Cornucopia?

Aktuellt

Anställda LO-medlemmar - ovanligt folk

Fackförbundet LO:s ordförande Thorwaldsson ska avgå. LO-medlemmar är allt ovanligare och LO-medlemmar med någon form av anställning är ovanl...

2019-03-30 20:24

Föranleder inverterade amerikanska statslåneräntor en recession?

De amerikanska räntorna har nu inverterat och tioårsräntan är lägre än tremånadersräntan. Detta har historiskt - 90-talskrisen, IT-kraschen och finanskrisen - följts av recession och/eller börskrasch.
Inte för svensk del dock. Spread 3-månaders statsskuldväxel och 10-års statsobligation.
Med relativt god timing har recessioner och börskrascher följt när räntespreaden mellan amerikansk tremånaders statslånecertifikat och 10-års obligationsränta inverterat, dvs när tremånadersräntan överstiger 10-års räntan.

Detta skedde för en dryg vecka sedan, och nu går spekulationerna om USA är på väg in i en recession. Det vore inte konstigt, då USA:s konjunkturcykel likt de flesta andras, inklusive Sveriges ligger i synk med varandra. Det är absolut dags för en recession i USA, och med det kan man också förvänta sig en börsnedgång av lite större dignitet.

Till skillnad mot Sverige har räntemarknaden och inflationen någorlunda normaliserats i USA, här i Sverige är vi med rådande nollräntepolitik från Riksbanken inte i närheten av att invertera räntekurvan. Det skedde inte heller runt IT-kraschen bör tilläggas, men väl runt finanskrisen. Med det sagt så gäller bara domedagsprofetiorna USA och de amerikanska räntorna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

19 kommentarer:

 1. Jo, stalltipset är ju ett fall i år om inte väldigt mycket oanad glädje uppkommer.
  Räntan på lite längre sikt dras ännu med att "Sverige är ett litet land" mer än misskötsel av finanser.

  SvaraRadera
 2. Kommer det hända någon med börsvärdet i svenska kronor då? Eller bostadspriserna i svenska kronor?

  SvaraRadera
 3. Inte enligt alla:

  https://www.di.se/analys/aktiestrategen-recessionen-uteblir-nu-ar-det-koplage/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det han som trodde att bostadspriserna skulle falla ganska rejält samtidigt som börsen och resten av ekonomin skulle fortsätta opåverkat uppåt?

   Radera
 4. 85 bilinbrott dagligen i San Fransisco

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det berättar om den ökade hemlösheten i SF som är så stor att turister upplever det som ett problem.

   Radera
  2. Bor 884 000 i staden enligt statistik, så ja det låter mycket. Den kändes bra mycket större när jag var där. I vilket amerikansk stad med vettigt klimat är inte hemlösheten så stor så en nordeurope upplever det som problem?? SF är ingenting jämfört med San diego.

   Radera
 5. Frågan är hur signifikant det är i dagens läge. Det vet nog ingen eftersom dagens räntor globalt är på väldigt låga nivåer. Vid tidigare inversion av 10Y-3M kurvan så var ju räntorna väsentligt mycket högre än idag och då har det historisk varit en bra indikator på att en recession är i annalkande. Men idag? Det är fortfarande billigt för bolagen att finansiera sig och inflationen är snudd på obefintlig, så håller sig vinsterna på en fortsatt hög nivå, så skulle det inte förvåna mig om det finns lite rum för nya toppar framöver. Kanske dags att sälja av vid kommande rusningar och gå in i säkrare placeringar?
  Vi är ju långt gångna i denna bullmarknaden så en gnutta försiktighet är nog på sin plats..

  SvaraRadera
  Svar
  1. “It’s different this time.”

   Radera
  2. "same procedure as last year.."

   Radera
  3. Erik: vem har sagt så? Eller är det bara coolt att skriva saker på engelska?

   Radera
 6. Det är 10-års räntan och 2-års räntan som ska invertera för att det ska varna för recession. Vidare är det ingen bra taimingidikator för det har dröjt i genomsnitt 13 månader innan S&P 500 har fallit. Efter att då har stigit ca 21% först....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju samma sorts indikator bara att den möjligtvis inverterar senare, om den nu gör det. 10Y/2Y är fortfarande positiv. Det är 10Y/3M som nyligen gått negativ och vars betydelse nu diskuteras.

   Radera
 7. Då gäller det att USA får Kina att krascha först.

  SvaraRadera
 8. US vs Tyska 5åringen har nyligen brutit en flerårig trendlinje neråt, senast det hände var år 2000 och 2007. Just sayin.

  SvaraRadera
 9. Det finns onekligen en hel del orosmoment i USA och globalt.

  USA har inte lyckats få bukt med sina underskott. Budgetunderskottet nådde sin högsta nivå/månad nu. Detta i slutet av en återhämtning när man normalt ska lyckas ha en budget i balans. Trump kommer, som sina företrädare att dubbla underskottet under sina mandatperioder.

  Tillväxten sjunker. Tillväxten har nått sin topp och faller nu.

  Räntorna har inte stigit till den nivå som man normalt behöver ha för att kunna sänka tillräckligt för att stimulera. Nästa ränteändring från FED kommer att bli en sänkning, och det kommer att följas av mer QE. Dåligt för den högt värderade dollarn förmodligen.

  De inverterade räntorna är ett uttryck för att marknaden ser problemen och förväntar sig sämre tider, på ganska goda grunder.

  SvaraRadera
 10. Nej det är ett tecken på att valuta strömmar till USA

  SvaraRadera