Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-02-17 12:34

Svensk offentlig sjukvård rider på kapitalistiska upptäckter

De flesta är överens om att svensk sjukvård ska vara offentligfinansierad, jämlik och allmän, i sann socialdemokratisk anda. Samtidigt måste man ha respekt för att denna socialistiska konstruktion rider på kapitalistiska upptäckter av läkemedel och behandlingar i socialistiskt avskydda länder som USA och Israel. Utan det kapitalistiska drivet skulle många behandlingar och botemedel saknas i den svenska offentliga vården. Någon äkta socialistisk vård finns inte, hur mycket än vänstern vill hävda detta.
Ambulanshelikoptern på Sahlgrenskas helikopterplatta är inte svensktillverkad, och den första användbara helikoptern uppfanns inte av socialister utan i Tyskland 1936. 
En förutsättning för svensk sjukvård är alltså inte offentlig socialistisk finansiering via landstingsskattens sjukvårdsförsäkring, utan åker på ryggen av kapitalistiska upptäcker inom behandlingar, sjukvårdsutrustning och läkemedel.

USA- och Israel-hatande vänster har tydligen inga som helst problem med att ta emot behandlingar och läkemedel som uppfunnits eller upptäckts i USA eller Israel. Eller för den delen kommersiellt framtagna svenska läkemedel. 

Eller att flyga ambulanshelikopter, där den första fungerande helikoptern byggdes i nazityskland 1936, och den första serieproducerade helikoptern FA-223 lanserades av tyskarna 1940 mitt under andra världskriget. Fa-223 låg sedan till grund för utvecklingen av helikoptern efter kriget. Flyger du ambulanshelikopter flyger du i praktiken på förintelsens offers gravar.

Nu kanske man inte ska stirra sig blind på vem och under vilket ekonomiska eller politiska system något skapats, om det är till mänsklighetens väl och gagn. Men bara för att något är offentligt finansierat betyder det inte att det är oberoende av privata initiativ, privat kapital, privat företagssamhet och uppfinningsrikedom. Eller om man så vill: girighet.

Så kom aldrig och hävda att svensk offentlig sjukvård är en sorts självförsörjande bubbla. Svensk offentlig sjukvård är beroende av kapitalistiska och socialistiskt hatade länder som USA och Israel (och andra länder - ambulanshelikoptrarnas koppling till Nazityskland är ett retoriskt överdrivet exempel) för många av de framsteg som gjorts och görs inom behandlingar.

Relaterat är även behandlingar, och inte bara läkemedel, ursprungligen föremål för djurförsök under framtagningen. Vägrar du djurförsök finns det inte mycket du kan behandlas med alls, knappt ens ett plåster. Återstår möjligen några tröstande ord.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

41 kommentarer:

 1. Vem i hela friden har påstått att svensk offentlig sjukvård är verksam i en självförsörjande bubbla?  Trafikupperätthållande blogginlägg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl som vanligt något pucko på Twitter eller Facebook som uttalat sig, läser man sådana kanaler så får man skylla sig själv.

   Radera
  2. Kan det eventuellt vara så att målen med hur sjukvården är konstruerad framförallt handlar om distribution snarare än innovation?

   Klickbete.

   Radera
  3. Cornu kastar in en virtuell handgranat i ditt vardagsrum en söndag em, du kan inte tro vad som hände sen.

   Radera
  4. Om det enda man har är en nyliberal hammare så ser allt ut som en kommunistisk spik. Och vice versa, får man anta.

   Radera
  5. Socialism är inte samma sak som avsaknad av handel. Det senare är dock ett bra sätt att få ett socialistiskt system att kollapsa, tex mha blockader.

   Radera
 2. Men snälla Lars.... Kan du egentligen vår svenska innovationshistoria inom sjukvård och läkemedel? Hur kom tex Seloken och Losec till, de läkemedel som blev Astra(Zenecas) största försäljningsframgångar? Jo, genom företagest samverkan med offentligt finansierad sjukvård och akademisk forskning. Det samma gäller många andra läkemedel och medicintekniska innovationer. Även i det "kapitalistiska" USA står offentligt eller ideell finansiering för många av de grundläggande innovationerner som sedan utvecklas och marknadsförs av företag. Och vissa typer av nödvändiga innovationer som ex nya antibiotika kommer inte att utvecklas av företag eftersom de inte är företagsekonomiskt lönsamma. Och angående Israel: "A major player in Israel’s tech and innovation ecosystem is the Israel Innovation Authority (formerly Office of Chief Scientist), a central government agency responsible for fostering innovation in various industries" https://www.forbes.com/sites/davidyin/2017/01/09/what-makes-israels-innovation-ecosystem-so-successful/#356ac36070e4

  SvaraRadera
  Svar
  1. LL30 = Xylocain inte att förglömma!

   Radera
  2. Dessutom som åtminstone i fallet Losec många gånger nedläggningshotade projekt där vetenskapsmännen kämpat för att fortsätta med projekt som ansetts olönsamma.

   Radera
 3. När man hamnar i argumentation med någon som kläcker ur sig - "vi måste bojkotta alla varor ifrån Israel" och syftar typ på apelsiner ifrån ockuperad mark - brukar vederbörande inte ha koll på hur stora Israel är inom Life Science.
  Så när man frågar om vederbörandes alla släktingar som har exempelvis pacemaker ska åka in och genast få dessa uttagna, brukar det inte vara lika svart vitt längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var inte pacemakern svensk?

   Radera
  2. Jo skepparn från Wikipedia: "Världens första hjärtstimulator som opererades in helt i en människa tillverkades i Sverige av Rune Elmqvist 1958, och opererades in samma år av hjärtkirurgen Åke Senning. Den fungerade däremot inte så bra, den första höll bara ett par timmar och den andra bara ett par veckor. Men den första patienten Arne Larsson överlevde både uppfinnaren och kirurgen, och fick uppleva 26 pacemakrar innan han vid 86 års ålder avled 2001 (Enligt Guinness rekordbok avled Arne Larsson den 16 januari 2002 efter att ha fått 26 pacemakrar inopererade)."

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Om jag minns rätt började sedan importen av transistorer öka starkt och en skatt lades på denna "onödiga" import som gav skränande radioapparater i vår natur. En följd var att svensk tillverkning lades ner.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Nja det är nog att förenkla historien. TIllverkning av pacemakers fortsatte i sverige en bit in 2000-talet, men då i Siemens regi

   Radera
 4. Det är väl skönt att vänstern i detta fall faktiskt kan skilja på sak (exv helikoptern och medicinen) och person (exv nazist-konstruktören och israelen).

  SvaraRadera
 5. Att en helikopter uppfunnen i nationalsocialistiska Tyskland inte skulle ha något med socialism att göra känns inte helt genomtänkt.

  Men jag tror att jag förstår din grundtanke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmmm...
   Skillnaden mellan INTERNATIONAL-Socialism och NATIONAL-socialism kan ibland vara mycket hårfin...

   Radera
  2. Nej, inte om man är normalbegåvade eller däröver.

   Radera
 6. Om man jämför sjukvårdskostnaderna per invånare för ex. Italien och USA så ligger kostnaden för USA upp med faktor 2,5, gissa vilket land man lever längst i?
  I USA är det inte ovanligt att sjukhus har 30% eller mer av dess kostnader för en avdelning de kallar "billing" som har till syfte att få ut så mycket som möjligt av patient/försäkringsbolag.
  Trodde jag hade borgerliga åsikter men man tvekar mer än en gång när vet saker som detta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan vara borgerlig utan att tycka att USA's system för sjukvårdsförsäkringar är bra.

   Radera
  2. Lite märkligt att de är så emot att betala sjukvården via skattsedeln men gärna betalar det via försäkring.

   Radera
  3. Klassiskt exempel på när man betalar 1000kr för att försäkra något som är värt 100 kr, man ser inte helheten. Självklart att USA borde socialisera sjukvården. Sedan undrar jag hur USA kan tillåta så dålig konkurrens inom sjukvårdssektorn. Fanns det konkurrens borde priserna komma ner till övriga i-länders.

   Radera
  4. Johan: Hade en analog upplevelse nyligen i Fjärran östern (kommunistland) där ett utländskt ägt privatsjukhus tog 30 blodprov på mig (och räknade ut ytterligare sex kvoter) när jag kom in akut med ett mycket väl känt och lätt verifierbart problem. Enl svensk läkare var max två av proven av relevans för att bedöma mitt tillstånd. Varje prov och dess kostnad återfanns på egen rad på min slutnota.

   Radera
 7. En liten egen enkät: Hur många har som jag privat sjukförsäkring?

  Jag litar inte på den socialistiska leveransen av vården och har inte lust att dö i någon vårdkö. Det kändes som ett ganska så riktigt beslut nu när förslagen om att ge flyktingsstatus(eller vad för status det nu är) för sjukdom kommer från stollepartierna.

  SvaraRadera
 8. Ok, men nu var inte det Tyskar som gjorde den första helikoptern.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Gyroplane_Laboratoire

  SvaraRadera
  Svar
  1. Står inte heller. Lär dig läsa.

   Radera
  2. "där den första fungerande helikoptern byggdes i nazityskland 1936"

   Det kan ju tyckas vara lite märkligt att den helikoptern du anser fungera slog den ickefungerades rekord. Rent spontant kan ju det vara märkligt att en ickefungerande helikopter ens kan sätta rekord.

   Radera
 9. Löjligt inlägg som borde ha etiketten "trams"

  Samma argument kan naturligtvis göras åt andra hållet... Hur många privata företag hade existerat om samhället inte finansierat infrastruktur mm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och varifrån kommer pengarna samhället har använt till infrastruktur? Har det regnat manna från ovan?

   Radera
 10. I rekord trygga Sverige, har ju många sjukhus begåvats med ökat hot och våld mot sjukhuspersonalen, ska vi tacka socialismen eller kaptalismen för det

  SvaraRadera
 11. Sedan har vi det där med odlingar från blod och urin och näshåla etc etc som tas vid minsta lilla sjukdomstecken. Jag undrar vad alla veganer tror att de odlas på - sojaextrakt?

  SvaraRadera
 12. Om jag förstår logiken i ditt resonemang korrekt så rider alltså köpare av produkter eller tjänster, produktens eller tjänstens producent, tillverkare eller upphovsman genom sitt agerande på marknaden. Att en betalning för produkten eller tjänsten enligt prissättningen på marknaden skett är alltså att likvärdigt med hur en ryttare förhåller sig till ett riddjur.

  Och alla ni som funderat på att köpa fysiskt eller lyssna på Lars Wilderängs böcker via någon betald streamingtjänst. Rid någon som uppskattar det i stället.

  SvaraRadera
 13. Internet är väl en statlig uppfinning så jag föreslår att bloggen som helhet lägga ner och ges ut på papper istället.

  SvaraRadera
 14. Även i det så kapitalistiska USA står federala staten samt delstaterna för knappt 50% av alla dollar som spenderas på sjukvård. Federala statens utgifter är också de snabbast ökande varför socialismen (>50% av sjukvården betalas av staten) bara är några år bort.

  Privata sjukvårdsförsäkringar står i jämförelse endast för 19,9% av de totala sjukvårdskostnaderna (2017 CMS.gov). Av dessa medel går en inte obetydlig del till att bekosta akutsjukvård för icke-försäkrade då akutsjukhusen i de allra flesta fall är ålagda av staten att erbjuda livsuppehållande sjukvård till alla som ramlar in på akuten med en akut livshotande åkomma.

  Enda sättet att åstadkomma helt privat sjukvård är att kopiera vårdprocessen som tillämpas inom den veterinära vården. Där finns en billigt och enkel utväg för alla som inte har råd med avancerade ingrepp.

  SvaraRadera
 15. Lite pubertal artikel som låter minst lika grinig som de som artikeln gnäller på. Så enkelt är det inte. Ta mig själv till exempel, som forskar fram nya metoder i den där bubblan (sjukvård & universitet), som sedan publiceras för en massa dyra pengar, i en tidskrift som sedan tar betalt av andra forskare/vårdare för att läsa den. Alltså gör pengar utan att lyfta ett finger (tack och lov börjar nu universitet bojkotta dessa kapitalistiska lata giganter för att istället publicera i open access-tidskrifter). Sedan plockar ett läkemedelsbolag upp metoden (eftersom forskning med resultat skall vara öppen för granskning) som jag jobbat med i 5 år för att sedan köra sina läkemedelstudier med. Snacka om att rida på andras arbete.

  SvaraRadera
 16. Förstår inte den här typen av inlägg som inte ger någonting när det finns så mycket viktigt man kan skriva om relaterat till sjukvården. Sahlgrenskas läkares kamp mot lokalpolitikerna ex och vad/(mer tydligt vilka) patienter som ska bortprioriteras ex. Hela nya primärvårdsreformen där man glatt byter ut läkarbesök mot sjuksköterskebesök och inte vill erkänna den drastiskt minskande kompetensambitionen. Ett inlägg om vad man egentligen kan få för sjukvårdsförsäkringen i privat regi jämfört med den vanliga vården vore jätteintressant. Karolinska stoppar användning av hyrsköterskor samtidigt som man hyr in op-team med hyrsyrror osv (att de opererar mycket är iofs positivt då slipper vi kanske larmen om hur många med cancersjukdom som dör i deras kö). Hoppas på mer ekonomiskt anknutna artiklar som du vanligtvis skriver så bra.

  SvaraRadera
 17. Apropå USA, undrar hur mycket av olycksfalls-, intensiv- och rehabsjukvård som bygger på erfarenheter vunna under USA's diverse imperialistiska krig i Asien och Mellanöstern?

  SvaraRadera
 18. Bostadsrätt är en kapitalistisk uppfinning (som många socialister utnyttjar) för att kunna köpa sig förbi den socialistiska bostadskön.

  SvaraRadera
 19. Varje gång jag går till tandläkarn (privat finansierad) så har de nya tekniska prylar.

  Ser inte samma tekniska innovation när man gör ett besök hos en offentlig finansierad allmänläkare. Där ställer de lite frågor och klämmer lite med händer.

  Att få tid för att magnetröntga ett husdjur går fort medan vi människor får stå i kö. Skillnad, djuren har privat försäkring.

  Tyvärr har vi inget parti i svensk Riksdag som förordar kapitalistiska lösningar.

  SvaraRadera
 20. Ytterligare ett bottennapp för bloggen på kort tid. Frekvensen av katastrofalt illa underbyggda och rent felaktia "trams" inlägg visar på att detta kan vara en trend. Men vi som följt bloggen hoppas nog att det bara är naturliga variationer

  SvaraRadera