Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2019-03-02 18:27

F 7 på Såtenäs stoppas på grund av hästar

Ljudet av frihet, demokrati och nationellt oberoende från F 7 Skaraborgs flygflottilj på Såtenäs stoppas på grund av att hästgårdshobbyister klagat på ljudet från Gripen-flygplanen. Antalet starter för militär flygtrafik på flygplatsen i Trollhättan begränsas nu till 30. Om året, och endast mellan klockan 07 och 13.
Ghost-divisionen på Skaraborgs flygflottilj.
Som ett led i återupptagande av svensk totalförsvarsförmåga har Försvarsmakten och flygvapnet tagit fram ett koncept för spridning, vilket innebär att man inte bara kommer uppträda från de militära freds- och krigsflygbaserna, utan också från i fredstid civila flygplatser och lämpliga vägsträckor.

Dit hör t ex Trollhättans flygplats, bara några mil från själva Såtenäs, där bland annat F 7 Skaraborgs flygflottilj hör hemma. Flygplatsen är också på behörigt avstånd från Ryssland, och nås t ex inte av Iskanderrobotar från Königsberg-exklaven, men väl av nedrustningsavtalsbrytande markrobotar eller kryssningsrobotar. Således har övningsverksamheten för militärt flyg på denna flygplats ökat igen.

Hästägare har dock klagat då deras hästar blir rädda av ljudet från flygplansmotorer, och länsstyrelsen i Västra Götaland har nu gett hästägarna rätt. Hästägarnas hobby är viktigare än Sveriges försvar och Försvarsmakten får nu endast starta och landa 30 gånger (i praktiken 15 landningar och 15 starter - "rörelser") om året på Trollhättans flygplats och då endast på förmiddagarna mellan 07 och 13.

Det hela är ironiskt på så många plan. Gamla Volvo Flygmotor, sedermera Volvo Aero, numera GKN Aerospace, ligger intill flygplatsen. Tidigare levererade man Viggen-motorerna och flygplatsen var frekvent använd av Viggenplan. Senaste militära leveransen till Gripen var dock år 2010 och verksamheten är nu officiellt civil, även om det underjordiska bergrumsfabriken finns kvar.

Man bör fråga de fredsskadade hästägarna i Västra Tunhem om de tror att en angripare kommer följa de svenska miljötillstånden och inte väsnas när de kommer för att ta bort hästägarnas demokrati och frihet, samt göra medwurst av hästarna för att göda trupperna? Och hade man alltså ingen aaaaning om att man bodde intill en flygplats? Kanske är bäst att påminna hästägarna att flygplatsen kommer vara ett mål för angriparens fjärrbekämpning med kryssningsrobotbaserade klusterbomber (bombkapslar) och fjärrutlagda minor över hela området, så det är bättre att flytta nu än att få en kryssningsrobot i skallen när kriget kommer. GLONASS navigerar som bekant ofta fel med rätt många kilometer.

Nu gäller förbudet landningar och starter på flygplatsen. Det vore ju hemskt om det blir en massa överflygningar i området ändå, fast utan landningar och starter. Det vore också hemskt om någon klagar på hästverksamheten, som torde klassas som jordbruk, vilket i Sverige definieras som miljöfarlig verksamhet.

Skaraborgs flygflottilj har 717 heltidsanställda, varav en andel bor i Trollhättan och Vänersborg. Hur många som får en anställning av hästägarhobbyisterna kan vi bara gissa. Tips på svensk prickig korv med svenskt hästkött i mottages. Det gäller att stödja hästnäringen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

45 kommentarer:

 1. Sverige blir snabbare helt sanslös än en häst kan galoppera...

  SvaraRadera
 2. på Revinge springer det ommkring halvvilda bufflar eller nått åt det hållet och här runt Övedskloster dräller det av hästar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får tänka på att alla hästägare inte är så bra på att uppfostra och träna hästar. Vare sig i val av avelsmaterial eller i genomförandet. Jmf med hundägare, där hundars ljudkänslighet mest speglar husses och mattes oro för hundens del.

   Alla borde således inte ha häst. Behövs dock inget körkort för det.

   Radera
  2. Finns tydligen grannar med hästar till de klagande hästägarna, som haft noll problem med sina djur pga bullret. Som sagt, skillnad på folk och folk, och hästar och hästar.

   Radera
  3. Kreaturen i Revinge brukar iofs avlägsna sig ganska snabbt. De springer ju fritt. Men det är uppemot 2000 köttdjur som dessutom föds upp ekologiskt.

   Radera
  4. Det är en vacker syn att se den hjorden röra sig över heden.

   När man hör KSP/AK eldgivning inne från a spärrade områden är det ännu vackrare. Eller man ser bandspår i sanden från övningarna.

   Det måste vara en ynnest att få sätta upp "förbud mot stridsvagnskörning" skyltat i gränsen på sin tomt :)

   Radera
  5. Med en märkpenna ändras detta raskt till "förebud om"

   Radera
 3. Ägarna får väl hälsa på sina hästar som härmed krigsplaceras i Boden enligt förfogandelagen.
  Var det hästarna eller ägarna som hade klagat?

  SvaraRadera
 4. Det rör sig garanterat om stadsbor som flyttat ut på landet. Det värsta som kan hända när man bor på landet är att få en stockholmare som granne. Då jävlar börjar det gnällas. Det gnälls på att det luktar gödsel, att det smäller från jaktvapen, att "deras skog" blivit avverkad, listan är lång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej.
   https://www.hippson.se/artikelarkivet/hippsonnews/jas-flygninar-i-trollhattan-begransas-efter.htm?__refresh=1

   Radera
  2. Ja! Kommer det en fjoll-8 som skall handla ekolo-o-ogiskt på "Roys" (ICA Kvantum) i Sjöbo synns det direkt!
   STOR jävla Volvo SUV eller Ränge Rover , den solbrända tanten i tunna kläder o solglasögon uppskjutena i pannan , märkeskläder som ingen hört talas om o ett jävla tjatter...

   Radera
  3. Fast hur var det nu, utbud och efterfrågan är väl det som styr marknaden.


   Om det kommer en massa hippstårrs till ICA får väl bönderna börja odla och sälja nya potatissorter. Hade gärna sett att det fanns mer än fast och mjölig potatissort att välja på i butiken (jämför däremot med chipsutbudet om ni vill, 50´+ olika sorter)

   Radera
 5. Ingen fara att kusarna blir medwurst. Angriparen kommer givetvis att titta efter i hästpassen om det är ikryssat att djuret kan gå in i livsmedelskedjan. Och det är det aldrig. Blir alldeles för mycket krångel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går nog att svänga ihop en hyfsad "salad Olivier" med hästkött.

   Radera
  2. https://i.ytimg.com/vi/MMymGTVbWy8/maxresdefault.jpg

   Radera
 6. FM kan stämma innehavare runt flygfältet av elstängsel som pulsar spänningen. Den kraftiga fyrkantsvågen i kombinatonen med ett stängsels slumpmässiga segmentindelning(stolparna) stör kritiska system för radar, inflygning och stridsledning. Dessutom har grannar i närområdet svårt att sova, orolig mage och hudförändringar. Hur länge ska hästägare få utsätta,traktens barn för dessa elektriska fält?

  SvaraRadera
 7. Det finns ungefär 350 000 hästar i Sverige. Hur det kan tillåtas är för mig obegripligt i tider av klimatalarmism och växande livsmedelsbehov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns fler hästar än mjölkkor i Sverige tydligen.
   Kanske något för skattemyndigheten? En hästskatt?

   Radera
 8. Ja, kära nån. Hästfolk... Suck... Nä, jag vågar inte skriva det jag tänker, då försvinner nog mitt inlägg. Istället citerar jag blogginlägget "Hästägare har dock klagat då deras hästar blir rädda av ljudet från flygplansmotorer, och länsstyrelsen i Västra Götaland har nu gett hästägarna rätt. Hästägarnas hobby är viktigare än Sveriges försvar" och konstaterar att, ja, uppenbarligen är det så. Sen får jag försöka förhålla mig till det.

  Norge har i många avseenden en bättre politik än Sverige. Man ser t.ex. på landsbygden på ett fullständigt annat sätt än Sverige gör. Hur knepigt är det att emigrera till Norge? Hur ser Norrmännen på politiska flyktingar från Sverige? Hur behandlas svenskar i Norge? Hur planerar man en flytt från Sverige till Norgen? Vilka ekonomiska risker medför en flytt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har nog bara hört positivt om att emigrera till Norge. Har du rätt yrke så får du enkelt jobb och resten löser sig smidigt.

   Radera
 9. Grannarnas kor och tjur rymde häromåret när flygvapnet något oväntat började med lågflygningar över Kilsbergen ockh dess randzoner. Dom var sådär lagom glada att behöva jaga ifatt djuren så viss förvarning från militären kan ju bra med tanke på näringsverksamheter på landsbygden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kilsbergen är min Bug out place i händelse av apokalypsen. Ska bygga en bas där under de närmsta åren. Finns gott om grottor.

   Radera
 10. Ett klassiskt förlopp.

  1. Lägg flygplats på lämpligt avsides plats.
  2. Billigt att bosätta sig där ty oljud.
  3. Klaga på oljudet.

  SvaraRadera
 11. Lite mer fakta i frågan:

  https://www.hippson.se/artikelarkivet/hippsonnews/jas-flygninar-i-trollhattan-begransas-efter.htm?__refresh=1

  SvaraRadera
 12. Helt klart att det är illegalister som har hästarna.. i hagen... De, de har är halta och lytta.
  Jag blir så trött på folk som är hjärntvättade och tror att det inte finns något hot mot Sverige inom överskådlig framtid 😠

  SvaraRadera
 13. Kanske det är preppers som har käket levande i hagen och inte vill ha köttet stressat av adrenalin med smakförsämring som följd, en del av kusarna är ju skraja för bilar också, flyktbeteende kallas det visst, dom får väl kalla in DrFöl att lösa problemet med avprogrammering!?

  SvaraRadera
 14. All lek och övning med fossilbränslefordon kommer förbjudas. Precis som utombordare, gräsklippare osv. Endast nödvändiga och i förväg godkända fossiltransporter tillåtna, GPS obligatoriskt monterad på alla fordon för att kontrollera sträcka och hastighet. Akuta färder kan godkännas i efterhand om man digitalt redovisar dem senast dagen efter annars blir det dryga böter.

  Ingen annan som känner att det lutar ditåt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sistnämnda är nog snart en realitet i Kina i allafall. Fanns en intressant artikel om deras poängsystem för om man är en god medborgare eller inte i SVD härom veckan.

   Radera
  2. Inte sistnamnda. GPS styrningen snart i en bil i Kina.

   Radera
 15. Vi inom GRU söker nu dig med hästgård i närheten av flygplats. Civil eller militär spelar ingen roll. Allt av intresse. Bra betalt vid snabb affär.

  SvaraRadera
 16. Jag som är uppväxt i Ängelholm var "utsatt" för F10s Drakenplan hela min uppväxt. Man vänjer sig, och jag ifrågasätter kraftigt de som köper hus/mark i närheten och sen genom att klaga får minskat buller och därmed högre värde på sin investering. Det är samma sak för skjutfälten, det var ett inslag i Sydnytt där flera personer klagade på ljudet från Revinge skjutfält. "Konstigt nog" talade ingen skånska av de som uttalade sig i inslaget. Återigen folk som köper hus/mark och sen efteråt "upptäcker" verksamhet som pågått sen 20-talet och börjar klaga.

  SvaraRadera
 17. Hästar är ju helt klart viktigare än ett flygvapen som faktiskt övar på sina moment i fredstid. Det är bättre att flyga simulator hemma på logementet såklart. Tänk om någon faktiskt ville ge upp någonting för landets beredskap och säkerhet igen? Man hade ramlat av stolen av förvåning :/

  https://utbrytningen.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 18. Tacka vet jag Mig 29, kan starta och landa i vilken potatisåker som hellst. Kan även starta och lyfta utan landningställ.

  SvaraRadera
 19. Hej,

  Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, osäkra lån, företagslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital mm! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga räntor och rimliga räntor på 2%. E-post till: [email protected]

  SvaraRadera
 20. Hej,

  Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, osäkra lån, företagslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital mm! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga räntor och rimliga räntor på 2%. E-post till: [email protected]

  SvaraRadera
 21. Det här blir fint, det. Svenska försvaret kan ju börja öva på att bemöta anstormande kryssningsrobotar med kavallerichock, helst med fällda lansar (stångvapnet, inte flygplanet).

  SvaraRadera
 22. Samma sak händer landet runt kring våra skjutbanor. Folk bosätter sig nära och påstår att det skjuts utanför fastställda tider, med fel vapen och med "vansinnigt högt ljud", eller bara att de störs av ljuden som de upplever "har ökat kraftigt sedan vi flyttade in". Kan man inte förbjuda själva aktiviteten, kan man föra det så svårt att syssla med aktiviteten att den självdör. För skytte kan man tex. göra det omöjligt att handla med ammunition, eller lägga på en skatt så att varje skott kostar tiodubbelt mer. För flygplatser kan man tillåta hur mycket flyg som helst men förbjuda buller, avgaser eller "bländande ljus".

  SvaraRadera
 23. Undrar om dessa fosterlandsförrädare kommer att gilla eller klaga på ljudet från skottssalvorna efter att Sverige fallit och den lede fi rensar ut alla som kan tänja, har glasögon eller har gått i skolan.

  @Graf Frostir - bunkra upp komponenter och lör dig handladda, det är inte alls svårt och så har du ammunitionstillgången tryggad utan "miljöavgift".

  SvaraRadera
 24. Inte Trollhättan tack. Lidköping!!

  SvaraRadera
 25. Hur mycket "buller" orsakar en kärnladdning om 300 kT som briserar 400 m över F7 ?

  SvaraRadera