Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2019-03-01 14:25

SSM stämda av 44 förhandstecknare för Metronomen vid Telefonplan

Den så kallade bostadsutvecklaren SSM har stämts av 44 förhandstecknare för bostadsrättsföreningen Metronomen vid Telefonplan i Söderort i Stockholm. Totalt har man nu stämts för 49 av 188 bostadsrätter i föreningen.
Söderort, men inte Telefonplan.
Förhandstecknarna vill ha tillbaka sina 25 000 kronor i förskott plus ränta, och alltså häva sina köp.

SSM och bostadsrättsföreningen anser förstås att avtalen är giltliga och att det inte finns någon grund för att häva förhandsbokningarna av lägenheterna. Se pressmeddelande.

Med fallande bostadspriser är det förstås rätt surt att sitta fast i ett kontrakt på en bostadsrätt köpt på pristoppen, och vänta på inflyttning beräknad någon gång under första kvartalet 2020. Som tidigare domar visat kan man inte ge ett inflyttingsintervall, utan på sin höjd ange en specifik månad som inflyttning. Annars är kontraktet inte giltligt och skäl finns att häva köpet. SSM verkar bara kunna ge ett kvartal som tidpunkt just nu, och om det ens är under den period som anges i avtalen är ytterligare en fråga. På hemsidan står det dock Q1 - Q4 2020 som inflyttning. Någon gång 2020 alltså.

Det finns fortfarande fem osålda lägenheter i föreningen, förmodat oräknat de 49 som vill få sina avtal hävda. SSM uppger en intressant boendekostnad för lägenheterna; Man förutsätter 85% i lån, men utan amortering, trots amorteringskraven.

Hur föreningen ska klara sig med 49+5=54 osålda lägenheter får lämnas som en övning åt SSM, som eventuellt får betala avgifterna på de osålda lägenheterna.

Att 49 av 183 sålda lägenheter vill häva sina teckningar talar alltså för att 27% vill hoppa av sina lägenhetsköp. Diskutera i små grupper vad detta skulle få för konsekvenser om det gäller hela beståndet av nya bostadsrätter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. Hur klarar sig föreningen när SSM har satts i konkurs eller likvidation?

  Blir än mer surt att sälja resterande lägenheter när månadsavgifterna rakat i höjden av anledning A, B, C etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Föreningen har en fodran på konkursboet. Den står lååångt ner på listan.
   Räkna med att betalda insatser i föreningen är borta., föreningen likvideras.

   Radera
  2. Det kommer så klart dyka upp nån glad typ som han von der Osten-Sacken och köpa upp kåken och så kan de bli hyresgäster hos honom, några miljoner fattigare bara. Inga problem.

   Radera
  3. Men då slipper man ju skulden iaf... ;)

   Radera
  4. De boende i brf metronomen hade räknat med en annan prisökningstakt. Häpp!

   Radera
 2. Det finns ju en risk att de övriga köparna följer som dominobrickor om de första 49 får rätt. Ser onekligen mörkt ut för bostadsutvecklarna just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja speciellt i Stockholm. Tittade på lite statistik över vad Civilingengörer i de olika länen. Högst förvånande ligger Stockholm bara några enstaka procent över vad vi i övriga landet tjänar. Vem där tjänar så himla mycket pengar? Vad är det som motiverar dessa priser i Stockholm (som ligger på samma breddgrad som Grönlands södra spets)?

   Radera
  2. Det som motiverar de höga priserna är såklart en kombination av ångest (tåget går) samt spekulation. Kvar återstår nu ångesten.

   Radera
  3. Om det kostar ca 1000kr i ränta per månad att låna en miljon så blir priserna därefter. Addera tidigare amorteringsfrihet och spekulation, ja då blir det galna priser.

   Radera
  4. Förmodligen för att arbetsmarknaden finns där och prisnivån är sista affären lite slarvigt sagt. Alla har köpt sina bostäder från dagens datum och säkert 50 år bakåt. Södermalm var ingen bra plats på 70-80 talet.
   Vad skulle hända om man ombildade ställen som Tensta till bostadsrätter, skulle kamratuppfostran leda till att problemen löste lokalt?

   Radera
  5. Är södermalm en bra plats idag?
   Tycker att varje gånga jag är runt medis chockas jag av slumnen.
   Visst barnöngen o så ör fint, men ändå.

   Radera
  6. Det är väl till stora delar gentrifierat dvs rika som vill köpa sig en hipstertillhörighet och ha bekväma åsikter. Nu är väl snarare Kärrtorp/Bagarmossen det nya hippa vänsterfästet då det fortfarande finns hyresrätter.

   Radera
  7. Jag tror att du "Somebody.." satte huvudet på spiken där. Det kostar 1000kr/miljon att låna i ren räntekostnad. Problemet blir förstås då banken räknar på nettoinkomst på 5000-7000kr/miljon. Då sjunker priserna, vilket vi nu ser.

   Radera
 3. "SSM uppger en intressant boendekostnad för lägenheterna"

  Kanske för att man kan skilja på kostnad och utgift. Amortering är det senare.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Förhoppiningsvis får SSM rätt. Man kan inte dra sig ur kontrakt hur som helst bara för att förutsättningarna har ändrat sig. Marknader går upp och marknader går ner. Att priser kan sjunka i framtiden måste man tänka på innan man sätter sin signatur på pappret. Vuxna människor tar ansvar för sina handlingar.

  Isåfall ska dom få valet mellan att behålla BRF eller tvingas betala hela mellanskillnaden mellan köppris och aktuellt marknadspris, plus extra kostnader för bostadsutvecklaren. Även om det kan bli så mycket som 0.5-2 mkr.

  Mycket idag tillverkas on-demand, bilar, båtar, lägenheter, villor, osv. Om jag beställer en bil och fabriken börjar tillverka den efter mina specifikationer, ska jag kunna dra mig ur köpet mitt i för att jag ändrat mig. För att samhället ska fungera så måste kontrakt följas eller att kontraktbrytaren betalar för att bryta kontraktet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på vad som står i förhandsavtalet.

   Är det skrivet i enlighet med den 30 år gamla lagen kommer ingen kunna dra sig ur.

   Har SSM inte lyckats skapa ett förhandsavtal/kontrakt som följer lagen och håller i domstol är det så klart djupt oproffessionellt.

   Radera
  2. Självklart helt ok att häva avtalet om det inte är bindande enligt gällande lag. Vad menar du egentligen?

   Radera
  3. Carmania,

   Vad är poängen att skriva ett avtal/kontrakt från första början då om det inte är juridiskt bindande? Det är isåfall bara ett papper utan värde för någon av parterna. bostadsutveckaren hade lika gärna kunnat registera beställningen utan ett avtal.

   Radera
  4. ja, precis. Kass bostadsutvecklare.

   Radera
 6. Självklar, men utebliven leverans vid utlovat datum kan vara giltigt skäl för att bryta kontrakt.

  SvaraRadera
 7. Fast tidigare stämningar som godkänts har väl inte handlat om att prisbilden fallit utan istället om att leveransen försenats och att det som överenskommits inte stämde med vad som avsågs levereras(takhöjd vid något tillfälle tror jag) för att relatera till bilanalogin om du beställt en ny 5-dörrars röd bil till januari 2019 och får reda på av bilförsäljaren att du inte får bilen förrän Augusti 2019 och dessutom blir det en blå 3-dörrars. Då ör det väl rimligt att kunna bryta kontraktet ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det också. Men stämningar har godkänts för att det angivits ett infltytningsintervall längre än en månad.

   Radera
  2. Huvudorsaken att man vill häva kan vi ju vara ganska så säkra är pga prisfallet. Man väljer då att använda argumentet "inflyttningsintervall" som en bra nödutgång för att komma ur kontraktet eftersom det har fungerat i andra fall.

   Radera
  3. För ett byggprojekt kan det säkert vara helt ok att ha ett intervall när framförhållningen är längre än ett år. Men rimligtvis måste man kunna vara mer exakt 6-12 månader innan inflyttning. Fast hur lagen faktiskt är skriven har jag ingen aning om, men det verkar lite extremt att behöva precisera ett datum flera år i förväg.

   Radera
 8. Kan hålla med er båda ovan. Tror man behöver ha 2 saker i huvudet samtidigt. Det kan inte vara ok att byggherren skriver inflytt Q1-Q4. Visserligen upp till köparen och godkänna det men har man något val eller förhandlingsmöjligheter egentligen om man nu vill ha bostaden?

  Men att dra sig ur pga av en sådana sak är inte rimligt. Okej om det fanns någon större påverkande anledning till att man vill dra sig ur men nu är det oavsett vad de hävdar för att priserna sjunkit.

  Jag anser att ett ordentligt avdrag på priset för varje månad det är försenat är rimligt. Det ska kännas för byggbolagen och samtidigt att köparen blir nöjd och kan bo på billigt hotell och hyra förråd för den tiden de tvingas stå utan boende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu finns det ju en lag som reglerar vad som gäller. Ska man inte följa den menar du? Det är inte upp till dig att avgöra vad som är "rimligt".

   Radera
  2. Oj, jo det är precis vad det är. Upp till mig att ge min åsikt vad jag tycker är rimligt. Det finns massa lagar som jag och säkert du också har massa tankar och åsikter om. Åsiktsfrihet, medborgarens frihet att uttrycka åsikter utan statens ingripande, ska du motsätta dig den friheten? Mupp.

   Radera
  3. Även rimligt att man använder luckor i ett kontrakt som visat sig vara en dålig affär för att dra sig ur.

   Radera
  4. Problemet med prisavdrag och andra fina "vi bjuder på avgiften i 24 månader" lösningar är att det blir ändå föreningen som får ta den ekonomiska smällen, byggbolaget säkrar ju sin vinst oavsett genom att dom kontrollerar styrelsen under byggnationen.

   Radera
  5. Inflyttning Q1-Q4 avser sannolikt hela byggprojektet som helhet, det intressanta är ju inflyttningsdatumet för de enskilda bostäderna.

   Radera
 9. Om detta är allmängiltig så bör byggandet drygt halveras i Stockholm de närmsta åren. Minus 30 % för att komma tillbaka till ett jämviktsbehov och ytterligare lika mycket för att kompensera för de senaste årens överproduktion.

  SvaraRadera
 10. Hur många klagade på oprecisa inflyttningsdatum när priserna steg med 10-20% per år och man "fick betalt" när man väntade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, har byggherrarna lämnat en lucka för att kliva av kontraktet så är det ju inte köparens fel om han väljer att utnyttja det. Men i takt med att byggandet minskar så kommer byggherrarna sannolikt få mycket lättare att precisera inflyttningsdatumen, och hålla dem...

   Radera
 11. de har väl köpt för att sedan snabbt sälja o tjäna sig en rejäl hacka men nu blitt varse att bostadsjobberit kommit till vägs ände o nu sitter där med svarter Petter...

  SvaraRadera
 12. Banken kräver ett avtal för att finansiera. Banken fick ett avtal. Det är väl egentligen (som vanligt) banken som slarvat för att få till en affär.

  SvaraRadera
 13. Hej,

  Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, osäkra lån, företagslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital mm! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga räntor och rimliga räntor på 2%. E-post till: [email protected]

  SvaraRadera