Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2019-02-19 09:10

Nordnorge och Svalbard möjligt ryskt mål?

I Norge pågår en aktiv försvarsdebatt om Nordnorge och Svalbard, samtidigt som krafter vill att Norge accepterar den olagliga ryska annekteringen av Krim. Ett sådant godkännande skulle dock öppna upp för en repris av Krim på Svalbard och i Nordnorges Sör-Varanger, där det finns ryska minoriteter.
Nedlagda ryska kolgruvan och gruvstaden Pyramiden på Svalbard.
I rysk doktrin och försvarsplanering finns konceptet bastionförsvar, vilket avser att upprätta ett säkert område inom vilket ryska flottan kan operera, för att t ex skydda sina kärnvapenbärande ubåtar. Delar av Barents hav, är avsedda till just detta. Skulle man även kunna ta kontrollen över Svalbard och Nordnorge skulle detta bastionförsvar bli stenhårt.
Gränsövergång inomhus Ryssland - Norge/Sör-Varanger. Se tidigare reportage från Kirkenes.
Nordnorge och Arktis är i svensk försvarsdebatt ofta bortglömd, men efter Östersjöområdet är detta ett högriskområde för en framtida storkonflikt mellan diktaturen Ryssland och de västerländska demokratierna. I Norge förs en aktiv försvarsdebatt om just försvaret av Nordnorge, där Ryssland har stående massiva truppkoncentrationer på sin sida om gränsen, medan försvaret av Norge är i princip obefintligt.
Rysk militärförläggning en bit efter gränsen vid Kirkenes.
Krafter i Norge vill erkänna den ryska diktaturens olagliga annektering av Krim, men detta skulle öppna upp Norge för invasion. Det finns nämligen ryska minoriteter i Sor-Varanger, länet där gränsstaden Kirkenes ligger, såväl som på Svalbard. Dessa går att använda som Krim-ursäkt för en rysk invasion, givet att man ordnar fram lite fejkade provokationer.

I fallet Svalbard ryktas det om att Ryssland vill återuppta gruvdrift i den olönsamma och nedlagda Pyramiden. Närvaron på Svalbard och i Barentsburg är uppenbarligen inte beroende av lönsamhet, då gruvan i Barentsburg går med förlust. Det samma gäller för övrigt även Norges gruvor på öarna.
Aktiva gruvstaden Barentsburg.
Befolkningen på Svalbard är knappt 3000, varav 400 - 500 är ryssar och de eftertraktade ukrainska gruvarbetarna - i Barentsburg sysslar ryssarna främst med mindre viktiga saker än själva gruvarbete. Det krävs alkotest för att kunna passera in i gruvan.
M/S Polarsyssel, sysselmannens tjänstefartyg.
Det finns i alla fall en tydlig rysk minoritet, och en aktivering av Pyramiden skulle kunna göra att Ryssland på kort tid kan nå över 50% av Svalbards befolkning. Antagligen mest kortklippta vältränade unga män, och som bekant är alla beväpnade på Svalbard för att kunna försvara sig vid isbjörnsangrepp. Steget till att oroliga medborgare ska resa sig mot norska sysselmannens styre på öarna är i så fall inte långt, och då måste förstås ryska flottan omedelbart komma till undsättning. 

Om Norge skull erkänna Krim som ryskt öppnar man för att förlora Svalbard och Sor-Varanger av samma anledningar.
Norsk pansarterrängbil.
Norge tittar norrut, medan Sverige tittar på Östersjön. Men Sverige skulle garanterat dras in i en konflikt i Nordnorge och Barents hav. Svenskt försvar kan inte bara handla om Gotland - tvärt om kan Ryssland skicka in betydligt större truppformationer i Nordnorge än man har kapacitet att lyfta över Östersjön. Och en sådan invasion av Nordnorge behöver flankskydd, så inte finskt och svenskt territorium kan användas för försvaret av Norge ...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

33 kommentarer:

 1. Norskt territorium omfattas av Natos artikel 5. Om det är ett angrepp mot landet gäller kollektivt försvar, det räknas som ett angrepp mot alla medlemsländer. Även Albanien skall komma till Norges hjälp. Det har inte testats i stor omfattning sedan 1949 men innebär ett enormt risktagande från rysk sida. Att ta en risk innebär att man vet vad man gör och har vägt fördelar och nackdelar mot varandra, annars är det bara en "rövare". Den Ryska ledningen skall inte underskattas. Om de behöver avleda befolkningens uppmärksamhet utrikes kan det göras mot icke medlemmar som till exempel Ukraina där de internationella reaktionerna varit milda till nu.
  Jaak

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gäller det verkligen Svalbard också? Svalbard är ju mindre kontrollerat än säg fastlands-Norge.

   Radera
  2. Vad var det som hände 1949 som testade NATO:s artikel 5.

   Radera
  3. Det gäller Svalbard också, Sovjet försökte pressa Norge 1949 att Svalbard inte skulle vara med i NATO, men Norge stod på sig och har fått göra det flera gånger efter det.

   Radera
  4. Problemet gäller väl kanske inte NATO:s jurisdiktion utan exakt hur NATO ska reagera på hybridkrigföring. Svalbard är helt visumfritt vilket innebär att man har väldigt dålig koll som reser in. Man kan då tänka sig en situation där det inte alls går att bevisa att det är ryska trupper.

   Utöver det så vill man så klart så split i Nato-leden. Om det inte går att fastställa vem som ligger bakom konflikten, hur sugen tror ni då Erdogan är på att skicka trupper?

   Så visst, en främmande makt som invaderar Svalbard ska bemötas med NATO-makt, men ju mer man blandar bort korten desto enklare blir det för de ovilliga i alliansen att titta bort.

   Radera
  5. Inget hände - förutom att NATO bildades...

   Radera
  6. Vad gäller Nordnorge är det glasklart att det är norskt territorium. Vad gäller Spetsbergen/Svalbard säger traktatet från 1920 följande. "Avtalet innebär att Svalbards landområden och territorialhav tillhör Norge, men att de anslutna staternas (40 st) medborgare har rätt att där bedriva näringsverksamhet samt ägna sig åt jakt och fiske på samma villkor". Hur man sedan är villig att tolka det här är upp till de olika aktörerna. Antingen viker man ned sig eller sätta hårt mot hårt, det är en fråga om politisk vilja.
   Jaak

   Radera
  7. Vad säger traktatet om truppstationering?

   Radera
  8. Eftersom det är norskt territorium så får väl inga andra länder ha trupper där, och Norge är förbjudna att ha, typ, permanenta försvarsinstallationer typ flottbaser och sånt.

   Jag vill minnas att det finns en urgammal norsk film förresten, "Orions bälte", som handlar om spioneri på Svalbard och sånt och att det just i filmen finns nån illegal radar- eller radiostation eller nåt. Den har antagligen inte åldrats jätteväl.

   Radera
  9. Eller, nu dubbelkollade jag och det är förutom förbudet mot baser osv förbjudet för Norge att öht använda Svalbard för "militära syften".

   Radera
  10. Här är filmen förresten:

   https://www.imdb.com/title/tt0089740/

   Har för mig att de försökte casha in med nån fristående uppföljare som gick sådär.

   Radera
  11. Utan att titta på länken tror jag att jag vet vilken rulle det är.

   Radera
  12. Ser att Sverige var med och undertecknade Spetsbergtraktaten. Så kan man starta en säkerhetsfirma där då och ägna sig åt jakt och fiske samt hålla "gröna män" borta.

   Radera
  13. Eller den kinesiska lösningen och bygga några nya öar.

   Radera
  14. Jag minns filmen som spännande när jag såg den på SVT någon gång på 90-talet.

   Radera
 2. Att försvara mer än Södermalm räknas troligen som provokation och medför risk för invasion.... Seriöst, ett försvar värt namnet kräver en dubbling av försvarsbudgeten och 500 pansar skyttefordon, 200 Gripen och 8 batterier Patriot och lite annat medeltungt luftvärn. Samt 100000 nyligen utbildade soldater, säg inom de senaste tre åren. Detta kommer aldrig att hända med C och L i Riksdagen. Bittert för en Svärrjevenn som mig men bara att konstatera. Det saknas helt enkelt medvetenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tidigare var det sossarnas fel, nu är det c och l?

   Radera
  2. Vi vet ju vilka det är som ligger bakom alla partier i riksdagen. Just det, belgarna. Varför tror du att Albert II av Belgien abdikerade 2013? Just det, för att kunna jobba med att styra världspolitiken på heltid.

   Radera
  3. Albert II, visst är det han som stod som inspiration till kejsaren i Warhammer 40k?

   Radera
  4. Det vet jag inte, men han stod som förebild för Grendel när Beowulfeposet författades i alla fall.

   Radera
  5. Grendel, klart att du skulle komma in på morsor igen. Att du inte tröttnar.

   Radera
  6. Du vet, man kan inte stava "postmodernistisk" utan "moder".

   Radera
  7. Och man kan inte stava "konfliktfri" eller "komplikationsfri" utan "lik".

   Radera
 3. Ny ATH i guldet räknat i SEK... Eller rättare ATL i SEK räknat i guld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. KPIF föll till 2% under januari (2,2% i december). Vi är alltså närmare 'negativare' räntor än en normalisering.

   Radera
 4. konspirationsteori......igen! :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att tro på konsperationsteorier betyder att man har förmåga att tänka kritiskt. Att förlöjliga är en av de mest effektiva psykologiska vapen och det är det man oftast gör i samband med konsperationsteorier. Att tro på någonting överhuvudtaget utan en kritisk analys är bara barnsligt.

   Radera
 5. Hur många personer är den ryska minoriteten i Sör-Varanger?

  SvaraRadera
 6. Kirkenes ligger väl i Sør-Varangers kommun, i Finnmark fylke som motsvarar våra län? Vilka krafter i Norge vill förresten erkänna annekteringen av Krim?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag minns rätt är där nån enstaka miljöparti-hippie som varit väldig ryssvänlig, men vederbörande är förhoppningsvis i försvinnande liten minoritet.

   Radera
  2. Fel: det är högergubben själv; Carl i. Hagen f.d. parlamentarisk leder för FrP. https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/ngeMw5/Krim-er-russisk--Carl-I-Hagen

   Radera
 7. Såg nu på nyheterna att Norge kritiseras och pressas av Nato dör att ha för dålig försvarsuthållighet "vilket dokumenterades under Trident Juncture". Var det Svenskarna som piskade dem så pass att det nu fått gensvar i hela Nato ?

  SvaraRadera
 8. Det är bra att det kommande 3-2-1 försvaret rustar upp södra Sverige, men det skulle behövas lite mer eldkraft i norr också. Hade varit mumma med 4-2-1 där t ex I5 i Östersund återuppstod med en mekaniserad brigad.

  SvaraRadera