Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2019-03-11 08:34

Carlsson Löfdahl lämnar L - sitter kvar i riksdgen

Den uppenbarligen skattepengdiande Carlsson Löfdahl väljer nu att lämna det snart utplånade partiet "Liberalerna", men behåller sin riksdagsplats, sin inkomst och sin ersättning för dubbelt boende. L fick nu 3.0% i Demoskops opinionsundersökning igår och skulle åka ur riksdagen vid val idag. En plats mindre är ett steg i opinionens riktning.
Snart ett minne blott i Almedalen?
Carlsson Löfdahl lämnar alltså Liberalerna efter att ha brutit mot regelverket för ersättning från riksdagen för extra bostad. Hon väljer dock att sitta kvar i riksdagen och fortsätta dia skattepengar. Inkomsten framför allt. Tydligen får man lön i form av riksdagens inkomstgaranti fram till 65 års ålder om man slutar som riksdagsledamot efter 50:e födelsedagen. Så det kan ge 15 års lön att sitta kvar en liten stund till för den 48-åriga Carlsson Löfdahl. Liberalt.

Avhoppet räcker inte för att ändra regeringsunderlaget som nu blir 155 mot och 166 för Stefan Löfven (S) som statsminister, allt annat lika, men om Carlsson Löfdahl skulle rösta mot Löfven.

Kanske är det lika bra att Liberalerna blir ännu mindre i riksdagen. Det reflekterar folkviljan på ett bättre sätt. I Demoskops senaste opinionsundersökning får partiet 3.0%, medan det så kallade konservativa blocket får egen mandatmajoritet med 48.4% av väljarstödet. De tre konservativa partierna är nu andra, tredje och fjärde största partierna efter att KD med 10.6% i opinionen passerat kommunistpartiet V:s 9.3%.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

60 kommentarer:

 1. Hon har väl redan avsagt sig framtida stöd för boende. Dock, nu borde hon kunna strunta i att betala tillbaka iaf när partiets makt över henne är borta.

  SvaraRadera
 2. För att maximera vinsten kommande år dvs. För efter denna mandatperiod är det ju slut för gott för henne!

  SvaraRadera
 3. Hur blir mandatfördelningen mellan blocken om man räknar bort L och kanske MP?

  SvaraRadera
 4. Finns det en chans att dom dör ut som riksdagsparti eller kommer det bli en intern omorganisering och en pånyttfödelse till nästa val?

  L och C golgatavandring har ju bara börjat, dom skall ju förnedras av S och bli ännu mer förnedrade av M/Kd/SD i en 3.5 år till.

  Mycket bra spelat av S.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns väljarunderlag för minst ett liberalt parti. Om Moderaterna släpper det liberala helt eller delvis kommer de väljarna att vilja ta vägen någonstans. Frågan är väl om C kan fånga upp dem alla. Tror det kan bli en del "stödröster" på L nästa val från folk som fortfarande identifierar sig som moderater, men egentligen är på väg bort från partiet.

   Radera
  2. KD är det konservativa partiet
   M är konservativt och liberalt.
   M kommer förmodligen att släppa de konservativa ideerna när de konservativa väljarna gått till KD

   Radera
  3. @Tango Smurf'en: Du gör det för lätt för dig. Moderaternas sits är inte lätt. Hur de kommunicerar den närmsta tiden avgör hur tyngdpunkten kommer att ligga mellan delvis motsatserna konservativt och liberalt.

   Räcker det för Moderaterna att vara ett rikemansparti.? Finns det tillräckligt många rika? Prioriterar rika människor skattesänkningar över allt annat, så man kan blunda för konflikterna? Tycker rika att det är fler skattesänkningar Sverige behöver nu? Kommer Moderaterna lyckas med att bygga berättelsen om framgång, som kan antas vara viktig för många av dess väljare?

   Radera
  4. Jag tycker mig se att M,KD och SD formar sig i ett block.
   Dom kommer försöka differentiera sig en del inom blocket men går till val på det.

   L och C har då att välja på att bli stödpartier åt konservativt block eller åt S, jag ser inte hur dom skall få komma tillbaka in i värmen och köra sin nu nästan rödmärkta politik?

   Det är väl rätt enkelt, blir nuvarande regering största alternativ 2022 så får dom regera igen med C och L.
   Andra utfallet är att M,Kd,SD får över 50% och då behövs inte L och C.

   Den stora delaren 2022 blir således om man vill rösta på ett konservativt block eller på mer av Löfven 1 och 2, det finns inte så mycket däremellan.

   Jag tror därför inte att M eller Kd väljare kommer gå till L och C.
   Däremot kommer en del L och C väljare vilja rösta konservativt och göra det.

   Radera
  5. Om, jag säger OM M överger liberalismen så:

   Självklart kommer en del C och L väljare som inte gillar socialism flytta sig åt höger. Lika självklart är det i så fall att M-väljare som inte gillar konservatism kommer att flytta sig i liberal riktning.

   Om ett tänkt konservativt block har chans att bli det största beror förstås på utfallet av dessa strömmar.

   Men jag tror risken att tex terrorism som nog är Sveriges minsta samhällsproblem just nu, ska hålla sig högt på dagordningen i ytterligare två år är liten, och därmed minskar också konservatismens bränsle och samsyn avsevärt i det här sammanhanget. Borde egentligen inte heller vara så svårt för polisen att motivera ungdomar att hålla sig utanför gängen heller när polisen väl fått styr på sin organisation och det förebyggande arbetet, vilket borde hinna synas innan nästa val.

   Radera
  6. Vid nästa val har "vi" insett att det man nu talar om som elefanter i rummet om några år faktiskt är en blåval. Och många frågor är nu elefantiska, sjukvården, pensionerna, bostäder, minusränta. Kraftiga utförsäljningar av allt möjligt, både privat och offentligt, många utgifter ska täckas, inkomsterna parerar inte.

   Radera
  7. Njae, det pågår sedan en tid återställning av en del tokigheter som infördes för 10 år sedan, tex förändras det nu så att det blir mindre andel hyrläkare, motverkad skolsegregation, mindre skillnad i skatt mellan pension och arbete. Till och med Trafikverket tillåts ha egen personal istället för att bara hyra in konsulter. Detta kommer att förbättra på många områden, och det är bra att återställningen går sakta.

   Radera
 5. Ja, den förment liberala tanten verkar vara en skattepengsmaximermande tant.

  För det första, ursprungsproblemet har ju inte att göra med hennes ansökan om bostadsersättning, den är toppad vid 8600 väl, vilket inte är en helt ohemul bostadskostnad i Sthlm antar jag, men däremot att hon hyr av sin man är ju ytterst tveksamt.

  För det andra är hon väl ganska nära den ålderspunkt (55? 56?) där man får fortsätta ta emot bidrag från riksdagen ända fram till 65 års ålder oavsett vad man gör. Skulle hon lämna inom nåt år vore det alltså ett stort ekonomiskt avbräck. Man kan tänka sig att detta spelar stor roll i beslutet att faktiskt fortsätta sitta i riksdagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sitter hon kvar hela mandatperioden får hon ju dessutom riksdagspension 2022.

   Fegt av L att vägra henne en ståndsmässig pension.

   Radera
  2. Nja. Om man suttit 6 år, vilket Löfdahl med råge gjort, OCH är 50 när man lämnar, så får man ersättning hela vägen till 65 års ålder.

   Löfdahl är född 1970 är alltså 49.

   Det gäller för henne att klamra sig fast till 50-årsdagen för att få 15 års garanterad försörjning alltså. Skulle hon lämna nu är inkomstgarantin betydligt kortare.

   Radera
  3. Ärligt talat vem hade inte gjort på samma sätt. 3år med riksdagslön utan att behöva göra något, därefter 15år med gratis inkomst till pensionen.

   Folk lägger ju förmögenheter på trisslotter med hopp om att vinna 10k i månaden i 10år (eller bättre) det är är ju betydligt mer deg och helt garanterat!

   Radera
  4. Gärna medalj, men först en rejäl (riksdags)pension.

   Radera
  5. Gärna hårt straffarbete utan arbetshandskar i ett arktiskt helvetesläger, men först en rejäl riksdagspension.

   @Nisse Hult:

   Jo, men man bör ju vara ärlig med motiven tycker jag. Det är rätt uppenbart varför hon biter sig fast men hennes egna bortförklaringar är ju tragiska.

   Radera
  6. Tja, liberalerna (lustigt nog) kontrade ju sossarnas klassiska affisch med "Gärna medalj, men pensionera honom först" och en karrikatyr på Erlander. Det ginns inget statligt verk eller nåt som behöver köras i botten som hon skulle kunna bli GD för?

   Radera
 6. Det finns väl inte någon avsatt riksdagspolitiker som lämnar plats och inkomst trots partiets önskan.
  Det är iofs lätt att se problemen med att
  partiet tar hela beslutet.
  Frågan är: finns det någon medellösning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eskil Erlandsson lämnade väl riksdagen bara förra veckan så jo, det finns väl exempel på folk som faktiskt lämnar riksdagen?

   Radera
  2. Jag uttryckte mig slarvigt. Jag syftar på de som blir s k vildar. Väldigt dåligt uttryck f ö.

   Radera
  3. Nej, fast man kan ju misstänka att folk blir vildar i vissa fall just för att bara fortsätta få lön.

   Hon den där Sandstedt förra mandatperioden blev utslängd ur SD och dök aldrig upp på jobbet men tog gärna emot lönen t ex om jag minns rätt.

   Vi får väl se om den här Löfdahl-tanten kommer dyka upp på jobbet öht. Jag tror inte det.

   Radera
  4. Benny Hill var väl 50+ och suttit 6+ år. Och därtill statsrådspension?

   Radera
  5. Ja han var väl över 60 tror jag och har som du säger även varit minister vilket kanske spelar in (osäker på reglerna där). Erlandsson har tre småbarn och en familjegård att sköta så fan vet vad han gjorde i riksdagen från början kan man tycka, hade jag varit honom hade jag skitit i att kandidera detta varvet.

   Radera
  6. Är det omöjligt att tänka sig ett regelverk som reglerar när någon ska lämna sin plats i riksdagen respektive sitta kvar, vid en schism med partiet?
   I all välvillighet.

   Radera
  7. Han var väl där för att ragga, nu verkade de ju inte funka något vidare så då kan han ju prova andra jaktmarker. Finns väl något stadshotell även där han bor, ungdomsgårdarna är ju nedlagda sedan länge så det är väl inget alternativ.

   Ben du borde kunna lära honom ett och annat om morsor eller du beblandar dig inte med centerpartister?

   Radera
  8. Eskil Erlandsson har fuck off pengar så det räcker och blir över så han bryr sig nog inte om ev. riksdagspension. Dessutom är han en av få inom C o L som har lite heder, även om han såklart uppfört sig som ett svin. Hela den historien är också ett moras, varför agerade inte C tidigare? För man ville inte riskera regeringsbildningen.

   Då hanterar länder som Ryssland det snyggare när någon avgår av hälsoskäl. Det hade också varit trovärdigt i Eskils fall.
   Nåväl, nu tar han med sig sista fjärdedelen landsbygsdbor som röstar C, kvar är bara Johanna Jönssontypet utan kontakt med fast mark.

   Radera
  9. @Nisse Hult:
   Jag tycker Eskil verkar störtskön, minns fortfarande när han fick prova äldremat i morgon-TV. Hela hans uppenbarelse lös upp när det vankades husmanskost. Men jag har aldrig haft förmånen att få träffa honom. Även om han är smålänning verkar han ha en helt skånsk attityd till mat åtminstone.

   @Pointless:
   Det där kan man diskutera, det är ju en fråga om demokrati och nånstans kanske nån rösta på Löfdahl/Erlandsson? Personligen tycker jag partierna borde ha rätt att byta en minoritet av ledamöterna, säg 20%, av vilka skäl de själva vill. Om alla sköter sig kan man ju slänga ut den med sämst närvaro eller nåt. Att man byter ut ett fåtal gör ju inte heller att politiken, partiprogrammet eller åsikterna kan bytas ut över en natt, förhoppningsvis.

   @Rickard Ohlin:
   Om vi ska prata allvar så tror jag Eskil har peakat för längesen. Man ska sluta när man är på topp, och Erlandssons attityd mot kvinnor kanske har nått bäst före? hur som borde han kanske stannat hemma denna perioden och släppt fram nån yngre förmåga, alt varvat ner lite och jobbat med nåt i bakgrunden.

   Radera
  10. Fast frågan är hur bra det skulle funka med en sådan uteslutningsprincip. Det skulle ju kraftigt stärka partipiskan. Samtifigt så har fu ju gätt i att många väljare nog har röstat på parhi, snarare än person.

   Radera
  11. Ja, visst skulle det kraftigt stärka partipiskan att man de facto kan bli petad. Fast om man kommer in som t ex ersättare när nån är petad så sitter manj u lika säkert som vanligt.

   Men det skulle antagligen röra till allt det andra arbetet i utskotten och sådär, hög personalomsättning är ju inte bra för nån arbetsplats. I grunden är det väl en fråga om vad som skadar demokratin minst - möjligheten att peta folk eller ha totala idioter som sitter kvar trots att de skämt ut sig i media.

   Radera
  12. Det är gott gry i Erlandsson, en yster isterbuk, men borde lämnat Centern för länge sedan till förmån för rikare jaktmarker hos Moderaterna och på deras kvinnliga folkvalda.

   Radera
 7. Ändå roligt hur hon inte alls kan förstå att hennes bostadsupplägg kan verka märkligt. Och att hon blir kränkt av att L fjärmar sig från det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, båda L:arna sticker huvudet strutslikt i sanden och slår ut med händerna precis som om det inte finns adekvata skäl till kritiken mot dem.
   Sluta vara så satans giriga och koncentrera er på politiken istället har man lust att säga.

   Moderatkvinnan som flög runt halva Europa för att komna till Stockholm från Gbg för att få flygbonus har
   ju gråtit ut i pressen om att hennes ”vänner” lämnat henne i sticket.

   Men det är ju sjäkvförvållat för bövelen...

   Radera
  2. Märkligt att bolag tillåts ge kickback till beslutsfattaren på inköp av det här slaget. Vanligaste anledningen till korruptionen inom näringslivet skulle jag tro.

   Dags att rensa upp även detta snart? Många andra korruptionsvägar är ju numera stängda.

   Radera
  3. Jag uppfattar det som att gemene svensk missförstår Sverige som samhälle. Det kan låta efterblivet, men det är kanske inte konstigt att det är svårt att se sitt eget samhälle med lite perspektiv.

   Ett favoritexempel är självbilden vad gäller konsensusnormens heliga gral: den självordnade kön. Svensken observerar den ständigt ordnade, raka kön fram till kassan där ingen trängs och alla accepterar sin plats. Ingen behöver säga något, det behövs inga skyltar.

   För att förstå Sverige är detta *helt fel* ställe att titta på. Så nära men ändå så långt borta: titta istället på vad som händer längst bak i kön när de ropar ut att en ny kassa öppnar.

   Om ni förvirras av hennes gråtfäediga reaktion, prova att knacka någon av dessa på axeln och fråga varför de gick före. Reaktionen är bara märklig och inhuman i den mån hela Sverige som samhälle är märkligt och inhumant.

   Radera
 8. Hoppas de åker ur riksdagen.

  Inte för jag är emot liberalism, utan för de drar ordet liberal i smutsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är alltid kul när den typen av billiga knep misslyckas.

   Å andra sidan, är något namn rimligt? Socialdemokraterna må vara socialdemokrater, precis som alla andra partier, men på senare år har Moderaterna rimligen varit mer socialdemokratiska. Oklart vad centern centrerar, folkpartiet antar jag syftar till så kallat “vanligt folk” vilket egentligen är vad Vänsterpartiet riktar sig mot (e.g. vanligt folk ska ha samma som bra folk) - i sin tur oklart vad som är vänster när partiet ekonomiskt ligger till höger om Moderaterna men samtidigt föreslår nya modeller för att ersätta ägande. Miljöpartiet är väl det parti som har rimligast namn eftersom de fokuserar en del på miljöfrågor, och i namnet framgår ju inte om man ska förstöra eller förbättra miljön eller om strategin ska vara lämplig - tex ett genusperspektiv på miljön är ju fortfarande en strategi.

   Alternativ för Sverige erbjuder alltså ett alternativ för Sverige medan medborgerlig samling samlas.

   Osv.

   Liberalerna kanske syftar till det något friare “liberate”, och om de ville slå sig själva loss gick det ju på sätt och vis både snabbt och bra.

   Radera
  2. Smutsa ner liberalismen?

   Låter lite som att förorena kloaken eller utrota brontosaurerna - ogjort arbete.

   Radera
  3. Folkpartiet är för dig som studerat, kan hålla med om lite floskler, tycker de där kapitalisterna och politikerna skulle få mindre att säga till om.
   Nu var en skylt med mer skatt tydligt i bakgrunden när Björklund talade, naturligtvis en koldioxidskatt som skulle vara över hela EU.
   Afrika ska in i EU.

   Radera
 9. Hade tanten haft vett att gå o lämna sin plats till sin ersättare så hadde allt vart förlåtet..
  Men nu e hon ju bara girig...

  Nej nyval NU !

  Sicken jävla fubbickar !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och här trodde jag fubbickar var plural.

   Radera
 10. Men var, enligt riksdagens regelverk, har hon gjort fel? Hon har ett hyresavtal med sin man. Det sägs att BRF inte godkänt uthyrningen, men det har mindre betydelse, då det finns domar i hyresnämnden, som ger uthyraren rätt i fall som dessa. Upplägget är det perfekta, från den socialistiska megafonen Aftonbladet. Det spelar på den svenska, socialistiska, avundsjukan. Sedan kan man tycka, att det är moraliskt tveksamt, att våra skattepengar, skall finansiera hennes mans lägenhet. Men i skenet av alla andra, som diar skattepengar, är detta en piss i Mississippi. Att hon lämnar L, men sitter kvar i riksdagen, tycker jag är bra. Det ger de mediala vindflöjlarna i L en näsbränna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom att vi alla (ptjah, kanske alla utom du då) avskyr denna äckliga människa och att hon därmed inte ska ha någon plats i en demokratisk riksdag.

   Radera
  2. Du svamlar. Jag känner varken beundran eller avsky för denna människa. Ärligt talat, hade jag ingen aning om, vem hon var, innan drevet gick igång. Men det märkliga i detta, är att du nämner hennes plats i en demokratiskt vald riksdag. Hon sitter ju där på ett personligt mandat, vilket i demokratisk ordning, alla andra riksdagsledamöter också gör. Men du kanske förordar, att det är Aftonbladets kultur eller ledarredaktioner, som skall tillsätta och avsätta riksdagsledamöter?

   Radera
  3. Det är en viss skillnad på att följa lagar och på att anse att det är "bra" att en på alla sätt och vis icke önskvärd människa får godkänt att fortsätta stjäla mina pengar. Oklart hur du kan tycka att det sistnämnda tillhör en "demokratisk ordning".

   Anledningen att hon sitter kvar är att Sverige saknar allmänna regler mot korruption, vilket är en fundamental pusselbit för en demokrati. Hade vi mer ordning i lagboken skulle alla utom de närmast sörjande slippa den där äckliga varelsen.

   Radera
  4. Jag råder dig till, att försöka ordna det lagstiftningsvägen. Att kommentera på en blogg, lär knappast förändra några lagar.

   Radera
  5. Om du inte anser att publik diskussion förändrar lagar har du en minst sagt pessimistisk syn på varför lagar existerar.

   Radera
 11. L är i förfall, råttorna lämnar skeppet.

  SvaraRadera
 12. Majoren ser till att ordna rättning i leden mittåt innan man går på övning i överlevnad, som om det skulle hjälpa!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa partikongress blir modell Thunderdome:

   Two rikdsagsledamöter enters, one riksdagsledamot leaves.

   Radera
  2. Har de verkligen så många ledamöter? Om vi nu ska spinna vidare på 80-talsactionfilmtemat så är nog det där Arnoldcitatet från running man rimligare: "He had to split"

   Radera
  3. Gamle Gary Busey-rullen "Survinving the game" kanske? Varför ser man så lite av Gary Busey nuförtiden? Sån legend han var förr, Lost Highway och grejer.

   Radera
 13. Man ska komma ihåg att systemet är uppbyggt av korrupta politiker för att gynna sig själva. Carlsson Löfdahl blir ett bondeoffer. Sen fortsätter resten av gänget med sina snablar i statskassan och suger i sig skattepengar i form av arvoden, ersättningar och pensioner, som går utöver vad de flesta av dem har förmågan att arbeta sig till genom vanliga lönearbeten.
  Det behövs röjas i den här soppan kraftigt. Men de som ska besluta om detta, har inget intresse i att minska flödet till sina egna fickor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Sveriges politiska karriärer kretsar kring korruption, det är en naturlig del av systemet. Efter lång tid är då en naturlig konsevekens att just människor som Löfdahl gör den typen av karriär. Vi är många som aldrig skulle sätta vår fot i svensk politik, och vi är nog ungefär lika många som aldrig skulle få för oss att likt Löfdahl stjäla andras pengar utan att skämmas för det. Det hon lider av är en typ av empatisk störning som är farlig för omgivningen, men inom svensk politik är det i det närmaste en nödvändighet.

   Till detta (att det är något av en nödvändighet) hör att löner inom svensk politik faktiskt är väldigt låga - sett till arbete, exponering, risker, ansvar osv. Det är att så kallad korruption är en naturlig del av det svenska systemet som gör inkomsterna höga.

   Sistnämnda är förstås inte ett personligt försvar för Löfdahl. På samma vis som vi inte har någon lust att tilldela ansvar till mördande psykopater har vi ingen lust att dela ut det till stjälande psykopater. Att det är synd om psykopaten hör liksom inte dit. Däremot är det en förklaring till varför någon som hon hamnar där.


   Radera
 14. Har jag missat något eller varför är hon inte redan avskedad pga arbetsvägran? En time-out varar väl normalt 30 sekunder.
  Är det någon ickepolitiker som lyckats få en lönecheck istället för ett avskedsbrev efter att provat en så kallad "time-out"?

  SvaraRadera
 15. Nu finns ju inte det men det borde finnas någon rimlighetsklausul som stoppar henne från att sitta tills hon är 50 år och 1 dag för att casha ut full pension...

  SvaraRadera
  Svar
  1. tja, oddsen för nyval är ju hyffsade. Man kan alltid hoppas.

   Radera
 16. Om nu förundersökning påvisar något åtalbart och hon i slutändan fälls, innebär det att hon även då kan inneha sin riksdagsplats tro?

  SvaraRadera