Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-03-01 12:27

Misstänkte ryske spionen forskare från Göteborg

Den misstänkte ryske spionen, som greps och anhölls i tisdags och idag begärs häktad är en forskare från Göteborg, inriktad på modellering och simulering drivande eget företag.
Chalmers kårhus.
Den misstänkte göteborgaren har åtminstone delvis en öststatsbakgrund med sitt efternamn, men skandinaviskt förnamn. Hypotetiskt svenskfödd, men med efternamnet från en invandrad förälder. 

Mannen är disputerad från Chalmers eller GU och har deltagit i en lång rad forskningsprojekt och avhandlingar vid Chalmers och Göteborgs Universitet, inom olika ämnen, med inriktning mot mestadels biologi, fysik och kemi. Mannens företag verkar ha ett fokus på simuleringar. Säpo uppger att han varit verksam inom sektorer som är intressanta för främmande makt, förmodat ur ett svenskt försvarsperspektiv.

Det går inte att utröna vad för forskningsprojekt eller kunder mannen just nu arbetar med, och därmed mer specifikt vad den ryska inriktningen på den misstänkta spionrekryteringen kan handla om.

Den ryske underrättelseagenten har släppts av polisen, efter att ha legitimerat sig som diplomat och åberopat diplomatisk immunitet. Uppenbarligen greps de bägge männen samtidigt.

Notera att göteborgaren inte är nödvändigtvis är skyldig, och definitivt inte dömd än. Han är misstänkt. Det återstår för åklagaren att bevisa att det föreligger spionage. Huruvida mannen släpps i häktningsförhandlingarna, eller häktas, kan vara en ledtråd över misstankegraden och åklagarens bevisning.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren får vara kvar för skribenten.

  ps. Detta är väldigt spännande!

  SvaraRadera
 3. Haha. Nu är man så jävla desperata att försöka få till nån historia som involverar vilken koppling till Ryssland som helst att helt vanliga privatpersoner förmodligen inte går säkra längre lol.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till skillnad från spioner, som inte är privatpersoner, eller...?

   Radera
  2. Du har helt rätt Martin!

   Vem vill så där hux flux sluta umgås med dessa trevliga diplomatackrediterade underrättelsepersoner från främmande makt? Att man sedan tillsammans myser ihop, delar säkerhetsklassad information med varandra och man uppskattas för detta så mycket så man får en slant för det också.

   Nä precis Martin detta borde ju privatpersoner gå säkra för.

   Radera
  3. Vanlig privatperson = "diplomatackrediterade underrättelsepersoner från främmande makt" i svennebanans föreställningsvärld haha. Är väl just det som är meningen. Dummsvennes fokus ska styras bort från verkligheten till paranoida oväsentligheter.

   Radera
  4. Det var en öm fot. Känner du att det börjar bli svettigt för egen del också eller vad ligger bakom din reaktion?

   Radera
  5. Sjunkbomben Vet inte vad du menar riktigt. Men orsaken till underhållningsvärdet i denna artikel är paranoian samt det väldigt iögnfallande resultatet av den hjärntvätt som media bedrivit av sin egen befolkning.
   Men visst, ska man se det seriöst så är ju problemet bakom allt detta att folk uppenbarligen är så jävla dumma att man kan lura i dem precis vad som helst för att distrahera bort från verkligheten. Det kommer drabba alla i slutändan. O gör redan.

   Radera
  6. Och vad är verkligheten då Martin? Vilken brud Paradise-Johan satte på i senaste avsnittet?
   Vad blir vi distraherade bort från?

   Radera
  7. Martin är ett bannat och hjärntvättat rysstroll, även känd som HMG. Jag låter hans kommentarer stå kvar just nu, så ni förstår vad vi har att göra med.

   Radera
 4. Denne underrättelseofficer blir väl hemkallad och får bli parkeringsvakt i Petrozavodsk istället. SÄPO nämnde glatt att de bevakat sedan 2017 och vår ryske underrättelsekille hajade nada. Som sagt parkeringsvakt i Petrozavodsk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyxkommendering, så nära gränsen?

   Radera
  2. Okej då parkeringsvakt i Magnitogorsk ihop med Martin :)

   Radera