Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-03-14 19:03

Säpo: Ryssland största underrättelsehotet - SVR:s utvisade Sverigechef kvar på ryska ambassaden

Samtidigt som Säkerhetspolisen idag presenterade sin årsrapport, där Ryssland pekades ut som det största underrättelsehotet och säkerhetshotet, så har inte den för spioneri utvisade ryske Sverigechefen för SVR (fd KGB:s utrikesdel) inte lämnat landet. Detta trots att han greps tillsammans med en misstänkt svensk spion för två veckor sedan.
Ryska flaggan.
"Ryssland utgör det största underrättelsehotet och vi kan se att underrättelsehotet mot Sverige också är ett säkerhetshot, säger Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage hos Säkerhetspolisen.
Ryssland har under de senaste åren visat en tydlig avsikt och utvecklat sin förmåga att aktivt och dolt påverka andra stater. Denna avsikt och förmåga där man agerar i en gråzon mellan fred och väpnad konflikt märks tydligt inte minst i relationerna med västländer och i Rysslands närområde.
– Ryssland har utvecklat en gråzonsdoktrin som innebär att man vill kunna påverka Sverige och andra länder för att nå sina säkerhetspolitiska mål, utan att provocera fram en militär konflikt. Inom ramen för gråzonen pågår ständig inhämtning av känsliga uppgifter som kan användas för att destabilisera ett land om eller när det behövs"
Samtidigt avslöjar Dagens Nyheter att den ryske underrättelseoperatör som greps i samband med gripandet av en misstänkt svensk spion i själva verket är SVR:s chef i Sverige, tillika ett ambassadråd, dvs en av de allra högsta cheferna på den ryska ambassaden på Gjörwellsgatan. SVR är utlandsdelen av fd sovjetiska KGB, som delades upp i utrikes SVR och inrikes FSB.
Äff-ess-bä.
Trots att han förväntats lämnat landet efter att Sverige protesterade mot att han ägnade sig åt spionage i skydd av diplomatisk immunitet, ät  SVR-chefen kvar inom Sveriges gränser. DN rapporterar att svenska regeringen gjorde det tydligt att han inte fick vara kvar.

Uppenbarligen har han för många pågående operationer i Sverige, för att bara kunna lämna landet och det återstår att se om Sveriges regering vill eskalera detta och förklara honom officiellt persona non grata.

Säkerhetspolisens årsbok hittas som PDF här tillsammans med videopresentationer. Om Ryssland kan man bland annat läsa:
"Ryssland har fortsatt att använda militära och icke­militära maktmedel som utrikes­ och säkerhetspolitiska instrument, exempelvis cyberspionage och påverkan. Större vaksamhet är nödvändig.
[...]Ryssland har under de senaste åren visat en tydlig avsikt och utvecklat sin förmåga att aktivt och dolt påverka andra stater. Denna avsikt och förmåga märks tydligt inte minst i relationerna med västländer och i Rysslands närområde.
De verktyg som används är bland annat påverkansoperationer av olika slag, strategiska uppköp, cyberoperationer inklusive elektroniska sabotage, diplomati, militära makt- demonstrationer och andra ryska och icke-ryska mellanhänder (såkallade proxies). Gråzonen används flitigast av Ryssland, men även andra stater, som till exempel Kina, använder den i syfte att skaffa sig ett övertag som kan användas för att påverka ett annat land.
De senaste årens snabba tekniska utveckling och globalisering av ekonomier har skapat sårbar- heter som gör dessa verktyg kraft-fullare än tidigare. Den gråzon mellan fred och väpnad konflikt som dessa operationer ofta befinner sig i medför att det är svårt att vid varje givet ögonblick observera och bedöma om det handlar om förberedelser för en konflikteskalering. Även om denna strategi kan sluta i väpnad konflikt bygger den i grun- den på att undvika just det och istället föra över konflikten till den domän där Ryssland har en större förmåga, den så kallade gråzonen.
Denna utveckling skapar ett stort behov av en ökad förmåga hos Säkerhetspolisen, försvarsunder- rättelsemyndigheterna och andra myndigheter som har ansvar för att möta angrepp som inte främst utgör militära hot."
Samtidigt har Aftonbladet nu avpublicerat sina lögnaktiga personangrepp på den erkände svenske rysslandsforskaren Martin Kragh, efter massiv kritik från forskarsamhället. Rent av SVT har varit på Aftonbladet för lögnerna om Kragh, men också om Fri Världs Oscar Jonsson.
Oscar Jonsson, vikarierande chef för tankesmedjan Fri Värld.
Aftonbladets Åsa Linderborg har gjort sig oanträffbar för media och tidningen skyller avpubliceringen på felaktiga personuppgifter eller något liknande. En lätt gissning blir att en ansvarig utgivare framöver får hosta upp en del pengar för grovt förtal, då Martin Kragh bland annat namngavs som brittisk spion. Det hela är bara ännu ett steg i hur Aftonbladet fortsätter gå den fascistiska kleptokratiska Kreml-diktaturens ärenden. Man kan förmoda att de inte lärt sig något av historien denna gången heller, utifrån de lama bortförklaringar och motangrepp som Aftonbladets Eric Rosén ägnat sig åt, i egenskap av den som man skickade fram för att svara på SVT:s frågor.

Som ni ser i kommentarsfältet nedan arbetar Ryssland aktivt, och har rekryterat både gratisarbetande så kallade nyttiga idioter och använder även betalda troll och påverkansoperatörer, ofta rekryterade bland foliehattar och extremhöger, eftersom dessa är lättpåverkade och lättrekryterade så fort de ägnas minsta smicker eller uppmärksamhet. Man lyckas också rekrytera en del sinnessvaga till vänster, som fortfarande tror att Ryssland är kommunistiskt och inte fascistiskt, genom att rida på tokvänsterns USA-hat. Dessa hittar ni inte i kommentarsfältet här dock, även om det finns en hel del whatabout USA-foliehattar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Annars kan vi ju diskutera att en väldigt hög chef för terroristskyddet i Sverige verkar sitta häktad för allvarliga och upprepade sexbrott. Det är ju som om vi vore i Storbritannien, för fan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller Norges justitieministers sambo.

   Radera
  2. Tror bestämt att den svenske chefen var från Must och inte Säpo. En av dina kontakter för din mamma-business, kanske?

   Radera
  3. Mammor är bara nöje och inte business för min del. Viktigt att skilja på det vet du, eftersom det blir olagligt annars. Vilket man trodde en polischef skulle begripa.

   Jaja, hittar ni mig mystiskt död under en hög med mammor och en snara runt halsen så vet ni i alla fall att dom jävlarna inte fick mig till slut.

   Radera
  4. Norske justitieministerns safeword var "nej, nej, inte bilen, tänd inte på bilen". Han var inte snabb nog dock.

   Radera
  5. Fast glöm inte att det bara skiljer en bokstav mellan mammor och mammon.

   Radera
  6. Förresten, du verkar ju haft tid för business också ser det ut som:
   https://www.theguardian.com/us-news/2019/mar/14/reputed-boss-gambino-crime-family-shot-dead-new-york

   Radera
 2. Återstår att se vad som händer vid en ev förtalsprocess, men både Schyman och Persbrandt fick väl upprättelse. Annars verkar det inte helt trivialt att fälla en tidning för förtal.

  SvaraRadera
 3. Skit i domstolar och sånt. När den ryske hjälten Ramzsn Kadyrov blev förtalad senast så gick bara tjetjenska parlamentets talesman ut på Instagram och dödshotade gärningsmannen med en traditionell blodsfejd. Helt klart ett exempel för Andreas Norlen att följa.

  SvaraRadera
 4. Hela historien med Aftonbladet känns som hämtad ur Höstsol

  SvaraRadera
 5. På radion hörde jag också av SÄPO att ryska målet är att distansera Sverige från NATO. Låter fullt maktpolitiskt rimligt. Ryssland går alltså Wallströms och UD:s ärenden. Och så förstås Aftonbladets kultursidas.

  SvaraRadera
 6. Ryssen greps väl knappast?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Släpptes rätt omgående när han drog diplomatpasset på plats.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där dök rysstrollet Martin upp, och bekänner sig till nynazismen, samt ägnar sig åt hets mot folkgrupp.

   Stänger således kommentarsmöjligheterna här.

   Radera