Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-03-12 22:58

Recension: Captain Marvel

MCU-filmen Captain Marvel fräschar upp det annars rätt uttjatade konceptet med bakgrundsfilmen för superhjälten, i detta fall Vers, som hon initialt bär som namn. Med ett icke-linjärt berättande genom fragmentariska minnesbilder och flera vändningar i handlingen jag inte väntade mig, är den kanske en av de bästa superhjälteursprungsfilmerna på länge. Lite mer nedan, inklusive spoilers för Avengers: Endgame mot slutet av recensionen.
Superhjätars bakgrundsfilm (eng origin story) har blivit ett rätt uttjatat koncept - lite bakgrund till karaktären, sedan får han (alltid han hittills, undantaget DC:s med rätta hyllade Wonder Woman-film) sina krafter och går upp mot en specifik skurk, och det hela slutar i en boss fight.

Så icke i den icke-linjärt berättade Captain Marvel. 
Istället erbjuds vi ett initialt lättsamt rymdäventyr, men sedan börjar bokstavliga mind fucks i både dubbel och trippel bemärkelse via tillbakablickar och sakta rullas ett mysterium upp, och tids nog dess lösning, och hela bakgrundsberättelsen. Sedan återstår slutstriden, som tack och lov även kastar bort det där med en sista stor boss fight, utan istället en betydligt mer komplicerad och värdig uppgörelse. 

Skurkarna Skrulls kan byta skepnad, vilket naturligtvis redan från början etablerar att man inte kan lita på något eller någon i filmen, men även minnen är ju vad vi själva, eller andra, gör dem till och går inte heller att lita på. Vändningarna i filmen blir mer än en, och flera av dem, inklusive den stora vändningen, kunde jag faktiskt inte förutse trots att de planterades snyggt tidigare. Bra att våga göra lite mer avancerad handling i en superhjältefilm för en gångs skull.

Filmen kan möjligen kritiseras för att vara lite för snäll och familjevänlig, inte någon av de mörkare MCU-filmerna, även om dess handling på ett högre psykologiskt plan är mer vuxen.

Likväl en mycket bra uppfräschning av superhjälteursprungsfilmen. Det var på tiden att vända på detta med lite bättre historieberättande.

Sedan drabbades jag av insikten av hur den stora uppgörelsen i Avengers: Endgame kommer sluta. Så allvarlig SPOILER ALERT nedan:

Den vid det här laget i MCU 100+ år gamla Captain America och den vid det här laget 60+ år gamla Captain Marvel kommer förstås (helt i linje med x0.5+7-åldersregeln) bli kära i varandra, och deras oändliga kärlek (eng infinite love) kommer skapa en ny evighetsten (eng infinity stone), den rosa kärleksstenen (eng the Love Stone), och kärlek övertrumfar ju allt och således besegrar man Thanos via denna eviga kärlek. Så nu vet ni det.

Avengers: Endgame kommer för övrigt ha premiär samma helg som Game of Thrones sista säsong. Good times.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

31 kommentarer:

 1. Alltid kul när de skruvar på barnfilmer tills de plötsligt är sevärda.

  Herren på täppan är förstås serien Legion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apropå kommer ju en säsong 3 i år. Missa inte.

   Säsong 2 är ett rent konstverk. Lagom tidsfördriv i brist på bättre är att läsa IMDB-recensioner från alla som halvvägs in grät över att storyn var trasig osv. Farouk lyckades inte bara trolla David, han trollade tittarna. Med lite vilja håller det också fortfarande som en abstrakt tolkning av schizofreni, för den som inte gillar fantasi.

   Radera
  2. Roligt, jag klickade mig till kommentarsfältet specifikt för att tipsa om Legion.

   Radera
 2. Nu gick jag direkt hit efter att ha läst spoilervarningen. Men en snabb fråga, sitter storyn ihop med resten av marvelfilmerna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla Marvel filmer hänge ihop, det har med pengar att göra.

   Finns vä beskrivet hur de gjorde en plan för att lansera tjugtalet filmer över årens lopp. Tänk dig 2 GSEK i budget för att göra varje film.

   Sedan 5-10GSEK i intäkter per film.

   Wars have been fought over less...

   Radera
 3. ..o så ska en kärring spela rollen istället i tidstypisk könsdysforianda haha. Trovärdigt. Snacka om politisk propaganda. Oväntat. Verkar vara en riktig skitfilm f.ö. enligt Tim Pool:
  https://www.youtube.com/watch?v=Ky_xTrM00r8

  O vänstermedia försöker med damage control haha..
  https://www.youtube.com/watch?v=abRW5_SvFsQ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tre av sex kapten marvel har varit kvinnor i serietidningarna. De har alla haft lite olika back-stories. Carol Denvers var den senaste kapten Marvel. Det är patetistiskt när vuxna(?) Människor baserar hela sin uppfattning om världen på vad 22-åriga incels sitter och skriver i sin mammas källare.

   Radera
  2. Vilka år? Är mest intresserad av om de sammanfaller med övrig agenda vilket verkar ganska uppenbart för tillfället.
   Recensionen ovan är f.ö. av Tim Pool som själv har sett filmen.

   Är det vänstermedia som tryckt i dig det där med incels också haha..
   https://www.youtube.com/watch?v=pPRtrWwKFE4

   Alltså, de kan ju tydligen programmera folk precis hur de vill.

   Radera
  3. Men herregud det är väl bara att använda Google. Du får alla utgivningsdatum på Wikipedia.

   Personligen struntar jag i Tim Pool. Det som intresserar mig är hur så många får som bara bräker ur sig den alternativa högerpropaganda som matas ut på löpande band utan tillstymmelse till kritiskt tänkande eller egna faktakunskaper om de ämnen som berörs.

   Radera
  4. Problemet är den vänsterpropaganda som matas ut i hela medialandskapet.. överallt. Konstant. 24/7. I varenda mainstream kanal. Problemet är INTE de som synar den skiten.
   Problemet är de som inte klarar av att lyssna på en obereoende recensent.. pga att saker då inte längre stämmer med det som vänstermedia pumpat in i huvet på dem. Hela Sverige har stora problem med det. Tim Pool är inte ens höger f.ö.

   Radera
  5. Skärp er nu - detta är helt klart en högerpropagandafilm! Hon hindrar ju Illegal Aliens att komma hit lite som de känner för och ta över USA/Världen genom okontrollerad immigration.

   Radera
  6. Nja.. det är nog ganska uppenbart vilken agenda det är:
   https://www.lifesitenews.com/news/marvel-studios-the-world-is-ready-for-an-lgbt-superhero

   Radera
  7. @ Martin. Fast du synar ju ingenting när du bara häver ur dig andras tyckande som bygger på faktafel. Det är inte vad du tycker som avslöjar din brist på kritiskt tänkande utan det faktum att du tycker något som baseras på en felaktighet som hade tagit 30 sekunder att undersöka. Jag har inget problem att lyssna på oberoende recensenter men jag tittar inte på youtube-klipp på pendeln. Jag anser också att det bara är fegt att försöka gömma sig bakom andra personers tyckande istället för att försöka belägga sina egna påståenden (det är också ett tydligt tecken på oförmåga till kritiskt tänkande).

   Radera
  8. Det är meningslöst att du bara svamlar massa skit. Vilket faktafel? Du har ju inte ens brytt dig om o lyssna på recensionen sa du..
   Och det är ganska uppenbart vilken agenda som ligger bakom..

   Radera
  9. Du skrev: "..o så ska en kärring spela rollen istället i tidstypisk könsdysforianda haha. Trovärdigt. Snacka om politisk propaganda". Vilket givetvis bygger på den felaktiga uppfattningen att Kapten Marvel var en man i ursprungstappningen när Kapten Marvel har varit såväl kvinna som man i olika versioner. Att en recensent tycker att filmen var dålig var liksom aldrig en relevant del av diskussionen...

   Radera
  10. Var därför jag frågade vilket årtal som Marvel blev kvinna.
   Google vägrar svara på frågan om orginalet var man.

   "Was original Captain Marvel a man?
   Captain Marvel (Mar-Vell) is a fictional superhero appearing in American comic books published by Marvel Comics. The character was created by writer-editor Stan Lee and designed by artist Gene Colan and first appeared in Marvel Super-Heroes #12 (December 1967)."

   Detta säger en del haha..
   "The Captain Marvel that's going to be in the MCU is a woman named Carol Danvers who originally called herself Ms. Marvel and has had other identities besides, including Binary and Warbird."

   "Binary".. haha. Barnen ska konditioneras tidigt. "Ms Marvel" var det dessutom.

   Radera
  11. Men du fortsätter att helt missförstå premissen för karaktären "Kapten Marvel". Det är en titel precis som president. Att yla över att presentera en kvinna som kapten Marvel är lika begåvat som att yla över en film där presidenten i Finland är en kvinna. Carol Danvers var Ms Marvel innan hon fick titeln kapten Marvel när den tidigare ägaren av titeln dog. Den första kvinnliga innehavaren av titeln kapten marvel publicerades 1982. Allt det här tog mig cirka 10 minuter att läsa på Wikipedia. Det är inte direkt raketforskning.

   Radera
  12. Att ha en kvinna som president är ju i normalfallet inte heller speciellt begåvat. Om det inte är nån som just har väldigt manlig karaktär. Men det är ju inte normen. Ändå ska man försöka pracka på folk att det är lika mkt norm som en man. Så jag tror att det är ganska typiskt att det just nu ska vara en kvinna även i denna film. Det är ju inte den enda film som vänstern använt för att försöka normalisera allting som är upponer av det naturliga. Det är ju precis samma kategori av symptom som inkvoteringen där man är ute efter samma utfall för båda grupper istället för samma möjligheter.

   Radera
  13. Hahaha... Så du tänker att filmer, böcker och serier endast ska porträttera de statistiskt sett mest sannolika situationerna annars är det politisk propaganda? Eller drar du bara till med trams för att försöka rikta bort uppmärksamheten från att du likt ett får bara upprepade ideologiskt motiverad propaganda som bygger på rena faktafel?

   Radera
  14. Nej, jag påpekar hur detta uppenbart används som politisk propaganda och hjärntvätt av barn för tillfället. Samt även föräldrarna givetvis. Eftersom det är överallt. Konstant. Samtidigt. I alla sammanhang. All den propaganda som spys ut är riktad åt andra hållet. Inte åt "mitt" håll.
   Sånt här måste uppmärksammas och synas för vad det är. Hur makteliten använder sig av såna metoder. För det har man gjort i minst 100 år. O dumsvenne fattar fortfarande inte ett skit trots att det finns böcker skrivna om hur man gör sånt här av de som själva håller på med det. Sluta kör in subversiv propaganda i huvet på barn och tala istället om för dem att det finns en agenda bakom det här som inte vill dem väl. Lär dem tänka. Folk måste vara medvetna om detta. Det är min poäng. Just den filmen är bara 1 liten del av ett mkt större sammanhang. O jag påpekade det.

   Radera
  15. Ännu mer trams i ett fåfängt försök att blanda bort korten. Det mest skrattretande är att du på riktigt ser dig själv som en kritiskt tänkande person som inte är lurad av ideologiska sagor.

   Radera
  16. Ja, eftersom jag tar reda på saker själv. Hela din bild bygger på vad nån annan har talat om för dig. O du har inte tagit in nåt som helst annat än det etablissemanget matat dig med.

   Radera
 4. i vilken jävla kabelskitkanal går detta mög ?
  Här ute i havarna finns inte kabel o tv-antennen är riktad mot Hörbysändarn..

  vem farao förresten har tid att se på TV?

  Sicka jävla fubbickar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tid att tjabba här har du ditt ålarens. Är det inte dags för dig att sätta pärorna istället.

   Malmö, en "stad" befolkad av City bönder som vi sa på 90-talet.

   Radera
  2. panntofflor Rickard! PANNTOFFLOR !!

   Å innte några fjolliga bintje utan det ska vara King-Edward... Mjöliga o fina

   Radera
  3. Om det vore så väl att Malmö var befolkat av bönder, nu är det snarast befolkat av grovt kriminella: https://www.fplus.se/valdet-tog-dod-pa-foretagandet-nu-skjuter-man-direkt-i-huvudet/a/3jWVd0

   Och de styrande är trötta på rasismen: https://www.sydsvenskan.se/2019-03-10/malmo-triggar-folks-kanslor

   Samtidigt som Rom brinner roar sig alltså bloggaren med tecknad matinéfilm...

   Radera
 5. Och i väntan på Got och att The expanse skall börja sändas, om man är trött på zombies kan jag rekommendera Doom Patrol som hade premiär i februari.

  En lönnfet och livstrött Brendan Frasier (The Mummy saga) är faktiskt riktigt bra som Cliff Steel aka Robotman.

  SvaraRadera
 6. Fascinerande ambitiös recension av en filmatiserad serietidning....

  SvaraRadera
 7. Har sett 4 marvelfilmer och kan rekommendera Guardians of the galaxy 1 (undvik 2:an typisk oinspirerad uppföljare)

  SvaraRadera