Cornucopia?

Aktuellt

Färsk studie upprepar - elbilar släpper ut mycket mindre CO2 än fossilbilar, även med Tysklands bruna elmix

En ny studie från Eindhovens tekniska högskola upprepar de tidigare slutsatserna från bland annat forskningsrapporter från Nederländerna, dv...

2019-02-24 17:51

Stormvarning i norra rikshalvan

SMHI har utfärdat en stormvarning av klass två för den norra rikshalvan, från Västernorrland och Jämtland och norrut, undantaget Västerbottens och Norrbottens kustland, som får en klass ett-varning. Tag det alltså försiktigt boende i de finare delarna av Sverige, liksom alla som är på väg till eller från eventuell vintersemester.
Småblåsigt på Högfjällshotellet i Sälen. Två år gammal bild.
Nu behöver knappast de som är bosatta i norra rikshalvan ha några instruktioner för sådant här, men sörlänningar på tillfälligt besök kanske kan vara oförberedda, så en varning är nog på sin plats för dessa. En och annan kan ju vara på väg hem från vintersemester/sportlov eller på väg till det samma.

Snöstorm i svenska fjällen är inte att leka med.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. Vinter, det är sånt andra har tydligen. Härnere har vi knappt haft snö och nu går det upp mot +10 på dagen så jag antar att årets vinter blev inställd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja jag vet inte om det vi haft järuppe kan kallas vinter heller. Plusgrader i februari!

   (Kan förresten tillägga till vsd Cornu sa att pga dessa plusgrader så har vinden blankpolerat de flesta ytor utomhus så för er som ska framföra div fordon så ta det försiktigt, både under fätden såväl som när ni ska i och ur fordonen. Risk för genomslag är det också)

   Radera
  2. Förresten Ben, söker du lägenhet?
   http://3.bp.blogspot.com/_ibORsFVvVQA/SuhqMHVMASI/AAAAAAAAB7Y/C2HLdaSD1k0/s1600-h/74.jpg

   Radera
  3. Ja tyvärr, får inte plats med fler lik i krypgrunden så jag letar ny lya. Gärna väl ljudisolerat och rymligt sopnedkast!

   Radera
  4. Trevligt att du håller liv i gamla tradtioner som gånggriften.

   Radera
 2. Är på en lappländsk skidort och visst har det blåst idag och en del liftar har varit stängda men regnet har stört mest. Värmen har också gjort många vintervägar till rena isgator vilken inte var helt kul när vi körde nittio mil häromdagen utan dubb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppdatering: stormen slet hårt på fjället under natten och en hel vajer på en ankarlift slets loss från en lift och en gondol tappade tre korgar.

   Radera
 3. Sitter och myser framför kaminen och lägger lite då och då in lite huggen granved.
  Ute är det dimmigt och ca 5 plus men lugnt. Tror inte det biir någon mer snö o vinter hemmave här i år även om tjälen inte helt släppt så jag har ställt in kvasten o skyffeln

  SvaraRadera
 4. Som påminnelse, vad kan semesterfirande sörlänningar snabbt införskaffa på närmaste mack för att klara sig i händelse av vinterstorm?
  - snöskyffel till bilen?
  - snacks, choklad och chips?
  - dricka?
  - se till att man har läkemedel som man behöver?
  - batteri/ficklampa?
  - powerbank?
  - varm filt eller några stycken?
  - toapapper?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snöskyffel, snökedjor, 20L reservdunk bilbränsle och hålla full tank. Se till att helst färdas på större vägar, blir man fast på en avsides mindre väg så vet man inte när det plogas och när hjälp kommer. En tumregel ju större väg desto större chanser för snabb plogning/hjälp om man behöver det.

   Annars täcka basala mänskliga behov, vatten, mat, värmde. Ha en 2-5 liters dunk dricksvatten, mat och filtar. Har man gott om bränsle så kan man varmköra för att få upp värmen i kupen då och då.

   Det kan komma mycket snö på väldigt kort tid. Kommer det för mycket över en viss gräns så kommer man inte någonstans med bilen, då sitter man där man sitter. Så ta sig iväg till plogadväg/tätort/hotell/bensinmack så snabbt som möjligt är ju bra om man hamnar i en snöstorm.

   Radera