Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2019-03-29 09:17

Körkort föreslås ej vara giltlig ID-handling - välkommen till Kösverige

En utredning föreslår att framtida endast från Polismyndigheten utfärdade ID-handlingar ska gälla som identitetshandling och att ett nytt ID-kort eller pass ska ersätta möjligheten att legitimera sig med körkort. Detta betyder bland annat att alla svenskar vart femte år måste köa hos polisen för att få en ID-handling - sannolikt två gånger, likt för passen.
Polisstationen i Kinna hanterar mestadels pass. Och tar inte emot vapen.
Körkortet, som många idag använder som ID-handling, ska bara anses vara ett bevis på att man får köra bil. Kortet har 10 års giltlighetstid, vilket gör det dåligt som ID-handling och man kan få ut sitt körkort utan att visa upp sin närvaro för en myndighet genom att allt hanteras på distans. Körkortet saknar också biometrisk information (fingeravtryck, datorbaserad avläsning av ansiktet).

Ett utredningsförslag föreslår att körkortet slutar vara ID-handling från första januari 2022.

Istället ska ett femårigt statligt ID-kort ansökas om och utfärdas av Polismyndigheten, ungefär som passen idag. Således måste alla i Sverige köa två gånger vart femte år hos polisen - en gång för ansökan, och sedan för att hämta ut ID-kortet. Körkortets smidiga distanshantering blir ett minne blott. I övrigt ännu ett slag mot landsbygden, där man kan drömma om en polisstation, och i den mån den existerar så har den bara öppet någon timme i veckan.

För att kunna ansöka om ID-kort måste man dessutom ha en "statlig fysisk identitetshandling".  Således kan du inte söka ID-kort om du inte har ett ID-kort eller pass.

Det nya kortet ska också ha en statlig e-legitimation på sig för identifikation på nätet. Dagens (mobila) BankId är inte statlig. Bankernas fysiska ID-kort kommer inte heller gälla framöver.

Att ID-kort och körkort idag endast används av blasé kassapersonal till att skjuta av personnumret i form av en streckkod på baksidan och ingen - inte ens postombuden - överhuvud taget kontrollerar t ex underskrift, namn eller ens ansikte verkar gå utredningen förbi. En ny ID-handling kommer behandlas på samma vis, och egentligen räcker det med ett papper med personnumret som streckkod.

Vi kan också killgissa att Polismyndigheten inte kommer få några ökade anslag för att hantera kanske 1-2 miljoner ansökningar och utlämningar av ID-kort om året, utan att pengarna ska tas från rådande budget, dvs från brottsförebyggande och brottskonsekvensutsättande verksamhet.

Oavsett kommer svenska folket belastas med ytterligare en kostnad. Nytt pass vart femte år. Nytt ID-kort vart femte år. Nytt körkort vart tionde år. Och allt för att butiker och postombud sedan bara utan kontroll ska skjuta av streckkoden med personnumret.

Vill man höja säkerheten och minska bedrägerier, så är i kontrollen av kunder insatsen ska göras. Ett nytt ID-kort kommer bara vara en extra kostnad för alla, och handlar möjligen om att staten inte gillar att privata aktörer som t ex BankId tagit över och bidragit till höjd säkerhet online.

Utredningen hittas som PDF här.

Ett tips i övrigt - skriv "kolla ID-handling" som underskrift på ditt betalkort, så får du se om någon någonsin läser.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

58 kommentarer:

 1. Varför integrerar man inte körkortsbehörigheten i det nya id-kortet? Eller så integrerar man allt i passet? Måste vara möjligt, det är ändå år 2019.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Det jobbigaste är ju att få ytterligare ett kort att släpa med sig. Nu måste man ju iof inte ha med sig körkortet så länge man kan legitimera sig, men det är ju något omständigare procedur för polisen.

   Radera
  2. I praktiken borde man inte nu behöva ett körkort då Polis kan använda en annan giltig id-handling och kontrollera mot vägtrafikregistret.
   Utomlands kan det ju bli klurigare utan körkort då resten av världen inte har tillgång till det svenska vägtrafikregistret. Då hade det varit trevligt om den informationen fanns tillgänglig i id-kortet precis som du önskar.

   Radera
  3. Jag vill inte ha kombinerat biometriskt ID och körkort. Som sagt kan svenska polisen kolla upp körkortsregistret så länge man har ID-handling. Men när jag är utomlands, kanske i ett korrupt land utan skydd för individuella rättigheter så vill jag inte behöva ge ut min biometriska information när jag ska bevisa att jag har körkortsbehörighet. När jag tänker efter vill jag kunna undvika att ge ut den informationen i onödan i Sverige också. Staten är inte min bästa kompis, trots att jag är laglydig.

   Radera
  4. Aron: nja, det är låg på att man ska ha körkortet med sig, men det är inte straffbart så länge man kan identifieras.

   Radera
  5. @Anders Svan:

   Det är alltså så redan idag, kör du bil utan körkortet i fickan gör det inget så länge du har annan ID-handling.

   Radera
  6. @Unknown att standard är en integration betyder inte att man borde kunna lämna ut nån form av intygsdokument när man ska utomlands.

   Radera
  7. Att svenska körkort inte kan ersätta pass beror på att även tredjelandsmedborgare (ej EU/EES) kan ta körkort i Sverige. Det har ingenting med medborgarskapet att göra. Lägg därtill att alla EU/EES körkort är giltiga i Sverige. Och folk kör fortfarande runt med giltiga kort från länder som inte längre finns (Östtyskland, Tjeckoslovakien, Jugoslavien).

   Radera
  8. Xerxes: nej det beror egentligen på dålig koordination. Andra länder förväntar sig en liten bok för att släppa in dig.

   Det finns inget tekniskt hinder idag varför man inte skulle kunna ha allt på ett kort.

   T.ex utlänningar som tar körkort i Sverige så kan man ju skriva att det inte är svensk medborgare. Jugoslaviska körkort är inte större problem än jugoslaviska pass...

   Radera
 2. Finland har precis genomfört en liknande reform, där man iofs fortfarande får nyttja körkort för att hämta ut paket och andra lite mindre nogräknade grejer. Mycket riktigt ledde det till köer, åtminstone tillfälligt. I Finland gäller dock passet som identitetshandling (vilket det väl gör i Sverige också?) så den enda skillnaden blir ju att ID-kortet är betydligt enklare att bära med sig.

  Jag skulle inte tro att det är småbedrägerierna man vill komma åt, snarare är det förfalskade identiteter, terrorism och dylika problem som kommer med globalisering som är problemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidigare har inte pass fungerat som ID-handling inom Sverige, vet inte hur det är nu. Men rimligen bör man inte låta det räknas som ID-handling eftersom det kommer skapa incitament för folk att bära med sig sitt pass överallt, vilket kommer att öka mängden pass som tappas bort, försvinner, stjäls, etc.

   Radera
  2. Finnarna hade ju något kort tidigare (tror det var körkortet) med typ oändlig giltighetstid. Tror alla som jobbat med äldre i svenska industriorter från 70/80-talet känner igen dessa kort. Framför en står en farbror men kortet avbildar en ung man :).

   Radera
  3. Pass fungerar utmärkt som ID-handling i Sverige och har gjort det väldigt länge.

   Radera
  4. 60000 borttappade pass per år avskräcker inte någon.
   Å andra sidan har värdet av landets gräns minskat i takt med att vi blir upplösta i EU, inte så viktigt var du kommer ifrån eller vem du faktiskt är. Om inte du är född i Sverige då och Svensk på riktigt för då ska vi sätta åt dig på precis alla sätt vi kommer på..

   Radera
 3. Lämpligen får man både ett pass och ett id-kort vid samma tillfälle. Allt som minskar bedrägerier och multipla identiteter är bra. Vi vet inte ens hur många och vilka som bor i Sverige. Skrämmande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite 1900-tal över att ha en hel uppsjö handlingar som styrker ens identitet kan jag tycka.

   Själv tycker jag man borde kunna nöja sig med ETT kort.

   Radera
  2. Ja, men många länder skulle inte acceptera ett kort som pass.

   Radera
  3. Ja det är många länder som biter sig fast i det förgångna. Hade de kommit in i 2000-talet hade man kanske kunnat få till något praktiskt som funkar, men tills dess får man finna sig i att ha det i pocketformat...

   Radera
 4. Är bara körkortet som har denna trevliga streckkod, finns ej på de vanliga ID korten 😶

  SvaraRadera
 5. Säkert en cyklist som har gjort utredningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inför körkortstvång för cyklister, iallafall för att få lov att cykla inom detaljplanerat område.

   Radera
 6. En fördel blir ju att man kan införa elektroniska system för att kolla att identitet på kortet är samma som personen. Man kunde ju så klart infört biometric på körkortet men man vill väl också styra upp utlämnandet, och helt ärligt så känns det ju inte som att mitt lokala pistombud är rätt för att få bättre koll på utlämnade av handlingar till rätt person. Iofs har jag för mig att jag var tvungen att besöka mitt postenservice center när jag hämtade ut körkort sist, och då är nog polis ett lyft i tillgänglighet.

  SvaraRadera
 7. Bara lämna körkortet hemma då för man är inte skyldig att ha det med sig.

  Dessutom kommer den fina synergieffekten att råkar man göra(eller bli misstänkt för) någon grövre trafikförseelse så kan inte polisen ta körkortet på plats.
  Godkänner man inte förseelsen utan vill ha saken prövad i tingsrätt har man således även sitt körkort i behåll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den "fina synergieffekten" uteblir då åtagandet av körkortet bara är frågan om en anmälan till transportstyrelsen. När det står i deras register att du inte längre får köra bil så kvittar det nog om du har en liten plastbit med ditt foto på...

   Dessutom så är ju inte fysiska beslaget av körkortet något som omedelbart förverkat din rätt att köra. Du kan alltså ofta lagligt köra vidare om polisen beslagtagit ditt körkort. Annars skall ju polisen nästan beslagta fordonet också (iaf skall de transportera bort det).

   Radera
  2. Kent, man ÄR skyldig att ha det med sig. Så ett tips är att inte lämna det hemma.

   Radera
 8. Jag tror det här behövs för att skydda mot allvarligare brottslighet. Sen visst det blir jobbigt för oss andra.

  SvaraRadera
 9. Spännande att staten ska ha en egen e-legitimation i kortet. Kommer man konkurrera ut BankId?

  Sen vet vi ju att vi kommer att införa detta med massa förseningar och fördyringar och när det börjar fungera i någon mån kommer EU och bestämmer att det skall vara ett gemensammt idkort och så gör vi om allt igen.

  SvaraRadera
 10. Det är bra att det blir svårare att skaffa ID, det är alldeles för lätt idag. Tyvärr så utnyttjas systemet av organiserad brottslighet som systematiskt utför bedrägerier mot id-kapade privatpersoner. Det är väl tvåsiffrig procentuell ökning av detta år efter år.

  Nackdelen är ju att passkontoren redan är hårt ansträngda i dagsläget så polismyndigheten måste givetvis få medel för att anställa mycket nytt folk för id-korthantering. Återstår att se om de får det....

  SvaraRadera
 11. Rimligtvis borde det vara ganska lönsamt att ge ut ID-kort till folk á 400sek...

  SvaraRadera
 12. Innehar nationellt id-kort idag i tillägg till pass i och med att mitt pass ibland ligger till sig på någon ambassad för att få visum samtidigt som jag reser på annat håll. Kunde ju haft 2 pass men gillar det lilla kortet som funkar i Schengen-länderna.

  Det är en trevlig aspekt kan jag tycka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är skillnad pâ trevligt och obligatoriskt.

   Radera
  2. Körkort som något slags surrogat för bevis om legalt upphälle/medborgarskap borde ju varit passé för länge sedan.

   Radera
 13. Ganska illa genomtänkt ser det ut som. Dels att befintliga nya legitimationen går ner till bara 2-3 års giltighet. Men också det faktum att man verkar utgå från att folk föds med giltig legitimation...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag såg också att den nya tilltänkta legitimationen kanske inte ens gäller i fem år. Eventuellt så måste man kanske förnya efter två år eller så... Jobbigt om det blir så.

   Radera
 14. Blev mycket förvånad när jag för en månad sedan skulle köpa färjebiljett från Tyskland till Sverige och damen i luckan ej godkände mitt Svenska körkort som legitimation! Att den Tyska gränspolisen inte godkände det kunde jag förstå men färjepersonalen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De hålls ansvariga av svenska myndigheter och får ta ansvar, återtransport, kostnader, etc. om det visar sig att de underlåtit sig att kolla.

   Det är väl konsekvensen av att regeringen började stävja den spontana migrationen till Sverige under 2015.

   Radera
 15. Två saker jag inte fattar:
  1) våra amerikanska bekantas pass räcker i 10 år. Varför är våra svenska begränsade till 5 år, kan ju inte vara för att please:a USA.
  2) när jag går till banken som privatperson skrivs alltid mitt personnummer på pappren jag skriver på. När jag är där som företagare så skrivs alltid körkortsnumret. Är detta bara för att banken skall hålla ryggen fri på något sätt?

  SvaraRadera
 16. Att tro att det är id-kortet som är problemet för id-stölder är befängt.
  Har själv råkat ut för ett försök där någon försökte ta sms-lån i mitt namn. Det räckte då med personnummer vilket är öppet för vem som helst.
  Vill de minska mängden identitetsstölder är det dags att göra personnummer och skattelistor hemliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du rotar i fel ändå. Personnummer är att betrakta som ett namn på din identitet och inte identiteten i sig. Att göra den hemlig är helt galet.

   Det man istället skall göra är att man säkerställer att man har att göra med rätt person. Det omfattar att man har identitetsnamnet som personen påstår, men också att säkerställa att det stämmer överens med personen.

   Radera
 17. I princip är det ju bra med högre säkerhet. Om de nya ID-korten byttes och delades i samtidigt som nya pass behöver ju inte det bli större tryck på passexpeditionerna.

  Ett sätt att få ner trycket på expeditionerna kan ju också vara att sätta en låg gräns för hur pass folk får tapp/hämta ut utan allvarligare konsekvenser.

  SvaraRadera
 18. Kan inte hålla mig.
  "Fanns det legimitation?"

  SvaraRadera
 19. Kommer biometridata att delas med CIA? Asking for a friend.

  Vet inte om just detta förslag är det rätta -- man kanske till och med kan anta att det är fel -- men jag tror det är datasäkerhetsmässigt bra att inte lägga alla ägg i en korg, även om den heter BankID.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Biometridata ska bara lagras på kortet. EU-lag. Så det går inte att använda detta för att avslöja personer med flera ideniteter, eller i övrigt sökta på fingeravtryck i brottsregistren. Samma som för pass idag.

   Radera
  2. Det jag läst så skall det just lagras för att hindra att samma person tar ut multipla identiteter. Kanske borde undersöka vad som gäller...

   Radera
 20. På tal om BankID så är det så typiskt för Sverige att göra sig beroende av privata företag för en så viktig sak som legitimation. Skulle Google och Apple få för sig att plocka bort appen så kan vi inte legitimera oss på nätet lägre. Osannolikt att dom skulle göra det, men dom har endå den makten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Tekniken för bank ID kräver inte att man använder en app i Google eller Apple.

   Radera
  3. Så är det, men staten lägger ut allt vad den kan på entreprenad. Det har hyllats, vi får se om kören sjunger vidare eller om socialismen kan återkomma.

   Radera
  4. Problemet är att man måste om man inte väljer efterblivna OS som banken förespråkar. Jag kör linux och är därför beroende av mobilt bankid för att kunna använda bankid.

   Jag befarar att någon efterbliven tjänsteman upphandlar en lösning som fungerar just bara för det system han kör.

   Radera
 21. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 22. Anonym
  Vilka diskussioner det blev av detta ämne
  Sätt skips på alla individer som föds med all information som behövs så kanske vi löser problemet i framtiden

  SvaraRadera
 23. Allt för många verkar ha fått sina körkort i nått jävla paket med flingor..
  man känner igen dessa jävla fubbickar då de kör runt i stora svarta BMW me guldiga fälgar o nått jävla band vid backspejln

  SvaraRadera
 24. Ögon-biometrics borde gälla. Då kan vi skippa alla idkort och allt djävla fuskande som bevislingen tvingat fram "nya" id-lösningar som kommer visa sig verkningslösa. Ögon-biometrics för allt. Då tar man kriminella när dom ska åka någonstans, köpa mat eller vad som. Kommer bli ID-övervakningen i framtiden. När folk bråkar på stan, rånar folk eller vadsomhelst. En bild så är dom fast.

  SvaraRadera
 25. Finns en annan aspekt här - vi som inte är svensk medborgare. Kommer vi kunna få ett sånt ID-kort? Om inte... Det är oftast problematiskt att använda ett utländskt (EU) pass för identifikation eller upphämtning av paket - eftersom svenskt personnummer givetvis inte finns på ett icke-svenskt pass... Och om statlig leg ersätter bankID - reser sig samma fråga - kommer vi kunna få det, och om inte, hur kommer vi kunna formellt legitimera oss online på sidor (myndigheter, antagligen) där det kommer krävas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från utredningen: "Ett identitetskort utan funktion som
   resehandling får även utfärdas till personer som inte är svenska medborgare men som är folkbokförda i Sverige enligt folkbokföringslagen"

   Radera
 26. Kan vi inte tatuera en ID siffra på underarmen på alla svenska medborgare.

  SvaraRadera
 27. Så vitt jag minns var Sverige och Finland först med den typen av pass vi har nu. Det är skatteverket som utfärdar de id kort som är giltigt som leg. Företaget som gör automaterna som pass och id bilderna tas i är ett finskt företag.

  SvaraRadera