Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2019-03-26

Läsarfoton: Butiksdöden, Täby Centrum lönemåndag

Nedan följer lite foton från Stor-Stockholms Lerum eller Lund, den nya medelklassens Täby. I köpcentret Täby Centrum sprider butiksdöden ut sig och i övrigt gapar det i stort sett folktomt trots att det är lönemåndag. Alla foton tagna av en läsare.
Övergivna butikslokaler i Täby Centrum med lite varumärkesnamn på maskeringen.
För alla oss som inte bor i Stor-Stockholm, vilket cirka 75% av Sverige inte gör, så är Täby en snabbt expanderande förort för den nya medelklassen, dvs personer med bra jobb, och god kreditvärdighet. Ungefär som snabbt expanderande Lerum eller Lund (fast utan universitet), men inte som riktiga gräddhyllor som Kungsbacka eller Vellinge.

Övergivna butikslokaler i Täby Centrum med lite varumärkesnamn på maskeringen.
Köpcentret Täby Centrum är fräscht och har ett "högklassigt utbud", med bland annat Teslas showroom. För övrigt kan bloggen efter ett besök i Täby förra helgen konstatera att det finns gott om elbilar på orten, även om det mest var BMW i3, Nissan Leaf och Hyundai Ioniq, och inte Tesla. Vi pratar som sagt Lerum-Lund nu, inte Vellinge-Kungsbacka.
Både övergivna sittgrupper och lokaler. Oväntad shopping, minsann.
Även här i medelklassghettot brer sig butiksdöden ut och fler och fler lokaler i Täby Centrum står tomma, väl maskerade som man ser på fotona. Trots att det var lönemåndag vid fototillfället gapade det i stort sett tomt.
Kunder. Teslas showroom till vänster. 
Inte mycket folk.
Inte ens den upplevelsebaserade delen klarar sig utan att höja priserna. Hyror anges som en av anledningarna, förutom  prisökning på grönsaker och fisk, speciellt lax.
Nedläggningarna kommer fortsätta, inte bara i Täby C. Bloggen har uppmärksammat överetableringen av köpcentrum de senaste åren, så vi har fyra starka trender: För många nya köpcentrum, samtidigt som e-handeln slår ut butiker, bostadsbankomaten har slutat fungera när bostadspriserna inte längre stiger och samtidigt som vi är på väg in i en lågkonjunktur. En perfekt butiksstorm där fyra trender möts.

Frågan landar i om vi står inför en fastighetskrasch. Värdena på fastigheterna har skrivits upp av ägarna för att man ska kunna redovisa vinst, och även kunna belåna fastigheterna för ytterligare fastighetsförvärv. Vi som kunde läsa inför och under 90-talskrisen känner igen oss, även om alla gallerior som etablerades då oftast var dvärgar i jämförelse med det som byggts de senaste åren.

Och det slutade minst sagt i förskräckelse, inte bara för fastighetsbolagen, utan också för svenska banker. Fastighetsbolag som dog är glömda, men bankkrisen kommer desto fler ihåg. Låna hos Götabanken!
Inbjudande entré till Täby Centrum. Bloggens eget foto sedan tidigare.
Medelklassens liv är skuldfinansierat och dess konsumtionsmönster har direkt och indirekt drivits av den upplevda rikedom som bostadsbubblans evigt stigande priser inneburit. Nu blir det dags att sopa upp efter festen, så får vi se vilka köpcentrum som kommer rivas eller byggas om till annat.

Täby Centrum påminner lite om Kungsmässan i Kungsbacka, som jag har som standardköpcentrum. Där gapar också flera lokaler tomma med likartad maskering, samtidigt som man nu bygger ut köpcentret massivt med inflyttning i höst. Blir intressant att se hur det slutar. Logiken är att man måste vara större för att kunna konkurrera, men det är rakt in i väggen som gäller.

54 kommentarer:

 1. Hoppas du håller litet extra koll på vad som sker i Kungälv.... En stor lada står på plats och skall väl snart igång. Skulle vara intressant att få följa detta från start!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Det öppnar på torsdag, 28/3.

   Radera
 2. Saknar bilder från den riktigt tragiska gången från norra garaget mot Hemköp som (i alla fall i fredags) var en smal och mörk byggarbetsplats. Ger ett riktigt mysigt första intryck när man kommer upp från garaget.

  SvaraRadera
 3. Lite Jan Jörnmark över detta bildreportage. Skulle nästan platsa i gruppen övergivna platser på facebook, men med mindre förfall.

  SvaraRadera
 4. vilken tid på måndagen var detta? man får komma ihåg att många arbetar eller går i skolan i täby.
  i tex väsby centrum någon mil nordväst är parkeringarna fulla mitt på dagen.

  egen upplevelse är att MOS är väldigt folktomt 10.00 en vardags eftermiddag men över packat med människor fredag eftermiddag för att inte tala om en lördag.
  vill iofs tro att mosen tagit många kunder från täby centrum då det centrumet lockade en del människor som bor några mil bort från stan, nu verkar dessa åka till just mosen som en "shopping upplevelse".

  SvaraRadera
  Svar
  1. På en av bilderna (den med skylten "Reception") ser man en klocka i bakgrunden. Den ser ut att vara ca 19:35. De som handlat på vägen från jobbet har väl redan hunnit hem. Det skulle vara intressant att se hur det ser ut vid lunch eller 17-tiden en vardag.

   Radera
 5. När är fotona tagna? Brukar vara förvånansvärt tomt i gallerior runtomkring där det bara ligger medelklassgetton eftersom alla är på jobbet och tjänar ihop pengar för att finansiera de finansiella kostnaderna för sin rock n roll livstil.
  HAndeln har ju försökt ändra anställningsvillkoren så normal arbetstid är typ 15-22 och ingen OB för helg och kvällstid.

  Efter kl 15 brukar det drälla av högstadieungdomar. Det vita medelklasspacket kommer som skrevs fre-lö.
  Näst efter Idol och Lets Dance är ju galleriastrosande det svenska folknöjet.

  Men jag håller med om att butiksdöden kommer gå som en lie i en slåtteråker.

  Vad gör alla Teslaägare när Center Syd slår igen? Konstigt nog har Dahls hotell överlevt allt, inklusive Barsebäcks nerläggning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, så är det.
   Och folket i Lödde tjänar inte 30-40% av Täbyborna bara för att huspriserna är där. Lite värre i gräddhyllan Bjärred, där är lite fallhöjd om räntorna går upp och likaså Lund.

   Det kan slå på konsumtionen.

   Radera
  2. Asså du Rickard...
   Jag tror ju innte att center syd kommer att spela konkurs o slå igen..
   de som vill undvika alla jävla fubbickar som hänger på rullebören i malmö o på hyllie o bara spyr på alla miljömuppar i lund måsste ju handla nånstans..

   Å de e korta avstånd här nere i skåneland !

   Radera
 6. -Vem är du?
  -Jag är butiksdöden.
  -Kommer du för att hämta mig?
  -Jag har redan länge lagt ned butiker vid sidan om dig.
  -Det vet jag.
  -Är du beredd?
  -Min ekonomi är rädd, inte jag själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg nu en konkursförvaltare stiga upp ur havet. Han hade sju mobiltelefoner och tio pärmar och på sina telefoner emojis och på sina pärmar hädiska namn. Odjuret jag såg var som en bankman, men hade en kronofogdes fötter och en inrökt LSS-patients gap. [...] De tillbad tingsrätten för att de gett konkursförvaltaren en sådan makt, och de tillbad konkursförvaltaren och sade: "Vem är som konkursförvaltaren? Vem kan strida mot honom?"

   Sedan fick konkursförvaltaren en mun som frågade och räknade, och han fick makt att hålla på i förtiotvå månader. Han öppnade sitt gap för att häda Clas Ohlson, Hans boning och alla som besöker det.

   Radera
  2. Här behövs bishet. Den som har en räknare i sin smartphone sks räkna ut konkursförvaltatens sms-ränta, ty den är omänskligt hög, och den är 666% inklusive svgifter.

   Radera
  3. Sedan förde han mig i anden bort till en strand i Gambia. Där såg jag en kärring som satt på en ung infödd man, fulltecknad med hädiska namn; och hon hade sju barnbidrag och tio expojkvänner. Och kvinnan var klädd i för liten bikini och spraytan och glänste av guld och ädla stenar och pärlor; och i sin hand hade hon FI:s partiprogram, fullt av styggelser och av hennes otukts orenlighet. Och på hennes XL-totebag från HM var skrivet ett namn med hemlig betydelse: ”Den Stora Gudrun, hon som är moder till skökorna och till styggelserna på jorden.” 6Och jag såg kvinnan vara drucken av sur Sangria och av ljummen pissöl. Och jag förundrade mig storligen, när jag såg henne.

   Radera
 7. Fotona är ju tagna runt kl 19:30 (om namnen stämmer). De flesta affärerna stänger kl 19, så inte konstigt alls att det är lite folk. Fake news!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I så fall är det nog inte ens konstigt att butiker är stängda.

   Jag reagerar dock på matpriserna. De har ökat något hemskt det sista. Smör har väl gått upp 100% på 5 år? Laxen har hemska priser med.

   Radera
  2. Ja fattar inte riktigt inlägg som detta. Täby centrum har väl urstarka siffror på samtliga parametrar. Ökning av antalet besökare och omsättning stadigt år efter år. Utom de perioder när roslagsbanan varit avstängd av ganska uppenbara skäl. Att ett centrum med 250 butiker/restauranger snurrar ett par är inget konstigt. Konkursgrad på 1% årligen innebär ändå 2-3 stängda butiker per år i ett köpcentrum av den magnituden.

   Radera
 8. "Medelklassens liv är skuldfinansierat"

  Vad menas med detta egentligen? Att man som privatperson öht har skulder? Ej livsnödvändig konsumtion istället för att amortera skulder? "Köpa på avbetalning"? Låna med bostaden som säkerhet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloggaren verkar tro att alla med köpt bostad, har använt den för att ta ut mer pengar (öka lånet) i takt med värdeökningen.

   Dock vet iaf inte jag vem som beter sig på det viset?


   Att man använder utrymmet som bildas genom låga räntor, till konsumtion kanske är lika fel det Lars?

   Radera
 9. Vet en som jobbar i en butik som är kvar, hade 200 besökare på en lördag, och 15 transaktioner på totalt 9000 sek, med produkter, två i butiken,
  bor i täby så varit i centrum många år, och förut satte man enbart upp papper, på fönstren inte lika " snyggt kamoflerat som nu" men många butiker inom kläder, och mq har stor butik, som nu skall göra nyemission, 120 butiker totalt, Toy r us lokal är stängd, och jag tror magkänslan att denna gången blir det svårare att fylla de tomma lokalerna,

  en annan trend är att man fyller med fler restauranger, " människor måste äta" problemet är att då sprids även intäkterna på fler restauranger, som tjänar mindre, men har samma hyra, personalkostnad, osv, det är en generell trend med lägre lönsamhet.

  skal bli intressant att följa, och vad skulle bryta denna trend ? jag kan inte komma på något eller någon butik som är unik som drar massor ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag fattar inte. Men jag är väl korkad. I det lokala centrumet här är det massor av mathak. I granncentrumet samma. I de större, mat, kläder och "skönhet".

   Radera
  2. Tänkte på te.x täby centrum, att för att fylla ut tomma lokaler, och även i fler centrum så fylls det på med mat/restauranger, och är antalet besökare = samma antal har de fler val att lägga sina pengar på, du äter inte så om du tex brukade äta lunch 3 ggr på ett ställe kanske du nu väljer 2 ggr och 1 ggr på nya stället,

   Pengarna sprids ut bland fler aktörer, men varje restaurang har samma fasta kostnader.
   inkl högre råvarukostnader,
   kortsagt fler slåss om dina pengar, = tuffare marknad med pressade marginaler

   Radera
 10. Jag ekiperar mig på vår närmaste lågpris-marknad med skitlöner och taskiga arbetsvillkor för de anställda, sortimentet är importerat från låglöneländer med mycket barnarbete och miljöförstöring. Jag går omkring i "fisbyxor" med avklippta byxben för det mesta, alla exakt likadana, fast mer eller mindre noppriga. Gillar att vara klädd för tungt, smutsigt arbete, som t ex stå vid vedklyven hela dan. Handlar mycket sällan i finbutikerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar passa på att köpa mina jeans och skjortor någonstans i gången mellan grillkol och storpack med tvättmedel.

   Radera
 11. Finns ingen annan utväg än rejäla hyressänkningar och därmed rejäla nedskrivningar för fastighetsbolagen. De drar sig för detta i det längsta men detta är inget som vänder.

  SvaraRadera
 12. Ja fy sjutton vad det investerades i Täby C för ett par tre år sedan. Alla kända varumärken skulle vara där men det såg alltid lite glest ut i den nya delen. Överutbud! Jag bara anade bekymmer framöver. Jag tror konsumtionstrenden har vänt. Folk vill resa och uppleva i stället. Ingen impas av en tjusig kaffemaskin eller en ny Audi A6.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådant är skådespelssamhället ja, det är inte viktigt vem man är eller vad man äger utan vem man ser ut att vara. Och resor ser bättre ut än bilar på t ex Instagram ja.

   Radera
  2. Javisst...föräldrar med glada barn på en segelbåt=bingo på Instagram

   Radera
 13. Jag känner inte alls igen detta. Fredag e.m. och helger, helt fullt på parkeringen Bromma Blocks med kaos att ta sig in och ut. Samma sak med Mall of Scandinavia och Kista Galleria. Sedan kanske butikernas omsättning har minskat, det vet jag inte.

  SvaraRadera
 14. Själv är jag inte en stads-shoppar så jag undrar hur det vanligtvis brukar se ut måndagskvällar efter löning? Hur såg det ut på andra orter vid samma tidpunkt och hur såg det ut på samma ort för ca 2-6 årsedan vid det givna tillfället? Bor det verkligen 2,5 miljoner människor i stor Stockholm?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det ingen här som kan svara på hur det brukar se ut med folk på kvällarna i butiker en vardag på löning? Isåfall är artikeln helt orelevant

   Radera
 15. Jag vet ett ställe där det är lång kö innan dom öppnar, ja, det är inte bolaget utan stadsmissionen.

  Förra årets julklapp var ju second hand klart det blir återverkningar i nysortimentet!

  SvaraRadera
 16. En helgdag på Väla utanför Helsingborg, dagen innan lön, helt fullpackat och inga döda butiker där. Det ligger ju även granne med IKEA, Mediamark, XXL, mfl som bidrar till ett gynnsamt läge.
  Sämre gick det klart för "vad det nu hette" som låg i Hyllinge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ligger "Tre spett" kvar? Bästa kebabtallriken.

   Radera
  2. Hyllinge.. ??
   va inte de först ett jävla billigt EPA stormarknad som blev "bra"..
   i diarrefärgad korrugerad plåt..
   eller som bara sen kallades för hyllinge

   Radera
  3. "Tre Spett" ligger kvar, alltid längst kö där..

   Radera
  4. Googlade och blev påmind: "Familia" heter det köpcentrat som låg (och tydligen delvis ligger kvar) i Hyllinge. https://familiakopcentrum.se/butiker/

   Radera
 17. Hej vänner, jag är Antonio Laura från Heidelberg, jag är en sjuksköterska. För några dagar sedan läste jag online-postad kommentar på en relationsrådgivningsblogg. en kvinna från München baserad journalist avslöjar hur hon permanent Cured Weak Erection & Quick Ejaculation inom tre veckor efter att hans fru lämnade honom på grund av sjukdomen medan hon fortfarande läser sin historia sa hon ... mannen som hjälpt henne att uppnå allt detta kallas överstepräst Oduduwa tar tillbaka sin ex-fru efter separation. Jag har tur att kopiera Dr.Oduduwa personlig kontaktadress för att kommunicera med honom personligt för hjälp ([email protected])
  Jag kommunicerar med samma präst Oduduwa på grund av mina utmaningar i äktenskapslivet behöver hjälp mirakulöst.
  För sju månader sedan såg min man Anderson rakt mot mitt ansikte och sa att det var mellan oss att vi var färdiga med vårt äktenskap, han tog bort min son Felix och reser vårt land för att bo i Spanien, sedan dess har jag försökt att ringa och skicka meddelanden till honom via telefoner, sociala medier och e-post men helt blockerade min linje från att nå honom, jag var så frustrerad och behövde hjälp att åtminstone prata med vår son Felix, jag läste att be om ursäkt även när vi båda vet att han har felit mig, han tog min son bort från mig i över 7 månader inga ord inget brev. denna situation dödade mig varje dag jag var deprimerad och jag behövde desperat akut hjälp och lösning för att lösa detta problem så jag kontaktar e-postadressen till Dr.Oduduwa som jag tror att han bara kan hoppas
  för att hjälpa mig att ta tillbaka min make hemma med min son tillbaka. DrOduduwa försäkra mig om att han kan hjälpa mig med att ta honom hem, jag lyda och följa hans instruktioner steg för steg, 2 dagar Efter att Droduduwa hade lunchat en Magic Love-stavning på min vägnar i sitt tempel ringde min man Anslund mig på mobiltelefon för att be om ursäkt, han var ledsen för allt han gjorde för att skada mina känslor och han återvänder hem till mig med son Felix, jag är så glad idag att jag har återställt min familj och min man och jag älskar varandra mer än någonsin tidigare nu. Tack vare Dr.Oduduwa kärleksspell för att få tillbaka min mans hem. Jag och min kärlekspartner är alltid tacksamma för Oduduwa-biståndet.
  Jag lovar att dela mitt goda vittnesbörd om att berätta om världen om Droduduwa förmåga att återställa äktenskapet tillbaka till livet, jag insåg att det skulle vara bra att dela ut här som jag vet att det kommer att inspirera andra också som jag finner i mig nyligen, Jag är medveten om att det fungerar för mig, min man återvänder hemma inom sju dagar älskar stavningsproceduren.
  Oduduwa har en lösning för att lösa följande kärleksproblem
  * Love Spells Win-Back Ex älskare
  * Framgång och främjande magisk stavning
  * Lycklig charm - BUSINESS STAR
  * avdelningar - SKYDD HÖG
  * förbannelseupplösning, andlig rensning från ond ande.
  * Traditionella rötter och örter för att bota sjukdom, Cure to Cancer Disease, Cure HIV
  * Fruktbarhet magi - FRUITS OF WOMEN har barn.
  * Dekretiserande magi, SPEL LOTTERI & VINSPEL SPEL
  här kan du skicka meddelande till Oduduwa för att hjälpa dig direkt lösning inom 42 timmar
  Oduduwa personlig e-postadress ([email protected])
  WhatsApp nr: +79268011965

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dr Oduduwa. Här på bloggen cirkulerar en kommentator vid namn Ben Dover. Han skulle behöva en spellcastingsession med fokus love spells-win back ex älskare så han kan komma i kontakt med sin mor igen.

   Radera
  2. va fan e de här förjävla möööög ?

   ".. Weak Erection & Quick Ejaculation in.."

   direkt lösning inom 42 timmar...

   Radera
  3. Haha.
   Tja, tar tar lösningen i närheten av 42 timmar kan man inte längre beklaga sig över "Quick Ejaculation"... är väl tanken.

   Radera
  4. Detta var fantamig något av det underbaraste jag läst! Fullt i klass med ett äkta Nigeriabrev! Nigeriabrev från München.

   Översättning och mm eningsbyggnad i en klass som får Global Times och RT gröna av avund.

   Sann bluffpropaganda nör den är som bäst!

   Radera
 18. Gapskrattar åt Dr Oduduwa. Gissar att Herr Bloggarjäveln släppte igenom det där med flit bara för att muntra upp oss i allt elände. :D

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. MOS har redan blivit så som du beskriver Kista C. Tycker de flesta gallerior är väldigt tråkigt utformade, som om de försöker få en att känna sig som om man går omkring inne på en rymdstation. De borde satsa på lite mer stadslik arkitektur, lite art noveau/sekeskiftesstuk, eller något medeltidstema kanske. Mer grönska och möjlighet att ha öppet i tak.

   Radera
  2. "MOS har redan blivit så som du beskriver Kista C." Där ser man. Förvnar mig inte iof, man såg lite åt vilket håll det barkade. Sedan hade de någon uppmärksammad misshandel för en tid sedan, ett MENA-gäng som gav sig på en familjefar i garaget om jag minns rätt. Inte så bra för deras image. Kanske Bromma Blocks med dess avsaknad av spårbunden kollektivtrafik har de bästa föutsättningarna att förbli en liten shoppingoas för skötsamt folk... dvs när det gäller stockholm, som jag har bäst koll på...även om det var ett tag sedan...

   "lite art noveau/sekeskiftesstuk"
   Nägot GUM-aktigt skulle säkert kunna hitta sin nisch i Stockholm. Vi har ju Sturegallerian, NK, östermalmshallen mm. Men ett drag som utmärker Sverige är ju bristen på segregation och svårigheten att avhysa. Det blir hur som helst bara förbannat tacky med seklskiftesstukaturer som inramaning så fort det blir en värmestuga för dagdrivande gäng med... fel klientel.
   Det blir inte klass och det blir inte snyggt,.. tyvärr.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 20. Butiksdöden har en speciell hackordning, först ryker centrumhandeln, sen mindre gallerior och sunkställen, och kvar blir de riktigt stora där man också har affärer som inte lämpar sig för internethandel, tex byggvaruhus. Tex kommer sisjön överleva men Frölunda torg försvinna här i väst.

  SvaraRadera
 21. Vi underhåller fastigheten och bygger ut lite i taget, istället för att amortera. Vi har 25% belåningsgrad och en är pensionär och en jobbar deltid som konsult. Vi får inga nya bolån, fast vi har alltid skött os perfekt och vi har inga andra lån än SBAB. Men att inte underhålla fastigheten kan bli väldigt dyrt i längden. T ex fanns det ingen dränering runt huset, visade det sig efter köpet, och det gick åt mycket Platonmatta och betong (för att täta grundsulan mot berget) och dräneringssingel runt hela huset + mycket fritid. Trekammarbrunnets lock rasade in och ett nytt tillverkades. Köksfläktens rör började läcka vatten genom taket och braskaminens skorstens genomföring. Kostade förfärligt mycket pengar att reparera. Braskaminens eldstenar blev pussel och måste bytas ut. Kranarna i köket, badrummet och trädgårdskranen blev dåliga och behövde bytas ut. Varmvattenberedaren har gått sönder många gånger och man får en syndaflod i torpargrunden, tills jordfelsbrytaren löser ut. Den förra höll i 5 år, "aggressivt vatten" sa rörmokaren och satte in en elektriskt driven titan-anod i den nya beredaren. Även hydropressen gick sönder flera gånger. Det knakade till plötsligt och golvet började luta, pga att byggaren hade missat en betong-plint. Sen är det ett stort antal disk- och tvättmaskiner som har gått sönder och den förra lagades några ggr med flytande packning från Biltema, runt glasluckan som har en tunnsliten packning. Det är helt galet att amortera mycket, satsa istället på en rejäl reparationsfond som buffert.

  SvaraRadera
 22. Årets bottennapp på bloggen. Åtminstone en av de där "igenbommade" butikerna är ju fortfarande i full drift. Alla butiker i Täby centrum har inte öppet lika länge. Det finns mataffärer mm som har öppet länge och då är vissa delar av övriga centret också tillgängliga. Bilderna är helt enkelt sannolikt tagna sent på kvällen, alternativt tidigt på morgonen när vissa butiker inte är öppna. Men några sura gubbar på internet får gärna ta det som ett bevis för butiksdöd...

  SvaraRadera
 23. Och det allra värsta - jag hade amorterat ner mitt SBAB-lån med 170.000 kr till 550.000 kr och då kom kommunalt vatten och avlopp till området. Det lovades att ingen behövde betala eller ansluta sig till det, men det ändrades snart till att alla måste betala anslutningsavgiften på 211.000 kronor. SBAB sa nej, förstås, trots en lång kundrelation, perfekt skötta lån och låg belåningsgrad. Många av mina grannar tvingades flytta. Jag ärvde plötsligt lite pengar och kunde betala min avgift. Många kunde få kommunal borgen, men återbetalningstiden var 10 år. Kommunen lovade, att ingen behövde koppla in sig på den dyra ledningen, men sedan kom ett otrevligt brev, där alla beordrades genast att ansluta sig med hot om löpande vite, från 50.000 kr till 100.000 kr i vite osv. Att gräva ett VA-dike genom en tomt kan kosta mycket, om man måste spränga. Inte ens till det fick man låna pengar och inte heller få kommunal borgen och därmed inga lån. Ännu flera av mina grannar fick sälja och flytta, eftersom deras låga pensioner inte räckte till lån eller räntor. Stugor, som de har haft sedan 60-talet och bott i efter pensioneringen. Amortera lagom, alltså. Reglerna ändras hela tiden.

  SvaraRadera
 24. Bilderna är tagna efter stängnig och då är det givetvis tomt. Själv undviker jag TC eftersom det i stort sett alltid är fullt pådrag där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehehe. Lite som när Cornu fotade runt Nytorget klockan 02.00 en lördagskväll för att visa att nattlivet i Stockholm var dött. Att alla resturanger och barer runt n´Nytorget stänger 01:00 nämndes inte.

   Radera