Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-03-15 10:01

Diversifiering av likvider bort från kronan

När det gäller att flytta bort likvider från svenska kronan är det absolut enklaste för annat än småpengar att välja utländska räntefonder. Mixen av avkastnings- och riskkrav på räntefonderna beror förstås på din egen riskprofil och jag har inga särskilda tips på fördelning.
En av mina likvidportföljer. Den här köptes den femte mars, och tog några dagar investeringstid för fonderna. Har gett ungefär 0.44% på en veckas handelsdagar, eller en banal årstakt på 23%, vilket förstås inte kommer hålla. Efter en vecka ligger samtliga på plus.
Att diversifiera likvider bort från svenska kronan är alltså inte svårare än att köpa utländska räntefonder. Vill man var riktigt trygg i avkastningen och främst bara ta valutarisken, ska man förstås välja utländska penningmarknadsfonder. Det kan dock vara att lura sig själv, då man inte blir av med valutarisken.

Jag har gjort det enkelt för mig när det gäller likviderna och konstaterat att det räcker att diversifiera till EUR och USD, och behovet av att pilla med andra valutor är knappast relevant. Ungefär en tredjedel euro, en tredjedel dollar och en tredjedel svenska kronor satsar jag på, i olika riskprofiler.

För svenska placeringar använder jag generellt Spiltan Räntefond Sverige, men även Spiltan Högräntefond enligt ovan. Beroende på hos vilken aktör och med vilka begränsningar på fondutbudet varierar det. Hos Avanza kör jag exempelvis Danske Invest Select Euro och Danske Invest Select USD, samt Spiltan Räntefond Sverige. Har även Robur Ränta Kort Plus och Robur Räntefond kort på annat håll. Generellt har jag försökt sikta på lägre förvaltningsavgifter vid fondvalet, men det är inte enda bedömningskriteriet.

I synnerhet amerikanska obligationsfonder känns trevliga. De amerikanska räntorna är höga med svenska mått mätt, och ovanpå det försvagas kronan. Danske Select USD har gått +16% på ett år, mot +3% för Danske Select Euro, vilket förstås fortfarande inte är så illa jämfört med svenska räntor.

Och så får likviderna ligga ett tag, tills det är dags att gå in igen enligt konjunkturmodellen. Hos Lysa ligger jag fortfarande 77% i ränta och 23% i aktier, en fördelning som jag kommer ändra enligt konjunkturmodellen tids nog, till antagligen 20% ränta och 80% aktier.

Mina val av fonder är ingen rekommendation, utan bara mina egna personliga val. Högre risk via högre ränteplaceringar, främst företagsobligationer, kompenseras förhoppningsvis av svensk valutaförsvagning. Därtill kan det bli så att räntorna faller i USA tids nog när ekonomin stoppar upp även over there, och då kommer de amerikanska obligationerna skjuta fart med fallande räntor. Där någonstans kan dock dollarn börja vända ner mot kronan och kanske ska man ändå fundera på avveckling av dollarpositionerna då. Men vi är inte där än.

Vill man inte bara dumpa likvider, utan mer spekulera kring olika valutarörelser kan man väl intressera sig för andra valutor, men jag har alltså i vanlig ordning valt rätt passiv förvaltning och nöjer mig därmed med EUR och USD. Att sitta och aktivt följa valutarörelserna och underliggande makro och mikro är inte värt timpenningen, om man inte är anställd och avlönad för detta.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. Själv slängde jag in det mesta i en amerikansk dollar ETF för drygt ett år sen precis innan de stängde ned möjligheten att köpa nya positioner. De var överlägsna. Man kunde köpa o sälja direkt. Låga avgifter också. Nu får man bara sälja av positioner. Tyvärr. Den har gett dubbel verkan iomed att kronan gått åt helvette samtidigt.

  SvaraRadera
 2. Mmm... jag ska växla över till svenska börsen nu. Exportindustrin kommer visa bra vinster tack vare den billiga kronan som samtidigt ökar i värde. Två bra anledningar att satsa svenskt just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några specifika bolag du tänker på ?

   Radera
  2. @iblandekonomi
   Kronans värde styrs inte mer än till viss del av huruvida exportindustrin går bra eller inte. Räntestyrningen är också en faktor. Dock har Danmark har ännu lägre styrränta än Sverige och emedan DDK går bra mot andra valutor, så går SEK åt helvete mot i stort sett alla valutor. En annan viktig faktor är framtidsutsikter för ett land. Jag skulle säga att det är den viktigaste faktorn för Sveriges del just nu till att SEK går dåligt. Investeringsklimat, bostadsbubbla, arbetslöshet, statliga och kommunala finanser, förväntade skattehöjningar. Vem som helst som har ett uns av förståelse inser att den svenska socialistiska omfördelningspolitiken är totalt ohållbar. Offergrupps-socialisterna öser pengar ned i ett feministiskt och mångkulturellt ändlöst bajshål.

   Radera
  3. DKK är ju i praktiken knuten till euron, så de följs åt närmast exakt.

   SEK går däremot väldigt likt NOK, som också på väldigt likartat sätt försvagats mot USD och EUR.

   1 NOK kostar 1,08 SEK i dagens läge.

   För fem år sedan kostade 1 NOK 1,06 SEK.

   Radera
  4. @Turboprop: Nej, det blir nog en form av indexfond. Min erfarenhet är att när exportbolagen går bra smittar det av sig på övriga ekonomin.

   @Doktor Syn: Som Joakim skriver så har DKK fast växelkurs, som vi i Sverige hade på 90-talet. Den gången funkade det ju inte så bra för Sverige. Kanske någon som kommer på idén att attackera DKK på liknande sätt.

   När det gäller hur SEK påverkas av exportindustrin så ser sambandet ut såhär. 1) ökad export 2) ökad efterfrågan på arbetskraft 3) ökade löneanspråk 4) ökad inflation 5) ökade räntor 6) ökat pris på SEK. Och eftersom alla känner till detta samband behöver man inte komma ända fram till 6) för att SEK ska öka.

   Radera
  5. Iblandis, du menar att nån ska attackera euron? DKK är knutan till Euron och tysken kommer att fixa om det är zåå.

   Radera
  6. Nej, jag menar att DKK skulle attackeras så att de måste släppa sin fasta växelkurs mot Euron, precis som SEK var tvungen att släppa den fasta växelkursen på 90-talet.

   Radera
 3. Frågan är ju hur lågt kronan kan gå. Den är ju låg redan nu, men klart är ju att om människor börjar flytta ut pengarna så lär ju kronan ta ännu mer stryk. Jämför man med Polen Tjeckien så räcker ju det att ha pengarna ståendes på ett konto för att ligga på 5% ränta.

  https://www.xe.com/sv/currencycharts/?from=SEK&to=CZK&view=5Y

  Fiat krona.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar inte om att tjöna pengar på svag svensk kronkurs det handlar om att du redan är tungt investerad i SEK ofta genom aktier, lön, boende och likvider. Det är då sunt att diversifiera delar bort från SEK.

   Radera
  2. Du fattar att vi har minusränta i Sverige? En bank i Sverige kan alltså låna pengar i Sverige och stoppa in dessa pengar i länder som Tjeckien och tjäna grova pengar. Samma sak om du har ett hus som går att belåna.

   När normale Svensson fattar detta, och framför allt hur säkert det är att ha pengarna i länder som är på väg upp(visgrad) så kommer kronan falla som en sten.

   Radera
  3. Realräntan på ett svenskt konto är -2% ja. Men då de flesta svenskar lever hela sina liv i SEK är det ändå av vikt av att hålla likvider och centrera sitt ägande kring SEK. Är man världsmedborgare har man såklart noll orsak att äga SEK.

   I Turkiet och Ryssland får du 16% ränta om du nu vill prata högränteländer.

   Radera
  4. Räntan säger ju lite i detta fall. Det viktigaste är ju att länderna är på uppgång. Titta på valutakursen hos Polen och Tjeckien. Helt säkra kort enligt min mening. Det finns även prisökningar i Tjeckien som gör att räntan kommer att höjas med största säkerhet.

   För en människa som har ett obelånat hus och kan belåna det på säg, 2 millar och bara sätter in dem på ett sparkonto i Tjeckien, så har vi följande:
   Kostnad: 40 000 sek
   Inkomst sparkonto 45000
   Valutaförändring Tjeckien vs Sverige senaste 18 åren är en halvering av kronans värde. Säg att det är 2%
   Ger att vilken människa som helst alltså kan få ut 45 000 per år bara att ta ett lån.

   Med tanke på att kronan kommer slaktas totalt framöver, kommer ju även huspriset gå upp medan de pengar man har i Tjeckien är skyddade.

   Att flytta pengar från Tjeckien till Sverige är inga problem alls, man är lika likvid som om det vore Svenska pengar.

   Radera
  5. @6Tant: Tjeckien är väldigt beroende av industriexport och Tyskland som största handelspartner. Börjar det gå dåligt för Tyskland kommer även Tjeckiska ekonomin att lida. Grannlandet Slovakien är väldigt beroende av Automotive industrin. Skulle den grenen gå dåligt minskar kanske även exporten till Slovakien.
   CZK skulle kunna ta stryk den med som liten valuta precis som SEK men kanske inte lika mkt som SEK.

   Radera
  6. Nja, 2012 så pratar vi ca 12 miljarder kronor i bilexport. Knappt märkbart alltså. Jag ser det som en säker deal, plus att om det skulle börja vända, så är det bara att ta hem pengarna. Tjeckien har goda framtidsutsikter, Sveriges ser inte lika goda ut.

   Radera
  7. Sverige har också goda framtidsutsikter. Snabbt växande befolkning och allt billigare arbetskraft. :)

   Radera
 4. "..räntorna faller i USA tids nog när ekonomin stoppar upp även over there, och då kommer de amerikanska obligationerna skjuta fart med fallande räntor. Där någonstans kan dock dollarn börja vända ner mot kronan och kanske ska man ändå fundera på avveckling av dollarpositionerna då"

  Kan man inte tänka sig att även Svenska räntor faller då och kronan försvagas i takt med dollarn men deltat blir kvar.
  Har man långa amerikanska räntor och räntan sänks så ökar väl värdet på den långa ränteobligationen d.v.s. ökad avkastning eller har jag fel?

  SvaraRadera
 5. Tror på guldtackor och mynt. Tavex i Stockholm funkar bra. De tar kontanter.

  SvaraRadera
 6. Som jämförelse kan man titta på kronans lägsta mot USD, GBP och EUR de senaste 20 åren. Utgångsläget för Sverige är dock otroligt mycket sämre nu än efter IT-kraschen i början av millenniet. USD toppade 2001 på typ 10,70. GBP toppade 2001-2002 på c:a 15,50, medan EUR har kostat över 11 kronor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föredrar att kika på TCW-index och enligt det är vi nära toppen. Däremot tror jag personligen på att vi ska nå tcw-index uppemot 160-170 för att tackla boprisproblematiken.

   Radera
 7. *host* schweizerfranc

  SvaraRadera
 8. Tack för inlägg.
  Har du fonderna ovan i ISK?

  SvaraRadera
 9. varför föredrar du danske framför handelsbanken?
  Handelsbanken Euro Ränta
  Danske Invest Select Euro

  SvaraRadera