Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-03-23 10:39

Northern Wind igång - röjde 3:e brigadstaben just lägeskartan för NRK?

Den stora svenska arméövningen Northern Wind är nu igång med sitt så kallade fria spel. På ena sidan hittar vi en brigad bestående av bataljoner från Sverige och Finland, och på andra sidan en brigad bestående av trupp Norge, USA och Storbritannien. I samband med starten av själva stridsövningarna filmade norska statstelevisionen NRK svenska 3:e brigadstabens lägeskarta på insidan av dörren till en stridledningspansarbandvagn 90. Röjde man just lägeskartan?
Stab på pansarskyttekompani under arméövning 2015.
Under Northern Wind övas full brigadstrid runt svensk-finska gränsen, tillsammans med Sveriges prioriterade samarbetsnationer Finland, Norge, USA och Storbritannien.

Brigadövningen sker på ett område av cirka 5 x 10 mil, i både Sverige och Finland och är upplagt som ett fritt spel, där den svensk-finska brigaden strider mot den norsk-brittisk-amerikanska helt efter eget huvud (med vissa geografiska begränsningar och viss hänsyn till civila anläggningar, verksamhet och bebyggelse förstås). Bägge styrkorna ska vara helt uppkittade med simulatorer, så både personal och fordon skjuts bort på ett rättvisande sätt. Stridsdomare finns förstås ändå, då man t ex kan få reflektion av simulatorlaser mot en vägskylt och skjuta bort sig själv annars.
Markstridsskolans rörliga stridsträningsanläggning STA som övervakar  fordon, pansarvärnsvapen, mineringar, indirekt eld och tillgång till ammunition för realism i striderna. 
Naturligtvis återupplivas personal och fordon i övningen när ett stridsmoment har ebbat ut. Det kan handla om varierande tidsramar upp till kanske sex timmar, beroende på vilken nivå striden sker på och vad det finns att lära på olika nivåer.

Fram till igår övades praktisk uppmarsch och initial samövning av förbanden, samt utgångsgruppering, men nu har alltså stridssimuleringen dragit igång. 

I samband med detta besökte norska statstelevisionen NRK den svenska brigadstaben, där man bland annat filmade en lägeskarta på insidan av en av brigadstabens stripbver. Man kan fundera på om övningen alltså inleddes med att läget för vissa svenska enheter röjdes, bland annat en bataljonsstab och bataljonsartilleri.

Dock ska ju hela brigadstaben övas, och det inkluderar rimligtvis informationsfunktionen. Även vid skarpt läge kommer journalister i vårt öppna samhälle besöka stridande förband, och eventuellt informationsläckage måste därför hanteras. Så frågan är om detta bara är vilseledning från svensk sida, och att man medvetet lade ut en felaktig lägeskarta och medvetet utförde intervjun med NRK framför denna?

Den norska sidan kan inte veta, utan behöver förstås skicka ut spaningsförband för att bekräfta. Kanske väntar finnarna och svenskarna på dessa?

I övrigt: Sverige måste gå med i Nato. Alla ryska påverkansoperationer mot Sverige har enkom ett yttersta syfte - att stoppa ett svensk Natomedlemskap. Kreml vill över allt annat att det inte ska bli en Natodebatt i Sverige. Var inte en nyttig idiot åt Kreml - arbeta för svenskt Natomedlemskap. Bemöt alla försök att blanda bort korten med "Sverige ska gå med i Nato". Rysstrollen kommer använda argumentationsfelet gish gallop och spotta ur sig massor med lögner om Nato, vilket gör att man inte orkar eller hinner vare sig kolla upp dem eller bemöta dem alla. Påtala istället att trollet använder just gish gallop som argumentationsfel.

40 kommentarer:

 1. Så länge de inte röjer lägeskartan för 2.a brigadens läge nu när vi ksn passa på att ge igen för Fredrikshalf, nu när i princip hela norska armen är i Sverige. :)


  P.s.Förresten, när vi är inne på desinformation, det brukar ju hävdas att USA har 800 baser runt om i världen, men den siffran är ju betydligt lägre (Det är väl ca 50-100 och i ett fåtal länder främst gamla axelmakter och sydkorea)

  P.p.s. glöm inte den gemensama flygvapenövningen som också pågår

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, 800 är siffran där USA hyrt tillfälligt boende. T ex rum på 10-20 hotell vid olika tidpunkter runt större baser, t ex i Tyskland. Vilket då blir 21 platser istället för en. Så fungerar lögnerna.

   Radera
  2. M samma argument har Sverige ett 50-tal militärbaser utomlands. Kanske 100+?

   Radera
 2. Är 3:e brigaden nu "färdig" och existerande i verkligheten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har funnits hela tiden. Handlar bara om beredskapsnivå.

   Radera
  2. Ah ok. Northern Wind lär ju bli ett skönt lyft av stridsdugligheten för 3.e brigaden iaf. Gött att den får sammövas i en sån här övning :)

   Radera
 3. Förresten nån som vet vilka bataljoner som ingår i den svensk-finska brigaden? Den norska brigaden är ju komplett och har dessutom tillskott från en amerikansk marinkårsbataljon och brittisk kompanistridsgrupp.

  Från Försvarmaktens egen information på engelska om Northern Wind så hittade jag att dessa svenska bataljoner deltar i svenska brigaden: artilleribataljon, logistiskbataljon, samband och ledningsförband, jägarförband från K4 samt fallskärmsjägare från K3, 192 mekbat (pansar/pansarskytte), samt två hemvärnsbataljoner. Då saknas alltså ingenjörsbataljon och luftvärnsbataljon. Förutsatt att finnarna deltar med en mekaniserad bataljon har alltså svenska brigaden bara två mekbat och två hv-bat som manöverbataljoner om nu verkligen hv-bat räknas som sådana. Är det inte lite klent mot den anglosaxiskt förstärka Brigade Nord?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lvbat ingår ej i brig normalt.

   Radera
  2. Och i den kanaliserande terräng som finns där uppe vore det slöseri på 10x5 mil att ha mer mekbat. Blir bara kö. Hur ser t ex norska brigaden ut? Ej bara mek.

   Radera
  3. Enligt norska försvarsmakten består Brigade Nord av en lätt batajon, en pansarbataljon, och Telemarkbataljonen (pansarskytte?). Plus förstås artilleri och övriga funktionsförband.

   Radera
  4. Det finns en facebooksida för den som är intresserad. Där kan man se att ur norskarnas synvinkel så anser de att terrängen är väldigt öppen jämfört med vad de är vana vid. Vidare så kanske för västgöten Cornu och bloggens skånska läsare så kanske terrängen verkar kanaliserande men norrlands kustland är jordbruksbygd och inte så kanaliserande som man kan tro, speciellt för bandgående fordon, nu när marken och vattendrag frusit till. Det hjulburna underhållet är en annan sak dock...

   Utifrån facebooksidan och försvarsmaktens sida (fin) så ingår förband "Finlands övningstrupper kommer i första hand från Pansarbrigaden, Jägarbrigaden, Kajanalands brigad och Björneborgs brigad. Huvudutrustningen består av Leopard-stridsvagnar, BMP 2M-pansarskyttebandvagnar, MTLB-transportvagnar, PASI-trupptransportvagn och bandlastbilar. ". På facebook har jag sett bilder på mtlb, Leopard 2A6 (tror mig ha sett finska 2A4:or också men inte lika säker), den finska LV-kanonvagnen på leopardchassi och den där 155mm dragna finska artilleripjäsen. (Finska brigader brukar väl ha en bat eldrörsart och en bat raketart så det vore cool om de dök upp i bildflödet senare.

   Radera
 4. Bra att Sverige får öva sin organisation och att de Svenska förbanden får vara med och vänja sig vid Svenska förhållande.
  Somliga säger att Sveriges försvar är mer NATO kompatibelt än NATO själva :)

  SvaraRadera
 5. Gällande NATO-debatten så tycker jag det vore intressant med en opartisk analys av för- och nackdelar med ett medlemskap. Jag är givetvis för ett medlemskap eftersom det skulle leda till mer resurser till försvaret men jag tycker man diskuterar dom potentiella problemen alldeles för lite. Sen får jag väl medge att jag är ganska dåligt påläst när det kommer till NATO's stadgar så utbilda mig gärna.

  Jag skulle främst vilja veta vad som händer om den minst sagt labile Trump startar ett krig. Venezuela är ett potentiellt exempel, USA går in med trupp för att avsätta Maduro. Ryssland och Kina lägger sig i och det uppstår direkt strid mellan marina och luftburna förband. I ett senare skede av konflikten blir Florida bombat. Aktiverar detta artikel 5 trots att det var USA som initierade konflikten? En twist, CIA sponsrar en statskupp eller låter lönnmörda Maduro. Allt tyder på att USA ligger bakom men bevis saknas. Efterspelet blir detsamma, "American soil" blir bombat och ett tredje världskrig rullar igång. Eller?

  Ett annat exempel, Trump förlorar mot Kim Jong Un i en kukmätartävling och resultatet blir att USA måste bomba Nordkorea för att oskadliggöra deras kärnvapen. Kina lägger sig i konflikten och sänker ögruppen Hawaii ner i Stilla havet. Aktiverar detta artikel 5?

  Min största farhåga med ett medlemskap i NATO är att vi kommer få ta någon annans skit. Vi är redan nu Europas humanitära soptipp, andra länder startar krig och vi får ta hand om det som blir kvar. Vi ligger geografiskt dåligt till med Ryssland och kommande "hotspotten" Arktis som grannar. Vid en eventuell framtida uppgörelse efter en global konflikt så är Sverige en enkel bricka att offra i spelet. Men samtidigt, utan medlemskap är vi inte ens delaktiga i spelet utan agerar troligtvis slagfält istället.

  Nu får någon kunnig gärna rätta mig i alla mina fel, ödmjukheten är temporärt påslagen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nato gäller ej söder om kräftans vändkrets. Alltså ej Venezuela.

   Radera
  2. Gäller ej heller om ett Natoland inleder konflikten. Ren desinformation.

   Radera
  3. Är inte ute efter att desinformera här, Lars. Alltså har jag fel i alla mina exempel. Tack för utbildningen!

   Radera
  4. Då är alltså NATO en försvarsallians som kräver att vi ska höja vår försvarsbudget, låter kanon.

   Tror du viljan finns hos NATO och USA att ta med Sverige som fullvärdig medlem? Kan vi inte vara en större tillgång med vår signalspaning och diplomati om vi behåller nuvarande roll?

   Radera
  5. Nej, det är helt rätt att undra vilka intressen olika parter har.
   Just nu är Turkiet värst, med Gulan i US ännu, väl och debaclet han har med Kurder.
   Sen är det valtider... https://www.svt.se/nyheter/utrikes/valbekant-monster-nar-erdogan-plockar-poang-pa-moske-massakern

   Det finns ständiga möjligheter till konflikt för Turkiet.

   Frankrike och Storbritannien vill dessutom skynda till Afrika nu. Snart är kineserna riktigt mäktiga där.
   Jag tror det är bäst vi rustar själva.

   Radera
 6. Bli inte en nyttig idiot åt ryssen, bli det åt någon annan är vad du säger. Det verkar förövrigt som att ryssarnas påverkansoperationer snarare sporrar fler att stödja Nato än att låta bli. Det borde dom förstå tycker man.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sveriges försvar skulle entydigt gynnas av Natomedlemskap. Att förespråka medlemskap är att gå Sveriges ärenden på riktigt.

   Radera
  2. Det som avhåller nuvarande regering och tidigare enl. Min uppfattning är att vi tror oss veta bättre än NATO och så ser det ju ut som det gör. Den svenska självgodheten i all ära!
   Egna vansinneslösningar som kostar skjortan, soldater som fortfarande exponeras för finkallibrig eld, befäl utklädda till julgranar bl.a. smaskiga mål för en sniper med kvallificerad flamdämpare, avsaknad av splitterskydd på de flesta fordonen, kom att tänka på Bagdad Highway, rena gatloppet.
   Ett medlemskap i N. skulle innebära att vi var en länk i en lång kjedja av vapenplattformar som står upp för varandra och inte som idag en lillebror från landet som övriga måste ta hänsyn till och skydda!
   Matrialkontot för FM är redan intecknat fram till 2030 så några nya båtar förutom beställda ryms inte, nya stridsfordon lär väl dröja typ 9040 M4, Leopard 3 samt 90120T med stora motorn eller PL-01 som går i stil med L3. Försvarshelikopetrar och transporthelikopetrar för rapid forcestyrkor, fregatter som det går att landa på för tex 14 listan kan göras ännu längre om vi ska bygga det nya försvaret själva med alla delar själva och den låga tilldelning/allmosa som ......................

   Radera
  3. Från fms hemsida, dock med norsk desinformation på slutet :)

   https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2019/03/snabbt-och-rorligt-eller-steget-fore/?fbclid=IwAR27YE-Hb_3FqLlYE557rj6qa0Jv4ZHbEi9TXGPBPadYN_kEyuH0DcBgVKs

   Radera
 7. Varför kan vi inte rusta upp själva och fördjupa försvarsamarbetet med Finland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige bör rusta upp. Vi har dock politiker som sover på sin post. Och det finns partier, typ Mp, som inte vill ha ett försvar.(qvislingar). Det är många försummade år som gått till spillo. Typ 30 år. Sverige behöver lägga runt 4-5% i ett flertal år för att snabbt komma ikapp. Sverige gjorde samma misstag mellan WW1 och WW2. Galet att vi har politiker som inte läst och lärt av historien. Ring din politiker och fråga varför dom är så passiva i frågan.

   Radera
  2. Tänk dig att världen är en skolgård där det just nu finns ett riktigt jävla rötägg som går i 9:an som inte tvekar på att ge sig på de mindre för att det är kul eller för att utpressa dem. Styrkemässigt så är vi en liten ettakluddare. Det spelar ingen roll hur mycket vi tränar, vi förlorar i alla fall. Det hjälper heller inte att skaffa sig en kompis som också går i ettan.
   Om vi däremot har 8-9 schyssta kompisar varav några går i 5:an och en i 9:an så ser det annorlunda ut.
   Och nej, det hjälper INTE att springa till lärarrummet (FN) och gråta, vilket många tycks tro.

   Radera
  3. Så enkelt är det inte. Det gäller att kunna försvara tex Gotland initialt. Kan man inte det, kan någon besätta ön enkelt som "lån". Sen kan det vara svårt att få tillbaka ön. Ett land måste kunna freda sitt eget territorium. Idag klarar inte Sverige av det. Och det beror på sovande politiker. Reinfeldt var en av dom.

   Radera
  4. Försvaret var ett särintresse....

   Japp, ribban måste ju rimligen vara att kunna freda sitt territorium och om ofredarna är stora så får man vackert bli större.

   Radera
 8. Nu har jänkarna placerat 6 st B52:or i UK som möter upp den ryska intimideingstaktiken.

  Senast igår flögs det i Östersjön mellan Gotland och upp mot Gotska Sandön.

  Skönt att ha Stratofortress mellan sig och Kaliningradexklaven.

  Dock får frågan ställas, vad är det som vi inte vet om det verkliga läget...

  SvaraRadera
 9. Trygghet för guten är ett minfält utanför Slite, lagt av fyra B-52:or, medan svenska regeringen ännu debatterar hur ett feministiskt svar på invasionsflottan skall se ut.

  SvaraRadera
 10. Har du länken till NRK-klippet? Sen vad det gäller LV och brigader så hade vi ett LV-kompani Rb 70 per Norrlandsbrigad tidigare.Det finns 4 större vägar in i övre Norrland och varje väg borde ha en mekbataljon med antingen Leopard 2 eller CV120 utöver Norrlandsjägarförband, artilleri och luftvärn.

  SvaraRadera
 11. Svenska Uutiset hade kort reportage igår 17:45, 3:30 innan slutet. Finska Jägarbrigaden var där med Överstelöjtnant Jari Osmonen. Han fick frågan "Hur gick samarbetet med Sverige?" Svar: "Utmärkt!". "Samarbetet har fungerat väldigt bra!". Kul! Märks att Sverige och Finland varit samma land i över 1800 år. Sverige hade varit Danskt om inte Finland funnits. Gustav Vasa fick hjälp från Finland och finns representerade i Uppsala vid Vasa graven, Uppsala Domkyrka. Hyvä, kiitos Suomi!

  SvaraRadera
 12. Viktigare än NATO är insikten att 2-3 procent av BNP i försvarsutgifter, samt allmän värnplikt kommer att behövas. Tro inte att NATO är ett amerikanskt subventionsprogram. Att försvara vår nation måste få kista. Sedan kan vi diskutera Nato men #1 är att mindset hos den svenska befolkningen måste förbättras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att va med i NATO kräver ju minst 2% av BNP i försvarsutgifter, så att komma upp till den miniminivån kan ju va ett bra mål oavsett om man vill gå med i NATO eller inte.

   Radera
  2. Ja 2% an BNP är ett krav och ett bra mål, men allmän värnplikt är inte rätt väg att gå. Delar av försvaret kan bemanas på det sättet men huvuddelen behöver vara anställda proffs som får resurser och materiel nog att få bli bäst på sin uppgift. Många fastanställda förband har blivit utbildningsansvariga över värnpliktiga i brist på officerare och prioriteras bort från materiel som strv och stridsfordon till fördel för dem värnpliktiga. Att slänga så mycket kompetens som ändå byggts upp under dem senaste 10 åren med ett anställt system är slöseri och oansvarigt. Bara för att det förut fans allmän värnplikt betyder inte att det är vägen framåt.

   Radera
  3. Jag har bestämt mig för att förorda, 2% med Nato och 3% utan. Samt totalförsvars plikt, tycker att det borde finnas en rätt stor vinst i att utbilda många i olika delar av krishantering. Håller väl med bloggaren att det så långt möjligt ska överlåtas till proffs men att ha en beredskap med folk som har en grundläggande utbildning ser jag bara fördelar med, frågan är väl om det är värt kostnaden..

   Radera
 13. Ett problem med Nato är att om något förlorar land som tex Turkiet blir angripet måste andra Natoländer bistå, skulle inte vilja åka och riskera mitt liv för Turkiet eller andra liknande medlemsländer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fungerar inte så att landsförrädare skickas.

   Radera
  2. I fallet Turkiet skulle Sverige skicka en liten enhet yrkessoldater, utifrån färdig planering. Kanske fyra Gripen plus markpersonalen. Jmf m Afghanistan, Norge skickade bara folk från yrkesförbandet Telemarkbat, och inte mer än ett kompani i taget.

   Sluta sprid dina lögner.

   Radera
  3. Vill manninte försvara Sveriges allierade säger man som landsförrädare upp sig från yrkesförsvaret. Inte svårare än så.

   Radera