Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-03-05 19:56

Nya Hesa Fredrik (VMA) har "lägre ljudtryck" - hörs ej inomhus - är utomhusvarningssystem

MSB håller tillsammans med kommunerna på att ersätta gamla Hesa Fredrik (VMA-högtalarna) med nya elektoakustiska ljudsändare. Problemet är att dessa har "lägre ljudtryck" och hörs inte nödvändigtvis inomhus längre. Tydligen är VMA bara avsett för personer utomhus.
MSB:s kontor i huvudstaden är ett skyddsobjekt med fotoförbud och bloggen har därmed inga foton från tidigare studiebesök där, men skylten nere på gatan får man fotografera.
Gammal VMA-utrustning håller på att bytas ut från tidigare lösning till elektroakustiska sändare ("högtalare") istället för tidigare tryckluftsdrivna mistlurar. Problemet är att dessa hörs mindre, vilket bekräftas som "lägre ljudtryck"

En läsare i Lerum rapporterar att VMA-signalen igår inte längre hördes inomhus, och då har vederbörande femhundra meter till den närmaste av Lerums tre VMA-sändare. Läsaren har fullgod hörsel, vilket väcker frågan hur äldre och andra med nedsatt hörsel alls ska kunna höra något, ens om de bor närmare.

Kommunen bekräftar att sändarna har "lägre ljudtryck" eller som det också heter "låter annorlunda". Man skriver också att VMA bara är till för personer utomhus.
"Den elektroniska ljudsändaren har lite lägre ljudtryck och med det blir de något lägre decibel, så det låter något lägre. Våra VMA-ljudsändare är ett utomhusvarningssystem som skall meddela folk utomhus att gå in och lyssna på radio."
Tydligen förväntas alla inomhus lyssna på krisinformationskanalen Radio P 4 dygnet runt, så de inte missar VMA.

MSB uppger på Twitter att man kan vända sig till kommunen och be att de ser över saken.
"Du kan vända dig till kommunen och be att de ser över detta utifrån kommunens risk- och sårbarhetsanalys. De kan då begära till MSB att få fler ljudsändare. Vi gör då en bedömning om det är motiverat med hänsyn till civila försvaret och eventuell farlig verksamhet i samhället."
Bloggen kunde inte bekräfta det lägre ljudtrycket i måndags, då jag vistas på en plats med runt 20 km till närmaste VMA-sändare. Placeringen av sändarna finns på en interaktiv karta hos MSB.

Kort sagt kräver de nya elektroakustiska sändarna att det sätts upp fler VMA-sändare, om man ska uppnå samma yttäckning inomhus som tidigare. Och även för bibehållen täckning utomhus. Annars kanske VMA får stå för viktigt meddelande åt andra. Och uppenbarligen bara för personer utomhus.

För övrigt kan MSB:s VMA-karta vara ett tips för den prepper som vill bosätta sig på en plats utan förmodad hotbild, dvs där det inte är motiverat med VMA-sändare. Även kartor över skyddsrum kan användas till detta - platser och orter utan skyddsrum kan förmodas inte vara militära mål. Dock kan man hitta frånvar av VMA-sändare nära en del platser, som absolut bör vara mål i egenskap av skyddsobjekt. T ex finns inga VMA-sändare i närheten av F 7 Skaraborgs flygflottilj, så civilpersoner nära flygbasen kan inte få flyglarm via VMA, inför eventuell fjärrbekämpning av platsen. En del kommuner har inte en enda sändare. I Västsverige är några exempel Svenljunga, Tranemo, Tjörn och Orust. Eller trygga Essunga.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. Så...vi ersätter ett fungerande system med ett som skall ha samma funktion men kräver fler enheter, och förmodat dyrare drift?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte tänkt att det ska ha samma funktion. Den nya utrustningen kan sända t ex röstmeddelanden.

   Radera
  2. Jaha. Det var ju bra iaf om det är så.
   Då skulle vi kunna lajva Half-Life 2 för den delen. Den där känslan av röstutrop över hela stadsdelar.

   Radera
  3. Den nya kan säkert även användas till böneutrop, väldigt smidigt att redan ha dem på plats när det blir obligatoriskt!

   Radera
  4. Det är billigare att underhålla de nya då man slipper ha en kompressorn/luftanslutningen.

   Radera
 2. Jag var utomhus igår med barnavgn de lät väldigt bra/högt utomhus iafall fick själv ont i örona när jag höll för barnets öron(ja vi stog ganska nära tutan). Den VMA tutan är sprillans ny.
  Fick höra senast idag av en som utför service på dessa att det förekommer att människor monterar ner dessa tutor illegalt.

  SvaraRadera
 3. Vore väl bra om MSB testar av utrustningen så befolkningen kan höra varningen, oberoende var man befinner sig. Kommer Ryssen och bombar vill jag fan veta det innan det smäller. Men Eliasson ska kanske springa runt och dela ut armband.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det ju kommunens ansvar att testa utrustningen iofs.

   Radera
 4. Du menar att vi slipper läsa om Pekka Heino när han gnäller över att hesa fredrik stör hans eftermiddagslur i lyxlyan på södermalm?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem faan är Pekka Heino?

   Radera
  2. https://mitti.se/nyheter/kungsholms-heinos-klagomal/?omrade=kungsholmen

   Radera
 5. Annars funkar väl Läkerol.

  SvaraRadera
 6. Tyfonerna ska snart bort ändå då dom skrämmer både häst och ägare!

  SvaraRadera
 7. Det enda man hör här på landet är lokalförsvarets 39:or, skulle rörelserna öka får man checka om det finns trafikflyg i omgivningarna på flightradar, är det tomt får en gå under jord och veva igång rundradion samt ta fram nödprovianten.

  SvaraRadera
 8. En enda gång har jag haft någon nytta av VMA och då var jag redan inomhus, hade nyss vaknat och skulle till jobb när den tjöt högt och tydligt. De varnade för vad som visade sig vara ett allvarligt haveri med efterföljande syramoln på den stora kemiska industrin som låg nära min dåvarande arbetsplats.

  SvaraRadera
 9. Skall inte hesa fredrik även användas för flyg- och beredskaps-larm längre? Kommer sådan information på försvarets eller regeringens twitter?

  SvaraRadera
 10. Jag tror att treglasfönster och ljudisolering totalt sett är ett större "problem" än sändarbytet. Dom flesta sändare har väl suttit monterade sen kalla kriget, de flesta har väl bytt fönster sen dess varav många till "bättre" sådana.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sntagligen så hjälper säkert alla hörlurar och elektroniska apparater som är igång överallt också till ljudbilden.

   Radera
  2. Förresten Ben, känner du dig OK? Du verkar ha drabbats av benedictus virgulis.

   Radera
  3. Du menar min "vana" att sätta "citattecken" runt allt jag "skriver"? Ja, nu när en viss Ullaredsman är bannad finns det ju en massa citattecken att använda, tidigare använde han ju upp allihop.

   Radera
 11. Vid skarpt läge kommer systemet vara utslaget. Har vi handvevade flyglarm i beredskap?

  SvaraRadera
 12. De som redan är inne med stängda fönster och dörrar behöver inte gå in och stänga fönster och dörrar. Borde vara så MSB tänkt.

  SvaraRadera
 13. Google maps har fina bilder på MSB byggnaden

  SvaraRadera