Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2019-03-21 11:01

Nordea: Var fjärde under 30 räknar med förlust på bostaden närmaste året

Enligt Nordeas bostadsbarometer räknar var 23% av de i åldern 18 - 29 år som äger en bostad med att de skulle göra en förlust om de sålde det närmaste året. Då är ändå unga de som har störst tro på stigande bostadspriser det närmaste året, även om de negativa dominerar i alla grupper.
En majoritet räknar med vinst vid en försäljning - en av fyra 18-29-åringar räknar dock med förlist. Källa: Nordea, pressmeddelande.
24% av svenskarna tror enligt Nordeas bostadsbarometer på stigande bostadspriser, och 28% på fallande. Bland ungdomar är det fler som tror på stigande priser, hela 30%, men där tror också fler på fallande priser, 37%.

56% av gruppen 18 - 29 år tror att de skulle göra en vinst på försäljning av bostaden, om det skedde inom de närmaste 12 månaderna, och 23% på en förlust, medan 17% tror att de går jämnt upp. Åldersgruppen 30 - 49 år skulle 77% göra vinst och i 50 - 65 års ålder hela 87%.


Detta är en intressant indikator på de ackumulerade vinsterna i bostäderna, via de senaste 20 årens uppgång och bostadsbubbla - unga är föga överraskande de som kommer drabbas hårdast, då deras sk bostadskarriär ännu inte byggt upp trygga latenta vinster.

Kontrasten är stor med 23% som väntar sig förlust i åldern 18 - 29 år, eller nästan var fjärde, mot endast 4%, eller en på tjugofem, i åldern 50 - 65 år. Inte direkt överraskande. Unga riskerar att bli inlåsta i sina bostäder, som de inte kan sälja utan att utplåna hela sin handpenning och därmed möjligheten att köpa en ny bostad. De kan rent av bli sittande med restskulder, som förvandlas till högränteblancolån med 10 års amortering om de skulle sälja.

Som alltid gäller det att aldrig köpa en bostad som kortsiktig boendelösning, utan en köpt bostad är något man ska kunna bo i åtminstone tio år. Annars ska man hyra, om det så är i andra hand eller en av alla de nybyggda hyresrättor med de facto marknadshyror som finns att hyra utan kötid. Exempelvis 17 000:- SEK för 84 m2 i Stockholm.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. Vart hittar du de tomma hyresrätterna? Det är ju egentligen en väldigt spännande indikator på betalningsviljor osv, men det är så skev transparens på den här marknaden att det är minst sagt svårt att överblicka (därav ett hundratal scam-företag som lurar på stackars nyinflyttade abonemang för att typ autosöka på qasa, blocket etc).

  Å andra sidan är ju då också frågan hur bra indikatorn är... svårt att hitta marknadssiffror i en kommunism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lätt att tro att det finns massa lediga hyreslägenheter om man kollar på sajterna som de olika hyresbolagen har men då ska man komma ihåg att alla bostäder som ligger där är det tillträde till först om 2-5 månader OCH det är kö till dem - dvs om du ser en hyreslägenhet du gillar så får du gå på visning och anmäla dig som intresserad om 1-2 månader med alla andra och det kan vara många.

   Radera
 2. Jag flyttade för tre år sedan och valde att skatta ut den fin-fina vinsten eftersom banklån var billigare än statens avgift på uppskovsbelopp.

  Nu plockas dock den bort. Är det värt besväret att ändra i tidigare deklarationer och återskapa ett numera avgiftsfritt uppskovsbelopp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har de verkligen plockat bort uppskovet, tror jag har typ 165 000kr som staten vill ha in och jag har svårt att tro att staten skulle skänka bort de pengarna..... kanske kan det bli så på alla nya försäljningar , men de gamla befintliga får man nog vackert betala in en dag.....
   Kan nämna att en nära släkting gick bort medans arvskatten fanns.. dålig planering där :) men hade han gått bort 13 månader senare så hade det varit bättre för arvingarna.

   Radera
  2. Uppskovet försvinner inte men man behöver inte betala den årliga skatten ("räntan") för det om jag förstått den nya regeringen rätt

   Radera
  3. Det var man sa i JÖK men givetvis kommer inget att hända.

   Radera
  4. Som sagt, ytterligt intressant vad man tänkt sig kring räntan på reavinsten. Ska det gälla gamla uppskov eller ej ?.
   Vem med signifikanta reavinster vill sälja innan detta är utrett?.

   Radera
 3. Man kan köpa bostad på kort sikt också, är en prisfråga. När jag köpte min första bostadsrätt (2006) var hyran för den så låg så att jag hade kunnat skänka bort den efter fyra år och ändå tjänat på det jämfört med att hyra. Dock inte många ställen det är så på nu.

  SvaraRadera
 4. Fast det är ju ingen förlust om man inte realiserat den.

  SvaraRadera
 5. Vi köpte hus för 2,5 år sedan och ekonomiskt ser jag inte de ganska omfattande renoveringarna som värdehöjande utan mer som ett försvar för husets värde så banken inte blir kinkig. Den faktiska funktionen är att vi bor i huset och gillar att arrangera sammankomster och vara sociala.

  SvaraRadera
 6. Känns gott när egen lägenhet har ökat i värde med ca 40%. Tyvärr skatten också. Men sen igen. Bara betala av kvickt och köpa en till när priserna dalat igen!

  SvaraRadera