Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-03-08 10:25

FOI: Rysslands sensorer och robotar överskattade

I en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut FOI konstaterar forskningsledaren Robert Dalsjö att den ryska diktaturens så kallat moderna vapensystem i form av sensorer och robotar är kraftigt överskattade. Likt bloggen skrivit om tidigare är erfarenheterna från Syrien att systemen är sårbara och inte har i närheten av den prestanda som skryts om i den ryska propagandan.
Robert Dalsjö, FOI.
Ryska system för A2/AD (anti-access, area denial) är inte i närheten av så effektiva som rysk propaganda hävdar, och som västerländsk media svalt med hull och hår. Nyproducerade system som S-400 påstås ha 40 mils räckvidd, men har i verkligheten så dålig räckvidd som ner till två mil, och aldrig över 15-20 mil.

Från sammanfattningen:
"Denna studie visar dock att denna förmåga inte är tillnärmelsevis lika oöverstiglig som den ibland framställs, i synnerhet när möjliga motåtgärder inkluderas i analysen. Särskilt markbaserade luftvärnssystem skapar i nuläget en mer begränsad exkluderingszon än vad som ofta antas och flera motåtgärder är möjliga. Erfarenheter från Syrien väcker också frågor om systemens faktiska förmåga i fält, jämfört med dess nominella förmågor."
Bloggen har tidigare upprepade gånger visat hur inte ens det hypade "toppmoderna" närskyddsluftvärnet SA-22 Greyound/Pantsir S1 klarar av att försvara sig självt i Syrien. Syrien visade också hur enkelt det är att flyga runt system som S-400, som har en betydligt sämre räckvidd än propagandan gör gällande. Jorden är som sagt rund och systemet kan inte se över horisonten, utan att ha stöd av flygande radar, som är relativt enkel att nedkämpa. Mot lågt flygande mål har S-400 en räckvidd på cirka 2 mil uppger FOI, långt från de 400 km som propagandan uppger. Dessutom finns inte den robot som ska kunna flyga 400 km än, då Ryssland helt enkelt inte klarar av att producera en fungerande robot, utan de som finns har en räckvidd på max 250 kilometer, och då bara mot långsamma högflygande mål.

Även hotet från Iskander-robotar är överdrivet, då de itne fungerar mot en modern rörlig motståndare, utan bara mot fasta kända orörliga mål. I synnerhet gäller detta fjärrbekämpning, t ex mot mål i Sverige, där den ryska diktaturen inte kan få minutaktuella underrättelser om förbands grupperingsplatser och position. Erfarenheter från ryska bombningar i Syrien visar på att det tar dagar för ryskt flyg från spaning till insats, och vid det laget har en modern motståndare omgrupperat.

FOI konstaterar att det hela handlar om propaganda från den ryska diktaturens sida:
"It should be obvious by now that the flurry of announcements in recent years about the new Russian Wunderwaffen, as well as the interventions and demonstrations in Ukraine and Syria, are part of a strategic communications (Stratcom) campaign on a massive scale. This campaign is aimed at both domestic audiences and the near and far abroad. Domestically, the master message is that President Putin has made Russia great again, as a strong and powerful military actor that dares to stand up for its interests and to challenge the West. To the states in the near abroad, the message is that Russia is a ruthless and powerful great power, and small neighbours had better show it proper respect."
Ett av syftena och målen är att sprida nederlagsdoktrinen och defatism hos länder som Sverige, vars förmågor är betydligt större än vad Ryssland vill ge sken av. Men dessa ryska Wunderwaffen är alltså inte i närheten så effektiva som propagandan.

Naturligtvis ska inte systemen ignoreras, men går med taktikanpassning att hantera, vilket FOI går in på. Framför allt kan inte den ryska Kreml-diktaturen stänga av tillgången till Baltikum via luftvärn vid ett ryskt angrepp. Det gör dock att svenskt territorium blir mycket intressant att besätta för rysk del.

Nya ryska vapensystem har fina propagandasiffror, men har inte visat sig fungera generellt, eller underpresterar rejält och klarar inte av att levereras till operativa förband. Det gäller såväl det nya misslyckade stridsflygplanet Su-57, som visat sig sakna smygegenskaper, S-400 och SA-22, Armatastridsvagnarna och många fler system. Tvärt om är det bara gammal robust lågteknologi från Sovjetunionen som egentligen fungerar i Ryssland, och diktaturen har dammat av allt mer sovjetisk utrustning från sina malpåsar för att få någon höjd förmåga via en köttvåg av gammal utrustning. Den nya utrustningen är främst ett sätt för Kremls vapenoligarker att dränera de ryska skattebetalarnas plånböcker på pengar.

Man ska dock komma ihåg att diktaturer omger sig av lismande inställsamma sykofanter, som säger det diktaturen vill höra, och inte sanningen. Kort sagt är den ryska oförmågan antagligen okänd och förnekad av ledningen, som därmed tror att de har större militär förmåga än de egentligen har. Och då ger man sig in i krig mot grannländer, som Ukraina, ett betydligt svagare land, som man inte lyckats besegra trots att kriget nu pågått i fem år. Viljan att angripa sina grannar finns där, även om förmågan alltså är överdriven och kan hanteras av moderna försvarsmakter givet att man taktikanpassar, tränar och övar på detta. Hotet är inte den ryska diktaturens förmågan, utan dess vilja att angripa andra länder.

Rapporten från FOI finns sammanfattad som nyhetsartikel på svenska, eller att ladda ner som PDF med titeln Bursting the Bubble? Russian A2/AD in the Baltic Sea Region: Capabilites, Countermeasures and Implications. Mycket läsvärd. Man kan för övrigt bara gilla en rapport som kallar S:t Petersburgområdet för fd Ingermanland (eng Ingria), dvs Sverige. Trots allt grundades S:t Petersburg som den svenska staden Nyen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

85 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. " Kort sagt är den ryska oförmågan antagligen okänd och förnekad av ledningen, som därmed tror att de har större militär förmåga än de egentligen har."

  Man skulle kunna byta ut några ord här. Ryska oförmågan mot svenska oförmågan samt militär mot humanitär.

  SvaraRadera
 3. Problemet för Sverige att detta troligen ökar risken att ryssarna, initialt i ett anfall, använder taktiska kärnvapen en masse. Därav att Sverige bör fortsätta inköpen av Patriotsystem till 8-10 samt även inskaffa ett Aegis on shore.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så kanske Sverige borde återuppliva vårt eget kärnvapenprogram?

   Radera
  2. Man borde installera luftvärn på Visby-korvetterna

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Yessssss! Nu kan jag vara trygg när jag cyklar, jag var alltid rädd för den där s-400.

  Problemet att en sten som flyger 0.001 mil kan också slå ihjäl. En annan problem att vi har en stor del av befolkningen som är väldigt kastglada.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kastglada, menar du indiska invandrare? Eller kan fu bara inte låta bli att försöka få en möptråd att handla om invandring?

   Radera
  2. Jonas är ingen dalit, han är mer av en hijra...

   Radera
  3. Jag menar de aggresiva svenska ungdomar! Indiska invandrare jobbar dag in och dag ut. När tror du de har tid för sådan trams? De skapar pension åt dig, vakna!! Vad har du för tankar där inne? När man nämner sten så tänker du på invandrare, ganska konstiga assoacitioner, skärpning nu!

   Radera
  4. Försök inte Jonas, helt ur de blå i en blogpost som handlar om FOIs uppfattning om rysk hårdvara börjar du yra om stenar och att delar av befolkningen gillar att kasta sten. Konstigt nog ett av Svärjevännernas favoritämne, men helt offtopic.

   Radera
  5. Ps. Med tanke på de språkfel du gör så får jag anta att du är rysstroll.

   Radera
  6. Chlovu Putina! Nazdorovje! Vodka! S-400!

   Radera
  7. Tur att moraltanten gbd crvx vaktar cornus blogg dag och natt.

   Radera
  8. Klaga inte, det är nog drn enda tantuppmärksamhet ni fått på länge.

   Radera
 6. Kan f ö tipsa om att Robert Dalsjös doktorsavhandling gavs ut i en något uppglättad version och är mycket läsvärd. Den behandlar dock Sveriges under kalla kriget.

  http://www.kkrva.se/wp-content/uploads/Artiklar/072/kkrvaht_2_2007_12.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du några andra lyssningstips inför helgen?

   Radera
  2. Jag föredrar youtubeporn som "Förebudet", De kallar oss kustjägare samt lite dokumentärer om hemliga svenska rum, lugn nu Ben Dover, det är inte "inslag" hos någon morsa, osv. Finns en del nytt från "Hemliga svenska rum",gänget.

   Gillar uttrycket "vi övade hårt och stridsmässigt"

   Hatten av för de som tjänar och tjänar sitt land.

   Radera
  3. Går förebudet att hitta någonstsnå idag,?

   Radera
  4. Jepp https://www.youtube.com/playlist?list=PLGXVHgImhBQLw9sjFw-liLIrV48GSmD_s

   Radera
  5. Fast det vara bara ett program om Förbudet.

   Radera
  6. Förebudet fanns ute på youtube förut men verkar ha tagits bort.

   Radera
  7. Eldledaren finns ju dock kvar.
   https://youtu.be/Tqj5DwH9S8E

   Radera
 7. "långsamma högflygande mål"
  Som MH17 med andra ord, och där får man ju säga att Ryssland "lyckades".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inför nya sanktioner, skapa hunger som i Venezuela så kommer folket att äta upp diktatorn, mums.

   Radera
  2. Tja eftersom det ändå är 8:e mars så andra långsamma högtflygande mål som ryska federationen lyckats skjuta ned är ju jämlikhet mellan könen.
   https://www.rbth.com/society/2015/04/06/gender_equality_in_russia_still_a_long_way_to_go_42419

   Radera
  3. Haha, ryssen är nog inte benägen att inför någon form av reell jämlikhet mellan könen. Man vill ju inte supa ner kvinnorna.

   Detta då det är kvinnorna som faktiskt får saker gjorda, i ett på många sätt havererat samhälle.

   Radera
 8. Patrioten lär anlända till landet 2:a kv 2021, sen ska väl dessa valideras och intregeras med särskild inköpt länk, så vi får hoppas att ruserna håller sig i skinnet till dess dom är förbandsatta ngn gång 2025 eller så!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det som tar sån tid numera? Batteri Helsingborg byggdes på 47 dagar när det begav sig.
   http://www.beredskapsmuseet.com/batteri-halsingborg/

   Radera
 9. "Den nya utrustningen är främst ett sätt för Kremls vapenoligarker att dränera de ryska skattebetalarnas plånböcker på pengar."
  Hur då, Ryssland har väldigt låga skatter, både på arbete och på annat som tex drivmedel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sist jag kollade gick 28% av landets statsbudget till deras väpnade styrkor. Av det man kan ta ut slussas alltså en mycket stor andel av pengarna ner i vapenoligarkernas fickor i det genomkorrumperade Ryssland. Varifrån tror du pengarna som Nordea, Danske och Swedbank tvättar kommer? Det är pengar kleptokratin stulit från det ryska folket, som har vägar av lera på de flesta orter.

   Radera
  2. Tja, det stjäls en del pengar i en del monarkier också. Men där kallas oligarkerna för svågerkapitalister. Två olika ord för samma fenomen.

   Radera
  3. Fast det verkar ju som att folket är nöjda med att den lilla skatt de betalar delvis går till försvaret, annars vore inte Putin så populär.

   Radera
  4. Lol, Markus "Putin-lover" S i farten igen. Enligt Markus finns absolut inget dåligt med Ryssland. De är bäst på allt. Alla är superlyckliga där. Allt de gör är fantastiskt. Frågan är Markus, vad gör du i Sverige? Emigrera till Ryssland!

   Radera
  5. Ryssland ser ut att ha 13% platt inkomstskatt.

   Radera
  6. @Thomas: finns risk att Ryssland står inför en ekonomisk katastrof inom några år med tanke på korruptionen som skapar dåligt investerarklimat, hur mycket av budgeten som går till krigsmakten och kriget i Ukraina, sanktioner, och infrastruktur i stort behov av förnyelse och underhåll. Försmaken har redan kommit, med skattehöjning och pensionsålder som justerats till mer normala Europeiska nivåer samtidigt som medellivslängden ligger på 65 eller nåt sånt. Inte hållbart i längden.

   Radera
  7. Ett större problem vad gäller investeringsklimatet är väl just USAs sanktioner. Medellivslängden för män är 66,5 år, men i medel 71,5 år. Ska man vara optimistisk så innebär det naturligtvis lägre pensionskostnader än för ett land med medellivslängd på t.ex. 80 år. (Ta inte det sista alltför seriöst.)

   Vad gäller korruption så kan ju aktieägaren jämföra med t.ex. Goldman Sachs: "Still, Goldman Sachs hasn’t been especially generous to employees this quarter as compared to others. In fact, the bank paid a historically low amount of its revenue to workers in the first quarter — 41% of the $8 billion in total revenue. That’s lower than the bank has ever posted in the first quarter since the company went public in 1999."

   http://fortune.com/2017/04/18/goldman-sachs-earnings-employees/

   Strikt sett inte 'korruption' men dyrt för investeraren.

   Radera
  8. Var har jag skrivit att jag älskar Ryssland?
   Tar bara upp enkel verifierbar statistik som motsäger rysshatarnarrativet på bloggen.
   Gällande ekonomisk katastrof i Ryssland kan jag meddela att Rysslands ekonomi stadigt växer trots alla sanktioner från väst. Ryssarna är på väg att gå om Tysklands ekonomi, konstigt med tanke på hur elak Putin är mot sitt folk.

   Radera
  9. @Markus: du är ofrivilligt mycket rolig. Tack för att du förgyller min dag xD

   Radera
  10. Markus, är du dum på riktigt?
   Tror du att du kommer undan en så banal skitlögn?

   Tysklands ekonomi är mer än 3ggr större än Rysslands.
   Faktum är att det är ungefär samma förhållande mellan DE/RU ekonomierna som RU/SE
   Med din logik håller Sveriges ekonomi på att gå om Rysslands.

   Radera
  11. @Rickard Ohlin; Tysklands ekonomi ligger knappt över Rysslands i GDP. 4.15 billioner dollar mot 4 biljoner dollar för Ryssland. Men i GDP per capita så har tyskarna 50 200 dollar mot ryssarnas 27 900 dollar. Alltså beroende på hur man ser det knappt det dubbla köpvärdet eller i par med Ryssland. Det är inte så dåligt pissat av ett Ryssland satt under sanktioner. Obs, jag är inte rysstroll.

   Radera
  12. @Roger Klang: du måste ju vara rysstroll som kommer med en sådan skamlös lögn. Rysslands BNP ligger på ca USD 1,6 biljoner, medan Tysklands ligger på 3,7 biljoner. Vad du pratar om är köpkraftsparitet. Försök inte blanda bort korten med din ryska maskirovka.

   @Martin: finn fem fel är ganska lätt i dina inlägg. Putins "approval rating" är nere på 32%, och både moms och pensionsålder har nyligen höjts i Ryssland pga dålig ekonomi. Ryssland har haft reallönesänkningar fem år i rad (som av en slump ungefär lika länge som kriget i Ukraina har pågått).

   Radera
  13. För övrigt, BNP/capita i Ryssland ca USD 11K, samt för Tyskland ca 44K, alltså fyra gånger så mycket (snarare än dubbelt så mycket som Roger "maskirovka" Klang hävdar). I Sverige är BNP/capita över 53K, och i Norge 75K. Bara som lite jämförelse med det ryska ekonomiska undret.

   Radera
  14. @The engineer.

   Min källa är CIA WORLD FACTBOOK 2018-2019. Vilken är din?

   Ja köpkraftsparitet menar jag. Official exchange rate är 3,652 biljoner för Tyskland och 1,469 biljoner för Ryssland. Ursäkta det oplanerade misstaget.

   Men enligt CIA så är Rysslands och Tysklands GDP per capita det som jag sagt. Det var i alla fall så 2017.

   Radera
  15. PPP var ekonomimåttet jag syftade på, som utrett enligt ovan.
   Reallönesänkningar är större delen av de utvecklade länderna drabbade av.
   Angående pensionsålder i Ryssland är det en anpassning till ökande levnadsstandard och ökad medellivslängd sedan kommunismen övergivits.
   Det är inte hållbart i längden med en pensionsålder på 55 år när folk blir äldre och äldre.
   Med det sagt har Ryssland många och stora problem, men det är intressant att se hur de sakta men säkert lyfter sig från socialismens misär.

   Radera
  16. @Markus S. PPP som mått är väl synonymt med BNI? Det är ett fullständigt opålitligt mått som är ett vänsterpolitiskt verktyg. BNI eller PPP suddar bara ut gränser och fråntar BNP dess verktyg nationalstaten. Fullständigt opålitligt!

   Radera
  17. Nej, PPP är kanske inte så bra, men GDP är inte bra heller, då du kraftigt kan öka skuldsättningen i ett land och som effekt samtidigt öka GDP.
   Det är helt enkelt svårt att mäta sund ekonomisk aktivitet i ett land.

   Radera
  18. @Roger: Siffrorna du nämner nu är ju desamma jag nämnde för Tysklands och Rysslands BNP. Dock är siffrorna du nämner för BNP/Capita fortfarande PPP/capita och inte nominell BNP/capita.

   Radera
  19. För att göra klart igen så ingen blev bortvirrad av all maskirovka och lögner som sprids av vissa här ovan:
   Rysslands BNP: USD 1,6 biljoner. Tysklands BNP: USD 3,7 biljoner.
   Rysslands BNP/Capita: USD 11K. Tysklands BNP/Capita: USD 44K

   Då dras även Tyskland fortfarande med sin östra landsdel som blev totalt uppfuckad av ryssarna under några decennier av förtryck, och fortfarande inte riktigt återhämtat sig efter 30 år. Det bästa för Ryssland skulle va att låta några tyskar styra landet, så kanske de skulle va ikapp västvärlden om ca 100 år.

   Radera
  20. @The Engineer. Ja men det är tydligen så de räknar i USA. Ingenstans i CIA WORLD FACTBOOK räknar de GDP så som du räknar det. Det är tydligen en gissningslek att räkna ut Gross Domestic Product eller BNP. Vem vet vem som har rätt? Inte du eller jag i alla fall. Och nej, jag är inget rysstroll. Jag vill bara kunna diskutera sakligt och argumentera sakligt.

   Radera
  21. @Roger: Ingen gissningslek. Ska du jämföra två länder, och om något lands ekonomi knappar in eller faller bakom något annat så behöver du använda nominell BNP och inte PPP. Typisk rysk maskirovka att försöka kollra bort korten och sen komma med utalanden som "vem vet vem som har rätt". Vill du ha en saklig diskussion så presentera fakta som är relevant för diskussionen.

   Radera
  22. The Engineer. Jag har sett de mest skiftande siffror för olika länder på olika sajter. Duger PPP för CIA så duger det för mig. Vaddå, är du ingenjör eller nationalekonom? Sluta tramsa dig om rysstroll, jag drev en blogg som hette Gasledningen som slog fast att Rysslands gasledning i Östersjön var ett verktyg för Putin som var till vår nackdel. Detta var åratal innan det blev populärt att trasha gasledningen i Östersjön. Jag var först rentav.

   Radera
 10. Troligen är systemen rimligt bra men att de skulle kunna skapa a2/d2 bubblor där ingen har tillträde är ju bara liberal propaganda.

  SvaraRadera
 11. Intressant rapport. Dock så är den källan om de specifika avstånden 24-26 km felciterad. Den källan talar om S300V4.

  "According to Air Force Colonel General (retired) Igor Maltsev, the former chief of the Main Staff in the Air Defense Troops, since Tomahawks fly at 50–60 meters above the ground, the outer effective range for the S-300V4 system would only be around 24–26 km in cross country terrain"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen skillnad. Sensorerna kan inte se genom marken för S-400 heller.

   Radera
  2. Det kan de iofs inte, men det är fortfarande fel att hävda att S400 har sådan prestanda när det inte är det vapensystemet och de siffor som nämns är från S300. Jag har inte koll på skillnaderna mellan S400 och S300, så delar av systemet kan mycket väl vara likadant. Om det inte är så, så skulle S400 kunna klara sig bättre ändå.

   Nu har ju ryssarna visat sig direkt urusla på att försvara syriskt luftrum ändå, så S400 kan mycket väl vara överskattat.

   Radera
  3. "Until the 40N6-missile is actually fielded, the
   main new features of the S-400 system is that its more modern radar is able to
   handle a greater number of targets simultaneously, and that its agile short- to
   medium-range active missiles have capabilities against low-flying and
   maneuvering targets and against incoming PGMs"

   Stod längre ner såg jag nu. Då är det ju ganska rätt att anta att de siffror som redovisas i rapporten stämmer även för S400.

   Radera
  4. FOI har liksom lite kött på benen för det de publicerar.

   Radera
  5. Naturligtvis. Jag blev lite ställd bara över en av de källor de hade. Den vara inte helt klar för mig som inte känner till alla delar i S400-systemet.

   Radera
  6. Vad jag vet har man inte ännu använt varken S300 eller S400 i Syrien, men Israel verkar vara väldigt rädda för att de ska tas i drift.

   Radera
  7. Är de, källa på det!?

   Radera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 13. Angående så har varken s300 eller dito 400 använts skarpt. Sedan kan nog analytiker dra slutsatser av det som ändå använts.

  SvaraRadera
 14. Angående påståendet ovan om funktionen av s400 i Syrien alltså.

  SvaraRadera
 15. "att diktaturer omger sig av lismande inställsamma sykofanter, som säger det diktaturen vill höra, och inte sanningen. "

  Ajrå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur vi har demokrati så vi slipper inställsamma sykofanter.

   Radera
  2. Nja, sykofanter finns alltid runt makten. Men i en demokrati finns det också gott om utrymme för att utan risk för blyförgiftning eller fejkade rättegångar förmedla avvikande åsikter till makten, via publik debatt. Sykofanterna och filterbubblorna som makten drabbas av påverkar inte på samma sätt som i en diktatur.

   Radera
  3. Finns ju gott om exempel där till och med regeringen under förra mandatperioden faktiskt drog in lagförslag, t ex försämringen av 3:12-reglerna. Makten kan kritiseras, och till och med socialdemokraterna tar åt sig av detta.

   Radera
  4. Och i Sverige råder numera konsensus att vi behöver upprusta, annat var det 2008-2013/14. Det tog några år av att stånga sig blodig mot filterbubblan, men till slut gick det hem. Väl sent, men det gick.

   Radera
  5. Nja, när man väl lyckats förklara för folk att man inte får HIV av att ta en HIV-smittad i hand så dök ju SD upp... En femtedel av medborgarna är "smittade" och de som fångas på bild med att umgås med en blir genast paria. Så det där med demokrati är väl lite luddigt egetligen. Men det är på tiden att man insett att ett försvar är nödvändigt...

   Radera
  6. Kul att lära sig nya ord 😉

   Men sykofanterna var legio så till den milda grad att försvaret i princip avvecklades under de åren. Ryssland var ju ofarligt enligt dom då - eller hur!?

   Problemet med sykofanterna är inte förekomsten av dom utan att nyanserna i debatterna försvinner och återställandetiden oöverskådlig när skiten väl träffat fläkten och sanningen uppenbarar sig.(Eller snarare konsekvensen)

   Detta gäller inte bara försvarsfrågan utan alla frågor. Välj själv i ekonomi, invandring, utbildning, UTBILDNING, klimat mm mm. När nyanserna undertrycks produceras dina ovälkomna blogg gäster som nyss nämnde Martin tex.

   Det är då det blir farligt för oss andra...

   Nu prackade jag på er en värdelös åsikt igen - sorry.

   Radera
 16. Teoretiskt är alltså inte svenska feministiska samtalsförbannd helt hjälplösa mot ryssen då... hehe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vilka krigsförband är det du talar om? Kan du peka ut det, eller tramsar du bara? Svenska försvaret har en inriktning och det är att maximera effekten i att döda fienden.

   Radera
  2. Bara lite fredagstrams och raljernade över feministisk konflikthantering medelst dialogoperatörsförband...

   Radera
  3. Och det skämtet gick ju hem...

   Radera
  4. Det var nog bara lite för tidigt postat. Hade jag skrivit det efter middagen när cornut fått sig lite av sitt vin till livs så hade det nog funkat bättre.

   Radera
  5. Svenska försvaret enligt det självt: "Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer."

   Och man kan ju sedan söka på deras website på t.ex. 'genus' för att se vilken verksamhet som bedrivs på detta område. Tyvärr vet jag inte om målen för deras jämställdhets- och jämlikhetsplan kan anses tillfyllest, men vi får se vad EU-projektet Genderforce kommer fram till.

   Radera
 17. Det är många sidor i rapporten men varför haka upp sig på luftvärnet deras när förbekämpningsvapnen är det verkliga hotet på juldagens morgon, sen får vi se vad som återstår att skicka iväg som vädergällning!?

  SvaraRadera
 18. "Nyproducerade system som S-400 påstås ha 40 mils räckvidd, men har i verkligheten så dålig räckvidd som ner till två mil, och aldrig över 15-20 mil."

  Ok, men problemet är att somliga länder tenderar att visa upp siffrorna för systems optimala prestationer, inte för mer realistiska situationer. Det är inte bara Ryssland som gör så. USA har t.ex. lyft fram siffran 160 km för Patriot PAC-2 robotar, men svenska försvaret talar om räckvidder på 50 km efter att ha fått insyn i systemet. USA hävdar att F-35C har en combat radius på 1,100 km. Som jämförelse kan nämnas att Gripen har en combat radius på 800 km. Fan tro't.

  Som avslutning, bättre med en konservativ bedömning av vapensystems prestanda än en överestimation. Där gör vi oss själva en god tjänst i Sverige i jämförelse med andra länder kan vi se.

  SvaraRadera
 19. På tal om Robert Dalsjö. Jag har sett Robert Dalsjö föreläsa och kan väl säga att han är väl inte så där imponerande kylig. Men hans lojalitet går det inte att ta fel på.

  SvaraRadera
 20. Återigen, RF har en strategi att posera som intimiderande med aggressivt beteende och uppblåsta förmågor. Det avses ge fördelar utan att man behöver visa verklig förmåga. Verklig förmåga vågade man inte ens testa i östra Ukraina. Det avblåstes när femtekollonnarna misslyckades i Charkiv, Odessa mfl. Därefter blev det bara Novorossija-slödderpatrasket som fick fronta. Invasionsarmén på andra sidan gränsen fick aldrig marschorder. Med misslyckade övertag av rysktalande nyckelstäder och blyorkester istället för blåsorkester som mottagningsfirande så blev det kasernerna istället.

  Det var aldrig RFs plan att ett litet slöddergäng skulle hålla ett rosthörne. Planen var att fälla Ukraina och se till att det blev ”anschluss” och ”hem till riket”.

  SvaraRadera
 21. Jag tror jag läst nånstans för några år sedan att detta var den ledande ekonomi- och miljöbloggen och att det var mestadels den intellektuella eliten som var läsare.
  Herregud............!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara det faktum att du kommenterar här motsäger ju påståendet om intellektuell elit.

   Radera
  2. Ekonomi och miljöblogg? Läst någonstans? Mestadels intellektuella?

   Var har du läst allt det här Arne? Det är klart att det blir en hard landing när du hamnat helt utanför banan.

   Vad har MÖP-måndag med miljöblogg att göra? Ok att bloggägaren vurmar för Tesla och preppande självhushåll, men miljöblogg låter ju helt utanför banan.

   Ekonomi, tja Oscar Properties, bostadsbubblor och dödskors ;)

   Nä Arne nu får du redovisa var ”läst någonstans” kommer ifrån?

   Låt inte något abstrakt (dvs någonstans) vara en förutättning för något konkret (dvs herregud).

   Radera
 22. om iranska raketer https://thesaker.is/the-iranian-missile-strike-an-initial-evaluation/?fbclid=IwAR1fTgonMY7cP9E70CuHaKhZPyWrJTUl2JGfak-H5cTATm9A08HRcsjskIo

  SvaraRadera