Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2019-03-20

Svenska bostadspriser ner 18% i amerikanska dollar

De svenska bostadspriserna har rasat rejält sedan 2017, mätt i utländska världsvalutor som euron eller amerikansk dollar. Svenskarnas internationella köpkraft via bostaden har fallit rejält.
Svenska bostadsindexpriser i USD (HOXSWEUSD) har gått -17.6% sedan toppen.
Nedgången i de svenska bostadspriserna mätt i den inhemska skvalpvalutan SEK är ner 5.8% sedan toppen enligt Valuguards Sverigeindex HOXSWE. 

Men i världsvalutor ser det helt annorlunda ut.

Mätt i euro är nedgången 14.2% och i amerikansk dollar hela 17.6%.
Svenska bostadsindexpriser i USD (HOXSWEUSD) har gått -17.6% sedan toppen.
Detta betyder att svenskarnas bostadsköpkraft har minskat rejält. Vill man flytta från landet till ett  euroland, har den relativa köpkraften i att hoppa av inte bara bostadsbubblan utan även Sverige fallit 14.2%, och ännu värre om man mot förmodan ska flytta till USA.

Och nedgången har fortsatt rätt linjärt sedan det inledande lite större raset.

5 kommentarer:

 1. Det borde locka hit utländska bostadsköpare kan tycka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tveksamt då det bara gjort bostäderna mindre uppenbart övervärderade. Ska de in och köpa upp den nyproduktion som står helt stilla för att säljarna vägrar gå ned till marknadspris?

   Däremot kan man ju tänka sig att det vid någon punkt blir intressant för MTR med vänner att börja skambuda på företag och infrastruktur.

   Radera
  2. För de 11 miljonerna -5.8% som man fortfarande behöver betala för en medioker villa i närförort till Stockholm får man ganska mycket för nere på kontinenten.

   Nu har vi inte vädret med oss men istället för en sisådär 10-15 lägenheter i portugal, där man kan hyra ut alla utom en och jobba heltid som slumlord, så får man rätt risig skola och inte speciellt bra sjukvård.

   Maten är dock alltid något man saknar, har att göra med var man är uppväxt tror jag, men det brukar IKEA foodshop och ett besök i deras reastaurang råda bot på.

   Fun fact, vissa länder har en IKEA food shop helt utan svensk mat, alltid lika tråkigt när man åker dit full av förväntan och det bara finns lokala delikatesser.

   Radera
  3. Fordom, när stoikheion var globetrotter, köptes det snus på IKEA varsomhelst om man inte packat ned tillräckligt.. åtminstone i europa å usa.. Det fungerar väl fortfarande?
   (För att föregå med gott exempel slutade jag med både snus och den typen av arbete för många år sedan..)

   Radera
 2. Detta är högst intressant. En riktig pris krasch i icke-skvalpvalutor alltså, nedgången ser ut att forsätta med SEK:en. Kanske är detta den svarta svanen denna gång? Vem vet, men "vi" blir hursomhelst fattigare. Undrar just när/om inflation hänger på valutan som fallit handlöst. Tror nu inte på någon jätteinflation, snarare på större klyftor i samhället tyvärr. Tyvärr motverkas man av låg begåvning hos beslutsfattare eller sk. "influensers", för att kunna göra något åt det.

  SvaraRadera