Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-03-24 14:46

Sandarna - "historiens bästa läge"

Ibland blir mäklarannonserna bara för underbara. I något som påstås kallas Majorna, men egentligen är Sandarna, och rent av har Kungsladugård mellan sig och Majorna, ska Fastighets AB Balder uppföra bostadsrätter för mångamiljonbelopp på den gamla proletärikonen Fixfabrikens fd fastighet.
Gammal fabrikskorridor.

Majorna påstås vara någon sorts göteborgsk motsvarighet till Södermalm och avgränsas av Göta Älv, Slottskogsgatan, Ekedalsgatan och Såggatan, samt lite av Amiralitetsgatan, Styrmansgatan, och Allmänna vägen bort till Djurgårdsgatan. En stor del av området består i själva verket av miljonprogramsmisär på Karl Johansgatan och uppe på Gråberget, och inte alls några pittoreska sk landshövdingehus.

Dessa hittas mer i nästa stadsdel, Kungsladugård, som sträcker sig fram till exempelvis Sandarna. Där man hittar proletärikonen Fixfabriken, som i forna dagar tillverkade handtag till dörrar och fönster.

Gränserna för Majorna, Kungsladugård och Sandarna kan enkelt bekräftas via Google Maps.
Mer interiörer från Fixfabriken.
Som liten telning spenderade jag fyra år på Sveriges Fulaste Skola (TM) - utsedd till detta i en nationell elevrådsomröstning - Sannaskolan, som tillsammans med Kungsladugårdsskolan samlar elever från området, men på den tiden också från wannabe-gräddhyllorna Hagen, Dala, Nya Varvet och Tångudden. Kanske än idag? Denna skymt mot allt vad arkitektur tornar inte bara upp sig över den sk Fixfabriken, utan utgör också områdets skola.

Kungsladugård och även Majorna, samt förstås Sandarna var riktigt proletärt en gång i tiden. Fixfabriken invid språvagnshallarna var så proletära att de satte upp proletärpjäser om hur det var att slava under Kapitalet, som sedan framfördes för måttligt intresserade Sannaskole-elever från gräddhyllorna längre västerut.

 Fastighets AB Balder har köpt fastigheten som Fixfabriken låg på och ska nu uppföra mångmiljonlägenheter i upp till åttamiljonersklassen på detta proletära område.
Tomt inför rivning.
Det roliga är hur det hela beskrivs av Balder på reklamkampanjhemsidan.

1. Man kallar Sandarna för Majorna, eftersom Majorna på något vis anses vara häftigt.

2. Man kallar Fixfabriken för "historiens bästa läge". Åt ena hållet möts man av Sannaskolans fula skapelse. Åt andra hållet tittar man ut över en hårt trafikerad trafikled och motorväg, och ligger dessutom precis vid avfartsrampen in mot staden från Älvsborgsbron med allt vad både inbromsningar och accelererande motorer det innebär. Åt tredje hållet ligger spårvagnshallarna. Wow, bästa läget. Läget är till och med så bra att det funnits en Espresso House här, som lagt ner. Bara skylten kvar. Det ni. Espresso House lade ner.

3. Majorna, där Fixfabriken alltså inte ligger, beskrivs som "stark identitet, kultur och plats i göteborgarnas hjärta" och har en historia som tusentals år lång. Lustigt nog låg Majorna under vatten för tusentals år sedan, och bergen var öar i havet. Sedan byggdes inte Majorna förrän på 1800-talet och Sandarna ännu senare. Men vad är decennier mot tusentals år i marknadsföringsmaterialet.

4. Och läs och njut av detta: "Sällan har en stadsdel varit så välkomponerad, genuin och äkta. Så tillgänglig och så generös när det gäller råvaror, utbud, service, människor och upplevelser."

Ja, vad kan man säga. Floskeltoppen har gått rakt i taket. Tror man på det där och är beredd att skuldsätta sig upp till åtta miljoner kronor för att blicka ut över en motorväg eller upp mot Sannaskolan är det bara att beklaga.

När mäklare (säljare) använder ord som "genuin och äkta", så vet man att det inte är det. Ett tips är ju att inte betala Facebook för att göra reklam för projektet, så det skitar ner mitt flöde. Men all reklam är väl  bra reklam antar jag?

Osäker på exakt hur de sista riktiga proletärerna i Göteborg reagerar över att det byggs åttamiljonerslägenheter för en ängslig skuldsatt hipstermedelklass på Fixfabrikens ruiner? 

För åtta miljoner får du inte ens raka väggar utan omöblerbara snedtak.

För stockholmare som detta går helt över huvudet på, så är att kalla Sandarna för Majorna som att kalla Västberga för Södermalm. Typ, ba.

19 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Sen har man lyft upp Majorna genom att merga stadsdelen med Linnéstaden så numera kallas stadsdelen Majorna-Linné och omfattar nu även Sandarna. Nu är Majorna-Linné en stadsdel för kapitalstarka kommunister som tror på alla människors lika värde men betalar mångmiljonbelopp för att segregera sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja världen är lite upp och ner. Finns inga som verkar så rika som kommunister och sossar. Beror förmodligen på att skatterna är för höga.

   Radera
 3. Undrar mest var låg det ett espresso house där? Och ja känns väl mer som att de borde lyfta fram närheten till klippan, röda sten och strandpromenader. Antar att man i alla fall får en stor lägenhet för 8 milj?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja med sönder slagen busskur och allt. Svårt att förstå hur de tänkte när någon tänkte att det skulle vara ett lämpligt läge. Espresso house verkar ju annars ha bra koll på var de etablerar sig, och är väl inte franchise heller.

   Radera
  2. Sånna där kaffeblaskkedjor finns ju även här i färs o frosta o inte ens kan de servera en kaffe-jöög

   senn är di väl också sånna däringa frantjäs där nån dum jävla fubbick får beteala massa för att få använda varumärket...

   Radera
  3. Don: ibland undrar jag om du är full när du skriver?!

   Radera
  4. wyborowa funkar inte så bra med zoega...

   Radera
 4. Idag fick jag reklam för nya bostadsrätter från HSB visat för mig i facebook-reklamen.

  SvaraRadera
 5. ”Övre Eriksberg” är rolig.

  En annan att det tar 20 min att gå från
  ”Norra Älvstranden” (hittepå)
  till (ett radhus i) Tolered.

  SvaraRadera
 6. Nåra till "råvaror" är emellertid helt korrekt, man kommer kunna känna den friska doften från oljeraffets eviga låga när man pysslar om surdegen på balkongen.

  SvaraRadera
 7. Är det Jörnmark som tagit bilderna?

  SvaraRadera
 8. Se det lite mer från den ljusa sida. Det blir väldigt nära till Triumfglass! Själv skulle jag tio gånger hellre köpa en lägenhet nere vid Klippan, ett stenkast från Sjömagasinet.

  SvaraRadera
 9. Förklaring för Stockholmare - likheterna mellan Södermalm och Majorna är alltså att det drogas mycket i Majorna, i övrigt är stadsdelen ej att jämföra med Södermalm. Göteborg har tyvärr fastnat i 70-talets självmedömkande proletärromantik och vägrar bygga riktig storstad.

  Jag säger bara - riv centralstationen NU och hårdexploatera med 20-30 våningar, lägg ner Västlänken och satsa på Gårdaslternativet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är något på spåren. Är Stockholmare men helg/veckopendlade till Gbg under ca 2 års tid när min fru studerade där (vi har kontor där också så kunde jobba på plats om jag ville). Tycker om staden skarpt främst områdena väst om kungsladugård ut mot Saltholmen som har allt jag letar efter för en boplats.

   Men som du säger så har Göteborg aldrig tagit stadsklivet ordentligt. Jag tycker man får betydligt mer stadskänsla i andra mindre svenska städer som norrköping/jönköping/gävle/umeå/uppsala/malmö/örebro. Göteborg känns för en Stockholmare lite som att åka ut till Årsta eller Enskede.

   Svårt att sätta fingret på det men staden känns väldigt otät, utdragen och decentraliserad. Kollektivtrafiken känns som från en svunnen tid för en stad av den storleken.

   Jag undrar om det beror på att staden är betydligt yngre än många andra svenska städer när den industrialiserades och fick sin stora tillväxt. Att man associerar stadskänslan med en äldre typ av stadsplanering.

   Radera
 10. Majorna är ju riktigt nice på många platser, men man skulle behöva sanera bort en del 60-70-talsbyggnader och bygga nya landshövdingehus på en del platser. Annars tycker jag att infödingarna är mer genuint "progressiva" än på Södermalm där det är väldigt mycket teater i gatulivet.

  SvaraRadera
 11. Jag ber om ursäkt för att jag kapar en annan post, men jag läste just cournos post om att den svaga svenska kronan skulle göra det svårt för svenska företag att rekrytera till branscher där det råder arbetskraftsbrist, som t.ex. IT. Det råder ingen som helst brist på arbetskraft inom IT. Detta exemplifieras av mängden sökesannonser där det efterlyses juniorer som har kodat C# i 3-7 år, eller företag som vägrar anställa juniorer. Eller företag som tycker att de har råd att låta ansökande vänta i månader innan de får återkoppling.

  SvaraRadera
 12. Dolda bud hörde jag mer om i går på
  Nyheterna
  Det borde ni skriva mer om

  Jag tycker det låter som
  1. Antingen vill spekulanten inte att man visar skambud
  2. Mäklarna vill försöka desperat trigga intresset för ett objekt så fler hlr av sig, bra leads att försöka sälja den som ligger budets bostad

  Men tycker det känns konstigt att vissa "spekulanter" är besvikna på det ?


  Någon mer som har någon åsikt ?

  SvaraRadera
 13. Intressant, aldrig riktigt förstått mig på folk som betalar mångmiljonbelopp överhuvudtaget för att bo inne i "stan" bland massa griniga tanter, hipsters eller skitstövlar i audi och bmw.

  Hursomhelst så måste majorna för övrigt vara en av den mest överreklamerade stadsdelen i Göteborg

  SvaraRadera