Cornucopia?

Aktuellt

Färsk studie upprepar - elbilar släpper ut mycket mindre CO2 än fossilbilar, även med Tysklands bruna elmix

En ny studie från Eindhovens tekniska högskola upprepar de tidigare slutsatserna från bland annat forskningsrapporter från Nederländerna, dv...

2019-02-17 15:16

Ökad solkraftproduktion i januari

Detta inlägg är sponsrat av Solkraft Sverige, som installerat mitt solkraftsystem.

Solkraftproduktionen på min anläggning i januari 2019 överträffade samma månad förra året med 32%. Avgörande är förstås mängden snö och sol, vilket relativt sett kan ge stort utslag så här års.
Översnöad solkraftanläggning på huset.
Produktionen i januari i år landade på 22.07 kWh, mot 16.71 kWh samma månad 2018. 
Elkraftproduktion januari 2019 respektive 2018.
Eftersom produktionen ändå är så låg i januari, så blir effekten av sol respektive snö enskilda dagar väldigt stor. Som man ser ovan kom snön mot slutet av januari, och produktionen uteblev i princip helt, då jag i år inte tänkte riskera livet för några fjuttiga kWh.

Antagligen drabbar detta februari hårdare och jag räknar med sämre produktion i februari i år än förra året, på grund av snötäcket. Februari producerar ju också mer än januari oavsett, så förlusten eller snarare den uteblivna intäkten blir relativt sett större på grund av snön i år. Dock var inte februari förra året någon enorm intäktsmaskin med 39 kWh i produktion, så det är inte så mycket som står på spel.

Sammantaget blir utebliven produktion på grund av snö inte särskilt kännbar ekonomiskt. Det handlar om några tior på en månad på sin höjd, vilket januari 2018 respektive 2019 visar. Värre hade det varit om det kom snö på sommaren, men det är rätt ovanligt och den brukar då inte ligga särskilt länge här nere på Bästkusten.

Detta inlägg är sponsrat av Solkraft Sverige, som installerat mitt solkraftsystem.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

1 kommentar:

  1. Fin dag här uppe i Roslagen också. Solen har äntligen orkat över skogsbrynet och idag var första dagen i år med produktion över 20 kWh.

    SvaraRadera