Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-03-17 11:28

Gratis betalkort i euro även via N26

En läsare tipsade om den tyska banken N26, som likt Revolut erbjuder gratis Mastercard och noll växlingsavgifter vid köp i andra valutor, även om konton bara går att ha i euro.
Tyska polisbilar. Har dåligt med foton från Tyskland.
Konceptet hos N26 ser ut att vara liknande Revolut, men utan möjligheten att växla pengar, utan allt sker i euro. Dock får man sitt Mastercard gratis (fast med upp till två veckors leveranstid). Man kan slå av och på spärr av kortet, byta PIN mm direkt i appen. Gratiskortet har fem fria uttag från bankomat i euro per månad, och kortköp är gratis globalt.

Till skillnad mot de svenska gammelbankerna är Mastercard gratis. Det finns även ett black-konto där man får rese- och sjukvårdsförsäkringar utomlands likt för Revoluts premium- och Metalkonton, men ett sådant kort kostar 9:90 EUR per månad. Det går även att med black-kortet ta utländsk valuta gratis, och inte bara kortköp utan växlingsavgifter.

Det tog några minuter att anmäla sig till tjänsten, men validering av identitet verkar ta längre tid än för Revolut, anges som upp till fem bankdagar. Det tar även upp till två veckor att få gratis betalkort, utan vill man ha snabbare leverans får man betala. Det uppges inte heller att man kan ha virtuella kort för att använda på nätet.

Jag kan inte redogöra för hur man för över pengar till N26, då jag ännu inte är validerad. Nedanstående är vad läsaren MartinA uppger, min fetstil:
"Använder själv den tyska banken N26 som liknar Revolut förutom att man saknar valuta handeln. Det blir som sagt billigast att föra över som vanligt via SWIFT från gammelbanken, skulle man av någon anledning behöva föra över mindre summor än ca 10000 SEK så använder jag Transferwise. Bor i € zonen, anställd i DK och jobbar över hela klotet, så att använda sitt gammelbanks ger en förlust på drygt 1500€ per år i bara avgifter och växelkurs. Har provat Revolut en kort period, men tanken på at Gazproms pojke är chef och det sätt dom verkar driva butiken på fick mig att sluta. Att dom nu ska få en banklicens i Estland gör ju inte saken bättre med tanke på vad Swedbank och DDB har hållit på med där. Slutsatser får man dock dra själv om hur allt hänger samman och jag har heller inte haft något problem med Revolut ska jag ärligt erkänna, det var mest en principsak. N26 har däremot en tysk banklicens med den Europeiska insättningsgarantin, inga eller väldigt låga avgifter på alla köp överallt, gratis obegränsade kontant uttag utanför EU zonen vilket är perfekt när man reser långt och länge till platser där kontanter regerar. All kursväxling är den aktuella utan påslag. Mycket nöjd med det upplägget och allt funkar perfekt som det brukar när Tyskar driver verksamhet, ( Berlins nya flygplats undantaget )..Öppnar ni konto kan ni om ni vill använda Code: martina1929"
Ser här ut som att läsaren har Black-kortet, dvs obegränsade gratis kontantuttag utanför EU-zonen.

Frågan blir när de svenska gammelbankerna till slut börjar svettas och gör något åt sina kort- och växlingsavgifter, som dock nyss höjdes i fallet min lokala sparbank? Eftersom N26 bara har konton i EUR, så blir det svårare att som boende i Sverige använda kortet istället för gammelbankens kort, pga valutarisken. Hos Revolut kan man ha pengarna i SEK, vilket inte N26 erbjuder. Det finns annars en slant att spara på att säga upp sitt kort hos gammelbanken, och samtidigt få bättre säkerhetsfunktioner. Man kan också undra när gammelbankerna höjer sin säkerhet till den här nivån, för inte kan det vara så att de gillar den exploderande nivån av kortbedrägerier, även om bankerna tjänar så mycket på korten att ta tar den smällen?

N26 hittas på n26.com.

Tillägg: Använder ni MartinA:s kod ovan så får han antagligen 15 euro i kredit och du får 10 euro i kredit när du väl handlat för 15 euro från ditt kort. Det gäller åtminstone om man använder min kod larsw6714. Kan inte garantera att det också gäller MartinA:s kod, men sannolikt är det något liknande. Min registrering har nu gått igenom, men faktiskt test av växlingskurser på kortet återstår att se när kortet faktiskt anlänt. Till skillnad mot Revolut fick man inte kortnumret direkt, för att kunna använda online.

27 kommentarer:

 1. Hur ser kostnaderna ut för SEPA-betalningar om man vill föra över till N26, eller varierar det från bank till bank.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beroende på bank antar jag. Jag har betalat en fast avgift oberoende belopp på 20Dkk, lägg sen på vad banken har för påslag på växelkursen. Vid mindre oplanerade överföringar har jag använt Transferwise som också kan rekommenderas.

   Radera
  2. Tillägg, Vill man inneha olika valutor så kan man skapa valutakonton i Transferwise. Dom erbjuder också Mastercard men det har jag inte provat.

   Radera
 2. En variant är väl att sätta in pengarna på Revolut och studsa över dem till N26.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funkar säkert om man vill. Överföringen från Revolut till N26 tog inte mer än två timmar efter jag överfört de sista pengarna jag hade kvar där.

   Radera
 3. Du är på hugget Lars..
  Allt som du skriver stämmer fint. Det ska ju påpekas att detta upplägget passar mig som är boende i € zonen, jobbar och konsumerar globalt perfekt. Jag antar det är fler här på bloggen som har liknande situation..
  Bor man i Sverige får man ju göra en egen värdering, men reser man mycket i EU området och resten av världen eller bara vill inneha € istället för skvalpvalutan SEK så kan det löna sig.
  Glömde att precisera att jag innehar Black kortet som kostar 9:90€/mån. Å andra sidan sparar jag med mitt konsumtionsmönster ca 200 SEK/vecka i bara avgifter och valuta växling.
  Kortet levereras normalt inom tre till fem dagar inom EU och då via FedEx levererat till dörren vilket ingav förtroende till skillnad med kortleveransen från Revolut där det damp ner i brevlådan i ett halvöppet kuvert.
  Överföringar till kontot kan endast ske via överföring och inte med kort. Även på den punkten blev jag positivt överraskad då jag första gången förde över pengar. Det tog inte mer än ca fyra timmar att föra över från mitt Danska lönekonto till N26, samma överföring brukade ta två dagar när jag använde gammelbankerna.
  Och ja, gammelbankerna svettas nog..
  Mvh.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.santanderconsumer.se/kort/
   Har inga växelkurs eller uttagsavgifter heller och är dessutom billigare.

   Radera
  2. @Anders N: Jag har kvar MittKort d.v.s. gratisalternativet dom hade innan. Beställde precis ett nytt kort med samma gamla villkor :). Utan valutaväxlingspåslag och 0 kr om året. Dessutom ingår reseförsäkring och självriskeliminering på hyrbil i utlandet på upp till 10 000 SEK.

   Radera
 4. N26 ser intressant ut, har själv bara letat efter alternativa kort i Norden av någon korkad anledning.

  SvaraRadera
 5. Det går även att använda Transferwise, går att ha flera olika valutor samlade och går även skapa bankkonton i Euro, GBP,USD osv. Går även skapa valutakonto med te.x SEK om man vill det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att utöka så menar jag tjänsten https://transferwise.com/gb/borderless/ (ingen affiliate). Revolut är bra men rätt kass kundtjänst, N26 inte testat men Transferwise är absolut snabbaste sättet för överföringar och betalningar jag använt.

   Radera
  2. Transferwise tar väl dock valutapåslag, eller?

   Radera
  3. Nej inte påslag i sig.. De tar en liten avgift plus en viss procentsats av hela beloppet t.ex 0,37% för DKK-€.
   Därför blir det oftare billigare att köra en vanlig gammelbanks överföring när beloppen blir större, i allafall inom € zonen. Ska man däremot överföra JPY eller USD t.ex blir det betydligt billigare med Transferwise än med klassiska banker.
   N26 och Transferwise har ett partnersamarbete där ev överföringar som görs från N26 bankapp till annan valuta går genom Transferwise system automatiskt. När den kopplingen är gjord mellan ditt konto på N26 och Transferwise kan man sen använda Tranferwise som man vill med samma inloggning som på N26.

   Radera
 6. Hur funkar det med reavinstskatter i alla dessa upplägg? Om jag som svensk i Sverige på en svensk depå, ISK eller liknande köper en korträntefond i annan valuta och sedan säljer med vinst så beskattas vinsten på ett eller annat sätt. Hur blir det om jag flyttar SEK kors och tvärs till andra valutor via uppläggen som diskuteras här i blogginläggen och resultatet blir en vinst räknat i SEK, ska den då reavinstbeskattas? Borde bli oerhört komplext att förutsäga i praktiken isf, men att göra valutavinster utan att beskattas låter också för bra för att vara sant? Lite som reavinst på husförsäljning, även om prisuppgången bara skulle motsvara inflation pga svagare SEK så beskattas den nominella "vinsten" fast försäljningspriset är samma som inköpspriset realt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I princip så ska väl det beskattas som inkomst av kapital om jag nu inte missat något..
   Du har ju dock alltid två val, räkna på spot kursen vid aktuellt köp/sälj tillfälle som du själv måste hålla koll på, eller genomsnittskursen som skatteverket publicerar på hemsidan. Räkna på det lite, och ta upp den varianten som gynnar dig mest. Båda varianterna är ju lovliga, och jag hade aldrig problem eller fick frågor om det när jag var skatteskyldig i Sverige.

   Radera
 7. plastapengar hit o plastapengar dit...
  försrök att ebtala med revolution eller N26 i polen eller litauen...

  Näe, där är det kontanter som gäller..
  precis som det var förr i världen när kamrer Jönsson o Inga-Lisa i kassan på Färs & Frosta sparbank i sjöbo fram till mitten av 80-talet.

  Har SEB för firman o ICA-banken för det privata. Roys, lokala ICA i sjöbo vill pracka på mig deras plastapengar men än så länge säjer jag nej.
  har dock sett att noregian bank erbjuder sitt plastapengakort med visa för 0 kronor per år

  senare i april maj ska ja till litauen o titta på en liten lokal tillverkare i Alytus... Då är det kontanter som gäller om man vill få med sig en provkollektion hem....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Norwegian är frikostiga i sin kreditgivning, upp till 100 000 kr men tar hela 1,75 % i valutaväxlingspåslag vilket måste anses kasst för ett tänkt internationellt kort.

   Däremot kan man stötvis ta ut hela krediten i svenska kontanter utan extra kostnad, om man av någon anledning skulle vilja det.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Cornu du vet om att Klarna har en gratis kort?
  Har saknat ett sedan Santander la ner sitt. Så var vältajmat och välkommet när de släppte sitt.

  SvaraRadera
 10. Precis så har jag gjort. Kan bli tröttsamt med frågan om man vill betala i GBP eller EUR.

  Sätt in svenska kronor på Revolut med ett kreditkort. Både BankNorwegian och Coop Medmera har jag använt för att sätta in helt utan avgifter, men jag har inte fått några CashPoints eller poäng. Insättning med Ecster har jag fått poäng, men då åker man på en fakturaavgift, trots e-faktura.

  Därefter gör man en överföring från Revolut till N26, om man nu vill spendera stålar i euro-zonen.

  SvaraRadera
 11. https://www.gruenderszene.de/fintech/n26-axel-seitz-phishing

  SvaraRadera
 12. en anmärkning till från 2016, so sad:
  https://media.ccc.de/v/33c3-7969-shut_up_and_take_my_money

  SvaraRadera
 13. Går det att föra över pengar från N26 till svenskt bankkonto?

  SvaraRadera