Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2019-02-23 08:40

Valueguard: Sämsta januari någonsin för bostadsprisindex

Valueguards bostadsprisstatistik för januari visar på ett säsongsmässigt fall för bostadspriserna i landet. I princip med undantag Malmö föll priserna på tolv månader, och utvecklingen var också svagare än normalt för den annars heta januari. Januari 2019 var den sämsta januari någonsin för Valueguards index. Ett urval av 12-månadersförändringar nedan.
12-månaders prisförändring i Sverigeindex HOXSWE, dvs både villor och bostadsrätter.
Den lilla säsongsmässiga uppgången mot slutet av året vände alltså i nedåtgående igen i det normalt starka januari. Valueguard rubriksätter visserligen med stigande bostadspriser, men i texten framgår verkligheten:
"Justerat för säsongseffekter faller HOXSWE med 1,4 procent. Bostadsrättsindex faller med 0,8 och villaindex med 1,3 procent efter säsongsrensning. Januari är vanligtvis en stark månad på bostadsmarknaden. Årets uppgång är den lägsta januariuppgången någonsin för HOXSWE – men det bör ses i ljuset av att december var en relativt stark månad."
Lägenhetsprisindex 12 månader för mellanstora svenska städer.
Sverigeindex steg nominellt med +1.2%, men säsongsjusterat är detta alltså så svagt att det innebär säsongsmässigt -1.4%.
Lägenhetsprisindex för Stockholm på 12 månader.
I Stockholm föll priserna även nominellt med 0.4%, och säsongsjusterat kan man antagligen prata om ett ras.
12-månadersförändring för villor i Sverige vände också ner.
Valueguard försöker dock vara positiva och kalla tolvmånadersförändringen för ungefär noll, fast de alltså var negativa.

Man konstaterar att omsättningen faller. I riket föll omsättningen med 5%, i Stockholm 10%. För villor föll transaktionerna med 15% mot förra året.

Utmärkande för en fallande bostadsmarknad är just fallande omsättning tills att det till slut blir extremt svårt att sälja en bostad, även om man måste. Vi är inte där än, men å andra sidan har inte lågkonjunkturen slagit till fullt ut än.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

87 kommentarer:

 1. En nedgång med 10% på årsbasis ser det ut att bli för landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Ja, lågkonjunktur, boprisfall, skattehöjningar och politisk oro. Näää, det är väl buisness as usual?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borttagen värnskatt, elbilsbidrag på 60k är också business. Eller bostadspriser som rasar i världsvalutor, medans svenska börsen rusar. Någonting står inte rätt till. Undrar fortfarande hur Ingves sover? Livid känns inte lockande att vara.

   Radera
  2. Lik-vid?
   Å andra sidan, har man pengar tillgängligt kanske det finns goda fynd att göra om några år.

   Radera
  3. Likvid ja, göra fynd om nåt år kan kanske stämma. Tänker du sälja huset, och flytta till HR? För att senare fynda ;-) Ingen dum idé ifall man nu slipper ta hänsyn till barn, skolor etc.

   Radera
  4. Att man inte ska ligga likvid i SEK har varit uppenbart under lång tid.

   Radera
  5. @Rickard: Ja är man likvid i EURO t.ex så kan man fynda bra redan nu.

   Radera
  6. Ja fast undrar hur många här inne som spekulerat för fullt i att ligga likvid i en annan valuta, med en betydande del av sitt sparande? Jag ser en fortsatt försvagning av kronan på kort sikt. Sen tror jag på en justering, mot 9,5-10kr / 1 Euro.

   Men jag gissar frisk, undrar vad Stefan Ö tror?

   Radera
  7. @Niklas: Bloggaren har ju bland annat spekulerat lite genom att köra 77% räntefonder via LYSA. Har väl gått rätt bra hittills kan jag tänka mig. Stefan Ö kör väl USD och Japansk valuta.

   Motivera varför du tror SEK skulle stärkas till 9,5....och på hur lång sikt tänker du då?

   Själv så tror jag att Euron är uppe i runt 12 kr och snuddar på kort sikt. Lång sikt vågar jag inte tänka på. Med tanke på lågkonjunkturen som är på väg, många invandrare som är svårintegrerade, höga bostadspriser, eftersatt infrastruktur, skolor som måste byggas, polissatsningar m.m. så tror jag tyvärr att vi kommer cementera kronan på en mkt lägre nivå än vad vi vågar tro.

   Radera
  8. Hej, Goofy. Fick precis använda en tång för att öppna en Poppels. En studentlägenhet för 7k/månad utan kapsylöppnare och trasig TV här. Katastrof!

   Men motivation/gissning råder som så:
   1) Valutan är i detta svag, d v s vi gynnas av export.
   2) Rätt kompetensbrist kommer att råda = högre lön för "redan" starka konsumenter
   3) Konsumenterna som fått det bätte p g a högre lön spenderar till större grad sina pengar i Sverige (Euron är dyr)
   4) Eftersom vi/den välmående medelklassen köper oss "kortvarig lycka" så eldar vi på inflationen.
   5) Ingves blir då glad och höjer räntan = kronan stärks.

   Resultat: Som bolånetorsk binder jag i närtid mina räntor (som en billig försäkring).

   Radera
  9. F ö LYSAs räntefonder kan väl knappast närmat sig index på 12% i år?

   Radera
  10. På hur lång sikt jag tänker, får du bäst avgöra själv. Personligen ser jag inga fler räntehöjningar i år, utan jag tror på 2020 och framåt. Men ta detta med en stor nypa salt, d v s alla mina gissningar. Jag är en enkel ingenjör.

   Radera
  11. På längre sikt försvagas sedan kronan, då många av dessa exportföretag inte kommer att fixa en starkare krona på runt 9,5-10kr/euro

   Radera
  12. @Niklas: Nope Lysas räntefonder slår knappast aktieindex men det är inte tanken med RF heller när man spekulerar i valutaförändringar utan det är snarare att inte vara exponerad mot SEK eller aktier samtidigt som man är "likvid".
   Jag tror inte Ingves kommer att uppnå några 2% inflation utan hjälp av svag krona och höjer han blir kronan starkare. Han har hamnat i en rävsax. Det underliggande pristrycket uppåt är svagt. Enda sättet att få högre inflation på än omvärlden är att importera den och då får man inte höja räntan.

   Men nu spekulerar jag också hej vilt. Är ju också en enkel ingenjör.

   Radera
 3. Vi har en krasch utan börsfall! Första gången jag ser det. Undrar om nedgången kommer igång rejält nu när det blir mindre nya krediter i systemet? Sedan det där med "tills att det till slut blir extremt svårt att sälja en bostad, även om man måste.". Det handlar endast om pris. Sänker man priset blir varan till slut såld. Fast hittills brukar det inte gå så illa i Sverige utan folk har bidrag nog att härda ut. Får se om Sverige den här gången klarar att upprätthålla bidragen vid en nedgång med arbetslöshet eller vad det blir. Kan ju bli så att bankerna får ligga på stockar av bostäder och hyra ut.

  Vad individen bör göra nu är att panikamortera ner bostadslånen till under 50% och lva på makaroner även om statsmakterna givetvis inte är så glada i detta. Men då skulle de flesta få lite andrum inför nedgången.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja räntekostnaden är ju så betungande. 800kr/M och månad. Och billiga HR på centralt läge kommer ju att byggas i massor ;-)

   Radera
  2. Folk skiter i räntekostnaden när de ser att de kan göra en förlust på 200 000 - 500 000 - 1 000 000 på några år.

   Radera
  3. Cornu: men det föresätter ju att människor kan tänka.
   Hörde senast i veckan på en middag ,om att höga lån "bara är siffror"
   Jag bemödade mig inte ens svara...

   Radera
  4. Skilj på anedkoter och folk i allmänhet. Det där låter mest som alibisering från personen ifråga, försvarsmekanism för att hantera en otrevlig situation.

   Radera
  5. Det är sant.
   Men till mitt försvar hör jag liknande resonemang ganska ofta...
   Men det kanske säger mer om mina kretsar än folk i allmänhet...

   Radera
  6. Folk i allmänhet har väl ganska dålig koll? Att folk i allmänhet skulle kunna avgöra huruvida deras bostad är värd några hundratusen mer eller mindre låter osannolikt. De som kan det har förmodligen redan koll på sin ekonomi och en bra buffert. Och bland de ytterst få som har stenkoll på bostadens värde men inte har någon buffert så är det nog en bråkdel som börjar leva på makaroner och amortera hejvilt.

   Nä, det krävs nog en stor extern chock för att den svenska ekonomin som helhet (och/eller bostadsmarknaden) ska få sig en ordentlig törn. Speciellt med tanke på hur varsamt centralbankerna verkar hantera situationen.

   Radera
  7. En krasch på svenska bostadsmarknaden utan börsfall, varför skulle det vara så märkligt, undantar man bolag beroende av Sverige och främst fastighetsmarknaden så kan man se utmärkta förhållanden för exporten och internationella företag.

   Svensken blir fattigare med den stadigt fallande kronan men för exporten ser det omvänt ut för.

   Radera
  8. Min poäng som kanske inte alla uppfattat var alltså att när inte längre huspriserna går upp så ökar inte krediterna vilket innebär att en hel del branscher drabbas, inte minst bygg, vilket innebär lägre köpkraft vilket innebär en avstannande ekonomi. Politikerna får då svårt att kasta pengar på favoritprojekt vilket kan framkalla en politisk kris.

   När detta händer avstannar efterfrågan på t ex bostäder vilket leder till prisfall. En hel del av de senaste årens prisstegringar har berott på att folk räknat med att sälja till vinst oavsett vad de köper för. En annan förklaring är att det helt enkelt gått att skjuta kostnadsökningar på slutkund.

   Det är alltså inte de 800 kronorna per miljon och månad som är problemet, åtminstone inte så länge räntan inte går över 3-4% för slutkund, utan det faktum att botten kan gå ur marknaden. Då blir fastighetsvärderingarna mycket låga och när du lägger om ditt lån kan det ju bli så att en del hamnar blanco. Jobbigt läge.

   Lägg till detta att en hel del av de som köpt nyproduktion de senaste åren jobbar i inte helt nödvändiga yrken och alltså kan bli arbetslösa. Då går läget till att bli jobbigare.

   Radera
  9. Cornu har ju många gånger tagit upp det där med korrelation och kausualitet, så måste verkligen en nedgång i bopriser verkligen ha ett samband med börsfall?

   Radera
  10. Man ska nog inte underskatta folk.
   De sitter i båten och det går inte att kliva av. Någonstans måste man bo.

   Radera
  11. @Yxan, så du ifrågasätter ifall känslan av att ha en förmögenhet på börsen, korrelerar kausalt med bostadspriser. Det borde väl ändå hänga ihop. Hur väl det korrelerar har jag ingen aning om. Sen kan förstås bopriser gå ned, fast att börsen går upp.

   Radera
  12. Så klart sitter man i den sjunkande båten, så lyfter man gärna upp sina små räntekostnader. Precis som när det går uppåt så lyfter man fram hur mycket bostaden har ökat i värde.

   Just bostadsbeslut, är inte taget med enbart ekonomiska intentioner. Jaja, det blev ytterligare en försvarsmekanism där. Så jag slutar.

   Radera
  13. "Hörde senast i veckan på en middag ,om att höga lån "bara är siffror" "

   Precis som dom som är likvida i SEK tänker. Jag har inte förlorat något i köpkraft för jag bor i Sverige och Sweden is the center of the universe och vi är självförsörjande i allt så värdet på kronan spelar absolut ingen roll.

   Radera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Många objekt som direkt när de inte får bud läggs som kommande försäljning och prisändringar görs utan att man skall se det med överstrukna priser, tar bort annonser ett gäng dagar från hemnet för att det skall se nytt ut,

  Kommer blir att mäklarna delar in nya intag i två kategorier
  Dödsbon och försäljning av äldres lägenheter/hus som oftastr obelönade, enklare att ev släppa det med prisjustering då de är döda eller inte är högbelånad
  Och så latte och torsken fastigheten, maxbelånat, kanske redan ligger back, 70 och åttiotalisten, högs förväntningar vägrar släppa under inköpspris, mäklarna för göra 6 visningar, och tillslut byter 80 tals torsken med dröm om att bli mångmiljonär "allt går upp" mäklare och tror det blir skillnad

  Samtidigt när de objekt som släpps igenom billigare kommer vara de som sätter prisstandard även i nedgång precis som en lägenhet som budats upp högt höjt bostadspriserna

  Luftslottet är på väg att spricka

  SvaraRadera
 5. Mm har en person i min omgivning som inte får deras mini 2:a såld. Flera visningar inget intresse.
  Sannolikt att den säljs med förlust.
  Skönt att jag själv gorde min stockholms exit förra året med bra belöning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis, ja Stockholm verkar ha drabbats rätt hårt. Malmöregionen dynnas till viss del av danska kronor. "Billigt" för dem nu att båda konsumera varor och fastigheter. Dessutom arbetar en del Svenskar här i Danmark. Undrar bara hur det blir med pendlingen, ifall nu Danmark ska införa gränskontroll mot Sverige.

   Radera
  2. tack.
   jag har för dålig koll på skåneregionen för att uttala mig.
   men du verkar påläst och har nog gjort din läxa
   hoppas du trivs med nya kvarten

   Radera
  3. Framför allt kostar ett "dyrt objekt" i Lund/Malmö bara hälften av ett "billigt objekt" i Tokholm.

   25% fall på det, i Malmö överlever man förmodligen även om det blir intensivvård. I Tokholm blir det en Evelyn McHale av dig.

   Radera
 6. Tråkigt om bostadspriserna går ner, men den stora frågan borde väl vara vad alternativen är? Funderar själva på att ändå investera i bostad i stockholms innerstad, finns lägenheter som juridiska personer får köpa.
  Aktier i allmänhet känns ju som att det finns en enorm nedsida i, ligga likvid och se kapitalet eroderas bort känns tungt, ädelmetaller kanske är en säker hamn, men där har priserna gått upp en del och Comex fortsätter rigga systemet.
  Det blir till slut lite som Ior (i Nalle Puh) "det är tungt nu men det blir värre..."

  Trevlig helg!

  .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alternativet är att inte köpa. Pendla hellre eller hyr i andra hand i Södertälje. Låt frun och barnen bo kvar i småstaden medans du veckopendlar till Stockholm. Har du en snäll arbetsgivare kan dom kanske låta dig ställa upp husvagnen under veckorna på parkeringen eller till och med innanför staketet och så tömmer du latrintanken inne i onklädningsrummet eller om det håller hela veckan. Husbil är ju ännu trevligare. Eller så tar du inte det där fräcka jobbet som kräver att du flyttar till Stockholm som alla de andra begåvningarna från småstaden du kommer ifrån utan i stället tar du som enda kvarvarande begåvning jobbet som IT-chef i kommunen med 85kkr i månadslön plus lite förmåner. Är du infödd Stockholmare får du väl bo kvar hemma eller helt enkelt flytta ut och långpendla. Inget av det jag beskriver ovan är ju kul men just nu knackar lågkonjunkturen på dörren och du spelar roulette med din framtid. Tänk på det och härda ut ett tag.

   Radera
  2. Billigt är väl bättre, blir ju problem om det faller så mycket att man inte kan få ekonomi i ny produktion. Men åtminstone jag anser att de till att börja med bör sansa sig och försöka bygga för folk med en vanlig inkomst.

   Radera
  3. @Phil: Tänker likadant där. Aktier och Guld har en stor nedsida. SEK håller på att försvagas just nu. Vi ser en repris av Sveriges devalveringspolitik och förr eller senare kommer man kompenseras med löneförhöjningar. Har man sparande i SEK och löneförhöjningarna drar igång har man tappat i internationell köpkraft men då även i inhemsk köpkraft då omgivningen fått mer pengar och bostäder börja stiga i pris igen. Då har man alltså en buffert på kontot som är i princip värdelös. Svensk penningspolitik löser ju problemet men den lär också ut en läxa och det är att aldrig lita på fairplay med den svenska kronan och aldrig någonsin spara i den någon mer gång. Kronan är en fiatvaluta som man inte ska ha i fickan i mer än 1 dag.

   Radera
  4. Varför skulle guldet ha stor nersida? Går börsen ner stiger oftast guldet, och guld i USD är inte ens i en bull market och långt från ATH.

   Radera
  5. @SIWOTI: Känns som att en nergång på börsen redan är inprisad i guldet. Om den inte kommer snart kanske guldet börjar säljas av istället.

   Radera
  6. Iofs, men SP500 är betydligt närmare ATH än guldet, räknat i USD som är den valuta som betyder något. Att guldet går bra i småvalutor som SEK är i sammanhanget ganska oväsentligt.

   Radera
  7. @SIWOTI: Jo det är sant att även SP500 är ATH men den når ju nya ATH hela tiden. Sen går det ju rykten om att FED snarare kommer att sänka än höja snart. Kan ju hända att börsen med världens största bördvärde lockar till sig nya pengar när man inser att låga räntor är här för att stanna.

   Radera
  8. Bostadsprisfall är främst ett lokalt problem i Stockholm. Över tid kommer nog resten av landet dra med sig även Stockholmspriserna uppåt igen.

   Radera
 7. Äntligen ett inlägg som är intressant.

  Men en fråga, är det bra jag som tycker att priserna har vänt? Minskningen ser ju ut att ligga på 2018, nu är ju priserna på väg upp igen enligt diagrammet. Borde ju vara omöjligt som jag ser det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tittar du tex på husmask är Stockholm på en ny low. Nominellt stillastående 4 år, dvs reallt rejält ned senaste fyra åren.

   Sen är husmask väldigt råa siffror, så vi får väl se. Men det du tittar på för hox just nu är icke säsongsjusterade siffror efter en säsongsmässigt riktigt stark månad.

   Radera
  2. En signal som är mindre än bruset på kurvan är ingen signal.
   Tänk dig en polynomanpassad kurva som löper genom hela dataserien istället så tyder inget på någon vändning.

   Radera
 8. Bostadsmarknaden svagt nedåt. Nyproduktion har varit totalt stendöd i över ett år. Om bostadsmarknaden har kris? Den har totalhavererat. Bara titta på aktiekurserna för Prime Living, Oscar Properties, -95% jämfört sommar 2017. De större bolagen som även sysslar med anläggning har också dragits ned rejält. Just nu är det så illa att bolagen köper tillbaka objekt. Konkurserna kommer snart.
  https://www.svt.se/nyheter/for-forsta-gangen-pa-tio-ar-byggbolag-maste-kopa-tillbaka-bostadsratter

  DN skriver att marknadshyror ska lösa problemet. Det är redan marknadshyror på nybyggnation och folk ratar dom pga att de är för dyra. Att införa marknadshyror på redan befintligt bestånd kommer bara höja hyrorna, så ännu färre har råd att bo och bosituationen förvärras. Dessutom tvingar man ut pensionärer på gatan. Det har redan börjat komma ut hemlösa pensionärer på gatorna. Ni kan tacka C och MP för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste väl även tacka Socialdemokraterna, eller är dom utan ansvar.

   Radera
  2. "Om bostadsmarknaden har kris? Den har totalhavererat"

   Men varför ser man det inte i diagrammet? Att verkligheten är som du säger, det tror jag på. Men siffrorna verkar ju inte hålla med.

   Radera
  3. En bostadskris kan även vara att det inte finns att hyra en bostad eller att fler och fler ej har råd längre med en bostad.

   Radera
  4. Men borde inte något synas ändå? Priset borde ju gå ner då. Jag misstror inte era tankar, men får inte ekvationen att gå ihop.

   Radera
  5. Diagrammet utgår väl från priser i SEK, killgissar jag. Kolla på prisförändringar i USD så kommer du se större förändring. Nästan så man kan få för sig att våra makthavare tänker försöka devalvera sig ur bostadsbubblan. Den som lever får se hur det går.jag är pessimistisk i allmänhet och i synnerhet när det kommer till våra makthavare och deras "kompetens"

   Radera
  6. @Unknown: Dom har ju lyckats sänka valutan som troligtvis kommer att ligga kvar på denna nivån eller lägre. Det är det nya värdet på SEK. Nu hoppas man att svenskar som jobbar inom privat sektor som säljer tjänster och varor utomlands och får sina intäkter i andra valutor kan bli kompenserade genom högre löner. På sikt kan det även dra upp lönerna för dom inom den offentliga sektorn genom att skatteintäkterna i SEK ökar. I kombination med amorteringskravet gör det att vi får låga skuldkvoter i Sverige om några år. Ifall detta lyckas då.

   Radera
  7. Unknown, jag jämförde som du sa och då kan du ha rätt. Men i så fall, skall valuta börja sjunka ännu mer framöver(i och med ökningen på derivatan)

   Goofy, jag som är en bransch som har kopplingar till DK. Mycket av arbetsredskapen hamnar i DK. Det gör att de Svenska beg marknaden får extrema prisökningar. Kommer bli inflationsdrivande i sig hos oss. Fast den bransch jag är i är väldigt liten. Men räknar med hela industrin får samma bekymmer. Många redskap kan säljas till DK och då har vi ingen produktion i Sverige pga av maskinbrist. Med brasklapp om man inte köper nytt då.

   Radera
 9. Trenden håller i sig, white flight, grön våg, eller vad man nu vill kalla det fortsätter från Stockholm samtidigt som allt fler utlänningar flyttar in till kommunen.

  https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens-sammansattning/befolkningsstatistik/pong/tabell-och-diagram/helarsstatistik--kommun-lan-och-riket/folkmangd-i-riket-lan-och-kommuner-sista-december-och-befolkningsforandringar/?fbclid=IwAR34Y5rJ--ODGNz43XuazviLkjZBvM-mA3a79_jiP1jtpvgGaoNurFKAfIc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad som inte syns i statistiken är ju att väldigt många flyktingar utplacerade i landet ofta flyttar till storstäderna så snart de själva kan betala och välja.

   I statistiken blir dom ju "inflyttade frän övriga Sverige".

   Radera
  2. Inget av detta är dock sant. Personer födda utomlands som andel av befolkningen har ökat mindre i såväl Stockholms kommun och Stockholms län än i riket i stort de senaste 12 åren. Men det verkar vara populärt att slänga runt falska påståenden när det kommer till invandrare.

   Källa:
   http://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__BE__BE0101__BE0101Q/UtlSvBakgFin/?rxid=0e8ad116-88d2-42bd-aed0-a10d876e71e5

   Radera
  3. Vilket är inte sant?
   - Nettoflytt FRÅN Stockholm till övriga Sverige 197 personer
   - Nettoflytt till Stockholm FRÅN UTLANDET 23 452 personer

   Nettoflytt till Sverige 85621 personer under året.

   Kan du vissa en bättre länk för ditt påstående?

   Radera
  4. Mongo, har du studerat din egen länk?
   Sedan 2002 har
   - antalet utrikes födda ökat från 18 till 25% av befolkningen
   - inrikes födda med två utrikes födda föräldrar har ökat från 6 till 8% av befolkningen
   - inrikes födda med en inrikes och en utrikes född förälder har ökat från 8.5 till 9.3 %
   - inrikes födda med två inrikes födda föräldrar har minskat från 68 till 57% av befolkningen.

   Inom Sverige, ska titta på Stockholm strax

   Radera
  5. Ovan gällde Stockholm och sista raden ska vara tvärtom, jag ska strax titta på Sverige.

   Radera
  6. här kommer motsvarande siffror för Sverige
   Sedan 2002 har i Sverige
   - antalet utrikes födda ökat från 12 till 19 % av befolkningen
   - inrikes födda med två utrikes födda föräldrar har ökat från 3.4 till 5.6% av befolkningen
   - inrikes födda med en inrikes och en utrikes född förälder har ökat från 6.2 till 7.5 %
   - inrikes födda med två inrikes födda föräldrar har minskat från 79 till 68 % av befolkningen.

   Så var det med den saken.

   Radera
  7. 1) Så du menar på fullaste allvar att du tycker att en nettoutflyttning på 197 personer från Stockholms län med drygt 2 miljoner invånare är ett tecken på gröna vågen? Eller "white-flight" för den delen?

   2) Jag vet inte riktigt hur du räknar men 12 år från 2017 är 2005, inte 2002. Och tittar du på de siffrorna ser du att andelen personer födda utomlands har ökat med 6,05 procentenheter i Stockholms län och 6,1 procentenheter i riket i stort. Givet att Stockholms län åtminstone tar emot lika många flyktingar som resten av riket i förhållande till sin befolkning borde Stockholms läns andel av personer födda utomlands ha ökat mycket mer än i riket i stort om "väldigt många flyktingar utplacerade i landet ofta flyttar till storstäderna så snart de själva kan betala och välja" (eller om Stockholm upplevde "white-flight"). Eftersom detta inte är fallet kan vi konstatera att du bara hittar på saker.

   Använder vi dina siffror så får vi dessutom exakt samma slutsats. Det här är inte flashback....

   Radera
  8. Procent och procentenheter säger sällan samma sak.

   Stockholm är mindre "svenskt" än övriga Sverige och desto mindre andelen "svenskar" blir desto svårare blir det ju att samla procentenheter.

   Varför just cherry picking av året 2005?
   Ska vi ägna oss av cherry picking tycker jag vi ska titta på barn i åldern 0-4 år.

   De där 197 personerna är netto, räknar man med alla flyktingar som flyttar från småstäder till storstäder så blir nog siffran på utflyttade svenskar från Stockholm betydligt större än 197 personer.

   Radera
  9. Räknar vi i procent så har andelen personer födda utomlands ökat med 14,5% i Stockholms län och 23% i riket i stort så om du tror att det vore "bättre" att räkna i procent istället för procentenheter har du fel av två skäl (det vore missvisande och det skulle bara innebära att du har ännu mer fel).

   Jag valde 2005 för det var vad som fick plats i mitt webbläsarfönster. Väljer vi 2002 istället blir slutsatsen densamma så det spelar ingen roll.

   Det vore väldigt märkligt att titta på barn i ålder 0-4 år om vi vill se hur många flyktingar som flyttar in till Stockholm från övriga landet. Helt meningslöst.

   Givetvis är det netto men som jag har visat så flyttar det inte in några stora mängder flyktingar från övriga landet in till Stockholm. Vi har varken en grön våg eller "white-flight".

   Radera
 10. Varför ska alla flytta till Stockholm el Gbg för att få jobb? Såklart bostadspriserna går upp då. Det är sjukligt att övriga Sverige tvingas dit. Så var det inte förr. Då utlokaliserades fabriker/jobb till landet, då kunde människor bo kvar på landet med familjen. Billiga bostäder, frisk luft och nära naturen. Det kallas samhällsplanering. Nu har vi tydligen bara kaospolitiker. Ett av Sveriges vanligaste jobb är programmerare? Företag lägger ut jobb till andra länder, så nog fan kan dom lägga ut jobb till landsbyggden. Det är värt att notera att när unga flyttar till storstäder och tvingas låna miljoner till bostäder, så säljs skogsskiften och hus billigt på landet till rika personer/företag som köper upp så mycket dom kan. Snacka om att lura ett folk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Invandrare flyttar in till storstäderna och tar pengarna med sig som förr fanns för omställning i glesbygd så fort dom kan välja, kvar blir en glesbygd som får klara sig bäst dom kan under hög beskattning.

   Radera
  2. Spartacus är ett offer för den svenska agendajournalistiken, alla ska och vill inte flytta till Stockholm.

   https://cornucopia.cornubot.se/2017/04/flykten-fran-stockholm-accelererar.html

   Radera
  3. Pengar skapas ju inte via arbete utan via skuld. Därför är det viktigt att alla svenskar blir skuldmaximerade och när dom är det behöver man få hit fler människor som kan skuldmaximera. Det är på detta sätt man får ekonomin att växa.

   Radera
  4. Skuldmaximeringen av hushållen har fungerat bra och skuldkvoten och bostadspriserna har skjutit i höjden, frågan hur det påverkar ekonomin nu när skulduppbyggnaden mer kommer följa löneutveckling,inflation och räntor och hushållen har en stor räntebörda och amortering att hantera.

   Hur möjligheten ser ut för nytt folk ta över skuldmaximeringen och ge ytterligare näring åt ekonomin är antagligen mer osäkert.

   Radera
  5. @Multiple Miggs: Precis därför det är välkomnat med lite lägre priser så att den nya generationen nyskolade har råd att köpa in sig på marknaden. Det är det som händer nu. Sen måste vi även sänka valutan lite mer så att dom icke anställningsbara får anställning och kan ta bostadslån även dom.

   Radera
  6. Ang. att företag lägger ut IT-utveckling utomlands.
   Det beror ju på att dessa länder erbjuder 50 % lägre pris och samma kompetens.
   Det står ju alla programmerar fritt att flytta ut till landet och bjuda under dessa så kommer nog uppdragen också. För övrigt så är just denna branch överhettad och stor brist på kompetens så det finns ingen anledning att sänka priserna, snarare tvärtom.

   Radera
  7. @Sjunkbomben, mycket att denna 50%-lägre pris fås med 75% lägre kompetens. Kina är inte särskilt billigt längre, dessutom kräver denna marknad bäst hårdvara till mycket. T ex datorer, mobiler etc. Europa ligger rätt bra till, vad gäller kompetens, och vill man hitta ett bra pris så är det i Öst.

   Radera
 11. Att kända influencers i Östermalm inte lyckas sälja sina lyor är inte ett bra tecken.

  SvaraRadera
 12. Intressantaste förnekelseyttringen jag mött på sistone är en bekant som är bankanställd som på alvar ansåg att vi kring middagsbordet som tvekade att låna mer för köp av dyrare bostad var gammeldags. Ytterligare banktjänstemän i min bekantskapskretsen står ofta för de mest blåögda replikerna vid diskussioner kring middagsbordet. Undrar om det vittnar om större risker i banksektorn än man vill tro. Kommer hålla mig skuldfri och likvid tills efter stormen.

  SvaraRadera
 13. Tvärnit!

  Drygt 1 100 bostadsköp genomfördes av svenskar i Spanien under det första kvartalet 2018, vilket är fler än någonsin tidigare. Nu lanseras en ny sajt som ska underlätta för köparna.

  https://www.aftonbladet.se/harligthe...-hus-i-spanien  "Enligt en rapport från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores minskade antalet svenska bostadsköp i Spanien under det fjärde kvartalet 2018. 764 svenska köp registrerades, vilket är en minskning med 29,7 procent jämfört med samma period 2017 och den lägsta siffran sedan 2015.

  'Den största anledningen till detta är den svaga kronan. Det handlar även om en ovisshet på den svenska bostadsmarknaden. Om man inte känner att sitt eget boende ökar i värde eller ger en ekonomisk trygghet kanske man väljer att pausa andra köpbeslut som till exempel en bostad i solen eller en båt', säger Daniel Nilsson, vd på Fastighetsbyrån Utland."

  https://www.di.se/nyheter/svenskarna...tadsmarknaden/

  SvaraRadera
 14. Ja kan inte Fastighetsbyrån Inland sälja åt kunden så minskar Fastighetsbyrån Utlands chanser få en kund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt många husaffärer I spanien har säkert varit med bostaden I Sverige som säkerhet tidigare.

   Radera
 15. I Stockholm gick antalet byggstarter ner med ca 30 procent för Q4 2018. Det är i princip en panikbroms. Frågan är om och när det sprider sig i landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I min hemstad Falun så kommer det kanske hända. Det har byggts en del nytt och mycket mer planerat. Redan nu är det nyproduktioner som inte säljs. Fast det är väldigt lite objekt till salu. Knepig situation men det kommer hamna i samma sits som i Stockholm där folk inte har dom stora summorna att handla för.

   Radera
 16. Där jag bor innan du kommer in i "staden" så är de ett litet område på kanske 14 hus som står helt tomma. Vet inte antalet lägenheter, men bara 5 sålda. De kan inte flytta in för de är inte tillräckligt för brf krav osv, har inte helt koll på anledningen till varför.

  Utöver så ligger det hur många villor ute som helst utan bud. En idyll som likt andra ställen levt på enormt ökade priser. Nu märker man att många vill bort från villan för att flytta till lägenhet, väldigt många äldre personer som bor i fina villor. De har blivit stressade av att se priserna sjunka med 500-1 miljon / osäljbara.

  Utöver är det oändligt många nyproducerade lägenheter igång och redan färdiga, osålda.

  Tur att man sålde brf i sthlm och flyttade till hyresrätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 40 villor ute med höga (!) priser, 60 lägenheter, 6000 invånare. Inflyttningen är stor, men inte så stor.

   Radera
 17. Det stora problemet uppstår när priserna sjunkit så mycket att de utländska bankerna höjer räntan för att kompensera för den ökade risken. Då är Ingves utvisad till läktaren. Sen är det igång med den perfekta stormen. Högre räntor-lägre priser-ökad risk för bankerna- högre ränta-lägre priser, ja ni förstår.

  SvaraRadera