Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2019-02-27 17:33

Urbaniseringsmyten: Nu går flyttlassen även från Stor-Stockholm

Utflyttningen från Stockholm av personer som sitter med facit över huvudstadens förträfflighet tilltog under 2018. Nytt för 2018 är att det inte bara flyttas rekordmycket från Stockholms kommun, utan nu också från hela den sk tillväxtmotorn och Stor-Stockholm hade nettoutflyttning inom landet.
Inrikes nettoflyttning Stockholms kommun 1968 - 2018 
Nettoutflyttningen från Stockholms kommun slog alltså nya rekord och visade på den största utflyttningen från huvudstaden sedan 70-talets gröna våg. Netto 4596 personer flydde huvudstaden, eller drygt 12 personer eller tre personbilar om dagen. Inte sedan 1978 har nettoutflyttningen från Stockholms kommun varit så stor.

Tidigare har utflyttningen från kommunen gynnat övriga kommuner inom Stor-Stockholm, som haft ett litet inrikes inflyttningsöverskott. Men 2018 tog även det slut. Nettot blev -197 personer för Stor-Stockholm.
Flyttningsöverskott Stor-Stockholm.
Allt fler överger med facit i hand alltså både Stockholm och Stor-Stockholm. Samtidigt minskar antalet ungdomar i behov av förstaboende snabbt. På tre år har antalet ungdomar i den svenska flytta-hemifrån-åldern minskat med 9444 personer i Stor-Stockholm. Nya pyramidspelare i bostadsbubblan minskar alltså rejält.

Barn 0 - 4 år i Stor-Stockholm har stagnerat. Ej att blanda ihop med födselöverskott, som är födda minus döda. Det finns inget tryck på mer bostäder åt småbarnsfamiljer. 
Vad som faktiskt sker är att Stockholms befolkning blir allt äldre, vilket gäller hela Sverige. Allt fler gamla sitter kvar och flyttar inte på grund av flyttskatterna och att en flytt till ny lägenhet innebär ökade kostnader. Därtill innebär hemtjänst att äldre ska bo kvar hemma tills de dör och inte placeras på utrymmeseffektivt slutförvar.
Åldersgruppen förstagångsboende är fallande, och pyramidspelet fylls alltså på med allt färre per år.
Det byggs också enormt mycket. Medräknat utrikes nettoinflyttning så har det byggts bostäder till 1.47 inflyttade personer - både inrikes och utrikes - per nybyggd bostad i Stor-Stockholm. Detta kan jämföras med motsvarande siffra om 2.12 per lägenhet de senaste tio åren. I varannan nybyggd bostad de senaste tre åren kan det alltså sägas bo en person och i varannan två, och detta medräknat invandring. Knappast någon trångboddhet eller bostadsbrist.

Svenskar är inte speciellt intresserade av att flytta med Stockholm. För varje daglig busslast in går det en busslast ut, plus tre personbilar. Och de som flyttar har facit på hur det är att bo i huvudstaden.

När flyttlassen går från tillväxtregionen så finns det knappast något stöd för byggandet av nya bostäder, som också faller tillbaka. Berget av påbörjade lägenheter tar dock ett tag att beta av, även om byggstarterna nu är färre än färdigställandena.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

125 kommentarer:

 1. Vilket sammanträffande. Jag flyttar precis från Stockholm efter att ha bott här i nära 10 år. Någon separationsångest har ännu inte infunnit sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, flyttade dock till en kommun norr om Stockholm. Fortfarande så att jobben finns i Stockholm.

   Radera
 2. Finns det någon statistik på vart flyttlassen går?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kranskommuner, strängnäs, nyköping, knivsta, södertälje, typ så.

   Radera
  2. Uppsala är Sveriges snabbast växande stad, så är ett hett tips.

   Radera
 3. Förvånad att du skrev personbilar istället för Teslor (kan vi enas om att det är pluralformen på svenska?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Teslor", ja för det heter "Volvoar", "BMV:or" och "Ferrarier", eller!

   Radera
 4. Ja! de flesta flyttlassen går till rakvattnet. I alla fall om man ska tro den här optimisten som har varit i sorsele åmsele lycksele junsele m.fl. och någon frågade om han hade varit i arsele också och då svarade han att har varit på ett ställe som inte ligger så långt där ifrån??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner att att det krävs något mer manligt om det fortfarande är tillåtet i Sverige,

   Kukasjärvi

   Stockholmarna behöver inte känna sig nedslagna, myten om att ALLA vill flytta till Stockholm är snart upprättad igen av journalistkåren.

   Radera
  2. https://i.redd.it/qtnixvdz7dg21.jpg

   Radera
 5. Egentligen inga felaktigheter i bloggposten men lite kompletterande (nyanserande) information skulle kunna vara på sin plats:

  1) Netto-utflyttningen från Stockholms kommun går till kringliggande kommuner (länet) Gentemot övriga Sverige har Stockholms kommun en netto-inflyttning. Det blir lite tramsigt att raljera över "facit i hand" när hela nettoutflyttning går till kommuner som Solna eller Sundbyberg.

  2) Samtidigt som Stor-stockholm upplever utflyttning så är Stockholms län det län där den procentuella befolkningstillväxten är som högst efter Uppsala och Västerbotten. Och nej, det handlar inte om en större invandring än övriga Sverige (andelen utlandsfödda ökar lika mycket i Stockholm som i övriga landet) utan det handlar helt enkelt om ett stort födelseöverskott som i sin tur leder till en nettoutflyttning.

  3) Det blir tramsigt att hänvisa till senaste årets kvot mellan befolkningstillväxt och bostadsbyggande för att hävda att det inte finns någon bostadsbrist. Däremot kan man gott hävda att bostadsförsörjningen har förbättrats i år (dock svårt att säga hur mycket då det saknas de siffror som behövs för detta). Tyvärr så bromsar bostadsbyggandet in extremt kraftigt efter bara några enstaka år av relativt hög byggtakt. Redan nästa år kommer kvoten för bostadsbyggande och befolkningstillväxt att se mycket tråkigare ut.

  4) På lång sikt är givetvis inte det viktiga den inhemska in- och utflyttningen utan befolkningstillväxten och dess ekonomiska möjligheter att köpa bostäder i relation till den långsiktiga byggtakten. Och då ser det inte riktigt ut som beskrivs i bloggposten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk flyttar från både Stockholm och Stor-Stockholm. Punkt. Födslar har planat ut och ungdomar minskar. Sedan kan du bortförklara bäst du vill. Fakta är fakta.

   Radera
  2. Ja, folk flyttar från Stor-Stockholm och Stockholms kommun. Samtidigt ökar befolkningen kraftigt i båda. Och nej, födslar har inte planat ut. På 18 år har antalet födslar stigit kraftigt i Stockholms län. Ungdomar minskar inte heller på sikt utan ökar precis som i princip alla andra åldersgrupper.

   Radera
  3. Kanske ska båda hänvisa till sina källor?

   Radera
  4. Jag tror att vi båda använder oss av SCB:s statistikdatabas, inriktning demografi.

   Radera
  5. Lägger ut grafer över färre ungdomar, utplanade småbarn (födslar) om någon timme. Stockholm ökar bara pga invandring.

   Radera
  6. Födelseöverskottet i Stockholms län för 2018 var 12 549 personer enligt SCB... Och ingen stress med graferna för min del.

   Radera
  7. Graferna hittas ovan. Födelseöverskott är födda minus döda. Inte samma sak som att det blir fler barn, som du ser på grafen ovan. Finns inget ökat tryck på bostäder åt barnfamiljer.

   Radera
  8. Födelseöverskott innebär folkökning. Stockholms befolkning växer på grund av invandring och födelseöverskott. Men det blir också fler barn 0-14. Det du kan observera i din graf ovan är effekten av stora barnkullar i början av 90-talet (som var en effekt av stora kullar på 60-talet vilket var en effekt av stora kullar på 60-talet). Olika storlekar på barnkullar ger fluktuationer eller vågor i befolkningsstatistiken men på sikt är alltså antalet 20-24 också stigande.

   Radera
  9. *90-talet, inte "början av 90-talet"

   Radera
  10. "Stockholm ökar bara pga invandring", som om det vore så bara...

   Fakta är alltså att det flyttar fler till Stockholm än vad som flyttar därifrån. Det är en stark indikator på att fler bostäder behövs/kommer behövas, i Stockholm.

   Radera
  11. Hej Lars

   Jag har följd din blogg i många år nu och så snart någon kommer med väl underbyggda svar som säger emot dig agerar du enligt min uppfattning som en rättshaverist.

   Hoppas verkligen för din del att du aldrig hamnar i klammeri med rättsväsendet.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Vad menar du "med facit i hand"?

  SvaraRadera
 8. Varför hyser du sådant har och förakt mot Stockholm? Du tycks tro att det enbart bor idioter, hipsters etc etc. Att Södermalm är representativt för hela Stockholmsområdet. Det börjar bli ganska tröttsamt. Tidigare läste jag din blogg för försvarsnyheter. Nu är det mest förakt och önskemål om att det ska skita sig för Stockholm...

  SvaraRadera
  Svar
  1. var ser du någon önskan? Jag har varnat för utvecklingen i flera år. Olyckligt att man lät det gå så långt. Man kunde dragit i bromsen i tid. Titta på verkligheten istället för desinfo om Stockholms storhet. Besök en riktig storstad t ex.

   Radera
  2. Återigen. Föraktet. Jag har inget förakt åt dig. Jag brukade läsa (korrigering) läste samtliga dina böcker tills nu. Jag är infödd Stockholmare, bor i Stockholms län och trivs väldigt bra här. Det finns en hel del brister i staden, det är nog de flesta medvetna om. Men du har tappat det helt. Jag sitter inte och skriver massor av negativt om Bollebygden eller om Tesla. Önskan i dina inlägg lyser i att en majoritet av dina inlägg enbart inriktar sig till att rapportera om ekonomiska kriser, överbelåning etc etc.
   Rannsaka dig lite. Du är som media, Stockholmsfixerad men istället har du din inriktning nästintill enbart på Stockholm. Hitta tillbaka till ditt gamla jag igen. Det var intressant.

   Radera
  3. Sedan bor jag inte i Bollebygd.

   Radera
  4. Stridspitt: Cornu skriver bara att flyttlassen går ut från stockholm. Inget negativt i det. Och att bostadspriserna är sinnesjuka i Stockholm är ju solklart. HusprisIndex runt 600 i Stockholm och som normalt legat runt 100-200 sista 200 åren. Och tillslut. Varför ska alla unga tvingas flytta till Sthlm Gbg för att få jobb? Kan man lägga jobb i andra länder så kan de läggas på landsbyggden också. Speciellt programmeringsjobb, som är bland de vanligaste jobben.

   Radera
  5. Stockholm är en stad med mindervärdeskomplex, det har jag känt länge. En riktig storstad behöver inte vara så ängslig för att andra inte ska tro att den är en storstad. Stockholm är jobbigt att bo i. Igenkorkat och omodernt kollektivtrafiksystem. Svindyrt att bo och leva i. Omvittnat hopplöst att lösa boendefrågan om man är normalinkomsttagare utan gräddfiler. Till och med tråkigt uteliv. Jag var ute i helgen, folket såg ungefär ut som i Alvesta eller Skövde. Tvivlar på att det är mer hippt att gå till kvarterspizzerian på södermalm än i Borås...

   Radera
  6. Ang mindervärdeskomplex
   Som fd stockholmare upolever jag att det mest är inflyttade lantisar som tror att dom flyttat till londom Eller newyork...

   Radera
  7. Tror man ska låta honom hata och inte öppna den där lådan - Södermalm är nämligen en av Stockholms *minst* oattraktiva områden - trots irriterande new age 2.0-flum.

   Öppnar man locket och dyker vidare i Stockholm blir det bara mer smuts och ytterligare ökad inskränkthet/ännu mer bonnigt.

   Radera
  8. Jämför Köpenhamn, som är någorlunda lika befolkat. En helt annan stress och inte så självupptagna människor. Men visst Stockholm är en mycket fin stad, men jag skulle aldrig vilja bo där p g a ovan, samt trafiksituationen och priserna på bostäder i relation till högst modesta löner. Undrar vad H C Andersen tyckt om denna ankdamm?

   Radera
  9. Det är mest folk utanför Stockholm som skriver skit om staden.

   Har bott i flera andra städer och slutligen hamnat i stockholm. Visst är priserna högre men det motsvaras av högre löner.

   Jag skulle säga att det är Sveriges, om inte Europas vackraste stad.

   Arbetsmarknaden är överlägsen resten av Sverige. Det finns någon slags dröm på landsbygden om att folk ska börja flytta tillbaka men det händer inte utan landsbygden blir mer och mer utarmad.

   Om något växer så är det medelstora städer.

   Radera
  10. Ja och "många" huvudkontor flyttar ifrån Stockholm till Malmö. Inte så konstigt, då regionen är mer befolkad samt ligger bättre till. Den har dessutom en riktig flygplats.

   Radera
  11. Som infödd Stockholmare tycker jag Turboprop slog huvudet på spiken. Stockholm är en transitstad för dom flesta. Går det ens att definiera en "08:a" idag? Jag ska försöka på ett sätt värdigt en äkta stockholmare.

   Den typiska stockholmaren idag kommer från någon liten fiskdamm belägen i sydvästra Sverige. Hen har läst 4.5 år på högskolan som ingen bryr sig om från en stad som ingen besökt annat än på genomresa till Åre. Där har hen varit en toppstudent och självbilden har skapats därefter, "världen ligger för mina fötter, jag kan åstadkomma underverk!".

   Hen beger sig efter utbildningen till Stockholm för att ta sin plats och visa vad stockholmarna gått miste om i alla år. Efter några år i sängen hos en partner du bara ligger med för att ha nånstans att sova har du lyckats få ihop pengar till insatsen. En del kan hoppa över denna etapp med "rätt" föräldrar. Du köper en 1:a i Sumpan, innanför tullarna är det bara företag som har råd att köpa lägenheter. Eller 40-talister.

   Du bor i din lägenhet i några år och jobbar, gymmar, blir alkoholist (tro mig, 90% av alla på Tinder i Stockholm har som största intresse att dricka vin/bubbel) och minglar på Stureplan. Drömmen är den där 2:an med sovloft i Vasastan för 4.7 miljoner. Du harvar vidare och märker att staden suger musten ur dig. För hur du än gör så kan du inte skaka av dig stämpeln av en Lantis som tror att hen är speciell.

   I din lilla fiskdamm var du speciell. Alla på skolan visste vem du var, du blev behandlad med respekt och ditt gäng kunde alltid komma in på lokala O'Learys oavsett hur fulla ni var. I Stockholm är du nollan i "08". Ingen bryr sig om vad din grötiga dialekt vill förmedla. Har du tur är du från Göteborg för då är du lite rolig iaf. Tills vi tröttnar på dig med. Sen är du bara den där gulliga "henen/hönan" från Götet med mindervärdeskomplex. Men gubben/gumman, inte bli sur nu, du kan inte rå för att du föddes i fel stad.

   Med tiden så tar alkoholen över, gymmet blir lidande och ditt liv i storstan slukar pengarna som du vill spara till drömboendet. Du börjar åka hem till dina föräldrar på "bästkusten" för att umgås med dina vänner. För dom är du fortfarande speciell, du har ju ljugit i flera år om hur duktig du är, vilka coola människor du träffat och allt annat sånt som hör storstan till. Alla vill höra dina historier om hur du tog en cigg med Persbrandt utanför Sturecompagniet. Dina föräldrar är stolta över att ha en unge som gör karriär. Alla älskar dig. Den lokala snyggingen från gymnasiet fick barn när hen var 19 och blev kvar i byn. Hen är nu frånskild med barn VV så ni börjar umgås och det dröjer inte länge förrän coolingen från storstan och populäraste eleven i gymnasiet blir ett par. Du lämnar Stockholm. Inte som ett misslyckande, för du är ju så duktig och speciell. Du lämnar för kärleken såklart. Sen bor du i din bondhåla med 4 ungar och historierna från Stockholm som du lever lycklig på i resten av ditt liv.

   Det där är en typisk stockholmare baserad på anekdotisk fakta. Tror faktiskt den stämmer bättre än siffrorna SCB bygger sin fakta på.

   Så alla ni som tänker flytta hit från Byn, gör det inte. Ni kommer ångra er. Plaska runt i er lokala fiskdamm så kan vi få ha vår vackra huvudstad för oss själva. Jag älskar Stockholm. Men fy fan va jag hatar nutidens Stockholmare.

   Radera
  12. Daniel Johansson: exakt...

   Radera
  13. Lät väldigt tragiskt, Daniel. Ligger säkert lite sanning i det. Även tragiskt för dig, då du hatar dagens Stockholmare. Befolkningen gör ju en hel del för hur man upplever staden, precis vad jag va inne på. Trodde dock inte det var så här illa, men du vet såklart bättre som bor där. Jag har själv alltid trivts bättre i Köpenhamn när jag besökt de olika städerna.

   Radera
  14. Daniel: So? Förstår inte egentligen vart du vill komma med ditt inlägg mer än att få lite skratt från andra infödda stockholmare med minst tre generation i staden och vill känna sig som en utvald elit. Det kan ju inte rå för att du är född i rätt stad. Att bo ett par år i huvudstaden som trots allt har den största arbetsmarknaden är väl inte ett helt orimligt val för att kunna få fart på sin karriär efter högre studier. Att man sedan flyttar ut från staden när man har blivit äldre och kanske har skaffat familj är ju helt naturligt då man kanske vill ha närmare till skolor, natur, lugn och annat som är viktigt för barnfamiljen (inte att förglömma attityden från äkta stockholmare). Det finns ju faktiskt människor som flyttar mellan andra städer också även om Stockholm absolut lockar flest.

   Jag ångrar inte mina tio år i Stockholm. De gav mig arbetslivserfarenhet, en sambo och en fin ekonomisk grundplåt. Känner inte igen mig det minsta i det du skriver och jag tycker att du ska släppa dit förakt mot icke infödda. Utan inflyttare hade Stockholm varit en ganska liten stad.

   Radera
  15. @Sandow: Du får gärna utveckla det där om kollektivtrafiken och en igenkorkad stad.
   Nyfiken.

   Stockholm är - liksom många andra städer - knappast ensidigt som stad. Ytterst få städer är nog det. Men beroende på vad man diskuterar blir det ju en av dessa sidor som lyfts fram. Den håller jag med om att ibland är eller iaf framstår Stockholm som ängsligt. Varför vet jag inte.

   Radera
  16. Enkelt beskrivet, Stockholm berör! Ingen stad har så många starka åsikter bland de människor ute i landet. Jag sitter aldrig och tänker på eller är arg över Göteborg, Umeå eller Helsingborg, det är fina städer.

   För övrigt Daniel Johansson, de flesta vill nog flytta från Byn till Stockholm. Byn föds man eller dör i, man lever aldrig där, alla vill därifrån. Byn är alltså stockholmslang för Rinkeby.

   Radera
  17. Mitt inlägg saknar egentligen poäng. Jag vet lika väl som alla andra att Stockholm är beroende av inflyttningen (och utflyttningen) och globalt ser det likadant ut, det är i dom större hubbarna som allt händer.

   Vidare så tror jag inte att mitt exempel gäller alla, givetvis. Men stereotypen finns där och dom är rätt många, tro't eller ej. Dessutom skrev jag medvetet "stockholms-drygt" eftersom det är så man förväntar sig att en 08:a ska uttrycka mig. Det visar tonen i Anders kommentar om inte annat, få kan vara så provocerande som en självgod 08.

   @Tim
   Har tyvärr aldrig turistat i Rinkeby. Åkt förbi många gånger på E18 på väg till landstället vid Mälaren när jag var mindre men det är allt. För mig är Täby "Byn" om vi pratar slang. Rinkeby är en del av Täby också vill jag minnas, Tattarbyn eller vad vi kalla den. Stockholm har sin charm ;)

   Radera
  18. Kommer själv från en släkt som bott i Stockholm sedan 1600-talet och kan bara hålla med Daniel Johansson ovan. Dagens "Stockholmare" är olidliga.
   Gå in på ett kafé en vardag och lyssna på konversationerna bland de föräldralediga med de sittriktiga barnvagnarna a la mode ... Alla pratar arbetskarriär och bostadskarriär och märk väl... Inte en KÄFT pratar Stockholmska!
   Själv har jag flytt till Täby och slipper därmed vänsterflummet som regerar nu och framöver. Jobbar dessutom norr om stan, så jag är bara där inne ungefär 6 ggr per år. Och då längtar jag OMEDELBART därifrån!!

   Radera
  19. Teheimar: att försöka leva ett normalt liv genom att använda pendeltåget är tålamodsprövande, minst sagt. Det krävs inte många februarimornar med vertikalt snöblandat regn på pendeltågsstation och tåget är försenat med 40 minuter eller inställt, för att tappa sugen. Buss och tunnelbana är bättre men jämför med andra europeiska storstäder - natt och dag. Både vad gäller turhållning och priser, standard på resmiljön, kundservice.

   Radera
  20. Rinkeby ligger väl i utkanten av Enebyberg innan Skarpäng om jag minns mina dimmiga nattbussäventyr korrekt? Danderyd alltså.

   Radera
  21. Spot on Daniel, spot on.
   Den sällsynta "riktiga" infödda Stockholmaren har ofta sitt naturliga habitat i förorten även om vissa exemplar bor innanför tullarna ofta för att ha nära till vattenhålet (arbetet). Sist jag var hos en infödd Stockholmare bosatt på Södermalm (ytterst ovanligt) så beklagade han sig över att han var den enda i hans brf som var från Stockholm, och då är grabben född och uppvuxen i Botkyrka.

   Radera
  22. @Tim Haha, ja precis, det låter bekant!

   Radera
  23. Daniel: Jo jag vet att jag reagerade så som du säkert hoppades :) Jag gillar ironi, problemet är att det finns så många som verkligen tycker precis som du skrev och är det något jag avskyr så är det verkligen "jag är bättre än andra"-tänket. Särskilt om det är precis som du själv skriver, att man inte kan rå för vart man växer upp någonstans men man har drömmen att inte fastna kvar i sitt "lilla liv".

   Men man kan ju dra det vidare också. Sverige => Stockholm => Östermalm => Övfre Östermalm...Finns säkert östermalmare som ser ner på övriga innerstadsstockholmare och sedan kommer blåhårstanterna och ser ner på patrasket som bor runt Östermalmstorg :)

   Finns även en viss grad av hyckleri också, även från inflyttare som jag en gång har varit. Byt ut Stockholm mot Sverige och övriga Sverige mot låt säga Syrien så kan man ju rannsaka sig själv. Det är ju en typ av invandrarfientlighet på lokal nivå.

   Sen är det intressant som nämns med vart riktiga Stockholmare bor. En fd kollega sa att det bara är inflyttade som hetsar att man måste bo innanför tullarna. Infödda stockholmare bor gärna kvar i "sitt" område, t ex Väsby och ser inte prestigen i att bo centralt. Sen bodde han visserligen på söder, men sa också att han var ett undantag...såklart :)

   Radera
  24. Jag blir kränkt. Vad är det för fel att ha som enda intresse att dricka vin/bubbel? Även om jag föredrar öl då, inte ens IPA utan gärna vanlig lager. White trash-Sumpan här :)

   Radera
  25. Det värsta med den inflyttade pöbeln på Södermalm är att det finns så få av dem som uppskattar en vanlig pripps blå långburk.

   Radera
  26. Men Stockholmare är ju smartare än lantisar. Hmm, och i Stockholm bor det nästan bara lantisar..

   Radera
  27. Anders. Har du lika svårt för alla lantisar som tycker illa om inflyttade stockholmare som driver upp priser osv.
   Har jört många hånger när man är ute i landet att "de komner hit jäkla sthlmare o köper alla sommar/fjällstugor" "o dyra bilar har de"

   Radera
  28. @Turboprop: Är inte lantisar = inflyttade stockholmare?

   Har man problem med det så får man väl flytta till Stockholm och tjäna pengar så man har råd att buda emot på sommarstugan :)

   Hade ett längre svar men något blev fel vid postningen och jag orkar inte skriva om allt.

   Radera
 9. Dåliga nyheter för Stockholms bostads marknad då hela skiten är ett pyramid spel Alla vet att det måste komma in nya idioter i botten för att det skall fungera.Man kan väl också tro att allt färre tror på det mångkulturella samhället eller det poliska systemets förmåga att lösa problemen som uppstår

  SvaraRadera
 10. Jag är inte förvånad. Vi flyttade bort från sthlm till ett grannlän, vi jibbar kvar i sthlm.visst priserna var en del av beslutet men inte allt då det är jäkligt dyrt där vi bor nu.
  Men den socioekonomiska standarden fick styra. Vi prioterar barnen och deras trygghet. Sthlm har blivit väldigt otryggt och det är svårt att "köpa" sig fri i sthlm då allt ligger så nära

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt otryggt. För att lite ghettoungar skjuter på varandra i västerort då och då?

   Radera
  2. Nä för att ditt barn blir knivrånat på pengar o kläder mitt i vintern.

   Radera
  3. +1

   Fick barn, flyttade ut längs med en pendel till ett område som är relativt nytt, nära vattnet, och skogen men kan ändå knega på i Stockholm några år till.

   Radera
  4. Hur hanterar ni längre restid till och från jobbet?
   Det "snor" ju också tid från familj och barn. Jobba hemifrån, annan pendling eller så?

   Radera
  5. kommunaltjänstemannen: norr eller söder?

   teheimar: jag jobbar skift utanför statskärnan, så just min pendlingstid är likartad.även om avstånden centralt är kort är dem tröga, så tiden blir marginelt längre ca 10-15 min enkel. men det är ju personligt så klart, men efter att ha talat med några grannar så är det en hel del som pendlar in till sthlm härifrån, men med brasklappen att de jobbar hemmifrån några dagar i veckan.

   Radera
  6. Har 1.5h till mitt jobb inne i stan (dörr till dörr) med kollektivtrafik. Så jag tar cykeln istället, ungefär 5 mil tor. Går 15 min snabbare än kollektivtrafik också.

   När vädret blir för dåligt tar jag med en bra bok till kollektivtrafiken.

   Gör dock bara 6h på jobbet, tar resten hemifrån. Sen jobbar jag självvalt oftast bara 4 dagar i veckan (10h per dag). Om vi tar en normal 40h vecka.

   Radera
  7. @Teheimar, Det tar mig ca 30-40 min dörr till dörr. När jag bodde på söder och gick till jobbet (någonstans runt östermalm) så tog det ca 30 min dörr till dörr (ja, jag e slö), så "tidsförlusten" är egentligen oförändrad. Dock vinner jag in på att jag nu kan checka av mail och liknande på pendel, vilket gör att jag kan gå tidigare, vilket betyder hemma lite tidigare. Alltid något.

   @Turboprop, norr (Väsby). 2km från Mälaren, 500m från skog. Betalt överpris (5msek för en BRF-Hus i en förort - hoho vad den svider) så det skriker om det men kan ta en ev. förlust. Kan även bo kvar om så är fallet.

   Radera
  8. Kommunalaren : men det är fint där emellan edsjön och Mälaren. Hoppas ni trivs !
   Runsa är en pärla.

   Radera
  9. Ps. Runsa som ligger i närheten...

   Radera
  10. @turboprop, mycket. Hittils är det lite som en guldgruva i och med barnen, nära till ett vettigt dagis, vatten, skog och diverse lekparker.

   Radera
  11. @kommunaltjänstemannen hade du valt sjö och roslagen hade du degat 2 msek mindre.

   Radera
  12. @Tim, Roslagen hade varit väldigt väldigt trevligt men det fanns några andra faktor som vägdes in, så som närhet till E18, närhet till syskon mm. Men Roslagen är mycket att erbjuda.

   Radera
 11. Hur ser det ut i Malmö? Här byggs det så det knakar men flyttar någon frivilligt till Malmö?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns gott om takers men inte som kan betala. Jag väntar på en QE där brf kan ställa ut räntefria obligationer som köps upp av staten så att lånebördan lättar. Det var någon ekonom som föreslog detta för ett tag sedan.

   Radera
  2. Jodå, nu finns det ju universitet också, he he. Har absolut ingen statistik men det är väl en hel del ungdomar som flyttar in.

   Sen är avstånden så små härnere så när man bildar familj kan man bo 20 min från centrum och ändå bo i en kranskommun och då sticker folk. Motsvarande i Sthlm är väl att man måste sitta på ett pendeltåg 1,5 timmar för att bo utanför stan.

   Radera
  3. Många som bildar familj flyttar ut till kranskommuner, för finna någon slags trygghet för barnen innan skolstart. Kranskommuner med låg skatt, vatten och/eller bra kommunikationer där har småhus ökat rejält i pris även brf dras med. Ännu ingen vändning här, mer stagnation. Ifall man kan tänka sig bilpendling, så kan man hitta riktigt fina hus för runt 2-3M på kanske 40min pendlingsavstånd. Och många unga lockas till Malmö fortfarande, jag förstår varför.

   Radera
  4. Håller med BD och Niklas. Malmös farlighet är överdrivet, vilket alla som bor i stan vet.

   En enkel indikator är just bostadspriserna som är stabila/höga omkring de ställen där folk vill bo, inklusive Malmö. Och, som sagts -- har man en budget på 3 miljoner, så kan man enkelt hitta en fin villa med lagom pendling till Helsingborg/Lund/Malmö i en välfungerande småstadskommun.

   Radera
  5. Precis, till och med knarklangarna är snälla. Standard-hälsnings-frasen på Norra Parkgatan är "Behöver du hjälp?".

   Radera
  6. Malmös farlighet är överdriven?

   Jämfört med vadå? Lagos? Dalby?
   (gängen har kommit på att två fullpackade bilar så är det gott om lättfångat byte i småorterna)


   Det går att bo i Malmö och slippa det värsta, men undvika går inte. Kollegan cyklade hem från jobbet 1 timme innan någon sköt 3 st utanför ett café. Det är många som lever med detta omkring sig.

   Men orsaken till att man flyttar från Malmö är främst den upplevda tryggheten, bättre skolor och betydligt lägre kommunalskatt. På två tjänstehjonslöner går det jämnt upp med kostnaden för två bilar.

   Pendlingen är dessutom hanterbar då det bara är vid olyckor vägarna korkar igen.

   Radera
  7. Ingen som förespåkar Göteborg här? Regn, dålig trafiksituation, trängselskatt, korrupta Sossar, dyra kranskommuner, ingen vettig flygplats. Men så finns ju Volvo.

   Radera
  8. Det beror ju mycket på var man bor i Malmö också om man känner sig trygg eller inte.

   När jag gick i gymnasiet i Malmö var det aldrig något som kändes otryggt, inte ens när man rumlade runt på nätterna och gick ifrån Möllan till Gustav för att man hellre ville ha en bira till istället för att betala taxi. Den promenaden skulle jag aldrig gjort idag. Inte min fru heller.

   Emporia är ju ett ställe som skulle vara lite lyx och glamour men har p.g.a. diverse rån, misshandel, inbrott i bilar etc. gjort att många i min umgängeskrets har gett upp och åker till andra ställen.

   Det är ju inte så att man går och kollar sig över axeln så fort man är i Malmö, men jag känner mig tryggare i t.ex. Köpenhamn än i Malmö.

   Radera
  9. "Malmös farlighet är överdrivet, vilket alla som bor i stan vet". Den informationen måste UPS få då man inte levererar paket längre i Rosengård pga att de kan bli angripna.
   Skulle själv vilja bo i Malmö då det passar bättre med jobb. Men man vill inte att barnen skall vistas i den miljön där upplevd otrygghet är så stor. Och där maffiastrukturer håller på att överta staden.

   Radera
  10. Såhär då, Malmö är mer än Rosengård, Seved och Fosievägen. Att dessa ställen har varit usla är välkänt och är inte något som skett över en natt. Läs gärna boken "Framtidsstaden" för mer info.

   Trots detta är alltså Malmö som stad knappast särskilt farlig, undantaget om man är gängmedlem. Det är det jag menar med att "farligheten är överdriven". Givetvis är det illa nog som det är, men man får ibland för sig att det är farligt att t ex gå ut och ta en öl eller sitta på restaurang i Malmö, vilket inte direkt är fallet, anekdoter till trots.

   Radera
  11. Joakim, jag kan hålla med dig om att farligheten är överdriven såtillvida att risken bli skjuten är liten. Men man skall komma ihåg skjutningar bara är toppen på ett enormt kriminellt isberg som växer snabbt. Se gärna TV4:s reportage nyligen om Malmö.
   Är mkt i Malmö själv och gillar centrum, fästningen, Ribban, Lilla Torg, Pildammsparken mm men som sagt otryggheten är för stor för att bo där. Och vänder man inte utvecklingen så riskerar bostadspriserna bli ännu lägre. Trots storstad o närheten till Köpenhamn.

   Radera
  12. Vi är inte överens, men jag förstår din åsikt. Och jag håller precis med om att Slottsstaden/Ribban är mycket trevliga områden att bo och verka i...

   Jag tror kriminaliteten kan tryckas tillbaka på sikt, ungefär på liknande sätt som Möllan gått från skithål till hipsternäste. Men det krävs ganska mycket jobb innan t ex Seved eller Fosievägen "udda nummer" kan gå igenom en liknande förändring...

   Radera
  13. "Malmö är inte så farligt" klassisk replik från den kokta grodan.
   Faktum är att journalisten Magda Gad som mestadels är på uppdrag i MÖ skrev att hon kände sig tryggare i Bagdad än i Sverige.

   Radera
  14. Kanske tryggt för den som bor bra och åker bil till jobbet.och aldrig är ute.
   Pröva att jobba i ett service yrke o ha tonårsbarn på stan.

   Radera
  15. Bodde i Malmö en kort period. Några år sedan nu. Kom norrifrån, det enda jag hade med mig var kärleken till MFF! (Finns det inga fler här med den böjelsen?). Alltså, ett stort plus med Malmö är att Sveriges gnm tiderna bästa fotbollslag finns i stan.
   Sedan Möllan, Parkerna, Lund, Skåne, Köpenhamn. Flygbåtarna.

   Åker ett par ggr/år och ser MFF och kompisar. Otroligt underskattad stad, med stora förtjänster och problem liksom 08/031.

   Radera
 12. 30% av 20-30åringar bor hemma idag. Nästan alla vill kunna flytta hemifrån men kan inte då det inte finns hyreslägenheter eller bostäder till överkomligt pris. Ett land som slutat fungera. Kan läggas till ett försvar som slutat fungera, skolan sämst in Europa, våld som sprider sig. Vården som håller på kollapsa. Tacka C-Lööf och Mp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slutat fungera? Var då? Håller vården på att kollapsa, det var något nytt. Jag jobbar i vården men det måste vara i något skyddat område tydligen.

   Nå, vi har samhällsproblem (i sällskap med 100% av alla samhällen) men de får vi väl försöka lösa?

   Radera
  2. Svensk skola placerar sig väl ungefär i mitten i Europa när det kommer till stora internationella mätningar som TIMMS och PISA men det ska väl till lite våldsamma överdrifter för att få till systemkallops-mentaliteten.

   Radera
  3. @Mopongo - detta är skandal för en nation som grundar sitt välstånd på export av avancerade produkter och tjänster. Top5 är acceptabelt och Top3 är önskvärt om vi skall fortsätta med detta. Men vi har ju numera gott om folk med endast grundskoleutbildning så kanske är en mer agrar struktur framtiden. Upphuggning av fartyg kan vi också ta över från Indien.

   Radera
  4. Är 30% en hög siffra? Hur brukar det se ut?

   Radera
  5. Sverige har inte slutat att fungera alls MEN vi är på ett sluttande plan om inget radikalt görs.
   Asyl- och anhöriginvandringen måste upphöra och repatriering ske av nyanlända som inte kan försörja sig själva utan lever på skattemedel som betalats av de som arbetar. Samma sak gäller för utlänningar som bosätter sig i Sverige i framtiden de måste kunna bevisa att de klarar sig själva ekonomiskt, via jobb eller anhöriga.
   Bygga eller inrätta fler äldreboenden/seniorboenden dit gamla kan flytta om de inte klarar att reda sig själva. Reducera reavinstbeskattning för äldre som flyttar.
   Problem med resursbrist i välfärden samt bostadsbrist kommer att kunna lösa sig om man vidtar ovanstående åtgärder.

   Radera
 13. Vi vet tyvärr inte hela sanningen om trångboddhet eller befolkningsmängden i Sverige eller Stockholm.

  Det vi vet är att under de senaste åren har flertalet bostäder byggts till kostnader som ligger klart högre än det som vanliga lägre tjänstemän eller övriga som inte är högavlönade kan betala, för att inte tala om trasproletariatet och bidragstagare.

  Däremot, och där har "bloggarjäveln" rätt, så är det i flera områden betydligt färre personer per lägenhet än tidigare. Under guldåren 50-60-70-talet var det inte alls ovanligt med mamma pappa 2-3 barn i en 2 eller 3-rumslägenhet. I dag bor det ofta bara 1-2 personer i en liten lägenhet. Vissa områden har dessutom gentrifierats, och bitvis blivit allt mer brf-täta.

  Det finns en inte obetydlig mängd personer som inte syns för myndigheterna. Alla som jobbar med bostadsförvaltning i hyresbeståndet vet detta. Kanske inte i exakt omfattning i antal lägenheter eller antal okända boende, men det är lögn att säga att det är små siffror sett till Storstockholm eller Storgöteborg. 10-15 vuxna i en lägenhet, ibland ännu fler!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I min barndoms Helsingfors bodde det i vår 56 kvm lägenhet fem vuxna och tre barn, eftersom föräldrarnas kusiner behövde bostad. Vi var ändå lyckligt lottade, eftersom vi ägde lägenheten. Det sägs att man kunde t o m hyra ett badkar som sin nattliga sovplats hos folk, med risk att bli väckt när någon behövde besöka badrummet för att slå en drill.

   Radera
  2. I närförort finns mycket 2-3or byggda på 50-talet som är 40-60 kvadrat stora. Det bedömdes vara tillräckligt för en barnfamilj på den tiden. Standarden har ökat sedan dess.

   Radera
 14. Har hört samma om hyresområden i sthlm.

  SvaraRadera
 15. Lämnat Sthlm och Sverige. Har flytt från ett land i politiskt kaos och MSM styrning. SweTitanic med full speed mot undergång och för få livbåten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till vilket land då om man får fråga?

   Radera
  2. Dagestan, där är det fan ordning.

   Radera
  3. Spanien trivs väldigt bra o tackar Sthlm för tot vinst på lägenhetsaffärer. 1998 till 2014 vinst ca 6 milj. efter skatt. Finns mkt att berätta om mitt nya hemland. Bor 10 min promenad fr stranden. 2 tim bilfärd fr Sierra Nevada med kanon skidåkning. Ser Afrika o Gibraltar fr terrasen. 15 min bilfär alt tåg 30 min kostar hela 2.7 Euro att åka med fr flygplatsen. Politisk är Spanien lika konstigt som SweTanic kompenseras av livsvillkoren här nere. Mat o dryck 50% billigare än SweTanic. Ang politisk korruption så läste jag att en politiker som åkte fast för tagande av muta fick 40 års fängelse. Hur många år fick Maud Olofsson för att hon förskingrade ca 30 MDR på Nuon affären. Inget blev istället VD för ett bolag.
   Allt bättre här än i SweTanic med brasklapp atr jag ännu kan för lite om Spaniens politiska system.

   Radera
 16. @cornu: Definition av Stor-Stockholm i detta fall?

  SvaraRadera
 17. Låt oss få lite ordning i definitionerna. Stockholm är staden innanför tullarna. Resten är nåt annat. De flesta som bor i Stockholm är inte stockholmare dvs boende i Stockholm sedan minst tre generationer. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ditt namn stämmer ju förträffligt.

   Radera
  2. Din definition av stockholmare är ju bara något ni som har bott där i minst tre generationer har hittat på för att känna er speciella ;). Det finns en känslomässig definition och där stämmer nog ditt påstående men annars så är man ju stockholmare om man bor i Stockholm. Det är den mer korrekta definitionen men det kommer du aldrig att hålla med mig om. I övrigt så är hela väster- och söderort Stockholm. Du pratar om innerstaden och det är en helt annan sak. Troligen samma känslomässiga definition där som jag nämnde tidigare. Det anses ju vara fint att bo centralt i Stockholm :)

   Radera
  3. Jag brukar utgå ifrån att stockholmare är lantisar som flyttat in. De som är uppväxta där brukar normalt inte se sig som stockholmare utan något mer lokalt.

   Radera
  4. Att under tre generationer bygga upp en smutsig, fattig och stressig stad kanske inte är det bästa att skylta med. Kanske “Stockholmare” är ordet för dem man ska skylla på?

   Radera
 18. Flyttade själv från Stockholm i oktober (efter 10-11 år) till mellanstor stad 20 mil söderut. Orsaken till detta var önskan att kunna bo i villa utan att behöva känna panik över att räntan ska göra boendet för dyrt. Iofs är inte villor direkt billiga här heller men jag känner mig inte på något sätt överbelånad och jag har inga som helst problem att klara en ränta på 5-6% även om våra dubbla inkomster skulle bli en. Hade nog fått låna 2 milj mer om jag hade valt att skaffa hus i Stor-Stockholm och då hade det kanske inte heller varit i ett lika trivsamt område.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag studerade i en av de två städerna det kan vara tal om. Trivdes väldigt bra.

   Radera
  2. Är det N***k****g eller L**k****g det tisslas om?

   Radera
 19. Har växt upp inne i stan och bott i länet hela mitt liv. Åker in till stan högst en gång om året. Grönfinksstyret i Stockholm gör allt de kan för att förhindra att folk tar sig till de centrala delarna och dessutom försvåra för så många innevånare i länet som de kan. Och detta har pågått länge. Som man sår får man skörda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nästan alltid i de centrala delarna av Stockholm när jag är där. Inte så svårt att ta sig dit tycker jag.

   Radera
  2. Finns ingen anledning att befinna sig i centrala Stockholm. Alltså är det för svårt att ta sig dit på en sunkig buss även om det bara tar 20 min.

   Radera
  3. Din tankebana är helt omöjlig att följa. Har de grönfinkarna gjort att bussen tar 20 minuter eller är det på grund av dem som du inte har någon anledning att befinna dig i centrala Stockholm

   Radera
  4. Låter som att Markus söker en anledning att klaga på de han kallar grönfinkar, men har svårt att hitta.

   Radera
 20. Tunnelbanan fungerar väldigt bra. Det är sällan stopp men är trångt ibland.
  Därför är boenden nära tbana,tvärbana väldigt attraktiva för de som arbetar centralt.
  Om du däremot bor i kranskommun, måste gå till bussen, vänta på pendeln, ta bussen från pendeln till jobbet så går det lätt 1.5 h tid i varje riktning.
  Det finns många bottnar helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar pendeln till jobbet och det tar 25 min. Pendeln från Uppsala tar 40min.

   Du måste vara riktigt slö, och kass på att planera om din dörr-till-dörr till jobbet tar över 1.5 timmar..

   Radera
  2. Det är väl för att du bor på stationen och kan kliva i direkt på tåget och sedan har du jobbet direkt vid destinationen.

   Restiden beror på avstånd till arbetet, antal byten och hur väl anslutningar passar med varandra. Uppsala-pendeln till Röd linje tar väl 5 min i rusning, gatlopp från pendeln till tbanan tar tid i rusning.

   Sedan finns det förstås de som är ubersmarta och tycker 25 min är den bästa restiden. Varför har du inte sökt dig ännu närmare?

   Radera
 21. Det är väl så att definitionen av "Stor-Stockholm" måste utökas och inkludera mer av kranskommunerna, då lär det väl vara fortsatt inflyttning. Stockholm växer väl.

  SvaraRadera
 22. Hej,

  Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, osäkra lån, företagslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital mm! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga räntor och rimliga räntor på 2%. E-post till: [email protected]

  SvaraRadera