Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-03-19 11:31

Kemikalieskatten har drivit jobb och skatteintäkter utomlands - ska nu utökas och även omfatta kläder

Föga överraskande har den ensidiga svenska sk kemikalieskatten drivit jobb och skatteintäkter utomlands och inte gett några miljömässiga vinster, utan snarare tvärt om. Nu vill JÖK-partierna istället höja kemikalieskatten med 30-40%, samt även lägga den på kläder. HUI Research räknar med att handel för sex miljarder kommer flytta utomlands, och med dem tillhörande jobb.
Webhallen är norskt.
fPlus har summerat effekterna av kemikalieskatten, dvs en extra skatt på hemelektronik och vitvaror. Föga överraskande har den lett till att jobb lämnat Sverige, t ex har företag flyttat sina lager och tillhörande jobb till Danmark, och slipper därmed skatten.

Men det hindrar inte JÖK-partierna. Kemikalieskatten ska höjas 30-40%, och även läggas på kläder med start i augusti. HUI Research har kommit fram till att detta kommer innebära att svensk detaljhandel (butiker) kommer tappa försäljning för sex miljarder kronor (förenklat 6000 jobb) och handeln kommer flytta till e-handel från andra länder istället.

Det framgår inte heller alltid att det är en utländsk leverantör man beställer från, då priser är i svenska kronor, men går man in på prisjämförelseajterna så är numera ofta de översta träffarna med lägst pris i själva verket bolag i Norge eller Danmark, där man slipper kemikalieskatten.

I övrigt floppade svensk julhandel enligt HUI. Trots en befolkningsökning på 1.1% backade julhandeln med 2%, och konjunkturen har gått in i skymning. Detaljhandeln ökade bara med 1.2%, dvs i princip obefintlig tillväxt relativt befolkningen.

En konsekvens att ta i beaktande är att med detaljhandelns problem och att e-handeln flyttar utomlands för att undvika isolerade svenska skatter, så försvinner en lång rad instegsjobb för ungdomar, som annars ofta kunde jobba i just detaljhandeln.

Det viktiga är dock symbolpolitik, dvs politiska åtgärder som ser bra ut men som inte ger några önskade effekter. Men visst, om försäljningen istället sker ifrån Danmark, kan man ju alltid hävda att svenskarnas köp av brandskyddad (=brandskyddskemikaleri) hemelektronik har minskat.

Kemikalieskatten på kläder är förstås tänkt att hindra svenskarna från att köpa kläder, och istället klä sig i trasor. Man ska komma ihåg att second hand-butikerna också måste betala kemikalieskatt, och deras existens förutsätter förstås att någon köper nya kläder. All hemelektronik och alla vitvaror har fått kemikalieksatt, även de som inte har de berörda kemikalierna, om än lägre skatt. Man kan förmoda att det alltså blir en extraskatt på alla kläder, även helt kemikalierfria. Att lägga punktskatter på sådant som alla måste ha - som kläder - är förstås ett fint sätt att undvika skatt på arbete och istället lägga det på nödvändiga inköp. Förklara gärna för barnfamiljerna att de inte behöver kläder till växande barn. Det är bara att klippa nya hål i jutesäcken i takt med attt barnet växer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

51 kommentarer:

 1. Men suck.
  Galet det här med den skattens utformning. Eller att den ens är med på sätt och vis. Där borde väl EU-sammanhanget vara bättre.
  Är det vanliga skattepengar av allt detta?

  SvaraRadera
 2. Vi får inte glömma moms på skatten!

  SvaraRadera
 3. Det kompenseras ju till 100% av momssänkningen på lagningar av skor, denna väldigt viktiga utgiftspost i svenska hushåll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, äntligen får vi möjlighet att laga våra skor med Charlie Chaplin-hål i sulan, till ett humant pris!

   Radera
  2. Kommer funka bra under förutsättning att man kan tejpa fast lite kardborreband på kylskåpet och kalla det "pjäxor" när kompressorn havererat.

   Radera
  3. Hantverkarna brukar vara påhittiga på sina kvitton, så det där med att det rent praktiskt måste fungera med kardborreband spelar ingen roll.

   Radera
 4. Men ullkalsonger är fortsatt skattefria?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tagelskjortor är än så länge befriade.

   Radera
  2. Du måste ha papper på att hästen är uppfödd på vegansk, ekologisk kost för att få den skattebefrielsen.

   Radera
  3. Misstänker att även Fjällräven ryggsäck är befriad..

   Radera
  4. Bara om den är gjord av riktiga fjällrävar.

   Radera
 5. HUI Researchs namn borde kunna fällas för falsk marknadsföring, HUI är ett opinionsdrivande institut ägt av Svensk Handel.

  Rapporten som man gjorde angående kemikaliskatten 180912 visade INTE på att försäljningen av elektronik flyttat utomlands annat än i marginell omfattning. Däremot hade försäljningen minskat jämför med föregående 12-månaders period, vilket man drog stora växlar på. Om minskningen berodde på kemikalieskatten eller på att de svenska garderoberna är fullproppade med elektronik avhandlades inte. Påståendena att kemikalieskatten drivit jobb och skatteintäkter utomlands saknar därmed grund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vad säger att den _inte_ flyttat utomlands? Kan bara se på mitt eget köpbeteende de senaste månaderna:

   Nya Iphone XS till alla anställda på firman dryg tusenlapp billigare att köpa från Danmark och så slipper man kemskatt och framförallt CopySwede avgift som är legaliserad maffiaverksamhet!

   Håller på att köpa vitvaror till ett helt kök, naturligtvis i Tyskland, bättre utbud och lägre priser.

   Beställde idag en ny grovdammsugare, naturligtvis från Tyskland halva priset mot liknande i Sverige.

   Radera
  2. Helt rätt, amazon.de är nu den nästintill dominerande kanalen för köp av saker för min del.

   Bra priser, bra varor, billig frakt.

   Radera
  3. Fast det där kan ju ha med annat att göra. Lite bakvänt att svara "bevisa att det inte har med kemikalieskatten att göra"; bevisbördan torde ju ligga på den som gör ett påstående.

   Radera
  4. Samma här. Har också märkt en klar ökning i leveranser från utländska lager även när jag handlat från svenska företag.

   Man undrar ju hur detta påverkar civilförsvaret vid en ev.kris. Knappt några reservdelslager kvar i landet...

   Radera
 6. De borde undanta tagelskjortor, jag tror det kommer bli nästa trendplagg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Födelsedagskostymen, garanterat kemikaliefri

   Radera
  2. Men den är så stygg att den borde straffskattas.

   Radera
 7. Som folkhälsoförbättrande åtgärd hade en skatt på endast ”riktiga fulämnen” kunnat förbättra men någon måste kontrollera då. Det räcker med att bläddra igenom vilken råd och rön-tidning som helst för att inse att företag inte kollar ett skit. Ex pesto vid test har 14 av 15 burkar hormonstörande ftalater då är det inkluderat fina ekomärken. Fem burkar olagliga mängder (ingen konsument föredrar det mot noll gift). Vem kontrollerar dessa produkter som skattereduceras?

  SvaraRadera
 8. Och vem kontrollerar att nya ämnen inte är ännu värre - svar ingen tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart kontrolleras nya ämnen! Med REACH-direktivet har kraven i hela Europa harmoniserats till en strikt nivå. Livsmedel kontrolleras ännu noggrannare.

   Sedan kan man ju alltid argumentera för ännu mer kontroller, men kom ihåg att det inte är gratis.

   Radera
  2. Tack för info! Hur håller man koll på alla företag. Eftersom bevisbördan ligger på företagen och bara antalet med import måste vara extremt? Samt krävas en innehållsförteckning som inte testas antar jag. Stickprov?

   Radera
  3. Dom polska kött-myglarna och de rumänska hästslaktarna verkar inte ha hört talas om dessa rigorösa och allomfattande kontroller :)

   Radera
  4. Kontrollpengarna försvinner inte bara utan hamnar bland annat hos Eurofins Scientific SE, bara kursen har ökat med mer än elva gånger på tio år, https://finance.yahoo.com/quote/ERF.PA?p=ERF.PA

   Radera
 9. Kemikalieskatt på second hand, är så korkat så man saknar ord. Jag har egentligen inget emot kemikalieskatt på nya varor, dock rundgår man ju lätt den genom köp ifrån annat land. Denna skulle behöva införas inom EU eller så, inte som nu.
  För övrigt tycker jag man ska ta bort ROT, RUT och "räntebidrag", samt införa en vettig fastighetsskatt (mycket högre för fastigheter med högt taxeringsvärde). Sänk skatt på arbete istället samt gynna miljöinvesteringar.

  Inför istället straffskatt på importerat livsmedel, så vi i Sverige kan bli självförsörjande på det som går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Straffskatt på importerade livsmedel finns ju i viss mån - EU är ju bara till för sina medlemsländer, mot omvärlden kan tullmurarna vara rätt höga - 500 Euro per ton socker ungefär om det kommer från en sydamerikansk sockerrörsodlare, t ex.

   Men idén är ju rimlig på sätt och vis eftersom transporter i princip i någon mån är miljöfarliga varför det torde stärka både miljö och självförsörjandegrad att straffskatta det. Samtidigt ska man ju vara medveten om att det i någon mån skadar ekonomin - annars hade ju Nordkorea varit ett paradis.

   Radera
  2. Cornu visar väl ibland på att ju mer man höjer desto mindre får man in när man går över en viss gräns.

   Blir det märkbart billigare att beställa varan från utlandet och få den 2 dagar senare så bör ju en sådan skatt rimligen slå stenhårt mot svenska återförsäljare.

   Radera
  3. @Johan

   Oroa dig inte, nästa steg blir ju att lägga skatten även på det du beställer från utlandet, precis som de nyss gjort med moms och avgifter på grejor från Kina.

   Radera
  4. "annars hade ju Nordkorea varit ett paradis" Vill minnas en kamrat i partiet kommenterade att de är så smala där. Måste väl ändå vara ett paradis ifall man föredrar en smal sängkamrat.

   Radera
  5. @Ben var det inte lika när USA hotade EU med strafftullar på stål? Och EU har och hade rejäla (högre än de hotande USA-tullarna) tullar mot omvärlden?

   Radera
  6. @BD, skatt på socker? Fårket får väl äta honung istället! Nån mp-mupp kan ju värpa lite socker till drönarnna och drottningen.

   Radera
  7. @Kalle 7 - strider mot EU:s principer så går ej att göra. Kina är inte med i EU, det är skillnaden.

   Radera
 10. Det som räknas är vem som är bäst på moralisk posering, inte resultatet.

  SvaraRadera
 11. I slutändan så blir ju bara dessa skatter legaliserad stöld.

  Jag minns tydligt hur vi blev lovade att all intäkt från trängselskatterna skulle användas oavkortat till Stockholms kollektivtrafik.

  Det man inte försnillade på överbetalning till tyska IBM (eller vilka det nu var) har man nog använt till precis allt utom kollektivtrafiken.

  Det enda positiva jag läst på mycket länge var när en privatperson överklagade och fick rätt angående parkeringsavgifter i hela Bromma stadsdel för dom kunde nämligen inte visa på nyttan med dessa parkeringsavgifter annat än att dom försökte stärka kassaflödet.

  Det var precis vad jag tyckte när dom infördes men trodde nog inte det var möjligt att återuppliva robin hood och få dom att backa med plundringen så kudos till den privatpersonen som gick från tanke till handling.

  SvaraRadera
 12. När får vi i Sverige våra gula västar?

  Inkomstskatterna sänks och punktskatterna höjs vilket drabbar låginkomsttagare och "vanligt" folk då de lägger en större andel av sin lön på konsumtion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsh skit i västar. Vi åker till bordershop istället. Så kan MP räkna på hur klimatsmart skatten var. Laglig demonstration emot skatter och förtryck. Ju mer de höjer, ju mer åker vi.

   Radera
  2. Precis som kemikalieskatten då. Ebay, Amazon och Ali express tackar

   Radera
 13. Dom går från klarhet till klarhet...

  SvaraRadera
 14. Oj vilken konstig post. Handeln har minskat, men handeln har inte minskat på grund av den nya skatten. Hur vet vi det egentligen?

  Om kemikalieskatten döps om till moms kommer den att läggas på även på de varor som köps från utlandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. inte varor ifrån EU. Eller räknar du inte EU till utlandet ?

   Radera
  2. Om du köper en vara från EU, så betalar du svensk moms. Eller vad menar du?

   Radera
 15. Bnp ökar väl fortfarande så frågan är var pengarna hamnar. Det kan inte vara så att e-handel oavsett om det sker från utlandet eller ej ger ett deflationstryck. Så att volymen komsumtion är konstant men omsättningen lägre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. E handeln ger ett deflationstryck på området skor då det når alla konsumenter av skor. Det gör det ju idag. Pengarna borde hamna hos "programmerare".

   Radera
 16. Sverige dräneras på kapital/verksamhet och istället ökar importen vilket innebär att kronans färd mot bananvaluta fortsätter - ni lär väl märka det till sommarsemestern, de som regelbundet åker på vintersemester till t ex Thailand bör ha märkt att Bahten har stärkts mot kronan cirka 30% under de sista 5 åren - men byt semestermål, ännu så länge är det hygglig köpkraft för kronan i Bulgarien, Turkiet och, förmodar jag, i Venezuela - men passa på nu, om några år har ni knappt råd att lämna landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.di.se/analys/stor-intervju-kronraset-tar-riksbanken-pa-sangen-overraskande/

   Radera
 17. Nu gör ju inte Danmark elektroniken, de bara säljer med mindre skatt fast högre lön.
  Mycket har varit negativt för svensk handel, högt kostnadsläge överlag, kemikalieskatt, moms 6% över tysk.

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Ser fram emot den dag då realpolitik åter ersätter symbolpolitik.

  Känner att symbolpolitiken dök upp någostans när MP fick avgörande inflytande. MP stödde ju Alliansen 2010-14 och därefter i symbolisk regeringställning sedan dess.

  SvaraRadera