Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2019-02-17

Ökad solkraftproduktion i januari

Detta inlägg är sponsrat av Solkraft Sverige, som installerat mitt solkraftsystem.

Solkraftproduktionen på min anläggning i januari 2019 överträffade samma månad förra året med 32%. Avgörande är förstås mängden snö och sol, vilket relativt sett kan ge stort utslag så här års.
Översnöad solkraftanläggning på huset.
Produktionen i januari i år landade på 22.07 kWh, mot 16.71 kWh samma månad 2018. 
Elkraftproduktion januari 2019 respektive 2018.
Eftersom produktionen ändå är så låg i januari, så blir effekten av sol respektive snö enskilda dagar väldigt stor. Som man ser ovan kom snön mot slutet av januari, och produktionen uteblev i princip helt, då jag i år inte tänkte riskera livet för några fjuttiga kWh.

Antagligen drabbar detta februari hårdare och jag räknar med sämre produktion i februari i år än förra året, på grund av snötäcket. Februari producerar ju också mer än januari oavsett, så förlusten eller snarare den uteblivna intäkten blir relativt sett större på grund av snön i år. Dock var inte februari förra året någon enorm intäktsmaskin med 39 kWh i produktion, så det är inte så mycket som står på spel.

Sammantaget blir utebliven produktion på grund av snö inte särskilt kännbar ekonomiskt. Det handlar om några tior på en månad på sin höjd, vilket januari 2018 respektive 2019 visar. Värre hade det varit om det kom snö på sommaren, men det är rätt ovanligt och den brukar då inte ligga särskilt länge här nere på Bästkusten.

Detta inlägg är sponsrat av Solkraft Sverige, som installerat mitt solkraftsystem.

1 kommentar:

  1. Fin dag här uppe i Roslagen också. Solen har äntligen orkat över skogsbrynet och idag var första dagen i år med produktion över 20 kWh.

    SvaraRadera