Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2019-03-06

Skatteverket sekretessbelägger privatpersoners skattekonton

Skatteverket har i ett nytt ställningstagande sekretessbelagt privatpersoners skattekonton. Beslut om slutlig skatt kommer fortsätta vara offentliga.
Skatteverket bland annat.
Skatteverket ändrar alltså sin syn på sekretessen kring svenska privatpersoners skatteuppgifter. Tidigare har saldon på skattekontot kunnat lämnas ut som offentlig uppgift, men nu förbli i princip bara skattebesluten offentliga.

Följande uppgifter förblir offentliga:

Beslut om slutlig skatt
Debiterad preliminärskatt
Moms att betala eller att återfå
Arbetsgivaravgifter att betala eller få tillbaka
Punktskatt, att betala eller att återfå
Anstånd med betalning av skatt
Samtliga omprövningsbeslut på ovanstående grundbeslut oavsett om
uppgifterna tas från grundsystemet eller från skattekontot.

Det innebär bland annat att skulder och saldon nu omfattas av sekretess, annat än för själva personen det berör. Tredje part kan inte på eget initiativ komma åt uppgifterna längre. Gunnar Svensson på Skatteverket:
"Skatteverket har gjort en fördjupad analys av sekretessen eftersom vi haft en strävan att lämna ut mer uppgifter digitalt. Slutsatsen av analysen blev dock istället att vi har kommit fram till att många av de uppgifter som vi tidigare har uppfattat som offentliga ska omfattas av sekretess [...] Lagens syfte är att värna om integritet för personliga och ekonomiska förhållanden. Nu när vi har gjort en fördjupad analys som lett till en ny tolkning så behöver vi ta konsekvensen av det. Jag har stor förståelse för det besvär som det nya ställningstagandet orsakar hos många som använder uppgifterna. Många uppgifter, exempelvis beslut, är fortfarande offentliga, men det innebär förstås en omställning nu när vi ändrar vår syn på sekretessen,"
Så slut på snokandet i andra personers skattekonton, även via de så kallade allmänhetens terminal på de allt färre skattekontoren.

Taxeringskalenderfirmornas uthängning av privatpersoner kommer förstås kvarstå, då inkomstnivåer framgår i besluten om slutlig skatt. Däremot kan man inte längre använda skattekontot som ett sätt att runda kreditupplysningslagstiftningen via offentlighetsprincipen. Istället får man vända sig till Kronofogdemyndigheten och i de fall som gått vidare dit begära uppgifter om skatteskulder den vägen.

6 kommentarer:

 1. Hur hade du tänkt dig att man skulle kunna runda kreditupplysningslagen genom att läsa skattekontot?

  Tänker rent spontant att det finns ganska sparsamt med användbar info att hämta där...

  SvaraRadera
 2. Och varför skulle SKM lämna ut behållningen på skattekontot till 3:e part? Det är väl att likställa med vilket bankkonto som helst. Snarast märkligt de de tydligen gjort det innan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej skattekontot är inte att likställa med ett bankkonto. Bankerna är inte en myndighet så dina uppgifter där är inte föremål för offentlighetsprincipen. SKM däremot faller under offentlighetsprincipen.

   Radera
 3. Mitt skattekonto har offentligheten inget med att göra, men jag skulle bra gärna vilja veta namnet på leverantörerna av det polska sjuka köttet som såldes i Sverige, eller är det viktigt att skydda skurkarna från konsumenterna i Sverige.

  SvaraRadera
 4. Slutlig skatt är offentlig uppgift. Ngn som vet om man se nedbrutet vilken typ av skatt? Tänker i första hand på avkastningsskatt på ISK/KF. Kan man se den separat kan man enkelt räkna baklänges till en privatpersons förmögenhet, tex En 100K i avkastningsskatt motsvarar ca 20msek i ISK/KF.

  Antar att man inte kan se det, men vore intressant att få en bekräftelse på det. Någon?

  SvaraRadera
 5. Löjligt. Att vissa snokar, låt dem snoka.

  Offentlighetsprincipen är bland det finaste vi har i Sverige. Tyvärr ser det ut som vi alltmer går mot en internationell syn där privatpersoners förehavanden ska mörkas, vad det än må gälla.

  SvaraRadera