Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2019-03-03 14:28

EU-valet 2019: Piratpartiets återkomst? Moderaterna skatteslösande betongparti

I maj är det ett ödesval till EU-parlamentet. Eventuellt utan Storbritannien på grund av Brexit, vilket ger Sverige ett mandat till. Samtidigt kan man fråga sig om Piratpartiet inte har ett guldläge att göra sin återkomst som politisk kraft för svensk del tack vare EU:s nya copyrightdirektiv (artikel 11 och 13) och nedmontering av ett fritt Internet. Frågan är om man har styrkan till detta, eller om man kommer överskuggas av all populism och missnöjdesyttringar som valet kommer innebära. Och Moderaterna har kommit ut som ett skattepengslösande betongparti.
EU:s flagga.
Vi kan vänta oss rejält med populism och missnöjesyttringar i EU-valet i år, då många ser valet mest som en möjlighet att trycka till de svenska riksdagspartierna. Samtidigt innebär nu artikel 13 och artikel 11 i EU:s Internetförstörande copyrightdirektiv att Piratpartiet har en chans att ta revansch och göra en återkomst i svensk politik.

Frågan är dock om man har kraften att göra det denna gången. Man har inte direkt sett eller hört av partiet i debatten.

Det har man däremot gjort med avhoppade miljöpartisten och rysstrollet Carl Schlyters nya parti Vändpunkt, som fått uppmärksamhet av den skattepengdiande statstelevisionen, vilket ingen av de andra cirka 80 partierna i svenska EU-valet utanför riksdag eller parlament kan sägas fått. Det hela beror förstås på att någonstans runt 70% av Public Service journalister stöder Miljöpartiet, men jag anser inte att man ska gnälla över detta. I själva verket är det bra. Kan man splittra Miljöpartiet kan partiet inte bara bli av med alla platser i parlamentet, utan partiets utkastande från riksdagen i nästa riksdagsval säkerställs också. Det räcker med att några tiondels procent byter till Vändpunkt, så slipper vi dem bägge i svensk politik. Fast i EU-valet kan det se annorlunda ut på grund av populismen, proteströstandet och det låga valdeltagandet.

Samtidigt har en dagsaktuell debatt på Twitter kring idiotin med snabbtågjärnvägen för 300 miljarder skattepengar, plus kostnader för stationer, tåg och anslutningsspår med den moderate Stockholmspolitikern Tom Hedrup (M) fått mig att tappa allt kvarvarande förtroende för Nya Moderaterna. Eller Nya Miljöpartiet och Lånefinansierade Betong-partiet, som de borde kallas. Maken till kompetensutmaning får man leta efter, och man kan förmoda att detta gäller samtliga moderata politiker. 

Istället är det just Carl Schlyter och Vändpunkt som framstår som förnuftets röst när det gäller järnvägen.

Beskedet från Tom Hedrup (M) är alltså att Moderaterna, både riks och i Stockholm, är positiva till ett projekt som har en negativ samhällsekonomisk nytta på minst -250 miljarder kronor enligt den så kallade Sverigeöverenskommelsen, oräknat stationer, anslutningsspår och själva tågen - givet 0.1% ränta och att budget hålls - samtidigt som jag sällan sett så många missuppfattningar, argumentationsfel, faktafel och rena fantasier från ett politiskt partis representanter på länge - i klass med Miljöpartiet. Inte konstigt att M numera är ett stödparti åt MP i Stockholms kommun. NKS var inte en moderat engångsmiss, utan nu ska ännu större belopp kastas i sjön. Moderaterna går alltså ej längre att ta på allvar som parti, utan måste slutligen tituleras som ett skämt.

Mer om idiotin kring snabbtågen i fler inlägg längre fram. Men rösta inte på Moderaterna i EU-parlamentsvalet, ett parti som också stöder och röstade för EU:s vapendirektiv, stödde Public Service-skatten utan reduktion av finansieringen mfl idiotier. Så nog kommer det proteströstas i valet. Piratpartiet är absolut ett alternativ, om de kan visa sig få lite kraft i sin valrörelse.
Klippte min Lukt-Ulf.
Bloggen har för avsikt att göra en resa till Bryssel runt valborg-första maj, för att fylla på bildbanken med EU-relaterade foton inför valet. På grund av övriga åtaganden går det tyvärr inte förrän vid det tillfället. Nu ska tydligen EU-parlamentet ha stängt och skickat hem sina parlamentariker redan till påsk, men om någon EU-parlamentariker, EU-tjänsteman eller annan EU-relaterad personal i Bryssel är kvar vid tillfället, och vill ge en intervju , guidning eller tillföra något annat till bloggen hör av er.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

50 kommentarer:

 1. Konstigt val bara 51 procent röstar, mest EU-vänliga väljare?

  SvaraRadera
 2. Lägg till cirkusen kring Billström och Public Service och jag kan bara säga som vi sa på skolgårdarna på 80-talet: "Moderaterna är slut i huvudet".
  Lade min röst på Fredrik "Svikaren" 2006 och kommer inte göra om samma misstag igen.

  SvaraRadera
 3. Du blandar om ganska friskt så man blir lite snurrig i huvudet, Cornu!

  SvaraRadera
 4. Piratpartiet kommer dom vanligt göra sig irrelevanta med nåt spektakel och idioti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis. Några dagar innan valet tar de ställning för barnporr eller något sådant. Äsch, redan gjort.

   Radera
  2. Hmmm, kanske ämne för en söndagsenkät?

   Radera
  3. Di gamle inom PP, är väl bitcoin miljonärer. De som sålde runt nov/dec 2017, är väl inte intresserade av publicitet av skatteskäl. De andra kanske så smått återvänder med kursen och elräkningen.

   Radera
 5. Miljövänner gillar inte stora försvarssatsningar för att de tycker att folk skall vara snälla mot varandra och inte använda en massa resurser på miljöförstörande krigande. Idiots! Nej inte riktigt, men ibland kanske även Lars Wilderäng anar hur de tänker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ger inte enormt mycket för teorierna om att världssamhällets tilltagande komplexitet i sig kommer sänka alltsammans, men ett storkrig kan verkligen ta oss tillbaka till medeltiden när alla länder bombar skiten ur varandras infrastruktur. Krig är således en sämre idé än någonsin. Vi får som Sting hoppas att ryssarna (och apelsinpresidenten m fl) "loves their children too".

   Radera
 6. Samtidigt var det ju lite synd att Piratpartiet imploderade. Känns som rätt många av de unga grabbarna som röstade pirat ramla över i SD träsket istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Traskar man nära konspirationsteorier är det lätt hänt att gå över gränsen.

   Radera
  2. Fanns ju en liberal falang inom PP som, åtminstone jag tyckte var ganska vettig. Sen drog partiet till sig en massa andra tokstollar, precis som alla nystartade partier gör. Dessa tokstollar var ju dem som körde partiet rejält i diket. Den konspriatoriskt lagda kan ju klura på om dessa individer var utsända för att skjuta partiet i sank. Men man skall ju, som sagt, aldrig förutsätta illvilja när idioti är en mer trolig förklaring.

   Radera
  3. Vad är detsom fårdig att partiet imploderade? Vi hade en fantastisk framgång 2009 som vi misslyckades att förvalta, och därför sjönk vårt stöd till 2,2% i EU-valet 2014. Men jag skulle inte säga att vi imploderat.

   Radera
  4. 0.11% i riksdagsvalet 2018.

   Radera
  5. Jag tror att grejen med PP i Sverige är att det blivit mindre av Informationsfrihets och Integrationsfrågor då andra frågor kommit också med. Sen är det kanske som MAB säger att man misslyckats förvalta tidigare bra val.
   Men om man koncentrerar sig på kärnfrågorna och inte har med saker som legalisering av cannabis (har jag för mig det är?), så får man nog fler röster.

   Radera
 7. Junilistan 2004 (missnöjd vänster)
  Piratpartiet 2009 (missnöjd höger)
  Feministiskt Initiativ 2014 (missnöjd vänster)
  Medborgerlig Samling 2019. (missnöjd höger)
  Ännu ej bildat parti 2024 (missnöjd vänster)

  Medborgerling Samling har om jag förstått rätt gått om Feministiskt Initiativ i någon mätning i veckan. Feministiskt initiativ har en ledamot i Europaparlamentet. Piratpartiet kan man räkna bort, såvida inte Rick Falkvinge gör storstilad comeback och styr upp skutan så som när han skapade den 2006. Junilistan vet jag inte om den ens finns längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man hoppas ju att Fi är slut efter alla spektakel som omgett deras nuvarande ledamot. Hon kan inte gjort mycken nytta i EU.

   Radera
  2. Junilistan var mer av missnöjda tidigare riksbankchefer och ekonomer som såg bristerna med Euro konstruktionen och fick helt rätt i sina tvivel när en långvarig period av eurozon kris blommade ut och troligen har vi inte sätt det sista av det.

   Radera
  3. Hon lär ha jobbat för att det ska bli lättare att besöka äldre i deras hem.

   Radera
 8. Stavfel i rubriken "Modeaterna"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det var jag som läste "Modeaterna" med Annie Lööfs röst?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. PV har nog större chans att ta sig in i Europaparlamentet än Piratpartiet, trots att de är alldeles nybildade. Sätter de din läsare Max Andersson överst på listan i övermorgon så kan även du ha visst skäl att hoppas på att de går bra för dem. PV är också mer landsbygdsvänliga än Mp varit, vilket förmodligen passar dig. Men mycket är fortfarande okänt om vad partiet står för.

  SvaraRadera
 10. Luften har pyst ur Piratpartiet, och jag tror inte deras nuvarande organisation och företrädare är tillräckligt professionella för att bedriva en tillräckligt framgångsrik valrörelse. Hoppas också FI åker ut med huvudet före så den korrupta Soraya Post kan återgå till att driva glasskiosk istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev hon inte vräkt från glasskiosken eller hur slutade det?

   Radera
  2. Osäker på hur det slutade. Också nyfiken. Kanske ett scoop för bloggen?

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har du snurrat till det för dig. Kanske bäst att googla lite innan man börjar smutskasta folk?

   Radera
  2. Du pratar om Anna Sjödin...

   Radera
  3. Var det inte hennes unge som dratta i älven?
   Tragiskt.

   Radera
  4. @Kuckeliku: du har helt rätt. Mitt misstag. Skönt att det inte är Anna Sjödin då som sitter i EU-parlamentet.

   Radera
 12. Det kommer inte bli ngn snabbspårsjärnväg, inte ens med Karin Svensson Smiths budget som hon slarvade bort, förmodligen på samma ställe som Sjösteds papper i januari. Ligger säkert i det rummet som Ygeman inte kunde boka...

  Men för all del ju mer rätttrogna MPare som går till Schlyters parti desto bättre.

  Jag tror också att på Ls partihögkvartet kommer många att ångra sig efter valet... "vad har vi gjort?"
  Jo, det kan jag tala om - ni har utplånat ert parti som politisk makt, bara för att ni vill bedriva meningslös plakatpolitik. Till ingne nytta alltså.
  Genom ert agerande fick ni precis det resultatet ni inte ville ha.

  Reality is a bitch!

  SvaraRadera
 13. Piratpartiet vara eller icke vara känns som en iskall fråga, mer intressant blir om Liberalerna lyckas samla på sig tillräckligt med tröströster eller om jag slipper höra Cecilia Wikströms spruckna röst prata för mer påtvingad överstatlighet nu när medborgarna misstror EU:s färdriktning, själv kämpar hon med vacklande trovärdighet.

  https://ledarsidorna.se/2019/03/liberalernas-toppkandidat-till-eu-vagrar-lamna-ut-handlingar/

  SvaraRadera
 14. Min röst går till Klassiskt Liberala Partiet.

  Deras kandidat är Henrik Alexandersson och han är på rätt sida i alla integritetsfrågor, samtidigt som man slipper kompromissar med socialismen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, perfekt. De kommer säkert att komma in.

   Radera
 15. Att Schlyter har fått uppmärksamhet beror nog inte på journalisternas partisympatier, om man inte är ohyggligt konspiratorisk eller offerkofteaktig. Tror att ett avhopparparti med riksdagsledamöter från vilket som helst parti hade fått ungefär samma uppmärksamhet. Däremot får man ju inte det som totalt okänd partisammanslutning utan kändisar. Bara att acceptera, det är däför man behöver värva kändisar.

  SvaraRadera
 16. Pratpartiet,var det inte de som ville att det skulle vara gratis och tillåtet att kopiera film, musik, spel, böcker och liknande? Har för mig att det var den bärande idén t o m. Ungefär som ett parti för studenter som vill ha gratis kurslitteratur för att den är dyr. Fast gällande all litteratur och all media. Och på livstid.
  Redan där gick det lite fel kan man säga, vad skulle ett snedsteg på det sexualpolitiska området kunna ändra på liksom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min uppfattning om röstandes på PP. Medelbegåvade IT snillen, som tror de är mänsklighetens räddning. Högst begåvningsutmanade i en större kontext, alltså.

   Radera
  2. Ofta ser de sig själva som IT evangelister eller så, dessutom får de lön efter deras smorda tungor.. inte bitter här.. bara ett konstaterande att många mellanchefer inom IT är just chefer. För det är deras karriärsväg framåt inte duger längre som experter. Vilket förklarar dessa evangelisters framfart och lön i förhållande till prestationer.

   Radera
 17. AFS är numera det enda parti som förespråkar ett uträde ur EU sedan SD och VPK ändrat uppfattning. Detta val blir således väldigt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, då gick AfS från 2434 till 2435 röster.

   Radera
  2. Ja de har ju två månader på sig att öka från 0,3% till 4%, det kan ju inte vara så svårt.

   Radera
 18. C och L pratar plötsligt kapitalism och marxismen största folkhemshjältar M på väg att implodera?

  Jag har i så många år använt ordet “cirkus” mer och mer att jag inte vet hur jag ska formulera ett inlägg om att det plötsligt ser.... positivt ut.

  SvaraRadera
 19. En lite lustig sak är att alla dessa, ofta liberala, genier som då enligt bloggägaren diskrimineras i media därför att de elaka journalisterna är miljöpartister, inte lyckas eller vill engagera sig och förändra de existerande partierna. Idén att det är mycket lättare att starta ett nytt parti än att reformera ett etablerat borde ifrågasättas.
  I riksdagen finns det 3 mer eller mindre liberala partier. Är det helt omöjligt att exempelvis driva upp en opinion inom vad vet jag, c kanske, som skulle kunna arbeta för att bevara internets relativa tillgänglighet och materialets delbarhet?
  De existerande partierna består ju också av allmänheten, om en idé är bra och ger fördelar borde den gå att genomföra även i ett gammalt parti, och det borde definitivt vara möjligt att vinna debatten i partiet lika mycket som utanför.
  Alla enfrågepartier som egentligen inte har någon genomtänkt politik blir mest problem när de kommer till parlamentet. Om en massa typ piratpartier och fi:are sluter sig samman, vem ska driva de 80% av alla frågor som inte intresserar de här aktivisterna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du framför en intressant aspekt. En del menar att reformera ett parti inifrån är svårt pga den extrema toppstyrningen i svensk politik. Jag vet inte..

   Det jag dock vet är att i Sveriges riksdag inte finns några liberaler. Flera svänger sig med ordet liberal/liberalism. Men det är ett faktum att Sveriges riksdag består av socialister, sen kan dom vara gröna,röda eller blå. De må verka för olika typer av omfördelning men det är fortfarande omfördelning av resurser av staten

   Radera
 20. Det ska bli spännande om den nu snart 8 år gamla journalistutredningen står sig när jornaitutredningen '18 släpps. Jag misstänker att de flesta högerdebattörer kommer att fortsätta hänvisa till undersökningen från 2011...

  SvaraRadera
 21. Feministiskt Initiativs ledamot Soraya Post's dotter har satt sin moder i ett minst sagt prekärt läge, bara att googla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annars löste ju Soraya Det rätt bra själv genom att.missbruks din ställning som parlamentariker i samband med den där kioskvräkningen.

   Radera
 22. Själv tror jag Kd kommer bli den stora vinnaren i valet. Adaktusson och Lega är starka kort och man har även generellt medvind i riksdagsopinionen.

  SvaraRadera