Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-02-28 23:27

Pakistan ska bombat Indien - pakistansk F-16 nedskjuten

Lite mer om utvecklingen det försämrade läget Indien - Pakistan. Pakistan ska ha bombat mål i Indien och Indien hävdar att man skjutit ner en pakistansk F-16. Ord står mot ord. I morgon ska Pakistan dock släppa en tillfångatagen nedskjuten indisk Mig 21-pilot som ett tecken på fredsvilja.
F-16 på Intrepid-museumet i New York.
Indien hävdar att Pakistan ska ha bombat flera mål i indiska Jammu och Kashmir, och detta bekräftas av Pakistans flygvapen. Pakistan menar att man symboliskt bombade harmlösa mål för att undvika skadade och dödade människor, medan Indien hävdar att man avstyrt angrepp mot militära mål, och det är därför det inte blev några nämnvärda skador. Bägge är dock överens om att pakistanskt flyg alltså bombade indiskt territorium.
Mig-21 på Intrepid-museumet.
Ett indiskt Mig 21-plan är bekräftat nedskjutet av Pakistan, vilket är bekräftat av bägge sidor, eftersom Indien krävt att fången utlämnas  och Pakistan i teve visat upp piloten som krigsfånge . I sig ett brott mot krigets lagar, då krigsfångar inte får förnedras i media.

Indien hävdar att man skjutit ner en pakistansk F-16, och fotobevis visar mycket riktigt upp en F-16 motor i vrakresterna. Indiens flygvapen har också visat upp vraket av en AIM-120 AMRAAM-robot, vilket endast F-16 kan bära bland Pakistans flyg.

Pakistan förnekar att ett av deras plan skjutits ner och förnekar att de satt in F-16. F 16-planen var inköpta med godkännande av USA, eventuellt på omvägar via Jordanien, för att användas för att bomba terroristläger i Pakistan, och inte för att sättas in mot Indien. Därför är det viktigt för Pakistan att förneka att F-16 har använts.

Som ett tecken på fredsvilja ska Pakistan släppa pilotkrigsfången i morgon. Kanske innebär det en de-eskalering av konflikten.

I april och maj är det nationella val i Indien. Eventuellt är det en form av tradition att bråka med Pakistan inför indiska val, kanske för att stärka nationalitetskänslan, eller för enskilda politiker vid makten att visa sig starka.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. MIG-21 verkar vara Indiernas äldsta plan i tjänst, märkligt att flyga skarpt med det.

  Tidigare idag avsåg inte Indien kräva piloten utlämnad, de antog väl att han skulle lämnas tillbaka. På bilden ser han lite mörbultad ut, man får hoppas av nedslagen.

  Snackade med en F-16-pilot och enligt honom är det inget jättebra plan jämfört med vad som finns i övrigt ute i världen. Lite OT kan tilläggas att de danska iaf hade fästen för kärnvapen och vissa sades ha som första uppdrag att hämta bomber nere i Tyskland vid mobilisering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har väldigt många mig-21 och de är moderniserade något men generellt så tar man vad man har inte vad man vill ha.

   Radera
  2. Indien producerar ju programmerare och ingenjörer som enligt svenska arbetsgivare saknar motstycke i världen. Jag är förvånad över att de flyger i gammalt sovjetiskt skrot, med all den världsledande ingenjörskompetens som påstås finnas i Indien så borde de vid det här laget ha uppfunnit psiförstärkare som gör att piloterna kan flyga med ren tankekraft och tvinga ned fiendeflygplan med viljestyrka allena.

   Radera
  3. Mer att jag har fått nog av skitsnacket från svenska arbetsgivare om hur överlägsna indierna är på allting.

   Radera
  4. Om arbetsgivarna har fel om indierna kommer det gå snabbt att konkurrera ut dem för ett företag som inte anställer indier. Märkligt nog verkar detta inte ske...

   Radera
  5. Ifall indierna nu är så överlägsna på allt, varför är det inte resten av världen som tigger om att få köpa försvarsmateriel från Indien?

   Radera
  6. Märkligt resonemang. Att indiska programmerare och ingenjörer är mer kostnadseffektiva som arbetstagare än svenska programmerare (med aspergers) behöver ju inte betyda att indiska företag eller den indiska staten är bättre på försvarsmateriel än andra företag och stater...

   Radera
 2. Läste en artikel i Airforces Monthly för några år sedan om när amerikanarna övade sina F16 mot rumänska Mig21 "Lancer" (som är en våldsamt uppgradera version). De hade problem med dom och F16 var egentligen bara överlägsen BVR (beyond Visual range) där de kunde verka ostört med sina AIM120. På närmre håll än så var Mig21:an tydligen helt för jävlig att ha att göra med trots sin ålder och jämförelsevis tråkigare flygegenskaper. Framförallt så verkar det ha att göra med hur vältränade och framförallt samtränade piloterna är.

  https://utbrytningen.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, brukar sägas att en MIG-21 är gammal och jävlig som stridsflygplan, men med en rutinerad pilot bakom spaken kan hon fortfarande skrämma nyare stridsflygplan.

   Radera
 3. Blir lite förvånad att Indien kör MIG och Pakistan F16. Tänkte mig att Pakistan var närmare Ryssarna och Indien närmare Nato. Man lär sig nya saker varje dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite udda, försökte sätta mig in i det. Vad jag förstår från 10 min Google (förmodligen fel) så stödjer bland annat USA och Saudi Pakistan. Och Indien har stöd från bland annat Israel och Frankrike. Dock verkar det inte finnas någon militär allians mellan någon. Israel höll väl borta saudiskt flygvapen från att hjälpa Pakistan under förra kriget men det var väl allt.

   Radera
  2. Pakistan är nära Kina och Indien är nära Ryssland.

   Radera
  3. Om inte jag minns fel vände sig Indien till Sovjetunionen, när USA:s president Jimmy Carter i praktiken stoppade export av Viggen till Indien.

   Radera
  4. Pakistan flyger även kinesiska Mig-21-kloner (J-7) och den den kinesisk-pakistanska JF-17 Thunder, som är en slags moderniserad 90-talsversion av Mig-21.
   Indien flyger även de ryska flygplanen Mig-29 och Su-30MKI. Man har ju även deltagit i utvecklingsarbetet av PAK-FA.
   Bägge sidor flyger Mirage, Mirage 2000 hos Indien, Mirage III och 5 hos Pakistan. Indien har även Sepecat Jaguar samt en beställning på Rafale.
   En salig blandning av öst och väst alltså i bägge länderna.

   Radera
 4. Varför bråkar man om detta område? Är det militärt viktigt? Finns naturresurser där? Eller vad är grejen? Imperialistambitioner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sravo aksitam dvs visa sig tuff inför brudarna och sedan hoppas på att det går avsluta utan att förlora ansiktet. Jag tvivlar på att någon av dem har några sllvarligt menade planer på att genomföra några stora offensiver mot motståndaren.

   Radera
 5. Kan vara så att kärnvapnen de båda kombattanterna innehar har en lugnande inverkan, man tör inte gå för långt, man vet inte vad som händer, men ett vet man och det är att börjar man kasta atombomber på varandra är det kört.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara kört lokalt. Innan nerfallet når oss har det klingat av till acceptabla nivåer.

   Största effekten är nog på ökenomin.
   Ett av misstag framkallat kärnvapenkrig mellan IN-PKS är. Väl en form av svart svan?

   Det kommer antingen stoppa efter en begränsad insats eller så blir det all-in. I det senare fallet kommer många dö.

   Nu är det ganska osannolikt, de är inte idioter eller dårar.

   Radera
  2. Tråkigt nog så är samtlig postapokalyptisk kultur felaktig avseende atombombsvintern. Man har sprängt cirka 2500 kärnvapen på jorden hittills utan nämnvärda konsekvenser för klimatet och de ursprungliga modellerna som användes till födelsen av atombombsvintern med boken "the cold and dark: the world after nuclear war" har ju förklarats som felaktiga av samtliga forskare involverade i verket. Sotet som man beräknade skulle ligga uppe i atmosfären (man använde brinnande oljefält under kuwaitkriget som grund för beräkningarn) når aldrig så högt som behövs och rensas i första bästa regnet som kommer.

   Vi fantaster kan ju dock fortsätta spekulera om utbrott i yellowstone.

   Radera
  3. De underjordiska proven har nog inte bidragit till klimatet så antalet prov med möjliga klimateffekt är kanske drygt 500. Å andra sidan hade man förr i tiden stora laddningar:
   Enligt organisationen CTBTO har cirka 2060 kärnvapenprovsprängningar gjorts sedan USA gjorde det första testet 1945. Över 500 provsprängningar har gjorts i atmosfären eller under vatten. Resten av provsprängningarna har gjorts under jorden.

   Radera
  4. Atomvintern är debunkad oavsett antalet provsprängningar. Det är känt och avslöjat som en sovjetisk bluff för att få fram ensidig kärnvapennedrustning hos västs demokratier, så Sovjet utan motstånd skulle kunna inleda sitt massiva kärnvapenanfall mot de avskydda liberala länderna i Västeuropa.

   Radera
  5. Dock en av världens mest lyckade påverkansoperationer, då folk fortfarande verkar tro på den fyrtio år senare.

   Radera
  6. Jaha, ytterligare en skröna om atomvinterns ursprung?
   Jag har läst att det var bara dålig forskning, man extrapolerade data från bränder ex i de japanska städerna osv som extrapolerades med friskottiga extrapolerande av hur mycket damm som slungas upp i atmosfären och hur länge det stannade kvar.

   Det är inte atomvintern som dödar efter ett kärnvapenkrig, det är det akuta nerfallet över en oskyddad och okunnig befolkning i målområdena och därefter det ekonomiska kaoset som uppstår. Läs Warday/K-dagen av Strieber/Kuntekta, de flesta bloggläsare har nog läst den annars, den är mera realistisk än Efter Floden och andra dystopiska berättelser.
   Radera
  7. Jag vet inte om tesen är helt förkastad, att en ökad mängd sot i atmosfären kan påverka klimatet är rimligt. Däremot så har man väl i senare scenarier modifierat mängden aska i atmosfären (askan i atmosfären antogs i det första scenariot komma från eldstormar efter bombningarna men t.ex så uppstod ingen eldstorm i Nagasaki), hur länge den stannar i där och dess avskärmande effekt. Men Cornu har nog rätt i att tesen att hela världen ska vara insvept i meterhög smö i årtionden är gravt felaktig.

   Radera
  8. Jo, men det är skillnad på 10000 kärnstridspetsar som skapar stora partiklar mestadels, och ibland inte så mycket heller (eldstormar blir det inte i moderna städer, de Rasera bara, utom närmst nollpunkten) och Yellowstone, Krakatau, Lake Tobin, Eyafjellajökul o andra vulkanutbrott där vattenånga under högt tryck atomiserar smält sten, eller ett asteroidnedslag där extrema temperaturer i extremt stora volymer litosfär förgasar marken som sedan kondenserar ut som mikropartiklar som därefter kan hålla sig svävande länge.

   Ett kalla kriget slag med 3-50000 detonationer hade nog haft en viss effekt, men det är inte aktuellt längre.

   Radera
  9. 30-50000 detonationer hade det inte varit under kalla kriget heller. Mycket av detonationerna har nämligen kärnvapensystem som mål. En stor del av kärnvapnen, avfyrningssystem, lager och bärare, skulle slås ut i det första anfallet och motanfallet. Således skulle bara en bråkdel av alla kärnvapen brisera.

   Radera
  10. Det beror väl på hur effektivt förstaslaget hade varit och hur snabbt mottagaren hade hunnit reagera, det finns ju bara simuleringar på responstid och hur fort man hade fått upp och iväg sina resurser (strategiska bombplan, ICBMs, ballistiska ubåtar)

   Du kan vara tvärsäker, men du killgissar bara.

   Oavsett hade effekterna troligen varit begränsade utom lokalt, nerfall, detonationseffekter. Inte Mad Max style, utan pga den ekonomiska skadan.

   Radera
  11. Precis, man ska inte stirra sig blind på sptängkraften i atomladdningarna, utan det finns ett antal faktorer som påverkar. Å ena sidan så orsaka krakatoas utbrott (200MT TNT uppskattat) en global nedkylning med en grad och det är nog en rimlig gissning att en Ind vs Pak krig kan orsaka fler eldstormar (fler träbyggnader sämre utrustad brandkår). Å andra sidan så skulle t.ex ett krig utkämpas under monsunperioden så kommer antagligen inte like mycket partiklar upp i atmosgären osv. Jag tror det är fel att anta att det kommer att vara inga effekter alls.

   Radera
  12. Har någon påstått inga effekter alls? Det är atomvintern och att allt liv på jorden skulle frysa ihjäl som är fel.

   Radera
  13. Snarare är det största problemet att vi bara har fantasier om hur ett kärnvapenkrig kan se ut. Vi vet inte. För det har inte skett ett ömsesidigt kärnvapenkrig än. Enda gången de satts in skarpt har varit för de-eskalering ala nuvarande rysk doktrin, dvs för att avsluta och förkorta en konflikt.

   Hur ett faktiskt kärnvapenkrig kan se ut vet vi inte. Hanterar några av de frågeställningarna i Höstsol-Höstregn.

   Radera
  14. Ingen har påstått att ingen effekt uppstår, vi diskuterar effekterna och konstaterar snabbt att ingen kan med säkerhet säga miljökonsekvenserna eller ens hur omfattande en konflikt skulle kunna bli (antalet MT/använda stridspetsar) och att det finns skönlitteratur som beskriver möjliga scenariosm

   Radera
  15. "Atomvintern är debunkad oavsett antalet provsprängningar. Det är känt och avslöjat som en sovjetisk bluff för att få fram ensidig kärnvapennedrustning hos västs demokratier, så Sovjet utan motstånd skulle kunna inleda sitt massiva kärnvapenanfall mot de avskydda liberala länderna i Västeuropa."

   Fast det här kan inte tolkas som "Ingen vet". Ja, det är svårt att veta exakt vad som kan hända men det går antagligen att göra kvalificerade gissningar, även om de ingående data i simuleringarna kan påverka utfallen stort. Men kanske bättre att säga de ursprungliga modellerna senare modifierats och eventuell klimatpåverkan sannolikt är mindre än tidigare trott och att Sovjet använde denna överdrivna modell i sin propaganda.


   Trevlig Helg förresten.

   Radera
 6. Det är utan tvekan Ryssland som står bakom. Om det är rysk flygplan inblandat betyder det att det är Ryssland som är ansvarig. Inför nya sanktioner omedelbart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite sarkastiskt trollig Jonas?

   Om jag konsumerar en flaska rysk Vodka Standard och blir bakis så är det ju inte automatiskt moder Rysslands fel.

   By the way, Vodka Standard är ett mycket fint varumärke i Ryssland. Detta för att man antyder att man klarar av att hålla en definierad standard, vilket är mycket ovanligt men åtråvärt i Ryssland.

   I Väst antyder begreppet standard att det är massproducerad non-premium, men i just Ryssland ger begreppet standard en mycket fin klang. Att ens klara av att göra något ordentligt som man kan lita på alltså.

   Trevlig helg

   Radera
  2. Ryssland = ond
   Usa = god

   Så är det bara pågar.

   Vi får bara hoppas på att nya sanktioner införs inom kort!!

   Trevlig helg på er

   Radera
 7. Enligt källa här i UAE låste ett indiskt Mig-21 bison på ett pakistanskt F-16 eller J-17 och vice versa. Båda piloterna sköt ut sig över Pakistan (P’s del av Kashmir). Pakistanska piloten landade medvetslös och slogs ihjäl av sina landsmän som trode han var indier. Den andra pryglades men ”räddades” av Pakistanska Armén. Livet är inte rättvist.

  SvaraRadera
 8. Att Atom vintern skulle vara fabricerad hittar jag ingen information om. Däremot finns en ny artikel som påpekar motsatsen här: http://www.thedrive.com/the-war-zone/26674/yes-india-and-pakistan-could-end-the-world-as-we-know-it-through-a-nuclear-exchange

  SvaraRadera