Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2019-02-21 21:11

Swedbank-aktiens sämsta börsvecka sedan finanskrisen

Som det ser ut nu på torsdag kväll är den innevarande börsveckans utveckling för Swedbanks A-aktie den sämsta sedan finanskrisen hösten 2008. Banken har till slut backat och ska ta in en extern utredare av bankens tvätt av ryska blodspengar.
Veckochart Swedbank A-aktie tillbaka till 2010, vilket inkluderar skuldkrisens börskrasch.
Swedbanks A-aktie har än så länge fallit 21.25% innevarande vecka. Det är mer än under börskraschen i spåren av skuldkrisen 2011, där aktien som mest föll drygt 16% på en vecka. Man får gå tillbaka hela vägen till december 2008 för att hitta en vecka med större nedgång, nämligen -25.89%.

Banken har till slut fallit för börstrycket och säger sig nu tillsätta en extern utredare av den penningtvätt av ryska blodspengar, som banken hållit på med.

Beskedet om extern utredare imponerade dock inte på marknaden och aktien stängde ändå på nära dagslägsta. Med tanke på VD:ns tidigare avfärdande och förminskande av det hela är det nog på sin plats att ägarnas representanter i styrelsen ser över om man verkligen har rätt företagsledare på VD-posten. 

Men tvinga vanligt folk att redovisa varifrån de fått kontanter vid insättning, även på belopp långt under lagkraven, det har man inga problem med. Vanligt folk med några femhundralappar finansierar antagligen terrorism, enligt bankens misstänksamhet och vägran att ta emot insättningar, fast att företag utan verksamhet flyttar miljardbelopp är inte så noga. De har ju fyllt i en enkät om var pengarna kommer ifrån ...

Börsveckan är förstås inte över än. Aktien behöver stiga så att nedgången understiger 16% för att inte faktumet att detta är det största veckoraset sedan finanskrisen ska bestå.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

57 kommentarer:

 1. "säger sig nu tillsätta en extern utredare av den penningtvätt av ryska blodspengar, som banken hållit på med."

  Formulerade de sig verkligen så?

  SvaraRadera
 2. Som vanligt, regleringar drabbar vanligt folk, men de med resurser vet hur man kan gå runt dem.

  SvaraRadera
 3. Så Swedbank har hjälpt till med att undanhålla pengar från Putin?
  Mindre pengar till Rysslands armé?

  De kanske skulle ha medalj i stället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, de har snarare hjälpt Putin och Putins korrumperade regim att tvätta sina blodspengar vita och flytta dem till t ex schweiziska bankkonton, fast nissarna är utsatta för sanktioner.

   Radera
  2. Pengar man stulit från det ryska folket.

   Radera
  3. Ryssland verkar galet korrupt. Polis och åklagare går tydligen ofta ihop och tar över bolag på det sätt som UG tog upp. Medelinkomst Ryssland: 437$. Chockande faktiskt.

   Radera
  4. Redan de tidiga investerarna i Ryssland på 90-talet brände sig på fingrarna i den nya ekonomin. Allt för ofta i attraktiva bolag fick utländska investerare se sig strukna ur aktieböckerna med följd att hela deras aktieinnehav bara försvann. Det visar lite på hur djup korruptionen var och kanske fortfarande är.

   Radera
  5. Ja, Ryssland är laglöst, vilket förhindrar investeringar och driver dessutom pengar ut ur landet. De redan små statliga investeringarna i sjukvård är t ex föremål för bedrägerier från högsta ort vilket förstört sjukvården i grunden.

   I en sådan ekonomisk och juridisk miljö är det svårt att se att levnadsstandarden för en vanlig ryss ska kunna höjas inom överskådlig tid.

   Radera
  6. Ryssarna minns fortfarande den liberala chockterapin på 90-talet och det kommer sannolikt avhålla folket från strävan i den riktningen i ytterligare många år.

   Radera
 4. Minns när SWE-banks VD satt i TV gällande bank kollapsen i Baltikum. "Inga problem", samtidigt som bankkunderna flydde från banken. Då var det nära undergång. SWE-bank klarar sig nog bra denna gång, förutsatt USA inte inleder någon undersökning. Jämfört med Europas ledande banker går det bra för SWE-bank. Deutsche Bank, UniCredit, CreditSuisse, Bankia, RBS, Barclys, osv, de har gått ner med -90% -99% från 2007. Så stora problem i EU med andra ord. EU's ekonomiska system måste reformeras, annars kollapsar systemet. Liberalism och Globalisering fungerar inte. Googla Steigelitz och "why globalization fails" youtube.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steigelitz var Bill Clintons ekonomiska rådgivare. Mervyn King, gamla Bank of England chefen tror inte heller på den nuvarande ekonomiska ordningen. Ni kan läsa "The End of Alchemy: Money, Banking, and the Future of the Global Economy". Två tungviktare.

   Radera
 5. Blir det 100 miljarder i böter nu som Swedbank och därmed de svenska skattebetalarna måste betala till USA's statskassa för brott mot de amerikanska reglerna? USA lär ju inte missa detta tillfälle att förstärka statskassan.

  Vad säger ni om att vi går ur EU, lämnar det USA-styrda banksystemet och ingår i en union med Norge, Island och Storbritannien? Militärt sett skulle vi bli självförsörjande och UK har alltid satsat på flottan så där kan vi få konstruktioner. Flygplan kan SAAB göra. Stridsvagnar har vi inget större behov av, person- och lastbilar kan Volvo göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och bara en som förstår den riktiga orsaken.... Khadaffis peng som försvan var visst inte blodiga men amerikaner förbrukade de gärna. Sluta vara naiva usa rånar alla hur de vill och man vågar inte ens nämna det. Det kallar man tvätt av ryska pengar istället, löjligt och fegt.

   Radera
  2. I t ex Sverige är vi OERHÖRT slappa med att utreda korruption. Åklagare och polis pallar inte utreda den enklaste sak så fort den skett utanför Sveriges gränser vilket gör att de kriminella spelar mot öppet mål. Man släpper det bara, även om det ligger inom EU. Det finns ett aktuellt fall i Malmö där en okänd mängd pengar försvunnit till Cypern. Denna del av utredningen skiter man helt i.

   Har därför svårt att tycka att det är nåt annat än SKITBRA att USA jagar korruptionen internationellt. Vi gör det ju inte själva.

   Radera
  3. Kan vara för att svenska utredare inte har resurserna eller kunnandet att utreda utomlands.

   Kan även vara av kulturella orsaker, man är obekväm att träffa internationella motparter.

   Radera
  4. "Utomlands" är ett brett begrepp men nu gällde det en bank på Cypern, som är medlemmar i EU. Man tycker att det borde vara rimligt enkelt att åtminstone inhämta ett vanligt kontoutdrag från ett annat EU-land i en brottsutredning, men inte ens det har man alltså gjort.

   Radera
  5. Kan det vara så enkelt att det inte finns som ett krav på utredaren?

   Radera
  6. Låt oss kalla "jaga korruption" med korrekta ord. Utpressning kallas det och är kriminellt - men så klart inte för de som har den största piskan. Om de inte tjänade enorma pengar på det - så njaaa kanske hade man kunnat tro på det. Plus ska man alltid minnas att amerikaner gör aldrig något för att det är rättvist eller för att det hjälper någon - de bara tjännar pengar oavsett om det kräver tusentals liv. Ensamma om det är de dock inte, men de andra är långt ifrån än så länge.

   Radera
  7. @least: Nja, det här är ett korruptionsärende, då blir det så klart intressant med personens privatekonomi. Man har också kartlagt personens privatekonomi - förutom tillgodohavanden på Cypern. I utredningen har man bara konstaterat att det finns överföringar till Cypern, punkt.

   @Jonas:
   USA är ändå bäst i klassen här för att:
   1. De har en tydlig lagstiftning, dvs det går att avgöra vad som är olagligt och inte på förhand.
   2. De lägger resurser på att upprätthålla lagen.

   Näst sämst är Sverige, som har tydliga lagar men inte lägger tid på att upprätthålla dem.

   Sämst är Ryssland, vars lagstiftning är utdaterad, otydlig och så obskurantistisk att det egentligen inte går att avgöra vad som är lagligt och inte, och vad som är brottsligt då blir helt utifrån vem man mutat.

   Nu kommer du att yla om att USA inte sätter dit 100% av brottslingarna, och det är helt riktigt. Att det finns en del olösta mord innebär t ex inte att jag får döda dig ostraffat.

   Radera
  8. Tror du verkligen att de gör det för upprätthålla lagar? Nej men Bengt sluta nu, jag tror inte på dig.
   Alla länder är olika jag förstår inte ens varför man ska jämföra? Ta med Somalia i jämförelesen är det bättre än Sverige? Alla vill inte som usa vill det måste man förstå. Folk i olika länder har helt olika syn på tillvaron, sluta mäta alla med samma tumstock.

   Vad det gäller "de lägger resurser", kalla det för "investerar" så faller allt på plats.

   Radera
  9. Du måste förväxlat mig med nån som heter Bengt och som dessutom bryr sig ett skit om vad du "tror" och inte.

   Radera
  10. Ben (notera inte Bengt), nu gör du mig ledsen. Du avbröt vår vackra diskussion med en aggression, så får man ju inte göra, ta ett djuuuupt andetag, knyt nävarna och öppna ditt hjärta, där finns inte plats för hat och usa längre.

   Radera
  11. Vari består aggressionen?

   Radera
 6. Bankerna "måste" ge sina kunder 0% ränta samtidigt som de måste betala 1% ränta för att säkra samma pengar hos riksbanken. Självklart vill de därmed inte att någon ska komma och sätta in mer pengar på sitt bankkonto.

  Ursäkterna om finansinspektionen, penningtvätt etc är bara mumbojumbo som används för att kunderna lättare accepterar skit när de tror skiten kommer ifrån tredje part istället för bankernas girighet.

  SvaraRadera
 7. Dags för ett inlägg om Tesla igen? Det var ju länge sen nu.
  https://www.di.se/live/tesla-faller-pa-borsen-efter-kritik-fran-konsumenttidning/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer snart. :- )

   Radera
  2. Tesla - a car for stupid and reach people who think that they can save the planet by driving it.

   /Your Elon

   Radera
  3. Vad är "reach people"?

   Radera
 8. Anders Rydén ovan ställer en bra fråga tycker jag. Låg mig utveckla den lite. Varför är det olagligt att smuggla ut pengar från diktaturer? Är inte det bara bra? Kvar i diktatur kan de användas till t.ex vapenutveckling. Om dessa vapen sedan beslagtas när de försöker smugglas ut så jublar vi. Om vapenutvecklarna personligen hoppar av till väst så jublar vi. Om diktaturens ekonomi kraschar så att det blir demokratiskt revolution så jublar vi? Så varför inte jubla även över penningsmuggling? Varför är just pengar över muren i vår riktning dåligt? Det är ju ändå ett slags systematiskt de facto-erkännande att även diktatorerna själva inser att väst är bäst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att det gröper ur länders ekonomier oavsett om de är diktatur eller demokrati? Och för att pengarna är snodda från någon eller några? Dessutom - vad säger att om pengarna tar slut att det blir revolution och demokrati?

   Radera
  2. Men det är inte alls generellt olagligt att föra ut pengar ur Ryssland?

   Det görs liksom varje dag. Däremot så gör ryssarna det själva rätt krångligt. Testa att fakturera ett företag med hemvist i Moskva och se hur JÄVLA många blanketter, stämplar och kontroller som krävs. Och då snackar vi belopp under miljonen.

   Radera
  3. Pengarna är ju snodda ändå i alla fall oavsett om de smugglas eller inte. Att straffa folk i vårt land istället för förövarna i diktaturerna för det är ju inte logiskt på något sätt. För övrigt finns endast tre möjliga utfall i krisekonomiskt revolutionsläge i en diktatur:

   Icke revolution = Fortsatt diktatur.
   Revolution som leder till ny diktatur.
   Revolution som leder till demokrati.

   Radera
  4. Nu är det väl inte så att vi straffar folk i vårt land "istället" för de som sitter på andra sidan, det är ju bara det att de är svåra att komma åt. Jag tror säkert att det kommer att efterfroskdas och eventuellt utfäras arresteringsorder på några ryssar, men det är ju inte som om att vi kommer få tag på dem.

   Jag skulle nog vilja säga att logiken är precis tvärtom. Det vore väldigt väldigt märkligt att INTE lagföra nån för t ex medhjälp till mord bara för att själva mördaren flytt utomlands.

   Radera
  5. Är det summornas storlek som avgör lagligheten?

   Rysk affärsman köper fotbollslag i England/Frankrike/Italen för 100 miljarder = Lagligt.

   Rysk affärsman placerar 100 miljoner på svenskt bankkonto = Olagligt.

   Känns som systemet är riggat för att gynna de stora EU-länderna.

   Radera
  6. Återigen, det är inte alls olagligt att föra ut pengar ur Ryssland även om det (åtminstone på ryska sidan) är krångligt.

   Det som avgör är pengarnas ursprung, har du inte begripit det? Det är just därför bankerna ska kontrollera pengarnas ursprung.

   Radera
  7. Och hur kontrollerar du ryska pengars ursprung Ben? Det blir ju till att lita eller inte lita på muntlig uppgift längst bak i kedjan i vilket fall?

   Mina hundra miljarder? Jag har sålt rödbetssoppa på torget i Mammutistanregionen i tio år, hurså?

   Radera
  8. Eftersom Swedbank nu, i efterhand, säger att de identifierat en massa suspekta transaktioner och anmält dem till polisen. Så det går uppenbarligen utmärkt att identifiera suspekta transaktioner och stoppa dem. Exakt hur får nån annan svara på.

   Radera
 9. OT:

  Nu förbjuds ryska soldater att använda smartphones överhuvudtaget:

  https://newizv.ru/news/society/19-02-2019/voennosluzhaschim-zapretili-ayfony-i-smartfony

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stavka är väl trötta på att deras operationer avslöjas i voce news. Smart drag öht med tanke på gårdagens nyheter, ftågan är dock hur det efterlevs?
   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7160472

   Radera
 10. Köpte en guldtacka på Tavex igår i Stockholm funkade bra. De har ett stort utbud av mynt och tackor. De tar både kontanter och kort. Behövde legitimera mig och blev registrerad. Nu är det bara att invänta kraschen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och varför registrerar man dig? Skall vi gissa att när kraschen kommer så får du ett inlösentvång till en "rättvis" kurs? Du lär inte få njuta vinsten.

   Radera
  2. Den där guldtackan? Det var en present till min gamle farfar, tyvärr försvann den i dödsboet, han måste han gömt den på nåt ställe där vi aldrig återfann den.

   Radera
  3. Amatörer, ni glömde aty koĺla i tanken
   https://www.ctvnews.ca/mobile/world/history-buffs-restoring-tank-find-gold-bars-inside-1.3369521

   Radera
  4. Borde man fattat, det är ju tanken som räknas.

   Radera
  5. Vad jag vet är att man inte kan äta guld! Vakna upp och köp vädefull åkerjord.

   Radera
  6. Har sju kilo ris i skafferiet, ska köpa mer.

   Radera
 11. Skönt att veta att de andra Svenska bankerna inte gjort något liknande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att inte veta att dom gjort det, menar du? :)

   Radera
 12. Tsss...kronan verkar utveckla sig på samma sätt som Swedbank :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tsss swedbank har en framtid men de har inte svenska kronan.

   Radera
  2. Dom har samma framtid som den slovenska tolarn som smutsigt dasspapper fast med vattenstämpel.

   Radera
 13. Att tvätta pengar kan komma som en baksmälla om man har fortroendet att handla med dollar, just nu väntar jag bonniersbankens baksmälla.

  SvaraRadera
 14. Visst är svenska banker ärliga, nötet och ledninger för FI har ju garanterat de! Antingen är FI ledning fullt av inkompetenta människor eller så är dom köpta, välj själv, hur som helst hela FI och riksbankens ledning borde sparkas utan dröjesmål för dom hittar inte ens en traktor i en höstack.

  SvaraRadera
 15. Om SEB har varit mer ärliga än swedbank i baltikum, ja då lovar jag att äta upp min högersko(inspiration från annie lööf) vågar någon slå vad mot mig? Jag äter min högersko eller så äter du din vänstersko om swedbank är värst! Mitt vad handlar om äkta skor! Någon?

  SvaraRadera
 16. Baksmällan blir kort och ingen riskerar att bli straffad personligt i Sverige, dom är snart på banan med nya skumraskaffärer, den risk som finns kommer från USA, i övrigt frodas skurkarna i Sverige.

  SvaraRadera