vinst för att inte utplåna verksamheten, handlar om vart vinsterna går. Sparbanksstiftelserna delar ut vinsterna som stipendier till lokala projekt, Länsförsäkringar ger återbäring till sina försäkringskunder.

   Radera
  4. Fast har inte många lokala sparbanker samarbeten med Swedbank t.ex. internetbanken?

   Radera
  5. Om man kan tänka sig lämna det traditionella kan man även titta på alternativ som Avanza och Nordnet.

   Radera
  6. Länsförsäkringar förmedlar ju bara bostäder där månadsavgiften är väldigt hög. Varför ska man köpa en bostad av Länsförsäkringar som har bostäder med höga månadskostnader och där värdet på huset riskerar att sjunka. Det är kostnader som man aldrig får tillbaka. Då kan man lika gärna skaffa sig en hyres. Jag vet att de sponsrar vuxna på stan och andra organisationer men det kan man ju göra själv.

   Radera
  7. Länsförsäkringar är som ett samhälle i samhället.

   Radera
  8. Finns även Skandiabanken om man hyser agg mot Länsförsäkringar.

   Radera
 11. Ges Lyckoslanten ut nuförtiden. Tyckte om serien Spara&Slösa.

  SvaraRadera
 12. Finansmannen Bill Browder har polisanmält Swedbank, krävs en utlänning för att få fram en polisanmälan mot en bank i världssamvetet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det krävs en Amerikan. Browder är en enorm skurk, varför ens ta hänsyn till honom? Hur suveräna är vi egentligen? Är det bara jag som tycker att det är ej ok. Vakna nu, usa plundrar oss och bryr sig inte ett skit om peningtvätt eller korruption det enda de bryr sig om är cash, så är det och har alltid varit.

   Radera