Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-02-27 10:18

Pakistans luftrum stängt - har skjutit ner två indiska stridsflygplan

Konflikten mellan Pakistan och Indien fortsätter eskalera. Pakistan har nu skjutit ner två indiska stridsflygplan, och har stängt hela sitt luftrum enligt en sk NOTAM. Indien hävdar att de skjutit ner en pakistansk F-16.
Generisk bild, ej indiska vapensystem eller flygplan.
Den aktuella eskaleringen av konflikten mellan Indien och Pakistan över Kashmir har sin grund i ett självmordsattentat, som dödade fyrtioen och sårade 35 man ur Indiens säkerhetsstyrkor. Landet svarade igår med att bomba påstådda terroristläger i Pakistan, tillhörande terrorgruppen Jaish-e-Mohammed vid  Balaklot. Indien hävdar att man ska ha dödat runt 350 terrorister. Pakistan hävdar att ingen dödats.

Artilleridueller mellan de två länderna har utbrrutit och Pakistan hävdar att fyra civila och elva har skadats av indiska granater.

Pakistan hävdar nu att man skjutit ner två indiska stridsflygplan (förmodat Mirage 2000 eller Su-30MKI), och har i en NOTAM stängt ner hela sitt lutfrum. Indien har också stängt ett antal flygplatser nära gränsen till Pakistan. Indien uppger att man skjutit ner en pakistansk UAV. Tillägg: Pakistan uppger sig nu ha en indisk Mig 21-pilot i fångenskap. Tillägg: Indien hävdar att de skjutit ner en pakistansk F-16.

Det hela ska vara första gången sedan 1971, som indiskt flyg korsat stilleståndslinjen mellan Pakistan och Indien.

Vad som egentligen hänt är förstås djupt osäkert. Sociala medier översvämmas av fejkade bilder som påstår både det ena och det andra, men som går att identifiera som från andra händelser.

Både Indien och Pakistan har kärnvapen, men detta har inte hindrat ett antal fall av öppna vapeninsatser mellan de två länderna. Dock har inte konflikten eskalerat vid någon incident, utan sedan lugnat ner sig igen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

44 kommentarer:

 1. https://timesofindia.indiatimes.com/india/pakistani-f-16-shot-down-in-jks-rajouri-sector-officials/articleshow/68182444.cms Indien påstår sig att skjutit ned ett F16 från Pakistans flygvapen.

  SvaraRadera
 2. Lite valrörelse av Modi?

  Kolla upp på Wiki när India och Pakistan bråkar och när det har varit val i Indien (val nu i April i Indien). :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fasiken, du var före mig.

   Radera
  2. Och att det blev väldigt jobbigt för Trump idag, passar honom perfekt att fokus är på detta.

   Radera
  3. Trump Derangment Syndrome i högfebril fas. Herregud! Tror du verkligen USA skulle orkestrera en terrorattack mot Indien? Sök hjälp!

   Radera
  4. Nu var det ju inte det sjunkbomben sa utan att Trump kanske försöker använda krisen för att dra uppmärksamheten från Cohens vittnesmål. Fast han och hans nya bästis Kim verkar ju vara upptagna med att spela in "Nu blåser vi snuten 4" i Hanoi
   https://www.theguardian.com/world/2019/feb/26/puffer-train-kims-cigarette-stop-en-route-to-hanoi
   https://www.theguardian.com/world/2019/feb/26/dutch-customs-seize-90000-bottles-of-vodka-believed-to-be-for-kim-jong-un
   https://youtu.be/8QAEmCuBnck

   Radera
  5. Snacka om fest. Kim fixar rökat och drickan och Trump står för brudarna.

   Radera
 3. Det betyder nog att vi kan glömma att sälja JAS 39 Gripen till Indien.

  SvaraRadera
 4. Det här är en av dom farligaste militära upptrappningar vi har sett under de senaste 20 åren. Glöm inte att bägge länderna har kärnvapen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visserligen, men nån botten måste det finnas för dumheten. INte värt att börja kasta kärnvapen för en sketen bergskedja fylld med analfabetiska, skitsura infödingar.

   Radera
  2. Håller med där, enkelt och koncist uttryckt.

   Radera
  3. Förvisso men hur mycket blod är en makthavare beredd att utgjuta för prestigens skull? Förhoppningsvis blåser det över.

   Radera
  4. Kan platsen vara geopolitiskt viktig i framtiden? Tänker på ursprunget till de floder som försörjer respektive befolkning. Krig om olja har vi haft många gånger och lång tid tillbaka. Nu kanske det i framtiden blir andra rikedomar man slåss om, som färskvatten.

   Radera
  5. Ja, vatten finns det, men det är också allt.

   Den som, när dammet lagt sig, befinns skyldig till att ha startat kärnvapenkrig kan nog räkna med rätt rejäla sanktioner från den återstående världen. Värt det?

   Radera
  6. Bara tv¨saker är gränslösa. Universum och människans dumhet. Jag är dock inte helt säker på det förstnämnda.

   - Albert Einstein

   Nåt sånt vill jag minnas...

   Radera
  7. Ben, nu tycker jag att du är elak. Ett helt gäng av världens vettigaste buddhistmunkar återfinns i norra Indien och Kashmirtrakterna.

   Radera
  8. Ah, det stämmer väl. Men jag tror inte dom heller är sugna på att nån startar kärnvapenkrig för deras skull.

   Radera
  9. Handlar det inte om royalties för rockorkestern Led Zeppelins opus "Kashmir"?

   Radera
 5. Det här blir skitbra! Vad skulle kunna gå fel?

  https://utbrytningen.bloggspot.com

  SvaraRadera
 6. Har Pakistan egna stridspiloter eller är det Nisse från Ryska Manpower?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pakistan använder till stor del f-16 och tränas troligen i USA så kvaliten på piloterna är troligen bättre än Indien vilka antagligen bygger på gammal sovjetisk doktrin.

   Radera
  2. Traditionellt är det Indien som haft lite ryska kontakter medans Pakistan kommit väl överens med USA och Kina.

   Radera
  3. Men Pakistan hjälpte Nordkorea utveckla robotar och kärnvapen?

   Radera
  4. Hälften av alla startups i Silicon Valley har ju indisk VD?

   Radera
  5. Ehhh... Ben Dover undanbedes göra den obligatoriska ordvitsen på det.

   Radera
  6. Du har väl gott om V. D. i din Silicon Valley? Kanske ska kolla upp de där utslagen?

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Var det inte någon flygvapenövning för 5-10 år sedan där jänkarna åkte på smisk ordentligt mot indierna? Förvisso verkade det som att ROE var lite i indiernas favör, men ändå. Helt tokiga är de nog inte.

   Radera
 7. Varför vill Pakistan inte röka ut terroristerna tillsammans med Indien? Hade Sverige haft en terrorverksamhet inom gränserna som dödat 40 pers från ex Danmarks säkerhetspolis och skadat över 30 hade vi väl inte attackerat danskarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att ju oroligare det är i Kashmir, och oroligheterna bygger på att separatister vill införliva den indiska delen i den pakistanska delen , desto större sannolikhet att det blir så?

   Sedan kan man fundera på vad Indien tjänar att ha en landsdel där majoriteten av befolkninen inte vill tillhöra Indien? Naturtillgångar, revanschlystnad, ära?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Tack för svaret, onekligen oroväckande med tanke på risk för krig där och kärnvapen.

   Radera
  4. Rickard, hemsk frågeställning. Man kan använda samma frågeställning för att motivera varför Ryssland har ”rätt” till Krim.

   Om den skånska befolkningen ville bryta sig ut från Sverige så hoppas jag givetvis att Sverige skulle försvara vårt Skåne med bly. Det är vårt, Sveriges. Inte individerna som är bosatta just där.

   Radera
  5. Kass jämförelse där av Marcus Lind men socialister brukar ju vara historielösa. Frågan om Kashmir löstes aldrig i samband med självständigheten på 40-talet (vilket också gällde flera andra territorier), vilket knappast är jämförbart med Skåne som varit svenskt sedan 1600-talet.

   Å ena sidan tillhörde Kashmir på papperet Indien, å andra sidan lovade Indien en folkomröstning i frågan som aldrig hållits.

   Radera
  6. Som Skåne alltså, för några 100 år sedan.

   Radera
  7. Precis, innan t ex FN och nån vidare internationell rätt i modern mening fanns.

   Radera
  8. Marcus Lind, om den ryska majoriteten på Krim en genom demokratisk process hade drivit Krim mot Ryssland hade de varit fel?

   Samma med Skåne och Kashmir. Någonstans måste ändå folkviljan respekteras lokalt. Sedan måste det göras rätt till

   Det är inte målet, det är den ryska metoden som är fel.

   I fallet med Kashmir är allt gjort fel såklart från alla sidor, från början..

   Radera
  9. Är skillnaden mellan det ryska och danska sättet att dansksrna låter bygga bron över sundet först?

   Radera
  10. Ang skäl till att vilja ha Kashmir förutom de redan nämnda? Kina kanske?

   Radera
 8. Ibland är etnisk rensning det bästa alternativet. Det kommer aldrig bli fred så länge parterna separeras. Låt muslimerna bo i Pakistan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla de nästan 200 miljoner muslimer som bor i Indien (mestadels ganska problemfritt) ska alltså flytta till Pakistan? Nja va?

   Radera
 9. Undrar hur det går med mina asienfonder ?

  SvaraRadera
 10. Om kommentarerna ang. Skåne, Krim o Kashmir är vettiga. Hur bör då Spanien göra med Katalonien? Släppa det och införa slälvstyre eller etnisk rensning?

  SvaraRadera
 11. Har Indien kvar sina H77? Pakistan ska ha några beslagtagna H77or.

  SvaraRadera