Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-02-03 10:54

Snöfall i Stockholm - du kan aldrig gissa vad som hände sen?

Det har tydligen snöat i Stockholm under natten, så ingenting fungerar, strömmen är borta, vägarna igensnöade, bussarna går inte. Stockholmarna får åtminstone trösta sig med att det är söndag, och att de flesta alltså inte måste ta sig till jobbet. Kämpa!
Snökaoset i Stockholm november 2016. Här Sollentuna centrum.
När det snöar i Stockholm så blir det förstås en riksnyhet, och resten av landet lider med stockholmarna. 4 000 hushåll ska vara strömlösa hos Vattenfall och 2 500 hos Ellevio.

Det handlar alltså om en varning av lägsta klassen, klass ett, från SMHI.

Eftersom det inte är en arbetsdag bör förstås effekterna vara marginella för de som inte blivit av med strömmen. Bloggens läsare är redan förberedda för zombieapokalypsen, och skakar förstås av sig sådant här och går vidare med livet som om ingenting hänt.

Medias rubriker: 

Aftonbladet: Snökaos: Inställda bussar, flygstrul & strömlösa hushåll
Expressen: Tusentals är strömlösa efter snökaos
Dagens Nyheter: Flera tusen strömlösa - mer snö att vänta
Svenska Dagbladet: Snökaoset: Busstrafik inställd i Stockholm¨
SVT: Just nu - Tusentals strömlösa i snökaoset - klass 1-varning längs hela Östkusten
SR: Busslinjer stängda och tusentals strömlösa hushåll
NSD: 23-åringen från Kiruna vann ett SM-silver
Sydsvenskan: Elin Fjellman: Så visar MP Malmö sitt motstånd mot det rödblå styret
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

95 kommentarer:

 1. Bor i Södra Roslagen och skottade mellan 06-10, frugan skulle till jobbet och körde fast bilen efter ungefär två meter så hon väckte mig. Mätte ungefär 400 mm och inte nog med att det är mycket det vägde som cement och för det är halvblött. Sedan har det fortsatt snöa under dagen så nu ligger det 5-6 cm där jag började skotta, så blir en till vända igen snart.

  Hela vägnätet här är oplogat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte din fru var ni förvarar snöspadarna eller varför väckte hon dig?

   Radera
  2. Antar att du hade gjort det samma om det hade varit omvända roller? #Jämlikhet

   Radera
  3. Jo hon vet var spadarna står, men som jag nämnde skulle hon till jobbet. Behövde bara hjälp att skotta loss bilen men jag sade att det var lönlöst, så hon trulsade iväg och jag började skotta. Och tur var det, hon timvikar på ett lss-boende (har jobbat extra där ända sedan studietiden för hon trivs, trots heltid i veckan) och hon var den enda i personalen som pallrade sig till jobbet idag.

   Radera
  4. Låter ju helt sjukt. Har väl aldrig varit med om att personalen håller sig hemma pga vädret.

   Radera
  5. @ Stefan: Check your ambitiösa-kollegor-privilegie! ;-)

   Radera
  6. Jobbar man inom LSS duger inga ursäkter.

   Radera
  7. Jag trodde ni hade feministisk snöröjning i Stockholm, eller var det förra mandatperioden?

   Radera
  8. Södra Roslagen är inte Stockholm.

   För övrigt visar det på vad som händer om kristen eller kriget kommer.

   Radera
  9. I Stockholm har de feministiskt allting. Alla män som bor där är käringar. Snöar det sitter de och gråter i snuttefilten och kan inte cykla nånstans.

   Radera
  10. Inkorrekt, jämnställd snöröjning

   Se dn grafik för mer info

   Radera
  11. Har dimmiga begrepp om var saker ligger norr om Osby, finns ju ingen anledning att åka utsocknes på fel håll :-)

   Radera
  12. Ska bli intressant att se vad jämställdhetsbyrån gör för att motverka att 95% av snöröjarna än män.

   Maila även dem förra veckan för att höra vad de gör för att motverka att 6/10 arbetsplatsolyckor drabbar män. Har dock inte fått svar än.

   Radera
  13. FN, precis. Att 95% av alla snöröjare är män är ju ett enormt svek mot alla kvinnor som drömmer om en framtid som snöröjare.

   Radera
 2. 2019 är detta att bita ihop :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2019 biter man inte ihop för det är självdestruktivt.

   Det nya svarta är att man går in och lägger sig igen även om människor är beroende av dig.

   Radera
  2. Sociologin och feminismen blir Sveriges undergång.

   Radera
 3. Har skottat länge och har ytterligare ett antal meter fram till postlådan. Tänk om den är tom, att bli utan morgontidning är länge sedan?

  Ja jag har en allt för svag snöslunga så "cementen" skottas för hand.

  Biverkan befarad muskelvärk.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Manuell snöskottning är faktiskt rätt så bra styrketräning för de där flankmusklerna som annars är himla svåra att komma åt på gymmet. Tar man i riktigt ordentligt kan man vakna nästa dag med träningsvärk som knappt går att särskilja från njur- eller gallstensanfall innan man kommit upp ur sängen och igång.

   Men berätta inte det för LCSMPV-regeringen, då hittar de säkert på någon form av förmånsbeskattning av detta "white privilegie". ;-)

   Radera
  2. Prova stående sidorotationer med skivstång, frivändning och press med kettlebell, samt Palovpress. I kombination med sedvanlig träning med marklyft och knäböj torde du sedan vara väl förberedd för lite snöskottning.

   Radera
  3. Jag slängde tunga höbalar med grep när jag var ung, det spöar också gymmet! (OBS, jag sade att de var svåra att komma åt, inte omöjliga. Sedan kan man förstås diskutera definitionen av svår om man skall hårddra det).

   Radera
  4. Skivstänger? Höbalar? Testa MMA för fan och släng dina kompisar.

   Radera
  5. Och efter det kan du börja träna skytte, och träffa nya kompisar :D

   Radera
 4. Det är rätt snöigt...

  Det är väl utarmingen av vår gemensamma välfärd som vi mellan varven ser och snöröjningen är ett sådant exempel. Kanske också blandat med den feministiska snöröjningen eller vad det nu var, cykelbanorna är tydligen helt snöfria :)

  Det jag menar med ovan är att på den gamla goda tiden hade man en civilförsvars och katastrof beredskap som skalats ned totalt. Det här märker man ju inte av förräns det blir krig eller katastrof.

  Nu senast i somras med brandbekämpningen, vi har/behöver inga 100 miljoners brandbekämpningsplan (men 10 miljarder till elcyklar skall vi ha) och snöröjningen är väl ungefär lika nedbantad, vi vet ju ändå att det inte kommer komma snö framöver pga. global warming.

  De summor som sparats in på beredskapen läggs nu istället på annat som landet anser sig ha råd med, elcyklarna igen.

  fortsätter global warming i den här takten så kanske man skulle investera i en liten snöplog och erbjuda sina tjänster vid kraftiga snöfall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fortsätter det så här i Stockholm så kommer naturligtvis MP att börja kämpa för subventionerade små el-snöskotrar för stadsbruk.

   Radera
  2. Jag ser ironin, men det är nu tyst från dem som i somras inte kunde skilja lokalt väder från globalt klimat. Det säger en hel del.

   Radera
  3. Folk var ju insnöade nåt dygn förr om åren också?

   Radera
  4. @ Ben: Jo, men på den tiden gjorde det inget för folk tyckte fortfarande om att prata med varandra - så kallad facetime.

   Sedan uppfanns mobiltelefonerna...

   Radera
  5. Nej men att civilförsvaret skulle varit så himla bra förr?

   Det var ju inte de som plogade, liksom.

   Radera
  6. Nej, men försvaret åkte runt med bandvagnar och tittade till insnöade Ölänningar vid ett flertal gånger fram till slutet av 80 talet.
   På den tiden behöver inte ens I11s regementschef fråga om lov, det var bara att göra.

   Radera
  7. Sånt gör man ju nu också?

   Radera
 5. Tja enligt SMHI så ska väl snöväfret dra norrut och orsaka 20-30cm snö längs norrlandskusten. Så vi lär väl märks hur det går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snart når det dina breddgrader. Gävlebukten är iaf drabbad.

   Radera
  2. +1 grad och mulet här nere i södern. Känns som vi har samma väder november-februari typ.

   Radera
  3. +1 grad och mulet här nere i södern. Känns som vi har samma väder november-februari typ.

   Radera
  4. Besökte Pustervik i fredags. Typiskt GBG-väder. +1. Om man tycker snöröjningen är dålig i Sthlm har man aldrig varit i Göteborg.

   Radera
  5. @Stefan: Det har att göra med att Stigberget är ett populärt ställe att åka pulka nerför till första långgatan för att sedan ansluta till andra lång(porr)gatan...

   Radera
  6. Porr och Pulkaåkning låter som en komplicerad kombination...

   Radera
  7. Varför det? Båda underlättas ju av halt före.

   Radera
  8. @Peter: När det glider bra går man hela vägen...

   Radera
 6. Problemet är inte nån MP mupp utan var ska man göra av snön. För dumpades den i Mälaren men det är inte tillåtet längre. Vid Täby brukar det ligga ett snöberg fram till Augusti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pörecis det är lätt att göra sig lustig ver sthlm. Men det visar bara på okunskap.

   Radera
  2. Ja det finns risk att snöröjningen ökar i kvadrat på stadens utvidgning då lastbil som forslar bort snön (säg 20m3) får dubbla körsträckan då ju lastbilen ska tillbaka också, sen vill väl inte politiker skapa outnyttjade markområden enbart för att kunna magasinera snö till midsommar där det då måste städas bort sopbehållare cyklar bildörrar o allehanda saker som stryker med i snöröjningen, område som inte kan säljas för finansiering av nått nyttigt, då det då efter nån 5 10 år klassas som miljöfarlig yta, alltså smala gator där varje fri yta kan säljas ut för att finansiera ex.v. pensionsskulden, snön och annat får komma som en överraskning varje gång och ursäktas med typ 'vi gör så gott vi kan'.

   Radera
  3. 20m3 tar de verkligen så mycket ?

   Radera
  4. Är väl inte så mycket: 7 meter långt, 2 meter brett och 1,5meter högt så är du uppe i 20 kubik.

   Radera
  5. Skulle gissa på runt 8 kubik per lastbil.

   Stockholm har en enorm brist på platser att lasta av snö. Mälaren får ta 200 000 kubik totalt över vintern sedan är man förpassad till närförort som exempelvis Västra Skogen.

   Radera
  6. Mjo även jag gissar på ca 8 kubik.

   Radera
  7. Vill minnas att snöberget i bromma/bällsta för ca 10 årsedan hade en bulldozer som gick dygnet runt föratt forma snöberget. Sen blev flygplatsen sura för berget var i vägen för inflygningen.
   Men alla smarta lantisar säkert samma problem i sina hålor...

   Radera
  8. Gärdet ? Visst kan man köra snö från stans östra delar till gärdet. Men det är orimligt att transportera all snö så långt. Så mycket lastbilar finns inte tillgängligt. Sen måste man ta hänsyn till trafik situationen.

   Radera
  9. De får väl söka dispens. Nyfallen snö som läggs på sjöis kan väl knappast räknas något miljöfarligt även om det skulle komma med några sandkorn. Trots allt hamnar det i sjön till slut även om man skulle lagra det på land.

   Radera
  10. Kör det till Stureplan så snortar stekarna upp det på helgen sen bara.

   Radera
  11. De är inte lönt att diskutera med någon som inte förstår...

   Radera
  12. Sen finns det kanske en hel del bilister i städerna som inte är särskilt vana vid vare sig snö eller skridskoåkning?

   Radera
  13. @Ben: Synd bara att Ozzy George Clinton inte är i stan just nu.

   Radera
  14. @turboprop: För att ösyermalmssnön är för fin att blanda med snö från orten?

   Radera
 7. Jag jobbar varannan vecka i Stockholm och så fort det blir ”snökaos” brukar mina kollegor skicka ett sms till mig med texten: Skratta inte åt oss :).
  Känns som att åtminstonde mina Stockholmskollegor har självinsikt.

  SvaraRadera
 8. Tydligen är det vår tur här på landets framsida, för i morgon eftermiddag så skall det komma både snö och blåst, temperaturen skall pendla kring nollan. Av erfarenhet vet jag att det brukar bli bökigt i trafiken i och omkring Göteborg när det kommer lite snö, på landet äe det inga problem, där plogar manbort snön.

  SvaraRadera
 9. Äh. Allting går lite långsamma. Drog på mig mina riktiga vinterskor och gick ut i skogen för att filma.
  Men att man måste göra av snön på ett särskilt sätt är lite meckigt. Men frågan är om det inte borde finnas olika kategorier av skottad/plogag snö. En allmän minde farlig och en som är då miljöfarligt avfall. Det är sju skillnad på snö från en cykelbana och snö från motorvägen om det är utsläppen och salt/socker/tungmetaller man oroar sig för skall hamna i vattnet.

  SvaraRadera
 10. Tog exakt lika lång tid som vanligt åka till jobbet. SL gjorde sitt jobb.

  SvaraRadera
 11. Ett tips till de ovana. Stega runt innan ni öser iväg "cementen".
  Att vrida på överkroppen är ett skadeupplägg.
  Jaak

  SvaraRadera
 12. Steg ett är att bygga små igloos på balkongen åt surdegen, så är den värsta krisen hanterad.

  SvaraRadera
 13. Skaffa några dussin bussplogar. Borde kunna förbättra situationen.

  https://c2.staticflickr.com/4/3210/3132907381_1fdab0a639_z.jpg?zz=1

  SvaraRadera
 14. Jag gick ut en stund förut. Dog flera gånger på grund av ovan nämnda kaos. Sen gick jag hem.

  https://utbrytningen.blogspot.com

  SvaraRadera
 15. Corny, nu är du sådär toxisk maskulin igen, det är inte fel att vara handlingsförlamad och erkänna att man behöver hjälp, bejaka kvinnan inom okunnig dig och erkänna att du precis som de flesta sörlänningar har bristande erfarenhet att hantera lite snö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ingen anledning att öht hantera snö, den är borta till nästa dag...

   Radera
 16. Vad är poängen? Om det skulle snöa lika mycket i Göteborg så skulle det knappt märkas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, men det beror ju på att Gbg ser ut som ett utbombat eskimåläger från första början, liksom.

   Radera
 17. Tankefelet är att när naturen ställer till det för oss så ska det inte märkas eller påverka oss på något sätt. Förr tog man det med ro och förstod att man fick vänta på att vägen skulle plogas, luftledningen för telefon/el skulle repareras. Kanske man inte kom till jobbet/skolan den dagen men flöt på ändå. Mat fanns skafferiet och man visste hur man kokade potatis utan att googla samma recept varje gång.

  SvaraRadera
 18. Jag tycker det är fint med snön.
  Snöskrapan hade jag satt på traktorn sen några veckor tillbaks, det gäller att vara förberedd.
  När jag skottade min parkering vid huset var jag tacksam för hydrostatdriften så man slipper växla.
  Sen skottade jag en av mina skogsvägar där byborna brukar promenera.
  Träden såg ut som blomkål.
  Ganska mysigt med snö trots allt.

  SvaraRadera
 19. Lite av problemet är väl att alla sitter på sina feta arslen och väntar på att samhället skall lösa allt? Pratade med min far just och han berättade hur det var på 50-talet inne stan där portvakten organiserade lokala snösvängen i kvarteret och det skyfflades ihop högar på strategiska platser där lastbilar och traktorer hämtade. Självklart var det tävling mot grannkvarteren att få det snyggast och snabbast gjort.
  Här på landet organiserar vi grannar oss tillsammans och skottar fram två lådsamlingar och tre busshållplatser efter att landsvägen plogats - bara för att posten skall komma och bussen skall stanna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra där, givetvis bör killen som bor i en 2:a på Södermalm backa ut sin Massey-Ferguson ur garaget och börja ploga gatan.

   Radera
  2. Men alla på söder röstar väl mp? Och röstar man mp har man väl en sambo med pickup-truck och stenar på flaket? Borde vara lätt att ploga med en sådan.

   Radera
 20. *ASG*

  Flygen lyfter inte mot Stockholm: ”Folk börjar bli desperata”

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/forseningar-i-flygtrafiken-till-och-fran-arlanda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Artikeln var från kl 12. Det kan hända mycket på den tiden Bengt. Du må vara road men världen är rätt ok. Sverigedemokraterna kommer inte rädda oss ;) (

   Radera
 21. Övriga städer i landet har typ en rondell och 3 väggar. Inte så svårt att hålla dem kördugliga

  SvaraRadera
 22. I södra England kom det för nån vecka sen snö. Man gick ut med motsvarande klass 1 varning, att det skulle bli problem i området och när snön kom blev det mycket riktigt problem.
  Trassel i biltrafiken, försenade tåg, halkolyckor och skolorna senarelade dagens första lektion samt lät barnen vara inomhus på rasterna för att det inte skulle bli några olyckor på skolgården.
  Min syster dotter var mest sur över att det inte gick att göra några snögubbar.
  Det kom 2-3 cm snö.

  SvaraRadera
 23. Vi har samfällighet vägen ut till stora vägen. Det blev exeplariskt plogat när bonden var klar med sin tomt (Lite försenat även pga elavbrottet).
  Hade besök senare under dagen som påpekade att "Shit. Varför kan inte resten av vägarna vara lika bra plogade som era". Jo. För vi betalar 4000 i år för plogning förrutom kommunalskatten.
  Dessutom hjälps vi åt när folk kör fast eller behöver hjälp.

  Strömavbrott 5-12 men det var änd¨å snabb avhjälpning. Med tanke på att grannens träd hängde över vår vag och åkte upp 3 meter när jag skakade bort snön från dem så kan jag projicera att det nog inte såg så bra ut i skogen heller :)

  Annars har inte en enda av bekantskapskretsen i Sthlm varken haft panik eller kaos. Utan det har snarare varit bilder på skottning, glada tillrop och barn som lekt i snö.

  (Tråkigt för personerna i Muteborg som tror att media klickjakt denna gång skulle spegla verkligheten. Snarare vet de att alla läser och klickar på Stockholmsnyheter. (Men inte bryr sig så mycket om muteborg somkan få gnälla/muta utan att nån bryr sig)

  SvaraRadera
 24. Bloggarn. Du glömde även:

  GP: "Göteborg står stilla. Alla göteborgare har släppt allt de har för händerna och väntar på nyheter om de ska få håna Sthlm eller inte. Alla vet ju att GBG är sveriges framsida så det är bäst beredskap finns för att bevaka sthlm för att kunna påpeka att GBG är bra. " :D

  SvaraRadera
 25. Efterlyser kommentarer från (SVT-)meteorolog Pär Holmgren (MP), han agerade profet i början av 2000-talet då SMHI affischerade på gator och torg i Stockholm
  Budskapet från Pär var att snart, inom det närmaste decenniet, skulle svenska barn inte längre känna till vad snö var för något!!!!
  Nu har det gått 15 år sen dess. Jag väntar fortfarande.
  Men nu har vi Greta Thunberg som profet istället och då har vi bara 5 år på oss att rädda jorden. Fan trot!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Som jag skrev om torkan i Sverige i somras. Väder är inte klimat. Du kan inte dra några som helst slutsatser om vare sig rekordtorka eller rekordkyla.

   Så sluta med det, du gör dig lika dum som Miljöpartiet gjorde sig i somras. Jag skrev att det kommer bita tillbaka nästa gång det är kallt någonstans, om anekdoter ska vara bevis för något.

   För övrigt roterar ett högtryck och ett lågtryck runt på norra halvklotet. Oftast hamnar dessa i norra Kanada, i Atlanten eller i Sibirien, och ingen märker av dem. Men en region på norra halvklotet brukar ha varmare än normalt och en annan kallare än normalt. Det är helt normalt.

   Radera
  3. Men genom att hävda att rekordkyla i USA är ett bevis på något, så accepterar du alltså att sommarens värme var bevis på klimatförändringar.

   Radera
  4. Läs gärna på varför det är köldrekord i USA och värmerekord i Australien.Det tycker jag är värt att diskutera.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 26. Att "bita ihop" och kämpa sig till jobbet är toxisk maskulinitet, det har Gudrun och FI sagt. Så det blir att stänga persiennnerna igen, messa arbetsgivaren att man är inte kan ta sig till jobet/är sjuk/VAB'ar, krypa ner under duntäcket och somna om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det FI och Gudrun säger är Toxisk idioti!

   Radera
  2. Njae, men byta jobb kanske?

   Radera
 27. https://www.svd.se/dubbdack-pa-bussarna-gor-ingen-storre-skillnad

  Resultatet av feministisk sböröjning, d.v.s man plogar och saltar cykelbanor först istf vägarna. Sen är MP-puckona(Trafikborgarråd Sthlms kommun) så inåt helvete dumma i huvudet så de inte fattar att bussarna polerar upp skridskobana vid hållplatserna. Men det är ju den postmoderna verkligheten det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. He he..

   Ingenting finns egentligen utan är bara postmoderna teoretiska tolkningar och "sociala konstruktion" i rectum..

   Onda maskulina sådana - sociala konstruktioner - skall man undvika och helt bekämpa!

   Ergo: Halka är bara en ond maskulin och patriarkal social konstruktion

   Radera