Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2019-02-23

Ny aggressiv och direkt farlig rysk provokation över Östersjön

Som ingen missat har Ryssland återigen uppträtt mycket aggressivt mot Sverige. Denna gång genom att genskjuta och flyga inom 20 meter från ett svenskt signalspaningsplan på en ordinarie icke-konfrontativ rutt långt ut i internationellt luftrum.
Ryskt stridsflyg.
Till skillnad mot Ryssland håller sig svensk signalspaning på internationellt luftrum och flyger inte konfrontativt. 

Ändå skickade Ryssland i dagarna upp stridsflyg med påhängda robotar (svensk incidentberedskap har inte påhängda robotar) och flög inom 20 meter från svensk signalspaning, vilket är mycket farligt flygsäkerhetsmässigt. Incidenten långt ute på internationellt luftrum har anmälts av Försvarsmakten till Sveriges regering, och får väl antas tillhöra den nya normalbilden, som Ryssland vill etablera. 

Genom att uppträda aggressivt är tanken att Sverige inte ska veta när det väl blir allvar - vid truppsammandragningar inför ett faktiskt angrepp kommer svensk signalspaning vara uppe, och om man till vardags möts av robotbestyckat jaktflyg med aggressivt beteende, så ges ingen förvarning till när vapeninsats faktiskt kommer ske. Uppträdandet kan alltså tolkas som krigsförberedande av Ryssland.

Den ryska diktaturens propagandamaskin blåljuger förstås om det hela.

Till saken hör att Ryssland de senaste veckorna har genomfört ett antal oanmälda aktiviteter i Königsberg-exklaven och i Leningrads militärdistrikt (ja, det heter så fortfarande). Bland annat ska man skickat ut samtliga sina ubåtar i undervattensläge i Östersjön, vilket påkallat en del aktivitet från västs demokratier för att hitta dessa vapensystem. Antagligen var det hela krigsförberedande från rysk sida, för att mäta responstider och se vad för resurser som demokratierna skickade ut för att lokalisera ubåtarna, så man vet vad man ska skjuta ner och vilka baser man ska fjärrbekämpa i skarpt läge.

Den ryska diktaturen är nu på plats #144 av 167 i ansedda The Economists demokratiindex, och är likt tidigare klassad som full diktatur. Man ligger på en längre nivå än Kuba och nära t ex Förenade Arabemiraten. I princip finns det bara diktaturer i Afrika och Mellanöstern som är värre.

74 kommentarer:

 1. Tråkig utveckling (som pågått ett tag), förutom det uppenbara vad Ryssland tar sig för - hur samma utveckling sker i min närhet; Har flera bekanta som brukar säga saker som "ja inte konstigt när Nato hotar Ryssen hela tiden, hö hö" eller "det är vårt eget fel eftersom vi provocerar så mycket" eller "vi borde närma oss Ryssland istället för att försöka skjuta bort dem ur gemenskapen". Jag brukar inte svara, lyfter på ögonbrynen bara och noterar att propaganda fortfarande, i vårt upplysta samhälle, fungerar bättre än någonsin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gäller väll sverige i stort ?
   Terrorister ska ha jobb o lgh,
   Polisen ska inte provosera genom att gripa bus i vissa områden osv...

   Radera
  2. Att våra politiker har fullständigt tappat greppet och svamlar om allas lika värde har jag bara skrockat åt senaste 6-7 åren, däremot oroar det mig att högskoleutbildat folk med enligt min bedömning hög intelligens och förmåga att hålla flera tankar i huvudet tappat greppet. Propagandan, påverkansoperationer och "journalistiken" verkar fungera. Ledsamt.

   Radera
  3. De kanske har fått lära sig att tänka rätt/lojalt under sina utbildningar.
   Jag vet att jag är ute på tunn is men av egna liknande erfarenheter har tanken har slagit mig en del gånger...

   Radera
  4. Håller med. De har bolån (arbetarklass) och kräver ständig bekräftelse.
   De kan inte säga vad de vill pga avsaknad av fuck you-money.

   Radera
  5. De är rädda att uttrycka en åsikt som kan se ut som att de tycker lika som SD i någon fråga. Därför är åsiktskorridoren otroligt smal och minerat område. Därför försvinner många andra viktiga frågor från debatten som inte har med invandring att göra.
   Det är väldigt tyst efter JÖK från alla håll, finns det någon politisk vision eller är det enklast att inte göra någonting alls?

   Radera
  6. Man måste komma ihåg att vi 70-, 80- och 90-talister är marinerade av Bamse och "är man stark måste man vara snäll". Nu kan man ju debattera om Ryssland verkligen är starkt, men Rune Andreasson har i alla fall hjärntvättat en stor del av befolkningen i att Ryssland "måste vara snäll".

   Radera
  7. Går det inte att arrangera en "honey trap" för ryssarna? Läck lite "hemlig" info om att det finns ett gigantiskt vodkaförråd nånstans, så vänds deras fokus dit. Vi kan då utföra signalspaning oantastat :)

   Radera
  8. För övrigt, är det inte lite homoerotiskt av ryska flygvapnet att flyga så nära och skramla med sina stora missiler? Nästan så man tror att de försöka lägga in en stöt :O

   Radera
 2. "Genom att uppträda aggressivt är tanken att Sverige inte ska veta när det väl blir allvar"

  Man signalspanar väl just för att veta när det blir allvar, eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och därför kommer signalspaningen skjutas ner som första skottet, i princip. Men angreppet kommer se ut som dessa incidenter inledningsvis och ingen förvarning kommer således ges.

   Radera
  2. Är det inte läge och skicka med 2 JAS till skydd av planet ifråga så vi slipper DC3:ans öde?

   Radera
  3. 100 000 kr/timme senast jag såg, äter upp flygvapnets flygtimmar till monoton eskortverksamhet.
   Aktuell händelse belyser dock flygvapnets behov, nåt litet gott trots allt.

   Radera
  4. Det kostar att vara fri. Kostnad för Coca-Cola och chips: 40 GSEK per år, kostnad för pensionsräddning 80 GSEK per år. Kostnad för militär: 40 GSEK per år. Vi behöver en militärbudget på 100 GSEKper år i 5 år för att plugga de mest katastrofala hålen men detta kommer inte att hända. Nationer skapas och nationer faller. Sverige kommer inte att få något stöd.

   Vi behöver hundratals pansarskyttefordon, 200 Gripen, ett antal batterier med modernt luftvärn men inget av detta är med i planeringen. Och dagens politiker växte inte upp under kalla kriget och har ingen känsla för hur brutala diktaturerna i öst var. Ryssen behöver bara invadera Södermalm och stänga några kulturmuseer så kommer vår egen Riksdag att administrera diktaturen.

   Det saknas inga pengar i dagens Sverige men däremot saknas viljan att försvara sig. Vi kommer att falla som Frankrike därför att vi är totalt demoraliserade. Det finns fortfarande folk som är villiga att slåss för Sverige men dessa har inget att säga till om. När jag växte upp och gjorde lumpen var det ingen tvekan om varifrån hotet kom men idag blir man avskedad för att säga självklarheter. Snart stängs väl Cornus blogg för värdegrundsbrott. Ursäkta utbrottet men skall Sverige överleva som nation, till skillnad mot generalprotektorat, krävs lite nykterhet och förmåga att se och sålla verkliga hot från inbillade hot. Och Ryska provokationer är ett verkligt hot.

   Radera
  5. SVT ställde ju frågan om det inte kunde vara så att det var det Svenska planet som flög för nära det Ryska flygplanet! Samma sak förra incidenten där det rapporterades i media om det ryska signalspaningsplanet och det Svenska spionplanet. Frågor och värdeord som sår tvivel och som är farliga, tror det är många Svenskar som är mottagliga för denna typ av smygpropaganda

   Radera
  6. Källa på detta T? Hittar inget liknande ens, på SVT.

   Om frågan ställdes till någon insatt så tycker jag att det låter som en högst relevant fråga ändå. Vi ska aldrig vara rädda för att ifrågasätta och vara kritiska, för då har vi redan förlorat mot diktaturer som Ryssland.

   Radera
 3. ok.jag har en fråga som kanske inte passar här. då får Lars ta bor kommentaren.

  Vad jag har förstått så är en del av läsarna sk "preppers". Läser jag på diverse forum om preppers får jag en sjuklig bild av folk med vapen och 100 ton av ammunition lagrat.

  ja jag vet att det inte stämmer men jag är en it kille utan kunskaper om nåt.

  Inlägget fr Lars är därför passande till min fråga: (ryss attentat etc)

  Ni som lagrar fotogen, vet ni hur länge man kan lagra det och om det finns olika kvaliteer på det?

  Förlåt mig och min okunskap, jag bor i en stad, centralt och i en lägenhet.

  har precis köpt en fotogenvärmare på Jula som någon här rekommenderade. Förstår mig inte på om man ska ha 1 eller 10 liter hemma. Blir det dåligt med tiden eller funkar lysfotogenet även efter 1 år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förenklat är en liter fotogen 10 kWh. Är effekten på värmaren maximalt 2 kW, räcker en liter i så fall i fem timmar. Dock tveksamt om man i en lägenhet behöver köra på maximal effekt. Hållbarhet får någon annan svara på. Antagligen rätt god i oöppnade flaskor.

   Radera
  2. I förslutet plåtfat har fotogen i praktiken obegränsad livslängd, du dör innan fotogenen slutar fungera. I andra förpackningar? Åtminstone 10+ år i plastdunk som står svalt och mörkt, ja, provat.

   Radera
  3. Det är i regel moderna förbränningsmotorer som kan få problem med nedbrytningsprodukter i lagrat bränsel som kan leda till haveri. Med det går ju att te.x beställa RME-fri diesel på OKQ8. Tror inte det är något som helt problem med fotogen i din applikation.

   Radera
  4. Mitt tips är att du som preppning investerar i underkläder och ytterkläder av ylle. Dessa håller värmen bra även när de är blöta. Inventera källaren om den går att använda som skyddsrum. Städer brinner gärna, skaffa en rökmask så du kan utrymma huset. Eventuellt även rep med selar för att fire ner dig från högre våning, dessa är rätt standard grejer och kostar inte mycket. Sedan håll familjens cyklar i gott skick så du kan lämna staden om det behövs. Håll era kroppar i trim så ni orkar med strapatser.

   Vad gäller prylar är det tyvärr som du beskriver att många går igång på automatvapen men det du behöver i närheten av en stad är cykel, marschkängor, en bekväm ryggsäck, vattenfilter, lite konserver, bra kläder, regnskydd, kanske tält och sovsäck eller en yllefilt. Mycket går att köpa som militär surplus eller på rea.

   Överlever du anfallet och evakueringen och är i gott skick och villig att kämpa garanterar jag att det finns gott om vapen. Det som behövs är folk som är vältränade och har rätt mindset.

   Radera
  5. Tack för era svar. Blev som sagt inte klok på andra sidor. Vissa säger en sak och andra en annan.
   Köpte en värmare på Jula och 5 liter lysfotogen på Biltema (Var slut på Jula)

   Då ska jag köpa några liter till ifall strömmen går mer än 24h.

   Iår har vi haft två st korta strömavbrott. Men nu har jag kollat på Nedsläckt Land (Hoppas Lars skriver lite mer om det) och då blev det ganska klart att vi behöver en värmekälla i lägenheten.
   Lägenheten är från tidig 1900 tal och är välisolerad och gedigen.

   Vi kan alltid åka till föräldrarna på landet. Där finns det vedspis, men vem vill bo med päronen så länge! :)

   Radera
  6. Jag rekommanderar svenska prepperforumet i stället - mindre fokus på vapen.

   http://swedishsurvivalist.egetforum.se

   Mycket användbar information där, även om några ibland spårar ur lite och nördar in sig på t.ex. vilken typ av kol som man bör bunkra för att kunna smida egna verktyg....

   Radera
  7. Oj! Tack! Visste inte ens att det fanns!
   Är absolut ingen prepper och har ingen koll på olika katastrofscenarion men efter SVT´s serier började jag tänka lite mer på just strömmen.
   Som jag skrev innan så fick vi strömavbrott 2 gånger hittills. Då har vi knappt haft någon kyla eller snö ute. Vad händer om vi har 1m snö och minus 20c. Då lär det bli mycket värre.
   Det var då jag började tänka.

   Visst, man har alltid nån låda med makaroner och nån syltburk hemma men det räcker inte långt.


   Sen verkar det som att jag inte är ensam om att börja tänka:

   https://www.svd.se/uppsving-for-krisprylar-efter-svts-serie/i/senaste


   :)

   Radera
  8. När du preppar skall du fokusera på krisen i närtid, vecka/veckor utan el, vatten osv.

   I långa loppet, total kollaps, zombieapokalyps en, TEOWIKI är det inte ditt förråd av preppervaror som avgör om du överlever.

   Att i ett sådant skede forum gräla över vilken sorts smideskol som är bäst är onödigt. De är ändå döda till våren.

   Radera
  9. Skulle sats på lager större än strömavbrottsmängder. Elransonering är inte längre en avlägsen framtid och till skillnad från de flesta andra länder med elransonering (u-länder kring ekvatorn) slår våra till vintertid med -20 och inte sommartid så acn slutar funka.

   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/risk-for-elransonering-om-stromforbrukningen-fortsatter-oka

   Radera
  10. "...men vem vill bo med päronen så länge! :)" Det är dit du ska. Är det katastrofläge så är det. Att samarbeta och hjälpa varandra är a och o. Mindre risk för anfall mot hus på landet än hus i staden.

   "Vad händer om vi har 1m snö..." Det är då det gäller att ha skidor. Helst breda som bär uppe på djupsnö. Fungerar inte snöröjningen i Stockholm när det är fredstid så kan du tänka själv hur det kommer att fungera under kris och krig. En fråga att ställa sig är om entreprenörerna som sköter snöröjningen har egen dieseltank med handpump eller högt placerad med självfall eller ett eget elverk? Annars blir de stående inom ett dygn. Lika så bussbolagen.

   Bästa maten är den som inte behöver tillagas, typ helkonserv. Då kan du äta allsidigt utan bränsle. Vill du äta varmt, välj 3-minuterspasta. Då går det åt minst bränsle. Brist på färsk frukt och grönt kan ge skörbjugg. Lagra därför även C-vitamin. Fett är lämpligast att lagra i from av matolja (raps). Håller länge i rumstemperatur.

   Radera
  11. Tar rätt lång tid att få skörbjugg hördu.

   Radera
  12. Oj vad mycket info! Tack!
   Ska nog köpa så jag har iaf 20-30 liter fotogen. Sen blir det la till päronen. Visst att man är tillsammans hjälper väl men det blir inte roligt. De bor på 90kvm och vi är 4. Blir trångt. Men visst kortsiktigt funkar det nog :)

   Tyvärr är jag en riktig kalmarit. Käkar på Kallskänken (lokal lunch ställe) dagligen, tar alltid bilen till Öland, Handlar på Maxi eller Citygross veckovis. När den maten är slut köper vi ny.
   Jag är en av de där som har varit för bekväm, för länge. Men man vaknar till när man tänker på att man har barn och att de kan vara utan mat och värme.

   Det är någonting man inte tänker på till vardags. Ändå är jag 70talist och borde vetat bättre.

   En fråga angående c-vitamin. Är det inte bättre att ha multivitamin? :)

   Radera
  13. Sent svar, men innan du shoppar loss på fotogenen tycker jag du ska kolla vilka regler din hyresvärd/din brf-styrelse har runt lagring av brandfarliga varor i källare (eller ännu värre: vinden). Förmodligen helt emot allt vad systematiskt brandskyddsarbete heter.

   Om det nu inte blir en kris/krig utan bara en helt vanlig fredstida brand p.g.a. kortslutning i någon elcentral eller nån uteliggare som hittade en öppen dörr och satt sig att röka så kan det bli utmanande för räddningstjänsten att släcka vad som skulle varit en pyrbrand med rök men nu plötsligt, när du och grannarna preppat loss, är en kubikmeter fotogen (flampunkt max 65 grader, självantänder vid drygt 220 grader) vars brinnande endast begränsas av att det inte kommer ned tillräckligt med luft i källaren förrän källarfönstrena går sönder av värmen. Är det lagrat på vinden är luften inte ett problem så då blir det snabbt spridning i både själva taket och bjälklaget till översta bostadsvåningen (såvida det inte är av betong).

   MSB antyder att all förvaring, utom på ej inglasad balkong är otillåten, men ger ingen tydligt referens till om de har föreskriftsstöd för det eller bara allmänt tyckande: https://www.msb.se/ribdata/filer/pdf/25569.pdf (ingen upphovsrätt på statligt tryck, så ok att länka). Kanske tydligare på https://www.msb.se/sv/forebyggande/brandfarligt--explosivt/brandfarliga-vatskor/ men orkade inte klicka på alla länkar.

   Radera
 4. Har inte ryssarna fått genomgå utbildning med genusperspektiv? I så fall hade de väl inte gjort så här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssland respekterar sannolikt inte FN's säkerhetssråds resolution 1325, vilken är juridiska grunden till såväl NATO's som svenska försvarsmaktens arbete med genderfrågor. Ryssland respekterar nämligen inte varken internationell rätt, konventioner eller fördrag man själva skrivit på.

   Radera
 5. Kort fråga: är ryssarna särskilt närgångna
  mot svenska signalspaningsflyg? Eller gäller
  detsamma mot ex Finland, Baltikum, Polen, Tyskland?

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, fick du verkligen publicera ett så sansat inlägg utan att bli censurerad som rysstroll. Det var värst.

   Radera
  2. Provocerar? Att flyga i internationellt luftrum med påslagen transponder, långt ifrån ryskt luftrum, är fullständigt tillåtet för envar.

   Radera
  3. Max Hanemann: Jo, men så var det ju inte det förstår du ju mkt väl... Om inte media hypnotiserat även dig fullständigt..

   Radera
  4. Antar att du fått info från högsta ort, din högsta ort?

   Radera
  5. Rysstroll, Rysstroll inget mer än ett Rysstroll (Mel Manboy med Erik Saaaade)

   Radera
 7. Nja jag vet inte.. Visst kan ryssen anfalla Sverige, men sen då?
  Länder kommer att sluta upp för stöd till Sverige, det hela skulle bli ohållbart för Ryssland i långa loppet. Eller kommer resten av europa/usa säga "jaha nu tog ryssen Sverige, attans jaja", troligen inte.
  Traditionella krig känns förlegat i välutvecklade länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jaha, nu tog ryssen en del av Georgien, attans jaja"
   "Jaha, nu tog ryssen en del av Ukraina, attans jaja"
   "Jaha, nu tog ryssen en del av Georgien igen, attans jaja"
   "Jaha, nu tog ryssen en del av Ukraina igen, attans jaja"
   "Jaha, nu tog ryssen en del av Sverige..."

   Radera
  2. Fast dessa två parareller är inte riktigt rättvisa.

   Krim-halvön som tillhört ryssland med befolkning som åter vill tillhöra ryssland.

   Georgien, ja här pratar vi gränsflyttning för att säkra oljeledningarna som befolkningen i georgien snor olja från.

   Så, inget jätte extremt.

   Att ta över en bit av finland eller Sverige skulle skapa allt för stort påtryck från omvärlden

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Jaha, det är därför ryssen vill ha Nord Stream i svensk ekonomisk zon. Bara att hävda att det stjäls gas och så har de legitima orsaker att ta Gotland. Finland, Baltikum, Vitryssland och en massa andra länder är bara tillfälligt utlånade och ska även de annekteras på nytt...

   Radera
  5. Adel, din uppdragsgivare vet att Nu skulle ett angrepp på Sverige skapa tryck på Sverige. Men din arbetsgivare arbetar samverka på flera fronter och bearbetar EU genom italienska politiker, tyska politiker, franska politiker osv att överge de motsträviga svenskarna.
   En teknisk plattform i Östersjön - sehr rimlich. Försedd med luftvärn mot kapade passagerarflyg.
   -auch sehr rimlich...

   Också vidare.
   Genom lägesglidning etableras nya normalläge och då rysk gas är absolut nödvändig för EU kommer vi få stryka på foten.

   Radera
  6. "Visst kan ryssen anfalla Sverige, men sen då?"
   Det kommer inte hända. Det behövs inte som jag ser det. Ryssarna gillar inte Sverige, så långt är ju allt klart. Men det finns ingen mening i detta läget att anfalla. Det är bara krigsromantiker som tror detta. Extrema foliehattar som jag ser det.

   Istället kommer ryssarna helt enkelt åka hit som turister och sabotera samt infiltrera. Det behövs inte mycket i dagsläget för att få Sverige på ända. Om Sverige ligger i ruiner, så kan de komma för att "hjälpa" till.

   För oss som varit med ett tag är dessa militärhistorierna inget nytt. Vi har haft ubåtar i våra vatten sedan 80 talet, ryssen kom inte då heller med militär.

   Radera
 8. Det verkar gå snabbt utför, Ryssland låg väl på plats 60 för några år sedan.

  Vad är bestyckningen hos svensk incidentberedskap? Varför inga robotar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det undrar jag med, utan robotar känns det inte så mycket "beredskap"? Eller tänker man sig köra i två vågor - en rote upp för å pröva läget, och sen en med vapen efter om det visar sig vara "skarpt"? Känns som om det nästan vore för sent då... ? Kan nån som kan flygvapen och vår beredskap förklara?

   Radera
  2. Ja, hur tänker man här? Om det är skarpt läge så slösar man i princip två flygplan för att kolla läget?

   Radera
  3. Dialogincidentsberedskap, fattar ni inte det.

   Varför sprida värmesökande handhjärtan när man kan kjamas i luften?

   Radera
  4. Precis, skicka senaste "genusforskningen" till Putin. Han gillar nog när det inte är Kvantitativ.

   Radera
  5. Is that a 27mm Mauser BK in your fuselage or are you just happy to see me?

   Radera
  6. Pull the stick towards you for liftoff...

   Radera
  7. Meet you in the cockpit

   Radera
  8. Jag sa skicka upp incidentberedskapen FULLHÄNGD, inte välhängd, detta är ludermässigt!!!

   Radera
  9. Så här är det. Vid ett Ryskt överraskningsanfall kommer den Svenska signalspaning som är upp att skjutas ned. Såvida inte Svensk militärledning är så kall att de förklarar Defcon 5 och säger att "kommer Ryssen närmare än X nautiska mil så skjuter vi först". Men det tror jag inte händer utan vi kommer att offra ett par plan. Jag tror vi använder Gulfstream G4 eller G5. Dags att köpa in några fler. Men det saknas pengar.

   Nyckeln till att använda signalspaning är att vara så alert att man ser när ett riktigt anfall är på väg. Detta är mycket svårt. Vi får räkna med förluster. Men helt klart är beredskap nyckeln till allt.

   Vad värre är, är att vi har taskig insatsförmåga. När anfallet väl kommer kommer flygvapnet att bekämpas hårt. Har vi luftvärn för att försvara alla fpl, piloter och basområden? Det gäller att få upp flygplanen i luften. Titta gärna på filmer som Pearl Harbor och ta er en funderare.

   Radera
  10. Vi har inget luftvärn värt namnet.

   Undrar hur lång framförhållning som behövs för att sprida ut resurserna?

   Radera
 9. Sämre än Kuba? Oj, då har de legat i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.dn.se/nyheter/sverige/rysslandsexpert-vi-maste-inse-att-kreml-vill-oss-illa/

   Radera
  2. Haha. Nu ska Svennebanan avledas med lite nya gonattsagor så att han inte börjar fokusera på de inhemska problemen som börjar accelerera bortom kontroll :) Det här kan bli underhållning..

   Radera
  3. Jag saknar barndomstiden, när troll var något mystiskt som fanns i skogen, och inte någon hjärntvättad halvmänniska som hålögt sitter och kopierar och klistrar in från en manual i diskussionstrådar på nätet.

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Påfåglar fladdrar med fjäderdräkten. När Uncle Sam trycker på go smälter det ryska krigsteatersällskapet ihop som en glass i semestersolen.

  Den ryska strategin går ut på att intimidera och sätta sig i respekt o fredstid. I krigstid är Ryssland utslaget efter typ 2 veckor. De har då åsamkat sin omvärld en massa dålig stämning, men de är mycket, mycket väl medvetna om att de aldrig finns något realistiskt scenario där de vinner.

  Så det återstår att ge sken av mäktig militärmakt som kan ställa till obehag. Ryssland har de facto klurat ut vad och hur mycket de kan komma undan med för att vinna fördelar utan att hamna i direkt konflikteskalation med de som kan sänka dem.

  Det finns ett behov till, det är att visa Kina, utan att på något sätt reta Kina att Ryssland minsann har hår på bröstet.

  Det finns inget hot från Väst men RF agerar som om det vore så, medan man gullar med det verkliga hotet Kina. Precis som Stalin gullade med det verkliga hotet Hitler medan han fördömde västmakterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessa incidenter med planen, ser jag som något utan någon substans. Ryssland har inget att komma med. Värre ser jag på möjligheterna för putin att skapa inbördeskrig i Sverige, och inte bara här, flera av länderna i Västeuropa ser instabila ut. Kolla Frankrike. Vi har nog en fört en politik som från början var skapad av KGB, misstänker jag.

   Kolla upp: yuri bezmenov, han har foliehatten på sig 1980-talet, men det han säger bör alla kolla upp.

   Radera
  2. Ryssland ligger med största sannolikhet inte bakom utvecklingen i Sverige, men som splttringen utvecklats så är den mycket gynnsam för vår forne östra fiende.De kan helt avveckla alla destabiliseringsoperationer mot Sverige då vi tar hand om det på egen hand.

   Radera
 12. En får gratulera Finland för deras beslut ang. beväpning på kommande korvetter för områdesförsvar av dessa m.fl.

  Vls41 med 8 tuber innehållande 4st Seasparrow i varje på alla 4 korvetterna, +Gabriel +++ mm.

  Är sedan vlsn tillräckligt djup så kan dom peta ner SM2 m.fl. i dessa och verkligen tillföra ngt på norra flanken.

  SvaraRadera
 13. Vi får höra i media om Ryssland flyger nära etc. Men det vi inte får höra är de påverkansoperationer som sker på svensk mark. Illegalister som infiltrerat nyckelpositioner. Kanske är jag konspiratoriskt lagd men det har hänt och händer för mycket konstigheter i Sverige. Börjar man lista de saker som hänt under en 10 års period blir man mörkrädd. Finns de som håller med, men det mest skrämmande är hur polariserat det blivit. Vissa inom Försvarsmakten, polismyndigheten, politikerkåren förnekar...
  Det finns tydliga symtom på påverkan.
  Kanske har min foliehatt hamnat på sniskan🤣😂, eller har jag präglats av mitt arbete.. Observerar, kartlägger beteenden och symtom ,ställer diagnos...

  SvaraRadera
 14. Tror ni Sverige kan sätta upp en värnpliktsarme igen? Eller kommer den falla isär och börja skjuta på sig själv? Typ Libanon, och få falanger som sätter upp egna armeer? Jugoslavien föll också ihop otippat och fick grannar och familjer att börja skjuta på varandra utan självklar anledning. Den dagen det/om blir så, kan Ryssen enkelt kliva in.

  SvaraRadera
 15. Vi lägger stort fokus på att klura ut vad för påverkan, infiltrering och intimidering som RF sysslar med mot Sverige och övriga västländer.

  En fråga är väl hur väl skyddat det ryska samhället självt är vid en eskalerad konflikt. De lär ju inte vara helt på topp avseende att skydda sin egen infrastruktur från cyberangrepp, infiltration och sabotage.

  Vidare om RF ger sig in på att gå till stora nukleära angrepp på civila befolkningscentra i tex Finland, vad avhåller finnarna från att svara med dirty bombs mot tex St Pete och Moskva? Kärnavfall finns det gott om och inte så knepigt att svara med. Hur skyddar sig RF mot ev. redan utplacerade dirty bombs från annan stat? Vid massivt angrepp med nukleära medel mot typ Ukraina, vad hindrar Ukraina att svara med dirty bombs i ryska storstäder? Det är inte så svårt att agera ryss för Ukrainare när halva befolkningen har ryska som modersmål. Vad finns det för risker där för RF?

  Vad har kineserna för överraskningar på gång för RF när RF har hamnat i en konflikt med Väst som eskalerat iväg? Kinesiska ”fredsbevarande” trupper i Sibirien och Centralasien?

  Vad kan separatistgrupper i kända oroshärdar i tex Kaukasus hitta på i ett trängt läge? Vem/vilka kommer att pumpa in pengar/intel/vapen då?

  Nu har jag inte ens riktigt berört den våg av elände RF drar på sig vid direkt konflikt med NATO.

  RF kan flaxa med vingarna och ställa till med elände i trängt läge, men vinner, de gör de aldrig. De har tvärtom en mycket bekymmersam sits vid en eventuell konflikt. De kan ge sig in i väldigt begränsade situationer där risken för eskalering är mycket liten.

  De trodde sig ha ett sådant läge i Ukraina 2014, men det höll inte. Idag kan de inte attackera Ukraina med mindre än att de måste sätta in massiva resurser, kanske nukleära och med massiva egna förluster i en situation där utgången kan spinna iväg till en mycket större oreda med totalt oförutsägbar utgång.  SvaraRadera
  Svar
  1. Kina är nog rätt ointresserade av ryskt territorium, möjligen med undantag av några oljefält eller nåt.

   Radera
  2. Knappast. Märkligt påstående...

   Radera
 16. Steg 1 är att se till att svenskt stridsflyg har komplett beväpning inför varje uppdrag. Sen ska man alltid ha en rote på Gotland som är beredd att gripa in om man misstänker att Ryssland tänker försöka trakassera svenskt flyg.

  SvaraRadera
 17. men.. på den här nyhetssidan står det ju precis tvärtom!? :D https://sputniknews.com/russia/201902231072668893-russia-scramble-jet-swedish-spy/ #swedishspyplane #2ndopinion

  SvaraRadera
 18. Om jag inte missminner mig så har Erieye en uteffekt på 75KWp, normalt är medeleffekten 0.1-0.2 av max vilket bör ge motsv 7.5-15kw i konstant belysning.

  Att sitta i cockpit med någon som riktar motsv 10-20 st microvågsugnar på kort avstånd mot ens flygplan lär leda till något dålig stämning och riskera att bränna något kretskort.

  SvaraRadera