Aktuellt

Must: "Väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" - "hybrida hot mot Sverige varje dag"

I sin nya årsöversikt för 2020 skriver det svenska försvarets militära underrättelse- och säkerhetstjänst Must att "ett väpnat angrepp ...

2019-03-18

MÖP-måndag: Kronprinsessan Victoria blir viral

Dags för en kort MÖP-måndag. Kronprinsessan Victoria besökte förra veckan de svenska specialförbanden, vilket resulterade i några virala bilder på kungafamiljens hemsida, som både fått internationell spridning och blivit flera memes under dagen.
Stockholms slott.
Besöket hos specialförbanden resulterade bland annat i foton på när kronprinsessan Victoria genomför en explosiv dörrknackning tillsammans med ett av de svenska specialförbanden, antagligen Särskilda Operationsgruppen; Kronprinsessan gullar med en pälstorped och kronprinsessan ser råseriös ut vid diskussion med en specialförbandsoperatör. Diverse humorlösa republikaner blev omåttligt kränkta, och på MÖPforum blev folk kränkta över att specialförbanden inte verkar följa UniBest, men generellt var det stora positiva tillrop.


Därtill fick det hela snabbt internationell spridning, med positiva tillrop över att så ska det se ut, och hur detta visar svenska folkets försvarsvilja mot det ryska hotet, och hur alla samhällskikt deltar i svenskt försvar.

Överlag väl investerade foton i svenskt psykologiskt försvar och en bra användning av kungahuset. Framöver kommer dock EU:s nya copyrightdirektiv sätta stopp för viralt spridande av bilder på detta vis.

23 kommentarer:

 1. Nä memes skulle ju vara OK sade Jesper Rönndahl i fredags. https://twitter.com/EU_Commission/status/1010076603802517504

  SvaraRadera
 2. Fina bilder, ser ut som en härlig dag. Ska visa mina tjejer för de är imponerade över att prinsessor finns på riktigt men har bara sett bilder från Nobelfesten innan.

  SvaraRadera
 3. https://www.kungahuset.se/images/18.44e5851c167c5d1caad28cd2/1552653416419/WEBB_20190314_KRPR_specialforband_foto_Jimmy_Croona_forsvarsmakten_2.jpg

  Roligaste bilden för oss med pojkhumor.

  Spoiler -> censurens placering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sannolikt en PEQ.

   Radera
  2. Jag är på din nivå Tim. Det måste vara en PEQer som de pixlat när Victoria smekte torpeden.

   Radera
  3. Aha, en sån här borde det vara:

   https://en.wikipedia.org/wiki/AN/PEQ-5

   Radera
 4. Ganska så mycket O.T.
  Det handlar om permafrosten i Sibirien och hur man skulle kunna stoppa den.

  https://www.facebook.com/PleistocenePark/

  Målet är att förvandla Sibirien till hur det såg ut under pleistocene.
  Med hjälp av en himla massa djur ska man kunna fördröja eller i bästa fall stoppa upptiningen av permafrusen mark.

  Tricket är att djuren trampar ner snötäcket så dess isolerande effekt minskar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det handlar om permafrosten i Sibirien och hur man skulle kunna stoppa den." Jag tycker nog att vi gör ett bra jobb för att stoppa permafrosten redan nu...

   Skämt åsido så har jag hört talas om liknande förr ja. Har även hört att man försöker återuppliva Mammuten just för att ha dem i Sibirien.

   Radera
 5. Post nr. 3 Drottningholm, jag ska försvara det förbjudna området, gräns vänster...

  Jag får väl titulera mig monarkins bevarare då.

  SvaraRadera
 6. "hur alla samhällskikt deltar i svenskt försvar"
  Vissa "samhällsskikt" används som fotomodeller medans andra blir kanonmat. Men visst, alla drar sitt strå till stacken! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och? Ett försvar som bara består av en köttmur i gammal utrustning och som bara kan strida dagtid och utanför tätort är inte ett försvar.

   Radera
  2. Med lite kunskaper så hade du förstått att ett försvar byggs av flera komponenter, flera funktioner och där alla inte möter fienden med bössa i hand.

   Radera
  3. Fast det är ju fullt möjligt att sign vansinne påpekade det anakronistiska i en ärftlig monarki snarare än värnplikt vs yrkesförsvar.

   Radera
  4. Och om man ska dra in social klass i det hela så är ju t.ex. yrkesarmen i UK mycket arbetarklass i basseleden medan officerarna ofta kommer från de övre klasserna (typ 50% privatskolade)

   Radera
  5. Självklart kan inte alla vara köttmur. Inte fotomodeller heller. Straw man varning på den Lars!
   Det jag menade var väl snarare att jag skulle behöva lite mer än en bild på Viktoria i militärkläder för att övertygas om att ansvaret bärs rättvist över samhällsklasserna.

   Brittiska kungahuset gjorde väl lite bättre ifrån sig med att skicka grabbarna till diverse krigszoner? Ok, jag baserar det på vad jag sett i Ica-kön, typ framsidan på Hänt i Veckan eller liknande. Våra svenska motsvarigheter har säkert också gjort bra ifrån sig. Utöver de fina bilderna då förstås!

   Radera
  6. Ja, det var roligt att de skickade den där rödhårige prinsen som är så blek att han närmast är genomskinlig till den brännande solen i Afghanistan. Men han fick väl skugga i sin 150 Mkr helikopter kanske.

   Radera
  7. Vilket så klart för tankarna till hur vi skulle utmana våra egna kungligheter med deras personliga svårigheter, nu när engelsmännen skickade sitt albino till ekvatorn.

   Prins CP skulle kunna jobba på stabsexpeditionen, så kanske han äntligen skulle kunna lära sig läsa och skriva.

   Radera
  8. @gdb: skulle du hellre vilja ha de outbildade som officerare? Stalin testade det, och det gick inte så bra.

   Radera
  9. Vem har sagt nåt om outbildade officerare? Det finns ju military college Sandhurst för det. Frågan är dock om man bör bedöma den lämpligheten att antas där utifrån om man har en examen i engelsk litteratur och skolgång i privatskola jämfört med om man visat sig vara en god soldat, oavsett om man kommer från Toxeth eller Bedfordshire.

   Radera
  10. https://www.bbc.com/news/in-pictures-46344968

   Radera
 7. Ja, inget skriker ju demokrati som att en hertiginna övar på att sparka in dörrarna hos några svartmuskiga getherdar i tredje världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nånå, de är ju en bättre sorts människor de kungliga...men jo, ett besök i Aspstrand där de pangar på ordentligt just nu hade kanske varit på sin plats också.

   Radera