Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-03-03 20:13

Gates, Bezos, Branson, Zuckerberg, Benioff mfl in och finansierar Climeon

Fonden Breakthrough Energy Ventures går in i det svenska energiteknikbolaget Climeons kundfinansieringsbolag Baseload Capital. Fondens finansiärer är några av världens rikaste män och entreprenörer, nämligen Bill Gates (Microsoft), Jeff Bezos (Amazon), Marc Beniof (Google), Richard Branson (Virgin), Mark Zuckerberg (Facebook) mfl, och syftet är finansiering av energiteknik för att motverka CO2-utsläpp och tillhörande klimatförändringar.
Dagschart Climeon.
Breakthrough Energy har gått in i Climeons dotterbolag Baseload Capital med 12.5 miljoner USD, eller över 100 miljoner kronor. Bolaget används för att låna ut pengar till kunder, som vill installera Climeons världsunika världsledande teknik för att utvinna elenergi ur låggradig spillvärme.

Flera insiders i det prisbelönta företaget har den senaste tiden sålt av delar av sina aktieinnehav, efter att inlåsningsperioden efter börsnoteringen gått ut. Dit hör grundaren och den tekniske chefen, som sålt aktier för 15 MSEK tillsammans med en styrelseledamot, som sålde exakt lika många aktier till exakt samma kurs. Den operative chefen har sålt aktier för  knappt två miljoner kronor.

Affären om 15+15 miljoner kronor är intressant, och har sannolikt sålts till en eller flera institutionella investerare. Den har iaf mäklats utanför börsen, och syns inte i omsättningen i charten ovan. Med ett börsvärde på nästan tre miljarder är affären dock inte stor nog att en ny ägare behöver flagga upp sitt innehav. Närtiden till affären med Breakthrough Energy är dock intressant. 

Skälen för insiderförsäljningarna uppges vara privatekonomiska.

Att Breakthrough Energy Ventures går in i kundfinansieringsbolaget är helt i linje med fondens verksamhet. Att köpa aktier i Climeon leder inte till minskade CO2-utsläpp, men att finansiera bolagets kunder med förmånliga lån gör det.

Fondens finansiärer är (Wikipedia):

Bill Gates (Bill & Melinda Gates Foundation, Microsoft)
Jeff Bezos (Amazon)
Marc Benioff (Google)
Richard Branson (Virgin)
Reid Hoffman (LinkedIn)
Jack Ma (Alibaba)
George Soros (Soros Fund Management)
Tom Steyer (Farallon Capital)
Meg Whitman (eBay)
Mark Zuckerberg (Facebook)
University of California
Nat Simons (Meritage Group)

Utmärkande för flera av personerna på listan är avsevärd filantropi. Bill Gates har skänkt bort nästan hela sin förmögenhet till välgörenhetsstiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation, Soros har skänkt bort 80% av sin förmögenhet etc. När dessa entreprenörer hamnar på listan över världens rikaste avses hur mycket de kontrollerar, inte vad de själva äger. Gates styr exempelvis sin välgörenhetsstiftelse, även om han alltså inte längre äger tillgångarna, och listas fortfarande som världens näst rikaste man enligt Forbes, efter Amazons Jeff Bezos.

Bransons Virgin-grupp är också en av Climeons kunder.

Climeons orderstock uppgår till över 800 MSEK och ökade med 478 MSEK under 2018. Omsättningen förra året stannade på 59 MSEK, upp från 12 MSEK. Bolaget gör förstås fortfarande förlust på grund av den snabba expansionen. Se bokslutskommunikén.

Bloggens skribent äger aktier i Climeon. Innehavet har reducerats av riskspridningsskäl, för att inte bli för tungt i portföljerna och är en av de få aktier som fortfarande är kvar, trots konjunkturläget.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. Bill Gates har även insett att det krävs kärnkraft för att klara koldioxid målet.

  https://dailytech.page/2019/01/27/bill-gates-is-ready-to-invest-a-billion-dollars-in-nuclear-power-plants/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något skum site, föreföll det mig. Inte en enda kommentar fanns det att läsa till den korta och gamla artikeln.

   Radera
 2. Haha. Se o lär gott folk. Det är såhär man scammar en hel jävla befolkning o tjänar de riktigt stora pengarna. Man hittar på en gonattsaga om ett hot och sen erbjuder man "lösningen".
  Mkt, mkt gammal taktik. Fungerar än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Investera i lösningen själv då. Nu vet du ju!

   Radera
  2. Anonym: Investera i nåt som är baserat på ett scam? Hur brukar sånt sluta?

   Radera
  3. Tänkte nog på samma sak. Hur tar man rygg på CO2 hypotesen? Oavsett om den är sann eller inte så kommer den att kunna generera avkastning vilket de rikaste givetvis insett.

   Radera
  4. Imponerande lista på "scammers", inklusive University of California. Det kan inte vara så att det bara är du som är korkad, Martin?

   Radera
  5. Martin är ett rysstroll och tror på alla konspirationsteorier som finns, men inte på någon vetenskap.

   Radera
  6. Fungerar på samma sätt som i Sverige med invandringsscamet. Vem får komma till tals i rutan så fort nåt hotar bilden? Jo, då tar man in Scnickesnacki jävligt fort som får försöka snacka bort datan som är fullständigt uppenbar för alla andra utanför etablissemanget. Ingen med fel "värdegrund" kommer ens bli anställd. Än mindre intervjuad.

   Radera
 3. "Motverka CO2-utsläpp" - är CO2 inte livets gas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men varför fulciterar du och utelämnar delar av påståendet? Viss skillnad på 300 ppm och 500 ppm, majoriteten av läsarna förstår detta, tom jag.

   Radera
  2. Det är väl syre som är livets gas, om man inte är en kålrot som Sivan. Men Sivan dyker säkert med koldioxidtub.

   Radera
  3. Skivan är en planta, de behöver Cee-oh-two för sin fotosyntes!

   Radera
 4. Detta är helt onödigt. Börja i stället med att göra ett ökat Rot-avdrag för att konvertera direktverkande el till v attenburet, underlätta för att belägga tak med solceller och lagstifta om kamin i alla villor samt skapa enkelt a jobb inom vedhanteringen. Enkla lösningar som använder inhemska råvaror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öhh, varför tror du elen till 50%består av skatter och avgifter? Andra halvan är 40/50/10 kärn-/hydro-/vindkraft.

   Radera
 5. Fundamenta till trots är Climeon en ordentlig trend-aktie, så med tanke på tidigare inlägg ska det bli spännande att se hur du timear exit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oroa dig inte, jag skriver inte när jag köper eller gör exit i enskilda aktier. Hur jag än gör får jag nämligen skit för det.

   Radera
  2. Det viktiga här är väl all diesel som sparas, inte bloggarjäveln ev. exit?

   Radera
  3. Troligen är det "trenden" den vill köpa, inte innehållet. Man köper ett känt namn och de själva kommer fylla med nytt innehåll

   Radera
 6. Tyder ju på att Baseload-upplägget inte är en scam och att insidersäljen inte berodde på att man tvivlar på affärsidén. Borde vara en trigger för ett brutalt uppställ då mycket osäkerhet nu är borta.

  SvaraRadera
 7. behöver du ett lån? Har du letat efter var du ska få ett lån? Har du försökt få någon form av lån? Ansök nu nu på? ([email protected]) om du vill få ett billigt lån. Lånet erbjuds här till en mycket låg ränta på 2%. Kontakta oss nu om du är intresserad.

  SvaraRadera
 8. Haha.. komikern Owen Benjamin om "klimathotet": https://youtu.be/9-9P4yTsGZs?t=856

  SvaraRadera
 9. Välgörenhetsstiftelse = Teknik för att undgå skatt och blåsa andra om att man skänkt pengar till något "gott".
  Den här så kallade satsning handlar om mycket mer än klimatet
  https://www.youtube.com/watch?v=N71pXoROTcQ

  SvaraRadera