Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-02-20 16:53

Slakt i Swedbank efter rysk penningtvätt

Sveriges största bank, Swedbank, har nu dragits in i Danske Banks massiva penningtvätt av ryska pengar. Bill Bowder, mannen som fått igenom Magnitsky-lagstiftning i många länder, sade sig ha bevis som styrkte SVT:s Uppdrag Gransknings avslöjande att Swedbank bistått med penningtvätt av 40 miljarder kronor. Bolagets aktie totalslaktades under dagen.
Veckochart Swedbank A.
I skrivande stund är Swedbanks A-aktie ner 12.83% på beskedet att banken visst deltagit i penningstvätten av ryska kriminella oligarker och kriminella makthavare under sanktioner sedan Krim-invasionen. Detta förnekades tidigare av bankens VD i samband med att Danske Banks penningstvätt på otroliga ca 2 000 miljarder kronor avslöjades i somras.

Uppdrag Granskning säger sig ha hittat åtminstone 40 miljarder, som Swedbank varit med och tvättat via främst fejkade kundbolag. Det hela bekräftades under dagen av finansmannen Bill Bowder, som sedan Kreml-regimen mördat hans advokat Magnitsky drivit igenom särskild lagstiftning mot denna penningtvätt i många länder. Bowder sade sig ha bevis mot Swedbank, vilket drog ner aktien ytterligare.

Samtidigt vägrar Swedbank låta vanlig svensk allmänhet göra insättningar på över 10 000:- SEK i kontanter, vilket saknar stöd i lagstiftningen. En sådan vägran ska bara göras om banken aktivt misstänker penningtvätt eller finansiering av terrorism, och först på en summa runt ett basbelopp, dvs någonstans en bit över 40 000:- SEK.

Men som vanligt gäller det att sila mygg och svälja kameler. En privatperson tjänar banken inga pengar på, men fyrtio miljarder, då ser man genom fingrarna.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

50 kommentarer:

 1. Trist att man inte visste detta och kunde slänga det i ansiktet på kassörskan när jag ville sätta in 25 lax senast.

  SvaraRadera
 2. För några veckor sedan skulle jag överföra 175000 kronor från mitt bankkonto i SEB till ett svenskt företag med konto i SEB. Detta kunde jag inte göra på nätet eftersom belopp större än 150000 inte kan göras som privatperson. Blev tvungen att ringa telefonbanken. Efter 45 minuter och utförliga frågor var pengarna kom ifrån, var de skulle, varför överföringen skulle göras samt frågor om övriga kontakter jag haft med betalningsmottagaren kunde betalningen godkännas av bankens tjänsteman.

  Vet inte hur mycket SEB har syltat in sig i sådana här affärer, men jag antar att man inte behandlar penningtvättande oligarker på detta sätt utan bara vanliga kunder som vill spendera sina surt förvärvade penningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken skillnad det är i Italien. Där är det självklarhet att man använder kontanter och ingen frågar varifrån DINA pengar kommer ifrån.

   Jag antar att det är lättare att jaga de som sätter in 15 000kr än dem som sätter in 4 miljarder.

   Radera
  2. Och när man hör ordet korruptionsfri så är ju Italien det första landet man tänker på.

   Radera
  3. GBD: precis! korruptionen är sjuklig där men ingen frågar efter var ifrån du har fått DINA pengar.

   Här kan du spara 1kronor i spargrisen i 100 år, men försök sätta in dem. Då är det stopp....

   Radera
  4. 175 000!! Jag fick stå i telefonkö, precis som du, och fick svara på en massa frågor antagligen liknande som du fick...men jag skulle bara betala 20 EUR i fortkörningsböter som jag fick i Tyskland. Hade vi haft miljarder att bolla med så hade nog det varit lite smidigare.

   Radera
  5. alla har dessa anekdoter, för mig tog det en timme i telefon att betala en faktura till Åland på 1500 kr för en fiskeguide. Jag hyrde även ut en lägenhet en månad till en person från Finland som satte över hela 10 000 till mig vilket genererade att jag blev uppringd av banken som frågade vad jag sysslar med egentligen.

   Radera
  6. @Månskensbonde

   Köpte själv som privatperson arbeten av ett svenskt företag vilket ramlade in som fyra fakturor om 144-146 kkr med ca en veckas mellanrum. Tyckte det var ett lite märkligt sätt att fakturera men tänkte inte mer på det och betalade. Stötte heller inte på några problem eller att någon från banken hörde av sig. Antar att jag nu fick förklaringen till faktureringsförfarandet.

   Radera
  7. @Ocke
   Det finns antagligen en begränsning på belopp/vecka också som finns i systemen. Smart av företaget som antagligen fått problem med sina interna rutiner när fakturor på över 150000 har delbetalats av kunderna.

   Radera
 3. Känner att det är dags att lämna Swedbank. Ingen lust att fortsätta göra affärer med företag som gynnar och tjänar pengar på penningtvätt. Men vad ska man byta till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta banker än inblandade i någon slags penningtvätt, både i mindre och större skala. :)

   Radera
  2. Swedbank är den politiskt säkraste banken eftersom den stöttas av både det största partiet i landet (S) och det största partiet på landsbygden (C).

   Radera
  3. Har själv funderingar på länsförsäkringar bank. Mitt förtroende för storbankerna är nere på noll. Men vad vet jag, de kanske är lika korrupta allihop.

   Radera
  4. Jag tycker man borde avreglera mera och låta marknaden avgöra var och hur pengarna tvättas. Eller göra som australien och ha sedlar i plast då hör det inget om man glömmer en sedelbunt i fickan när man tvättar byxorna.

   Radera
  5. Jag har hittills varit nöjd med SEB för mina behov, men Handelsbanken är väl det klassiskt konservativa valet.

   Radera
  6. Nu var SHB aldrig ett alternativ pga dåliga räntor men de marknadsför sig med personlig bankman osv. Lätta att få tag på genom åren får jag säga.

   Radera
  7. Ungefär såhär, utan inbördes ordning.

   Handelsbanken för betaltjänster, kontanthantering och anställning.

   SEB för företagskonto.

   Hypoteket, Skandia, SBAB eller Stabelo för bolån.

   Länsförsäkringar för försäkringar.

   Nowo Mastercard för kortbetalningar i kronor.

   Klarna Bank för kortbetalningar i andra valutor.

   Ålandbanken eller Carnegie för Private banking (av sociala skäl).

   Avanza för värdepappershandel och fondförvaltad tjänstepension.

   Nordnet för belånad värdepappershandel.

   Degiro för daytrading.

   Forex Bank för utländsk valuta i kontanter.

   Santander Bank för sparkonto låst i upp till en månad, AK Spar för rörlig sparränta.

   Skandia för traditionell pensionsförvaltning.

   Alla storbanker och de flesta nichbankerna lämpar sig gott att äga aktier av med undantag för Nordea och Danske Bank. För företagslån är jag mer osäker, troligtvis har den lokala banken en stor fördel när lånet ska beviljas första gången.

   Radera
 4. Så hur ser rutinen ut när en kriminell ska öppna ett konto( det fanns x antal sådana i denna härva öppnade av privatpersoner)?

  Öppnade ett konto åt barnet och vi båda föräldrar fick få in på ett kontor, legitimera oss, försäkra syftet och ange uppskaddad månadsinsättning.
  Antar att det bara att säga nej iställer så kryssar tjänstemannen i rutan "ville inte skriva på" och så får man kontot ändå.

  SvaraRadera
 5. Swedbank spärrade alla mina konton när jag slängde deras "kundundersökning" - papper i papperskorgen. Tyckte det var ett skämt att ett tidigare rent lönekonto med inget annat än lön insatt skulle svara på en miljon frågor om penningtvätt. Men då fick jag ju en god orsak till att gå till min vanliga bank och begära att de avslutade alla mina åtaganden i Swedbank åt mig och förde över pengarna (var ca 15k som låg kvar där sedan nåt år tillbaka).

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det här fallet kan du inte skylla på Swedbank, du får skylla på lagstiftaren. Dessa frågor får du oberoende av vilken bank du väljer.

   Radera
  2. Uppenbarligen inte om man är rysk oligark.

   Radera
  3. Lagstiftaren i USA, för tydlighets skull.

   Radera
 6. Tja. I maj köpte jag ny bil och överförde 468k till säljarens bankkonto i annan svensk storbank. Inga problem eller frågor, annat än att det fick ske i omgångar 4 x 100k + 1 x 68k.

  SvaraRadera
 7. Svar
  1. Är den inte det när det krisar för banker

   Radera
 8. Jag skulle också vilja påminna om att 'penningtvätt' är ett ondskefullt missfoster till terminologi, avsett att från början misstänkliggöra dina innehav oavsett ursprung. Och så har vi ju sett att det blivit.

  Bättre att lägga ner FATF och de som lyssnar på dessa än detta odemokratiska maktmissbruk. Men jag har en gnagande känsla att det för svensken istället är 'e-kronan' som kommer vara nästa obevekliga steg. Välkomna till framtiden.

  SvaraRadera
 9. Fan det är dyrt och bygga prepperstugor under jord på Jungfruöarna med havsutsikt, egen spaceshuttle ala Musk för snabb avresa till Marz osv kostar oh ligga på topp....

  SvaraRadera
 10. Inget nytt under solen, så här har det fungerat sedan urminnes tider.
  Money talks!

  SvaraRadera
 11. I jämställdhets anda så tackar vi Bonnesson för tiden du fick. Som kompensation här får snart HB sin första kvinnliga VD. Dags att slakta lite småkontor, för att anpassa sig till verkligheten, kanske? AI is tha shit framöver, som ersätter era personliga tandblekta bankmän ;-)

  SvaraRadera
 12. Vi i Finland tar gärna emot flera banker från Sverige . Bankerna skall inte behöva strula till det med mellanhänder i Baltien. Vi gör affärer direkt med Ryska maffian. Finska Staten garanterar att ingen åker fast. Så välkomna med mera banker hit.

  SvaraRadera
 13. Hur mycket kände Anders Sundström, fd näringsminister(s) och tidigare ordförande i banken, till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anders är lika korrupt som alla fackpampar som har prytt löpsedlarna de senaste tiden. Politiker som får dubbla löner och som skapar ett polariserat samhälle där rasismen och kriminaliteten frodas.

   Radera
  2. Hur kom det sig att FI tidigare skyddade Swedbank och sa att de inte var inblandade i detta?

   Radera
 14. Ni som har problem med att sätta in era pengar har helt enkelt svarat fel på frågorna. Naturligtvis kan man inte svara att de kommer från vapensmuggling, det låter inte trovärdigt. Svara istället beskyddarverksamhet, narkotikaaffärer eller något annat som låter mer trovärdigt och sen är det bara att sätta in pengarna verkar det som...

  SvaraRadera
 15. Snacka om parallellsamhälle.

  SvaraRadera
 16. Skulle inte förvåna mig om VD:n fick sparken med en riktig fet fallskärm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen därför hon sitter kvar - det är för dyrt att bli av med henne.

   Radera
 17. Jag har ett smuts-konto på Swedbank. Debit-SEK är ju lortigt i sig, men det används också så fort jag inte riktigt litar på saker. Det största värdet är detta är känslan av att använda skräp till skräp. Om de ibland får för sig att fråga om jag har riktiga pengar någonstans brukar jag berätta detta.

  SvaraRadera
 18. När jag i omgångar amorterat av på mitt eget bostadslån med 200-400 ksek åt gången genom överföring från mitt tillikaledes egna konto i samma bank, där banken har full transaktionshistorik, så måste de ändå ringa och säkerhetskontrollera mig, trots att de känner mig enligt rutin.

  De anser väl att det är gränsande till brottsligt eller åtminstone extremt osvensk asocial verksamhet att vilja amortera skulder med egna fullt synliga medel. De blir förvirrade när man amorterar och tror det är en del i en penningtvätt som de inte riktigt ser igenom.

  Ingen amorterar ju frivilligt annars enligt bankerna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minskad lånestock anses utgöra ett hot mot samhällsekonomin och är ett tecken på att du är emot konsumtionssamhället. Enemy of the state liksom.

   Radera
 19. Möjligt att Swedbank har varit inblandad i penningtvätt men inte säkert. Har inte sett uppdrag granskning. Bill Browder (rätt skall vara rätt) verkar ha ett syfte med sitt avslöjande men vad ? Hämnd ? Vem är hans uppdragsgivare ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bill Browder förlorade ju en hel massa pengar och tillgångar på att, med avancerade juridiska bedrägerier utförda med medhjälp av ryska staten, bli utslängd ur Ryssland. Dessutom slog dom ihjäl hans advokat, Sergei Magnitsky.

   Du tycker inte det räcker som motiv?

   Radera
  2. Men spelar det ngn roll vem som gräver om anklagelserna stämmer?


   Radera
  3. Sant det räcker som motiv. Nu verkar ju Magnitsky varit accountant (revisor) och inte advokat. Skulle varit perfekt vittne för ryssland om de vill sätta dit Browder så varför skulle Putin slå ihjäl honom ? Sedan är ju
   Putin och Ryssland kababla till detta om de vill, utan tvekan.

   Radera
  4. Nu handlade det ju inte om att sätta dit Browder personligen utan att roffa åt sig det som hans företagskoncern ägde i Ryssland. Det gick ju uppenbarligen utmärkt utan att använda sig av nåt vittnesmål från MAgnitskij, eller hur?

   Sen får man ju se det i bakgrund av att Browder, med Magnitskijs assistans, tidigare släppt en del historier till pressen om korruption. Det var alltså välkänt sedan länge att Magnitskij var obekväm. Man kan spekulera i om det i så fall var realistiskt att tro att Magnitskij överhuvudtaget skulle vittna mot Browder? Det var kanske just precis därför han slogs ihjäl, för att han vägrade? Vem vet? Oavsett vilket så plundrades ju Browders tillgångar utan Magnitskij så han behövdes uppenbarligen inte, eller hur?

   Sen kan man ju säga att Rysslands rättssystem är så korrupt att det oftast inte behövs några nyckelpersoner. Behöver man ett dokument, en dom eller ett vittnesmål, så köper man det.

   Radera
 20. Fick överfört 198k till mitt konto hos SEB för några månader sedan, min bank har inte hört av sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa andra hållet så ska du nog få tillgång till en opublicerad epostadress dit du ombeds sända underlag för pengarnas ursprung.

   Skickar du dem däremot vidare i två omgångar är det ingen fara, enlig bankens logik.

   Radera
 21. Vid vilken summa drar man till sig skatteverkets uppmärksamhet?

  SvaraRadera
 22. Man saknar ord...

  Han killen som drog igång allt detta, omfattades han av någon wistleblower ersättning liknande det dom har i USA eller släppte han bara bomben på rent jävelskap eller för att han tror på integritet och rättvisa?

  SvaraRadera