Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-03-02 08:49

Överfulla häkten - då drar Kriminalvården ner på transporter

Ekot rapporterar att häkten och fängelser är överfulla. Bloggen kan då berätta att som en del av neddragningarna Moderaternas och Kristdemokraternas budget innebär för den sista instansen i rättsväsendet i form av Kriminalvården, så kommer halva organisationen för transporter av fångar att sägas upp i besparingar och situationen kommer bli ännu värre.
Numera nedlagt fängelse, samtidigt som det saknas fängelseplatser.

Kriminalvården är ålagd att spara 900 MSEK i en neddragen populistisk budget från Moderaterna och Kristdemokraterna. Höjda budgetanslag på den populära Polismyndigheten kompenseras av att det ska sparas in på häkten och fängelser. På något sätt ska alltså poliserna bli fler, men vi ska inte kunna stoppa kriminella i fängelser. Trots allt bryr sig allmänheten mest om att det blir fler poliser, inte att man kan konsekvensutsätta brottslingarna.

Ekot rapporterar idag om krismöte hos polis, kriminalvård och åklagare i Stockholm, eftersom landets häkten har över 100% beläggning och att fängelserna är fulla. Dömda brottslingar sitter kvar i häkten, i brist på fängelseplatser.

Man kan förmoda att det kommer ta många år att bygga nya fängelseplatser, då Kriminalvården snarare lagt ner fängelser, t ex lokala Smälteryd hemmavid bloggaren. Fängelset är nu avvecklat och sålt, och kan inte återaktiveras.

En förutsättning för att kunna flytta fångar från häkten till fängelser, eller för den delen alls flytta runt dem dit det finns lediga platser, är NTE - Nationella Transportenheten hos Kriminalvården. Den organisationen ska nu som en följd av sparkraven halveras kan bloggen rapportera.

NTE tog över polisens uppdrag i ett utökat transportuppdrag, så polisen kan utreda och förhindra brott, istället för att transportera häktade och fängslade. Men nu får inte Kriminalvården pengar för detta längre.

På Kriminalvårdens intranät framgår det att NTE:s utökade transportuppdrag nu ska mer än halveras på två år
"Neddragningarna är nödvändiga för att inte Kriminalvårdens ekonomiska situation ska förvärras ytterligare. Målet är att kostnaderna för det utökade transportuppdraget får uppgå till högst 170 miljoner kronor 2019, 100 miljoner kronor 2020 och därefter 80 miljoner kronor per år. Det handlar alltså om en gradvis sänkning av transportkapaciteten över en period av tre år. Om beslut om ändrade finansiella ramar fattas under perioden kommer en omprövning av transportorganisationens dimensionering behöva göras."
Uppgifter till bloggen anger att man inte bara ska sparka folk, utan spargrisen går runt hela Kriminalvården. Anställningsstopp, slut på fruktkorgar, fulla häkten och anstalter. När beläggningen är över 90% går det inte att flytta klienter som behöver flyttas, och på sina håll delar redan häktade cell, vilket är ett stort problem. Det kan inte bara leda till bråk och försämrad säkerhet för personalen, utan också störa rättssäkerheten och möjligheten att få fällande domar när häktade kan samtala med varandra under utredningar och åtal.

Kriminalvården har inte fått ökade anslag, men ökade uppgifter, inklusive de så famösa Ygeman-utvisningarna som förstås inte sker eftersom det inte finns resurser för detta.

NTE ska nu återgå till en nivå som gällde tidigare, vilket innebär att 160 kriminalvårdare och 20 administratörer skulle behöva lämna. Tanken är dock att omplacera inom myndigheten. Intranätet igen:
"Vi behöver nu dimensionera NTE annorlunda än vi hade tänkt. Ambitionen är fortfarande att omhänderta så många externa transportuppdrag som möjligt. Men vår kapacitet att göra det kommer naturligtvis att minska. I det här arbetet avser vi inte att varsla eller säga upp personal. Vi kommer att jobba med omplaceringar, tillfälliga eller permanenta, till andra delar av Kriminalvården och i den takt som är möjlig. Hur detta ska gå till rent praktiskt får vi återkomma till."
Man ska alltså på något vis kunna utföra samma uppgifter med en halverad personalstyrka, samtidigt som Kriminalvården ska spara 900 MSEK utan att säga upp personal. Bloggen håller med om att man nog får återkomma till hur detta ska gå till rent praktiskt.

För ett fungerande rättsväsende måste hela kedjan dimensioneras fullt ut efter politikernas krav - polis, häkten, åklagare, domstolar och anstalter - och inga nya lagar ska stiftas eller skärpas utan att anslag till rättsväsendet för att uppfylla dessa lagar också ges. Men av rent populistiska skäl verkar man bara bry sig om polisen, då allmänheten tydligen tror att resten av rättsväsendet är en svart låda man inte behöver betala för, eller som alls behövs.

Det tål att upprepas: Man kan inte öka ett lands befolkning utan att samtidigt öka all samhällsservice och infrastruktur för att matcha befolkningens behov. Att ökad befolkning innebär att fler ska dela på samma kostnader är fel - kostnaderna ökar med befolkningen, i praktiken mer än linjärt, eftersom det är dyrare att bygga nytt idag än att leva på gammal infrastruktur och samhällsservice från 70- och 80-talet. Jämför t ex vad det kostade att bygga ett sjukhus på 80-talet mot NKS idag, så inser man att utbyggnaden av samhällsservice idag är dyrare och några skalfördelar uppstår inte.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

67 kommentarer:

 1. Det är en intressant poäng som lyfts för sällan att servicen blir dyrare. Oftast skylls det på den "åldrande" befolkningen men samtidigt är befolkningen friskare än någonsin längre upp i åldrarna så utan någon empiri bakom misstänker jag att antalet år av åldringsvård som behövs i snitt borde vara ganska konstant om än flyttad uppåt i åldrarna. Snarare är de ökade kostnaderna som du pekar på en följd av en ökande befolkning, där en stor andel tyvärr är lågproduktiva i dagsläget (därav "enkla jobb" som patentlösning på allt)
  Sen kan jag inte låta bli att förundras över tanken att vi MÅSTE bli fler för att ha en hållbar ekonomi. Japans snara undergång pga åldrande befolkning har spåtts så länge jag kan minnas (åtminstone 20 år) inklusive deflation osv. Men den genomsnittlige japanen blir rikare när befolkningen blir färre eftersom BNP är ungefär konstant (har inte hört något om sjunkande bnp som trend).
  Krasst, vi behöver inte bli fler av någon anledning och ska vi bli fler är det nog inte primärt lågproduktivitet vi bör sikta på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Importera valboskap, konsumenter och billig skattefinansierad arbetskraft samtidigt som de får hjälp i media att framstå som Goda, är prio 1 för vissa.
   De kan köpa sig loss från konsekvenserna som drabbar de flesta av oss.

   Radera
  2. Medhåll Kalle7 ! Medhåll !

   Radera
 2. Och neddragning för NTE kommer att få konsekvenser för landets psykiatriska klinker då NTE sköter transporterna mellan dessa inrättningar. Följden kan bli att vårdplatser blockeras längre än nödvändigt.

  SvaraRadera
 3. Överbelägning har vi haft ett tag nu med allt vad det innebär, ganska förutsägbart. Kan egentligen bara skratta åt dom arbetsgrupper man skapat som ska diskutera lösningar på överbelägningen. Tror man att det finns något alternativ till att bygga nya häkten och anstalter, ska vi införa dödsstraff el helt plötsligt göra en helomvändning och avskaffa straffsystemet. Sistnämnda hade ju helt klart skapat synergieffekter, då hade vi ju kunnat avskaffa både polis och domstolar också. Total anarki hade sparat en massa pengar..

  SvaraRadera
 4. Varför är det så tabu att outsourca fångvården till andra länder? Tar man upp det får man intrycket att folk tycker det är oseriöst. (Ja, jag förstår att det inte avhjälper bristen på häkten).

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD har föreslagit det och då kan ingen annan driva det. Man kan verkligen se Moderaternas partistyrelse vilja föreslå det men samtidigt SR:s rapportering om det som ett närmande mot SD och ett konservativt block.

   Angående transporterna borde antalet kunna minskas. Vet inte om fångar flyttas för att vara närmre sina groupies, men den delen kan det ju dras in på.

   Givet Sveriges extrema kostnader för kriminalvård måste det dock finnas besparingspotential.

   Radera
  2. Transporter är till för effektivt resursutnyttjande. Minskar man transporterna blir det ännu mer överfullt. Det är bara tack vare transporterna som man alls kan hitta häktesplatser.

   Radera
  3. Om man tänker efter lite så inser man lätt hur orwalistiskt det är. Anta att ett annat land bad Sverige ta hand om deras brottslingar, hur populärt tror ni det skulle vara?

   Radera
  4. Typ skicka dom till Australien...

   Radera
 5. Det går väl in typ två våningssängar i en normal häktescell. Fyrdubblad kapacitet på befintlig bas.

  Inte så kul kanske, men inte så stor skillnad mot täthet när man gjorde lumpen, då var det plikt.

  Man kan ju avhålla sig från bus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så bra att tränga ihop våldsbenägna människor med varandra.

   Radera
  2. +1
   Att tre brottslingar får möjligheten att skada en fjärde är belöning till 75 % av cellen. Att sen de svagaste 25 % av populationen ska straffas är ju också fel.

   Radera
  3. Bra och bra, det är inte heller bra att låta akutpatienter ligga i korridorer på sjukhus. Det är inte bra att ha årslånga väntetider på canceroperationer. Det är inte bra att det saknas medel för adekvat försvar, att pensioner urholkas och så vidare.

   Vid en absolut prioritering så får våldsverkarna en kölapp långt bak.

   Radera
 6. För att få rätt focus bör man börja med att byta namn från "kriminalvård". Mitt förslag är "bestraffningsmyndighet".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi sysslar ju inte riktigt med bestraffning, vi inkapasiterar folk så dom inte kan skada resten av samhället. Tydligen hemskt att göra det enl framförallt vänsterblivna. Personligen tycker jag att det är det enda rätta. Kan man inte sköta sig ute i samhället, utan istället skadar andra människor, stjäl o hittar på andra vidrigheter så har man inget i samhället att göra.

   Radera
  2. @David: +1. "Kriminalvård" är kultarmarxistiskt flummeri på högsta nivå. Grova brottslingar ska inte "vårdas" eller belönas med en mysig cell och en kaka. De ska straffas. Hårt. Ett namnbyte vore på sin plats.

   Radera
 7. Extremisterna knuffar samhället framför sig när de styr politikerna som en skock får i åsiktskorridoren. För att komma undan krisen som kommer när brottsligheten översvämmar alla resurser, så kommer politikerna även att lyssna på förslaget: Legalisera drogerna!
  Eller åtminstone Cannabis till att börja med.

  Men det har säkert inget samband med vartannat..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk tvärtom, vad hindrar politiker att komma fram till att militär skall användas som stöd till polis. Lövfen yttrade detta för något år sedan att det inte var uteslutet.

   Radera
  2. Som i att militären stormar Olof 74 efter att han skrivit nåt olämpligt på Facebook?
   Ja, det är väl nästa steg, men först tror jag att extremisterna vill ha lagliga, billiga droger.

   Radera
  3. Haschtomten vet alltid vad som är fel i samhället.

   Radera
  4. Paranoia är en vanlig bieffekt av för mycket droger, inklusive cannabis.

   Haschtomtarna tror att polisen är ute efter dem. Om de sköter sig och inte väcker någon uppmärksamhet kommer de aldrig åka dit.

   Narkotikalagstiftningen är främst till för att kunna sätta åt våra tunga kriminella - de allra flesta av dessa använder nämligen regelbundet droger. Tillsammans med knivlagen gör det att polisen kan bura in dem för narkotikabrott eller brott mot knivlagen. De flesta som sitter i fängelse för narkotikabrott, även eget bruk, är inte haschtomtar, utan gängkriminella.

   Enligt poliser jag känner skulle hela verksamheten mot gängkriminella i princip slås ut om man inte kan sätta åt dem för att de brukar narkotika. Då får de gå fria, för ett blodprov åker de dit på, men de kommer undan med mord.

   Radera
  5. Skulle ju vara fantastiskt om polisen skaffade sig kompetens att beivra brott mot liv och hälsa, men det kanske är lättare att använda en represiv narkotika lagstiftning, som får Kim Jong att bli grön av avund. Skulle narkotika lagstiftningen reformeras skulle krigen om marknadsandelar på den marknaden minska ordentligt,men då skulle man inte kunna bura in mördare och andra grovt kriminella enligt bloggaren. Så vansinnet fortsätter....

   Radera
 8. tänk positivt, tänk på "broken Window"-teorin: fler brott bidrar till ökad BNP! .
  får politikerna kritik för att brottsligheten ökar så fifflar eller mörkar man bara statistiken. Det är därför BRÅ finns och det är därför Jerzy Sarniecki alltid för snacka bort läget i TV på bästa sändningstid.
  Det är svårare att fiffla med siffror om BNP.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.investopedia.com/ask/answers/08/broken-window-fallacy.asp&ved=2ahUKEwjvvLncl-PgAhVlhosKHekoC10QFjAGegQIAxAB&usg=AOvVaw14A8DT46VMf2nsLMF0XBLP

   Radera
 9. Att ingen ifrågasatt varför man gått från ca 300 på kvv's huvudkontor till runt 1000st på bara något år är egentligen helt otroligt. Vill man spara pengar är det där man ska rensa. Det är tjänstemän med betydligt högre lön än en simpel "plit"lön, dessutom tillför dom inte myndigheten något. Dom vaktar uppenbart inga intagna på huvudkontoret o dom gör inte heller ngt annat som tidigare gjorts ute i verksamheten på häkten och anstalter. Vad dom gör är att skapa statistik till ingen nytta, samt framförallt se till så att personalen vid häkten och anstalter måste sitta ännu mer framför datorn istället vilket gör att dom ordinarie arbetssyslorna blir lidande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så illa alltså? Kände ej till detta. Finns officiella uppgifter ngnstans?

   Radera
  2. Haha känner igen det där ifrån annan offentlig vetksamhet. Vi som producerar blir färre men kontoren svämmar över med folk.

   Radera
  3. Ledtråd.. A.....förm... av ca 13000 anst är 6900 a.. förm.. i operativ tjänst som gör något. Nu ska hälften bort.

   Radera
 10. Sluta förse våra häkten och fängelser med alkohol så slipper dom bli fulla!?

  SvaraRadera
 11. Kan ju bli lite extra problematiskt när importen har "lite" högre brottsbenägenhet än den inhemska befolkningen: https://pbs.twimg.com/media/DJiqf6yU8AAhiMd.jpg
  Tänkte inte på det.

  SvaraRadera
 12. Måste skylla på åldrande befolkning.
  Sanningen är för jobbig, en halv miljon utan arbete kostar massor oavsett.


  Fuck de galna vänsterliberalerna och fuck de maktgalna S som dagtinga med allt.

  Det börjar bli dags för revolution på allvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Tack för din medverkan, vi har registrerat dig för omprogrammering"
   Mvh
   Sanningsministeriet

   Radera
  2. Sunt förnuft är hardwired. Antingen har man det eller ej.

   Det går att lägga över ett Temporärt nytt parameters o algoritmer men de försvinner vid reset, dvs nästa nattsömn.

   Radera
 13. Men, men, skulle vi inte TJÄNA så mycket pengar på alla invandrare? Lol. Nej, just det, det var ju bara en lögn som alla politiker och MSM lurade i svenska folket för några år sen, för att bryta ner vår kultur och vårt sammhälle. Hyr fängelseplatser i baltikum eller något östland! Och när de suttit av sin tid så ska det vara indraget uppehållstillstånd så att de inte kan återvända till Sverige. Är det invandrare med svenskt medborgarskap så ska medborgarskapet dras in. Detta bör ske med automatik för alla brott där domen innebär fängelse.

  SvaraRadera
 14. Aningslösa ministrar twittrar jublande ut att nu har vi passerat 10 miljoner invånare, utan att förstå vad det innebär i praktiken eller att agera proaktivt.

  Placerar man verkligen flera häktade som ingår i samma brottsutredning i samma cell? Förtätning är väl det mest naturliga för att lösa platsbristen, även om det så klart innebär problem, men de flesta lägger nog pengarna på sjukvården än nya häkten och fängelser där varje intagen har egen cell.

  SvaraRadera
 15. Det är nog bara begåvningsvarierade som tror att man inte kan hålla fler fångar fängslade och samtidigt minska budgeten. Svenska fängelseplatser kostar mest i Europa. Varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det uteslutet att via LOU upphandla platser runt om i Europa, t ex i Baltikum?

   Radera
  2. Varför? Duger det inte att sätta modulbostäder bakom dubbla stängsel och där härbärgera alla med kortare straff än 12 månader?

   Radera
  3. Finns flera stabila länder i Afrika dit vi kan outsourca.

   Radera
 16. och inga nya lagar ska stiftas eller skärpas utan att anslag till rättsväsendet för att uppfylla dessa lagar också ges

  Man bör även se över befintliga lagar och legalisera brott utan offer.

  Hälften på dagens fängelser sitter där för narkotikarelaterade brott. Jämför med hur många som sitter där för alkohol- och cigarrettrelaterade brott. Droger som (miss)brukas tio gånger mer.

  Det är förbudet som skapar de mesta problemen. Vore narkotika legalt, så skulle maffia och gäng inte få intäkter eller slåss om territorium. Missbrukare skulle inte behöva göra inbrott för att finansiera missbruk. De skulle inte få prick i registret eller komma i en miljö med kriminella, som försvårar för dem att rehabilitieras.

  I ett första steg borde:

  1) innehav av narkotika för eget bruk avkriminaliseras
  2) försäljning av marijuana legaliseras
  3) missbrukare få köpa narkotika (till produktionskostnad och med korrekt dos) på apotek.

  Massa resurser för rättsväsendet skulle frigöras, samtidigt som kriminella skulle bli av med en viktig inkomstkälla.

  Tyvärr finns det noll vilja från politiskt håll att minska narkotikarelaterade brott, och även om man ville, så skulle man kräva en utredning på 5-10 år för att ens ta ett första steg.

  En stor skuld ligger på befolkningen som röstar på politiker som saknar lösningar eller som i alla lägen föredrar status quo.

  Man röstar istället på den som är poppis. Nu är det Ebba som gäller och då ska alla i fårskocken springa dit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi måste ta vårt ansvar och WEED LMAO. Djupa tankar.

   Radera
  2. Perfekt! För "maffia och gäng" har ju inga som helst intäkter idag från legala droger som tobak och alkohol. LoL:)

   Dessutom: Innehav för eget bruk, ger inte fängelse och belastar således inte kriminalvården. Legalisering av cannabis är dåligt i sig, eftersom drogen ändå kommer att säljas illegalt till personer u20, samt att den legala försäljningen ökar smittan av drogen till barn och ungdom, vars hjärnvävnad riskerar som mest skada av thc. Att sälja droger till missbrukare genom apotek/sjukvård görs redan (subutex, benzo etc.) Kontrollen är mycket dålig, medicinerna läcker ur programmet och de legalt förskrivna drogerna smittar andra genom att de säljs vidare av missbrukarna som får dem på recept.

   Radera
  3. "ör "maffia och gäng" har ju inga som helst intäkter idag"

   Hur många sitter i fängelse för tobak- och alkoholrelaterade brott? Hur många revirstrider och uppgörelser ser vi pga tobak och cigaretter? Hur många rökare och alkoholister begår inbrott för att finansiera sitt missbruk?

   Legalisering fungerar. Under förbudstiden i USA såg vi samma problem med alkohol som man gör idag med narkotika, t.ex. Al Capones härjningar i Chicago.

   Sänker man skatten på tobak och alkohol, så skulle man slå ut denna inkomstkälla helt för den organiserade brottsligheten. Något jag är för, men det är inte skatten på alkohol och cigaretter som primärt belastar rättsväsendet, så det är inte mitt fokus.

   Dessutom: Innehav för eget bruk, ger inte fängelse och belastar således inte kriminalvården.

   Ringa narkotikabrott kan ge upp till 6 månaderes fängelse, men det handlar inte om att spara platser i kriminalvården för dessa, utan att frigöra resurser för rättsväsendet och att inte kriminalisera missbrukare. Ingen skulle få för sig att kriminalisera alkoholister, och skulle vi göra det, så skulle deras situation försämras.

   Legalisering av cannabis är dåligt i sig, eftersom drogen ändå kommer att säljas illegalt till personer u20, samt att den legala försäljningen ökar smittan av drogen till barn och ungdom,

   Så då vill du förbjuda alkohol också?

   Vi vet vad konsekvenserna skulle bli av ett sådant förbud från alkoholförbudet i USA.

   Att sälja droger till missbrukare genom apotek/sjukvård görs redan (subutex, benzo etc.) Kontrollen är mycket dålig, medicinerna läcker ur programmet och de legalt förskrivna drogerna smittar andra genom att de säljs vidare av missbrukarna som får dem på recept.

   Ja, subutex är bra, men det förskrivs i mycket liten skala. Vi behöver mycket mer och fler preparat. Målet ska vara att inte en enda diagnosticerad missbrukare ska behöva köpa droger illegalt. Subutex som säljs vidare till andra missbrukare ser jag inga problem med.

   Jag vill legalisera mera, men det skulle kräva en revolution kring hur folk ser på narkotika. Fokus här är att minska brottsligheten och öka polisens resurser. Däremot tror jag att det jag skrev ovan kan göras då vi redan har erfarenheter.

   1) Sverige före 1988, då kriminalisering av eget bruk infördes (och skärpning till 6 månaders straff 1993)

   2) Försäljning av marijuana är legalt i Nederländerna och vissa stater i USA.

   3) Subutex mm. förskrivs redan, som du säger, men vi behöver utöka legal föreskrivningen radikalt. Staten ska dock inte subventionera det. Man ska få betala produktionskostnad. Den organiserade brottsligheten ska aldrig får marginaler.

   Radera
  4. Hur ofta tar du en schysst spliff, Skatt är stöld?

   Radera
  5. Att legalisera droger skulle vara att ge upp, men det finns ju klart en gräns för när det vore bättre och vi är på väg dit tyvärr, styrda av idiotiska politiker som låter sig ledas av extremister. Samhället ska inte säga OK till fler droger än Alkohol och Nikotin.

   Visst kan man ge redan registrerade missbrukar deras favoritdrog under kontrollerade former att intagas på plats för att hindra läckage. Men för det behöver man INTE legalisera skiten, höj istället straffen på försäljning och innehav för att rädda våra unga!

   Samhället behöver också bli mer generösa med att ge behandling till de som faktiskt vill sluta, jag känner välmotiverade människor som utan resultat BER soc om att få behandling för att komma bort från skiten. Men det är en ekonomisk fråga för dem, effektiv behandling kostar mer än samtal och pillerutdelande hos dem. Och jag känner även folk som går på substitut, det går inte bra för dem heller.

   Det löser inget att legalisera, det kommer fortfarande att finnas andra illegala inkomstkällor för de som idag säljer droger.

   Radera
 17. Fängelseplatserna är dyrare än både lyxhotell och andra europeiska länder. Det finns pengar att både bygga ut och få över om man drar in på lyxen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det några uppgifter hur mycket fängelseplatser kostar i andra europeiska länder jämfört med Sverige?

   Radera
  2. Svenska fångar kostar cirka sex gånger mer än genomsnittet.

   https://unv.is/svd.se/europas-fangelser

   Radera
 18. Jag antar att vi liksom övriga Europa kommer införa dödshjälp i vården, och kriminalvården är ju också ...

  SvaraRadera
 19. Lite oklart vad som är källor till transportbehoven. Hur svårt är det att planera dessa? (Ej sarkastiskt alltså.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite svårt att planera hur många misstänkta man ska gripa, anhålla och häkta, samt hur många av dem som blir dömda. Nu gör ju åklagarna sitt genom att pga platsbrist släppa de flesta på fri fot omgående i väntan på åtal.

   Radera
  2. Gammal artikel men kan ju vara liknande problem nu. https://www.publikt.se/artikel/satsningen-pa-saltvik-har-inget-med-kriminalvard-att-gora-4602

   Radera
  3. Min första tanke är att antalet anhållna per vecka i en region borde följa en klockkurva, kanske med en trend. Så man borde egentligen kunna planera det ganska väl. Likaså transporter av de på olika sätt intagna (som dessutom borde ha lite mer slack). Kanske man helt enkelt är mer villig att missa målen?

   Andromeda: Ja, Saltvik låter ju felplanerat om man inte har någon lokal sjukvård för 99%+ av fallen.

   Radera
 20. Sitter inte folk i häktet i onödan, tänker på den s.k jakthärvan i Västmanland, där en svensk industriman och skogsägare satt i häkte en månad misstänkt för tjuvjakt. Allt tyder på att han är oskyldig, åklagaren famlar i blindo, tydligen används häktet för att mjuka upp de misstänkta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anekdotisk bevisföring.

   Radera
  2. Att frihetsberövning används i syfte att "knäcka" offret är inte "anekdotisk bevisföring" utan en realitet.

   Radera
  3. Och det fungerar bra, fruktansvärt att bli intagen från en minut till en annan, ofta utan att få en chans att meddela sina anhöriga och andra som då undrar vad som hänt en.
   Man blir välmotiverad att samarbeta eller åtminstone få ihop en trovärdig historia som gör att man går loss.

   Radera
 21. Vad hände med den här satsningen? Går det inte att snabba på? https://www.publikt.se/artikel/kriminalvarden-ska-bygga-ut-21938

  SvaraRadera
 22. Kan man inte hyra platser i Polen eller vitryssland/Ukraina ?

  SvaraRadera
 23. Kriminalvården anlitar ofta bevakningsföretag för ex bevakning av interner vid sjukhusvistelse och även vid transporter. Upphandling gällande detta har i dagarna avbrutits av Kriminalvården då ”intgen anbudsgivare inkommit med ett rimligt pris per timme” ... det billigaste var för dyrt helt enkelt.. I rest my case...

  SvaraRadera
 24. De kanske har släppt fångarna loss, det är ju vår. Åtminstone här nere i södra Sverjestan.

  SvaraRadera
 25. "Kriminalvården är ålagd att spara 900 MSEK i en neddragen populistisk budget från Moderaterna och Kristdemokraterna. Höjda budgetanslag på den populära Polismyndigheten kompenseras av att det ska sparas in på häkten och fängelser."

  Hur kommer du fram till detta?

  I M+KD budgeten som antogs av riksdagen får Kriminalvården 251 miljoner mer än i den föreslagna vänsterbudgeten:

  https://data.riksdagen.se/fil/E58E6507-8AF5-4C25-997E-387DCF6281A9 (sid 30)
  https://data.riksdagen.se/fil/FE9638E9-4F1D-4E27-850A-34249050AC21 (sid 9)

  "NTE tog över polisens uppdrag i ett utökat transportuppdrag, så polisen kan utreda och förhindra brott, istället för att transportera häktade och fängslade. Men nu får inte Kriminalvården pengar för detta längre."

  Är det specifikt M+KD som beslutat detta?

  SvaraRadera
 26. Ääh.. det är bara Ryssboten Cornu som försöker så splittring med sin Sverigefientliga propaganda. Förmodligen har han extremistkopplingar till SD också. Vad är det för temp där borta i Kreml? :D

  SvaraRadera
 27. Efter att ha läst den här artikeln om Kriminalvården får man en helt annan bild än ovan:

  https://sekotidningen.se/nyhet/kriminalvarden-tvungna-att-spara-hundratals-miljoner/

  Vänsterregeringen har alltså under flera år lastat på Kriminalvården mer och mer uppgifter utan att öka budgeten i samma takt.

  Det var väl tur att M+KD budgeten gick igenom så att Kriminalvården får mer pengar än med vänsterns förslag?

  Eller har jag missat nåt?

  SvaraRadera
 28. För att göra en analogi med bostadspolitiken, så får vi utnyttja det befintliga beståndet av häktes- och fängelseplatser effektivare. Man kan placera många fångar i barackläger i glesbygd där de får bo i husvagn eller barack innanför stängsel. Troligen kan man automatisera övervakningen med kameror och drönare. Detta borde gå snabbt och billigt att bygga. Lägga anläggningarna så otillgängligt att de i praktiken är rymningssäkra. De flesta fångar är inte speciellt farliga eller våldsamma och kan husera rätt enkelt.

  SvaraRadera