Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-03-28 18:31

Swedbank-aktien kraschar vidare - styrelsen får höjt arvode - VD:n får 21 miljoner i fallskärm - "flytta inte era sparpengar"

Den ryska penningtvättbanken Swedbanks aktie fortsatte krascha idag när handelsstoppet hävts. Samtidigt höjde årsstämman styrelsens arvode och VD:n som sparkades idag får 21 miljoner kronor i tröst via en så kallad fallskärm. Beskedet är annars att man inte behöver flytta sina sparpengar från krisbanken, eftersom insättningsgarantin och investerarskyddet gäller som vanligt.
Månadschart för den ryska penningtvättbanken Swedbank. Logaritmisk skala.
Swedbanks sparkade 62-åriga VD får alltså en fallskärm på 21 miljoner som kompensation, så vederbörande inte ska behöva lida fram till pensionen. Styrelsen fick också höjda arvoden som tröst för att inte hållit ordning på VD:n och bolaget, samt beviljades ansvarsfrihet. Swedbanks sparkade VD är också ordförande för Svenska Bankföreningen, vilket är lite pikant i sammanhanget.

Styrelsens ordförandes arvode höjdes med endast 3.5% till 2 630 000 SEK, medan övriga styrelseledamöter fick en höjning med runt 6% från 570 000:- SEK till 605 000:- SEK. Några mindre aktieägare anmälde avvikande åsikt, men storägarna ställde sig bakom det hela.

Aktien har haft sina sämsta två månader sedan skuldkrisen 2011, men nedgången är förstås inte i närheten av hur det såg ut under finanskrisen.

Många pratar nu om att Swedbank-aktien blivit billig. Men man ska komma ihåg att man inte ska fånga en fallande kniv. Inte ens när den studsar, för den kommer falla tillbaka igen på studsen.

Det allmänna rådet till kunderna, som flockats till bankkontoren har varit att man inte behöver ta ut sina pengar, eftersom banken omfattas av insättningsgaranti för pengar på kontot och investerarskydd när det gäller fondinnehav och liknande.

Kan konstatera att min lokala sparbank med mycket god timing bytte namn i vintras från Swedbank Sjuhärad till Sparbanken Sjuhärad, och slipper därmed undan att dras ihop med varumärket Sberbank, förlåt Swedbank.
Dagschart SEB. Logaritmisk skala.
Även SEB förväntas dras in i penningtvätthärvan, vilket bara lämnar Handelsbanken bland di store. Dock kan man vänta sig att även Handelsbanken åker dit. I Sverige ställer man snällt frågor till sina kunder, och förväntar sig att de är ärliga, för i Sverige ljuger man inte. Och sedan kontrollerar inte banken när miljardbelopp slussas mellan utlandskonton, för kunden har ju svarat på en enkät.

Bristerna hos Swedbank ska rent av varit kända hos Finansinspektionen, som dock ska ha tystat ner det hela. Swedbank är ju som bekant too big to fail, så det hela har sopats under mattan tills SVT lyfte på locket.

SEB-A föll 6.94% och Swedbank-A rasade 7.78% på börsen. Kortsiktigt påverkas inte bankernas lönsamhet av att de exponeras för de sila mygg och svälja kameler de är, när de vägrat vanligt folk att sätta in kontanter, men blundat när kriminella slussat miljardbelopp. Några svenska böter som skulle märkas för bolagen blir inte heller aktuella, men mer intressant är hur de kommer hanteras internationellt, samt om kunderna i åtminstone Sverige väljer att ta pengarna och dra. Men vart? Ska man vara någorlunda säker på att slippa penningtvättbanker är det småbanker som de lokala sparbankerna, kanske även Länsförsäkringar och eventuellt Skandia, som kan vara aktuella, i den mån dessa inte har internationella kunder.

Grundproblemet är den svenska naiviteten och den kan drabba alla banker. Utom om du vill sätta in några tusenlappar på ditt konto. Vilket inte ens har stöd i lagen, då banken inte ska fråga om de inte aktivt misstänker att du finansierar terrorism eller tvättar pengar förrän beloppet är en bit över 40 000:- SEK. Bankerna verkar missuppfattat det hela och frågar och vägrar på belopp under 40 tusen, men blundar för belopp över 40 miljoner.

59 kommentarer:

 1. Hur är det med ica-banken, ikano-banken osv? Någon som har provat dessa? När e-kronan kommer kan man aöltid ha pengarna I madrassen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har bara hört bra saker om båda två.

   Radera
 2. Vi får se hur länge denna Swedbankcirkus pågår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på den f.d. VD:n så känns det som det kan sluta hur som helst. Hennes svar på intervjuerna kändes varken genomtänkta, beräknande, intelligenta eller planerade. Om hon använt samma ledarstil på Swedbank så kan det ha sett ut ungefär hur som helst och således sluta hur som helst.

   Radera
 3. Ser väldigt illa ut med ryggdunkandet. Ansvarsfrihet för styrelsen, vd får 21 miljoner men får gå (4 år till pension ändå), storägarna tycker att de inte behöver ta ställning, dessutom tog storägarna emot illegal förhandsinformation som de agerade på för att skydda sina innehav.
  Det värsta är att de kommer undan med detta utan någon som helst konsekvens mer än lite rubriker. Dokumentförstörarna går säkert varma hos de andra bankerna och databaser/backuper rensas så att det inte finns något att gräva fram.
  Det visar hur illa det är med etik och moral i styrelserummen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, som sagt är allt enligt plan. VD:n blir syndabock och får en rejäl bonus som plåster på såren. Styrelsen och storägarna håller varandra om ryggen. Alla är nöjda då pengarna rullat och kommer fortsätta rulla in.

   Radera
  2. Revisorn som tyckte allt var ok fick 41 miljoner i m*ta eller s.k. arvode. Nu luktar det överallt.

   Radera
  3. Sed non quod soror tua.

   Radera
  4. Et modo loquuntur lingua Latina uulgaris.

   Radera
 4. Man skall inte ha några pengar på Swedbank ifall dom blir tvingade att göra en cypern åtgärd Swedbank har laglig rätt att beslag ta pengar från dina konton om dom skulle riskera att gå i konkurs precis som bankerna på Cypern gjorde. Min fru sitter vid en annan datorn och flyttar pengar från sina konton på Swedbank till sitt konto på Avanza

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handlar inte direkt om att beslagta pengar utan mer om att de inte har pengar att ge ut. Pengar på bankkonto är ju trots allt bara en skuldsedel lovad att betalas tillbaka av banken

   Radera
  2. ALI B, nej det handlar om att beslagta pengar i Cypern-fallet. Tillgodohavanden på bankkonton uppfyller reglerna för vad som är pengar enligt lagen.

   Men jag har för mig att det bara är Nordea som är tillräckligt stor för att ha rätten att använda kundernas pengar för att täcka bankens skulder. Stämmer inte det?

   Radera
  3. Det kommer aldrig att hända. Swedbank är en stabil bank. De kommer att betala böter (eventuellt) sen går livet vidare. USA kommer inte att förbjuda Swedbank att handla med dollar heller. Om ett halvår har det blåst över. Håll i hattten til ldess.

   Radera
 5. Det är inte naivitet. Det är möjligen ryss eller jänketroll? (Jänkarna verkar dock ha bra koll på ekobrottslighet om man kan tillåta sig lyssna på statstelevisionen) Det har drabbat hela Sverige och inte bara banker. Några småföretag undantagna, men då hamnar de i klorna på någon myndighet med liknande mentalitet istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En större påverkans operation för att rasera förtroendet för institutioner är klassiskt ryskt. En påverkan på banksystemet blir bara grädde på moset.

   Radera
 6. Swedbank och styrelsen samt de stora ägarna har verkligen tagit sitt uppdrag att verka som vänsterns främsta valarbetare på allra största allvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske inte så konstigt, dom är ju tillsatta av socialister.

   Radera
  2. Det ligger ju i kapitalismens natur.

   Radera
  3. Det ligger ju i socialisters natur.

   Radera
  4. Det kommer alltid att vara mer korruption inom privat näringsliv än det offentliga, eftersom insynen är sämre i det privata.

   Radera
  5. Iblandekonom - Korruption är enligt Världsbankens arbetsdefinition missbruk av offentlig makt för privat vinning.
   Bestickning, är givarens brott.
   Mutbrott, som är korrumpering och mottagarens brott.

   Radera
  6. Ibland ekonomi, Det verkar snarare vara mer korruption i socialistiska strukturer. Troligtvis pga att det inte finns några stora ägare med eget intresse att övervaka vad som händer.

   Sen är min erfarenhet att socialister alltid är de mest egoistiska människor jag möter. Alltid de som inte vill sätta in nåt själv utan bara tillskansa sig fördelar på andras bekostnad. Och det verkar inte spela någon roll ifall de handlar om bidrag eller att sitta längts fram vid grytan där de slevar i sig.

   Och Swedbank följer precis den linjen, socialistiskt tillsatta personer sitter och ger jobb till andra socialister.
   Socialistpersoner som säkert gärna tar mutor för att titta bort när miljarderna passerar, personer som inte har någon som helst moral gentemot sina egentliga uppdragsgivare.
   De egentliga uppdragsgivarna i det här fallet är alltså främst pensionssparare, långt ner i kedjan.

   Radera
  7. @Jet Khun Mae: Korruptionen är nog störst mellan privata aktörer, inte privata och offentliga. I Sverige är det mycket större chans att skumma affärer där offentlig aktör är ena parten upptäcks, och det skulle också vara därför som det är ovanligare.

   @Kent: Ägarens intresse brukar vara att korruption inte blir allmänt känd. Inte heller ovanligt att ägaren själv är inblandad, då det är denne som ofta har mest att tjäna på korruptionen, tex genom att vinna ett kontrakt, eller helt enkelt använda företagets tillgångar till privat konsumtion.

   Ditt svammel om socialister blir bara fånigt.

   Radera
  8. @Carl-Fredrik: Största ägaren Folksam kan väl anses tillhöra "vänstern". Hoppas detta uppmärksammas. Det kanske låg i deras intresse att detta inte blev känt. Isåfall kanske Kent har en poäng här

   Radera
  9. Tror Kent har svårt att ta i ordet 'kapitalist' och förväxlar det med socialism i sina hemska feberdrömmar om jämlikhet, där han inte längre får bli rik på andras arbete.

   Radera
 7. "..inte behöver ta ut sina pengar, eftersom banken omfattas av insättningsgaranti för pengar på kontot och investerarskydd när det gäller fondinnehav och liknande."

  Helt ofarligt är det inte. Insättningsgarantin gäller inte om emittenten själv går i konkurs, dvs SWEbanks egna produkter, då går allt förlorat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och är det illa skött, täcker garantin upp till 250.000. Man får läsa på hos riksgälden för respektive produkt.

   Radera
 8. Jänkarna kommer nog vara tuffare än FI...

  Kan de införa förbud för Swedbank att handla i USD, utöver en rejäl bot?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan de införa förbud för Swedbank att handla i USD"
   Jo, enligt media och UG igår kan dom det. USA bestämmer vilka institut som får handla i dollar. Dras det tillståndet in är SWEbank slut. Men nästan alltid blir det böter.

   Radera
  2. Danske Bank klarade väl sig undan Patriot Act straffet att man ej får handla i USD eller med amerikanska banker. Däremot är det inte helt avgjort än och de har fått avstätta cirka 25 miljarder SEK i dagsläget som förberedelser inför böterna. Amerikanska myndigheter lär gå hårdare åt Swedbank än svenska.

   Radera
  3. Ja, 25+ miljarder lär svida även för Swedbank. Kul för kunderna.

   Radera
  4. @Cornu - Du menar kul för skattebetalarna och pensionärerna? Jag tror inte banken drabbas i slutändan.

   Radera
  5. På vilket sätt drabbar det skattebetalarna och pensionärer?

   Att kunderna får betala notan är självklart, de är ju de som genererar intäkten.

   Ägarna kommer dock se minskade utdelningar, det blir svårt att höja intäkterna snabbt för att täcka ev utgifter.

   Radera
  6. Kunderna betala? Varför?

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. En korrupt skitbranch är vad finansbranchen är... >.<

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi borde kalla det corruption tills det finns några motsvarande generella lagar i Sverige. Tills dess är översättningen ett hittepå-ord för att stoltsera med att vi har låg brottslighet i en kategori som inte är olaglig.

   Radera
 11. Är dom mutade på finansinspektionen?

  SvaraRadera
 12. Tycker du kunde varit mer kritisk i inlägget. Att Finansinspektionen kände till cirkusen men valde att inte agera är djupt korrumperat och direkt systemhotande, vilket trots allt är nyhet för mig och andra oinitierade i finansvärlden. Bara 4/5 den här gången.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att förtydliga så tycker jag du kunde lyft fram den delen.

   Radera
 13. Men är ju uppenbart, styrelsen var inte kompetent nog och antagligen underbetald, höja lönen lite så att man kan få rätt kompetens för jobbet..

  SvaraRadera
 14. Shit, vad har jag gjort för fel? Först röstar jag på L och får fingret av dem. Sen visar det sig att "husbanken" (där jag har i stort sett allt, från bankkonton till bolån till försäkringar till...) tvättar pengar åt ärkefi Oligark och hans vänner. =/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var ju inte svårt att se vad du gjort för fel?

   Radera
  2. L är infiltrerat och delvis ockuperat av moderater.
   Swedbank har alltid varit skit så länge de har hetat så. Det var också min husbank förr i tiden, men jag bytte när de dumpade tjänsten e-kort.

   Radera
 15. En fråga, om jag har pengar på banken och dessa över insättningsgarantin beslagtas (dvs min fordran på banken stryks) för att täcka förluster. Har jag då rätt att kvitta mot t ex bostadslån?

  Jag antar att kvittningsrätt inte gäller oss vanliga plebejer utan du blir helt enkelt blåst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Insättningsgarantin gäller då banken sätts i konkurs. Dina skulder kommer garanterat överföras till någon annan, och staten tar över när det gäller din fodran på banken i form av sparkapital som täcks av garantin.

   Om banken gör en haircut/konfiskering är det andra regler som gäller, troligen kommer du Inte få kompensation för detta möjligen efter ett tag.

   Radera
  2. Du får aktier i banken för det de beslagtar enligt sk bail-in. Skulderna säljs vidare till Domedagen Bank & Inkasso, som skickar sina artiga och vältränade personliga bankmän hem till dig för att inleda en ny kundrelation.

   Radera
 16. När de ryska oligarkerna inte kan tvätta sina tjuvpengar vita i Ryssland, då söker de sig till ... Sverige!
  I Sverige finns ingen korruption...
  Alla partierna i riksdagen är sossar, utom de två som är kommunister.

  Bara en test. Får se om roboten fungerar...

  SvaraRadera
 17. Nu blir det förutsägelse: Enklaste vägen ur den här soppan kommer att vara att byta till €. Riksgälden kan inte fungera med de skräpbanker som blev kvar när Nordea drog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den största risken är fortfarande Nordea, men den banken är inte en risk för Sverige på samma sätt som den var innan. Finnarna får ta den skiten, med Euro och allt.

   Radera
 18. Usa är i behov av pengar. Alla slavar kommer att plundras. Vem fan är Browder , ingen försökte ens förklara varför han har rätt att granska någon. Mig kvittar det om min bank tvättar någons pengar, det viktigaste är stabilitet. Kapitalism är sådan, pengar luktar inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Browder har väl samma rätt som alla andra att "granska" någon? Vem som helst får t ex bli journalist, det är ingen skyddad titel. Att han sedan lämnat in en polisanmälan, ja det har man rätt till även som utländsk medborgare i Sverige.

   Browder har exakt samma rättigheter som alla andra, det som irriterar dig är kanske att han har vett att utnyttja dem?

   Radera
  2. "William Felix Browder (born 23 April 1964)[1] is an American-born British financier and economist. He is the CEO and co-founder of Hermitage Capital Management, an investment fund that at one time was the largest foreign portfolio investor in Russia.[2] He gave up his U.S. citizenship in 1998 to avoid paying taxes related to foreign investment.[3] After having business in Russia for ten years, Browder was refused entry to Russia in 2005 as a threat to national security; he has said it was because he exposed corruption. ...
   Browder's paternal grandfather was Earl Browder, who was born in Kansas in 1891.[1] He was a radical and had lived in the Soviet Union for several years from 1927 and married Raisa Berkman, a Jewish Russian woman, while living there.[1] After his return to the United States in 1931,[1] Earl Browder became the leader of the Communist Party USA, and ran for U.S. president in 1936 and 1940.[13] After World War II, Browder lost favor with Moscow and was expelled from the U.S. Communist Party.[1]"

   https://en.wikipedia.org/wiki/Bill_Browder

   Radera
 19. UG hittade 40 miljarder, kanske bara toppen av isberget?

  "Den amerikanska finansmyndigheten DFS, Department of Financial Services, ber om ytterligare information rörande Nordeas och SEB:s transaktioner med Danske Bank, som misstänks ha möjliggjort penningtvätt på upp till motsvarande 2.000 miljarder kronor."

  SvaraRadera
 20. Är det någon som har information om varifrån de grävande journalisterna på SVT fick sin information? Det ryktas om läckor...

  SvaraRadera
  Svar
  1. För det första finns det ett meddelarskydd och för det andra så vore det ju yrkesmässigt självmord av SVT:s journalister att ens med en ögonryckning antyda vart de fick sina uppgifter ifrån. Ingen skulle ju vilja tipsa dem i framtiden.

   Radera
 21. "flytta inte era sparpengar"

  Detta betyder traditionellt att ni bör flytta era sparpengar.

  SvaraRadera