Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2019-03-25

Microsoft söker bygglov för gröntvättande datacenter i Sandviken och Gävle

Microsoft har lämnat in bygglovsansökningar för en enorm två hektar stor byggnad med sjuttiometers kylskorstenar (?) i Gävle och Sandviken. Det väntade elkoloniseringen för gröntvättning i bananmonarkin Sverige fortsätter, och antagligen kommer byggnaden sluka lika mycket energi som en mellanstor svensk stad, typ Gävle och Sandviken tillsammans, medan sydligare Sverige istället får importera kolkraftsel från kontinenten.
Internetpryl.
Bananmonarkin Sverige blir nu också en elkoloni åt Microsoft, som på så vis via svensk skattefrihet kan gröntvätta sitt varumärke genom att hävda att man kör sina datorhallar på grön el, närmare bestämt svensk vattenkraft.

Datacentret läggs strategiskt i Sandviken och Gävle, där man kommer åt det svenska stamnätet  och kan förse sig med energi, som därmed inte kommer sydligare delar av landet till del. I söder får man istället importera kolkraftsel från kontinenten, samtidigt som Sydsverige också får betala högre elpriser. 

Anläggningen kommer förstås ge ett tiotal jobb, men sluka energi mostvarande en mellanstor svensk stad, kanske Gävle och Sandviken tillsammans.

Kommer då datacentret ge någon nytta för svensk del. Knappast. En handfull jobb som vaktmästare skapas när bygget är klart, och jobben kommer handla om att byta standardiserade utrustningsmoduler. Faktiskt jobbskapande industri får istället högre elpris och svårare att konkurrera med omvärlden, och någon miljönytta blir det inte.

Ej heller är det nödvändigt att ha datacentren lokalt i Sverige, någon latency att tala om blir det inte om de ligger någon annanstans i Europa.

Relaterat har nu Google lanserat sin nätspelsplattform Stadia, där PC-speldatorer kommer stå monterade i tiotusentals i rack i sådana här serverhallar, och bara bild och ljud ska strömmas över nätet. Speldatorerna blir multiplar kraftigare än dagens spelkonsoler, och man ska kunna spela de senaste (och äldre) 3D-spelen på distans strömmat via fiber till din bildskärm. Microsoft med sin XBox har förstås svarat att man kommer lansera motsvarande tjänst. Eventuell latency i bildöverföringen kompenseras vid onlinespel av att speldatorerna sitter i samma byggnad som spelservrarna.

Så kanske blir Microsofts och även Googles kommande datorhallar i Sverige överfyllda med speldatorer, som strömmar datorspel till EU:s datorspelare. Om nu någon tänkte att dränaget av svensk elenergi skulle tillföra någon samhällsnytta till Sverige.

Drar då inte en speldator i hemmet lika mycket energi, som om den står i en datorhall? Nja, energin från speldatorn blir spillvärme som under åtminstone vinterhalvåret och kallare dagar/nätter på sommaren bidrar till husets uppvärmning, och energin används alltså dubbelt. I serverhallarna ventlieras bara energin bort som låggradig spillvärme, i Microsofts fall ser det ut att bli via 70 meter höga skorstenar - det blir rätt mycket värme när motsvarande en hel svensk stads elförbrukning ska gå åt på ett område stort som två fotbollsplaner. Om nu inte skortstenarna är till för den fossila reservkraft som ska driva anläggningen vid strömavbrott, och som man antagligen kommer provköra varje vecka, om inte dagligen.

Internet står i bästa fall  för 10% av världens elanvändning, som till största delen är fossil. Sverige används via skattesubventioner för att globala Internetjättar ska kunna gröntvätta sin del av denna enorma energiförbrukning, till noll nytta för svensk del. Tvärt om borde Sverige ta extra skatt på detta, inte sänka skatten, som avgift för grönttvättningen. Glöm elbilar, glöm snabbjärnvägar, glöm svenska jobb, annat än som vaktmästare bytande standardiserade moduler åt globala Internetjättar.

66 kommentarer:

 1. Bra skrivet, det där med importerad fossilel behöver nämnas många gånger om åt alla som tror det är miljövänligt så fort man pluggar in sin förbrukare i det svenska elnätet.

  Gäller även elbilarna som folk tror är helt rena.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det där med importerad fossilel behöver nämnas eller inte beror förstås på hur mycket som faktiskt importeras, eller hur?

   Radera
  2. Elbilar laddar företrädesvis när industrin drar mindre el. Någon import av kolel till elbilar förekommer inte idag och även ifall det skulle förekomma så är det mindre smutsigt än att köra samma bil på bensin eller diesel.

   https://www.ivl.se/toppmeny/pressrum/nyheter/nyheter---arkiv/2019-03-19-informationsfilm-om-elbilars-miljopaverkan.html

   Radera
  3. Småländer som vi behöver inte bry sig om utsläpp alls. Om vi kunde påverka hela världen, kanske. Länder som Kina och Indien struntar i allt och skrattar åt oss i väst som stryper sig själva med idiotiska lagar. Välfärd och miljö hänger inte ihop.

   Radera
  4. Småländer som inte har egen oljeproduktion är de som har mest att vinna på att inte vara oljeberoende. Saudi Arabien skrattar åt oss lika mycket för vare år från 70-talet som vi fortsatt att hålla oss oljeberoende.

   Radera
  5. Nej, det beror inte på hur mycket som importeras. Den el vi inte själva konsumerar kan exporteras till länder som annars gör fossilel.

   Tiden på dygnet spelar inte heller någon roll eftersom vi här i landet vanligtvis buffrar elenergi i dammarna till våra vattenkraftverk.

   Radera
  6. @Kent: Det argumentet fungerar bara kortsiktigt och fungerar inte i realiteten. Är det så att efterfrågan på el ökar, ökar även priset. I Sverige lär vi inte bygga något kolkraftverk och det är tveksamt om något nytt kolkraftverk överhuvudtaget kommer att byggas i Europa. Lägg där till att även i Polen, med Europas smutsigaste el, så är elbilen miljövänligare än motsvarande bensin eller dieselbil.

   Elbilen släpper inte ut något men elproduktionen kan göra det. Det går dock välja el som är förnybar till elbilen. Avgasbilen kommer dock alltid släppa ut avgaser, det går inte åtgärda.

   Radera
  7. @Axel Svensson: Det är rationellt att använda de kolkraftverk vi har för att säkerställa effektbehovet, och även att bygga nya om det skulle behövas. Verket förbränner bara fossilbränsle när det är igång, vilket är mer sällan ju mer vindkraft som byggs i Europa.

   Radera
  8. Ovanstående gäller om överföringskapaciteten i elnäten hänger med, vilket kan vara en utmaning.

   Radera
  9. @iblandekonomi. I Sverige finns två små kolkaftverk i drift, i Värtan Stockholm. Körs pga effektbrist i th pga ledningen norrut orkar ej mer el söderut. Sedan finns fossilt mottryck på gas i Malmö och Göteborg som drabbas av stor skattehöjning om någon månad som gör att de kanske stänger ned elproduktion. Om 15-20 år är en ny kraftlening till DE/PL färdig för import av fossilkraft till Sydsverige för att minska effektbristen där. .

   Radera
  10. @Livs Farfar: Vad jag vet finns ingen effektbrist i Sydsverige. Byggs mycket vindkraft även i närheten av Skåne, även om potentialen är större längre norrut, och större överföringskapacitet kommer att behövas när elförbrukningen ökar.

   Radera
 2. Skatt på företag fungerar dåligt med fri rörlighet för kapital.

  Energiskatt funkar bättre, speciellt om energin ändå blir billigare än konkurrenterna, inklusive skatten. Bra att hallarna byggs i Sverige så att möjligheten att införa konkurrensanpassad energiskatt finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge Annie Gröön får styra och ställa händer ingenting. Hon tror att det är bra för Sverige och glesbygden att megaserverhallarna poppar upp.

   Precis som hon tror att C:s politik i övrigt är bra för Sverige.

   Radera
  2. Vilket är egentligen argumentet för att det skulle vara bättre att dessa serverhallar ligger i ett annat land? Eller är det kanske så att Annie har rätt?

   Radera
  3. På vilket sätt har hon rätt?

   Tycker du det är bra att en stor del av Sveriges energiproduktion går till serverhallar istället för transporter, bostäder eller verksamheter som genererar betydligt fler arbetstillfällen än några få megastora serverhallar?

   Det är väldigt nyliberalt att tänka så att man skall genomföra en massa saker som i slutändan är väldigt dåliga. Bara för att man kan. Och man är en idiot.

   Radera
  4. Jag utgår från att serverhallarna kommer att byggas även om de inte byggs i Sverige, och att de är bättre att de byggs här i så fall. Sveriges energiproduktion är en del av Europas energiproduktion, med både import och export av el. Inte alls osannolikt att det blir norsk el som driver serverhallarna i Sverige.

   Så vad är dåligt med det? Borde hallarna legat i Norge istället tycker du? Eller var vill du ha dem?

   Radera
  5. Ibland ekonomi, du är nyliberal och begriper inte detta.

   Problemet är att serverhallarna tränger undan andra behov, och de behoven genererar mer för nationen.

   Svenska subventioner skall såklart gynna Sverige. Annars skall de inte finnas.

   Radera
  6. Alltid intressant att få ideologiska betäckningar fastklistrade på sig. Något du säkert är van vid Lars.

   Precis som 95 % i Sverige, så är jag socialist, och erkänner marknadens funktionssätt och förtjänster. Samt behovet av att styra dessa. Dessutom är jag pragmatiker och ogillar lösningar som inte kan fungera.

   Det är lite positivt för Sverige att hallarna hamnar här. Framförallt om man tänker på att valutan långsiktigt kan behöva lite understöd när mycket industri flyttat från Sverige. Vidare är det mycket lättare att framställa energi i Sverige än på många andra ställen, främst pga av god tillgång till yta och vattenkraft. God chans att svenskar kan få njuta av energiframställningens frukter under lång tid framöver.

   Dumt att lägga denna typ av serverhallar så att inte värmen kan nyttjas som fjärrvärme, men det kan den kanske även i detta exempel, och ventileringen är i så fall bara tänkt att användas på sommaren.

   Eventuella skattelättnader ska förstås hanteras med tullar på internet-tjänster och överenskommelser inom EU. Så länge det inte går är det bäst att gilla läget.

   Radera
  7. Ja, jag vet att jag inte kan stava till beteckning...

   Radera
  8. Ideologisk betäckning, där tänker man sig en Centerpartist typ gamle Sven-Olle som kliver på frugan i akt och mening att frambringa fler centerpartister.

   Radera
  9. Mmmm, var beredd på en smash, men den blev ju inte lättare att fånga bara för det.

   Radera
  10. Ben Dover är hård mot dom hårda.

   DEt går inte att använda överskottsvärmen från serverhallarna som fjärrvärme med god ökenomi. Du kan värma upp växthus med den varma kylluften däremot. Mycket växthus.
   Och vi vet att det finns inga energiekonomiska fördelar med att lägga hallarna i Sverige än utomlands, det handlar om enstaka % i energiförbrukning då vårt kallare klimat gör att lite mindre luft behöver fläktas runt.


   det är inte lättare att framställa energi i Sverige än andra ställen.
   Älvarna är det enda som vi har unikt, och där får man inte bygga ut mer.

   Vi kan ju diskutera det vettiga att offra de sista älvarna för mer Facebook.

   Radera
  11. Rickard, du glömmer våra enorma ytor för vindkraft som just nu byggs ut allt mer. Ju mer man bygger, desto lättare att få bra ekonomi i anläggningarna då flera verka kan dela på samma ledning.

   Radera
  12. Glömmer ingenting. Däremot gör vindkraft förespråkarna det.

   Att det inte blåser tillräckligt ibland.

   Vad hindrar Norge o resten av Västeuropa att bygga vindkraft?

   Det blåser på massor av ställen, o h det är lättare med distribution mm.

   Skillnaden är att man betalar inte energiskatt i Sverige. Vi skänker bort elen.

   Radera
  13. Att det inte blåser är inte ett argument mot vindkraft som du vet.

   Sverige har större potential för vindkraft än de flesta andra länder. Speciellt när man räknar per capita.

   Inkomsterna från vindkraft i drift är så stora att det ibland tvistas om intäkterna från anläggningen som genereras under tiden den håller på att tas i drift. Om du ägde bara ett eget stort vindkraftverk skulle du få ca 4 miljoner i intäkt per år om du kan få betalt 0.4 SEK per kilowattimma, som är dagens pris på el. I snitt producerar ett vindkraftverk el mer än 90 % av årets timmar.

   Radera
  14. Det viktigaste för vindkraft är yta, inte hur mycket det blåser. Sverige har gott om yta per capita, både till land och sjöss. Dessutom stor andel som är ödemark och det brukar underlätta när man vill bygga.

   Utbyggnaden kommer att fortsätta oavsett vad någon här tror.

   Radera
  15. Jo, men det köstar att dra fram infrastrukturen. Fast det finns nog en del TWh till att bygga ut vindkraften för att spara på vattenmagasinen.

   Vindkraftverket producerar kanske 90% av tiden men du kan ju tala om hur många MW som behöver installeras för att täcka effektbehovet.

   Radera
  16. Planen just nu verkar vara att bygga vindkraft i Sverige för export av el. Men jag påstår inte att dessa verk kan täcka effektbehovet i Europa.

   Bara att det är smart att bygga serverhallarna där det finns överskott på el, istället för längre bort.

   Radera
  17. Förvånande vanlig missuppfattning att värme bortkylt från en serverhall kan användas som fjärrvärme. Kan den ej. Kylvattnet från serverhallar har temp ungefär 20 gC. Fjärrvärmeretur är 45 gC och framtemp är nära 100 gC.

   Radera
  18. Livs Farfar: Värmeväxlare används alltid inom fjärrvärme, så även i dessa tillämpningar.

   Radera
  19. @iblandekonomi Värme, i en värmeväxlare flyter från den varmare till den kalla sidan. Om den varma sidan är 25 grader som varmt kylvatten från datacentralen , så får du nöja dig med 23 grader i dusch o disk och din granne längre ned i nätet med 20 gC. Oberoende av hur många värmeväxlare du stoppar in. Väl bekomme ! Litet förenklat men nettot är att ingen fjärrvämeanläggning kan använda något som är kallare än returen från den kallaste abonnenten, c:a 45 gC.

   Radera
  20. @Livs Farfar: Du känner säkert till att det finns värmepumpsteknik? I det här exemplet används vatten med 8-9 grader: https://en.wikipedia.org/wiki/Drammen_Heat_Pump

   Radera
 3. Men de kan ju inte ha dieselgeneratorer som reservkraft, dårarna i Miljöpartiet vill ju förbjuda fossila bränslen om 11 år.

  SvaraRadera
 4. Är följande åtgärder bra?
  1. Höjning av elskatten för företag.
  2. Avdragsrätt på elskatten motsvarande arbetsgivaravgifterna företagen betalar in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nivån på skatten som spelar roll.

   Företag som har få anställda i förhållande till hur mycket energi de förbrukar flyttar till annat land om det finns ett med lägre energiskatt, om skillnaden är tillräckligt stor.

   Tex pappersbruken förbrukar mycket ström i förhållande till antal anställda. Men de bidrar till Sveriges handelsbalans när pappret exporteras. Någon som vet om serverhallarnas placering i Sverige på något sätt påverkar siffrorna för handelsbalansen. Antar att Microsoft behöver köpa svenska kronor för att kunna betala för elen tex, och det bör vara en av många saker som påverkar värdet för svensk krona uppåt. Bra eller dåligt, avgör själv.

   Radera
  2. Iblandekonomi:
   Argumentet för att industrin skall ha lägre skatt än privatpersoner är att det leder till jobb i exempelvis basindustrin (om än färre än förr).
   Datahallar ger nästan inga jobb alls men konkurrerar ändå upp priset för andra elkonsumenter, både pappersbruk och min personliga konsumtion.
   Vad jag tycker vi behöver är ett system som missgynnar datahallar men ändå behåller basindustrin.
   (Och gynnar nyetablering av exempelvis batterifabriker)

   Radera
  3. @Cornucopia?: Men företaget som tillverkar elen måste växla hela den del av intäkten som är en kostnad i Sverige till SEK.

   Radera
  4. @David: Om elen ändå exporteras till Norge eller Danmark för att försörja datahallar som står där istället får vi samma påverkan på elpriset, men utan andra positiva effekter.

   Radera
  5. Iblandekonomi:
   Över långa avstånd har vi överföringsförluster så det är visst bättre för oss om hallarna står i Danmark.
   Dessutom förutsätter du att Danmark och Norge har samma låga skatt för företagen som Sverige.
   Är det så? Jag tror inte det.

   Radera
  6. @David Omöjligt att följa ditt resonemang. Vad vinner Sverige på att datorhallar byggs i Danmark?

   Radera
 5. När FN:s klimatpanel bedömer ett stort behov av utbyggnad av kärnkraften för att klara klimatmålen så protesterar miljömupparna trots att dom i alla andra sammanhang alltid hänvisar till klimatpanelen och till vårat globala ansvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamenvafasentroddedudå?? Det, om något visar på miljö-mupparnas fullständiga dubbelmoral..

   Radera
  2. Och ingen ställer dom till svars vilket retar mig.

   Radera
 6. Gävle blir viktigt för US i både fredstid med MS anläggning och i konfliktstid (som förmodad utskeppningshamn för Trondheimsbrigaden.

  Kodak var ju förr i världen kända för att placera sina faciliteter i nära samverkan med US Gov. De byggde bl a en fästningsliknande framkallningsanläggning i Hovås (strax söder om Gbg) med stora garage under och med eget kraftverk (idag är det ombyggt och utvecklat som centrum i Nya Hovås). Östtyskt handelscentrum låg på liknande vis i Långedrag, osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade inte Lada i Sundsvall en J-a stor radioanläggning och antenn på taket?

   Radera
  2. http://xn--sdertljesberedskap-ptb96a.se/matreco-handels-ab-i-sodertalje/

   Radera
 7. Jag gillar att dessa stora företag som Microsoft och Facebook har serverhallar i Sverige, i framtiden kommer de som kontrollerar dessa punkter ha stor makt över internet.

  Hade de bara drivits med ström från moderna kärnkraftverk också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ju mer US real estate i Swe, desto mindre Kremlkringlor.

   Radera
 8. Man kan ju fundera på om dessa subventioner för utländska IT-giganter har andra anledningar än de direkt uppenbara. Ungefär som när FM köper in Patriot-system utan ammunition. 😉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är en som tänker för mycket, skärpning nu! Man måste ju slicka sin ägare lite här och där för att få beröm.

   Radera
  2. Sverige sumpade väl chansen till världsherravälde med Karl XII. Då får man vackert se till att gå samman på skolgården för att mobbaren inte skall få en chans.

   Radera
 9. Om man ska se till att använda "förnyelsebar" el i Sverige gör man inte det genom att köpa det via avtal med någon elleverantör (all el blandas i ledningarna) utan genom att se till att endast konsumera el när det finns överskott och ingen el importeras.

  SvaraRadera
 10. Nu ska man ju inte glömma att fysisk lagringsplats inom nationella gränser är något som kan vara viktigt. Speciellt om lite stelbenta svenska myndigheter ska känna att de är inom lagarnas råmärken. Detta har ju redan föranlett att t.ex. Tyskland har speciella Azure regioner för att uppnå compliance med tysk lagstiftning. Här har kammarkollegiet för att tag sedan släppt en utredning som säger att som det är idag kan inga svenska myndigheter utnyttja public cloud utan att bryta mot gällande lagstiftning.

  SvaraRadera
 11. Det sviniga är att det är vi elkonsumenter som får betala via högre elpris för det är ju knappast så att Sverige bygger ut en älv eller smäller upp ett par nya kärnkraftverk för att kompensera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har vi exporterat mycket i flera år. Vindkraften byggs ut kraftigt. Lyckas Finland få igång sitt mycket dyra och kraftigt försenade kärnkraftverk får vi ännu mer överskott på el.

   Jag ser modernisering av vårt gamla stamnät som försummat och ett större problem än några enstaka subventionerade förbrukare. Men visst borde de betala skatt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 12. Gött, slippa uppgradera dator varje år för att maxa FPS. De greenwashar ju därmed hela den datorspelande mänskligheten också. Man kan ju fundera på hur datordelssäljande firmor kommer att drabbas av detta när det enda folk behöver framgent är en tunn klient till alla sina it-relaterade ärenden såsom spel, bank, shopping, kattbilder och dating.
  Tummen upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns när Ellis talkade mycket om detta runt millenieskiftet, nu är det ju sant, film/musik strömmas otroligt mycket, mest data i moln.

   Radera
 13. I dagarna blev det också klart att en ny detaljplan ligger för granskning för tillfället. Denna rör industritomt med möjlighet att uppföra upp till 240 000 kvadratmeter byggarea datahall på en plats ganska precis mitt emellan gävle och Sandviken, också denna i direkt anslutning till stamnätet.

  Är ju säkerligen ett år till antagande, men därefter kan det bli en snabb försäljning och ett snabbt bygge, så inom 5 år har vi ytterligare dränering av elen i vår region.

  SvaraRadera
 14. Att mycket el säljs med få arbetstillfälle per MWh är inte det som irriterar mig. Det som irriterar mig är att vi förstör elproduktion och underinvesterar i ny klimatvänlig kärnkraft. Datahallsetableringarna borde egentligen vara klimatpolitik med ett litet men positivt ekonomiskt netto.

  SvaraRadera
 15. Kyltorn är korta och tjocka : Höjd = 3 x diameter. Skorstenar för rökgaser är höga och smala Höjd = 20-40 x diameter

  SvaraRadera
 16. Det är lönsamt att ha speldatorn i en datorhall med skatterabatt på elen jämfört med att ha den hemma där man betalar full skatt på elen.

  SvaraRadera
 17. Hej vänner, jag är Antonio Laura från Heidelberg, jag är en sjuksköterska. För några dagar sedan läste jag online-postad kommentar på en relationsrådgivningsblogg. en kvinna från München baserad journalist avslöjar hur hon permanent Cured Weak Erection & Quick Ejaculation inom tre veckor efter att hans fru lämnade honom på grund av sjukdomen medan hon fortfarande läser sin historia sa hon ... mannen som hjälpt henne att uppnå allt detta kallas överstepräst Oduduwa tar tillbaka sin ex-fru efter separation. Jag har tur att kopiera Dr.Oduduwa personlig kontaktadress för att kommunicera med honom personligt för hjälp ([email protected])
  Jag kommunicerar med samma präst Oduduwa på grund av mina utmaningar i äktenskapslivet behöver hjälp mirakulöst.
  För sju månader sedan såg min man Anderson rakt mot mitt ansikte och sa att det var mellan oss att vi var färdiga med vårt äktenskap, han tog bort min son Felix och reser vårt land för att bo i Spanien, sedan dess har jag försökt att ringa och skicka meddelanden till honom via telefoner, sociala medier och e-post men helt blockerade min linje från att nå honom, jag var så frustrerad och behövde hjälp att åtminstone prata med vår son Felix, jag läste att be om ursäkt även när vi båda vet att han har felit mig, han tog min son bort från mig i över 7 månader inga ord inget brev. denna situation dödade mig varje dag jag var deprimerad och jag behövde desperat akut hjälp och lösning för att lösa detta problem så jag kontaktar e-postadressen till Dr.Oduduwa som jag tror att han bara kan hoppas
  för att hjälpa mig att ta tillbaka min make hemma med min son tillbaka. DrOduduwa försäkra mig om att han kan hjälpa mig med att ta honom hem, jag lyda och följa hans instruktioner steg för steg, 2 dagar Efter att Droduduwa hade lunchat en Magic Love-stavning på min vägnar i sitt tempel ringde min man Anslund mig på mobiltelefon för att be om ursäkt, han var ledsen för allt han gjorde för att skada mina känslor och han återvänder hem till mig med son Felix, jag är så glad idag att jag har återställt min familj och min man och jag älskar varandra mer än någonsin tidigare nu. Tack vare Dr.Oduduwa kärleksspell för att få tillbaka min mans hem. Jag och min kärlekspartner är alltid tacksamma för Oduduwa-biståndet.
  Jag lovar att dela mitt goda vittnesbörd om att berätta om världen om Droduduwa förmåga att återställa äktenskapet tillbaka till livet, jag insåg att det skulle vara bra att dela ut här som jag vet att det kommer att inspirera andra också som jag finner i mig nyligen, Jag är medveten om att det fungerar för mig, min man återvänder hemma inom sju dagar älskar stavningsproceduren.
  Oduduwa har en lösning för att lösa följande kärleksproblem
  * Love Spells Win-Back Ex älskare
  * Framgång och främjande magisk stavning
  * Lycklig charm - BUSINESS STAR
  * avdelningar - SKYDD HÖG
  * förbannelseupplösning, andlig rensning från ond ande.
  * Traditionella rötter och örter för att bota sjukdom, Cure to Cancer Disease, Cure HIV
  * Fruktbarhet magi - FRUITS OF WOMEN har barn.
  * Dekretiserande magi, SPEL LOTTERI & VINSPEL SPEL
  här kan du skicka meddelande till Oduduwa för att hjälpa dig direkt lösning inom 42 timmar
  Oduduwa personlig e-postadress ([email protected])
  WhatsApp nr: +79268011965

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spam!

   Nummer går till Ryssland eller Kazakstan.

   Radera