Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-02-25 18:53

MÖP-måndag: USB-härvan

Dags för lite MÖP-måndag. Fallet med marinofficeren, som hade känslig information på en icke-godkänd USB-sticka uppges växa och omfatta ett "nätverk" av än så länge ett tiotal personer. Locket är på från Säpo och åklagaren, och lär så förbli.
Muskö.
Härvan med vad som initialt såg ut som att en enskild högt uppsatt officer inom marinen på Muskö, som ska ha haft känsliga uppgifter på en ej godkänd USB-sticka, ska enligt Aftonbladet växt till att omfatta ett nätverk på ett tiotal personer, som utreds av Säpo.

För vad de utreds framgår inte och man kan utifrån att ingen verkar vara häktad, så handlar det inte om spioneri.

Antagligen är det inte så dramatiskt som man förleds att tro utifrån Aftonbladet, utan på sin höjd något i stil med obehörig befattning med säkerhetsklassade uppgifter och mer av karaktären ett personalärende. 

Wilhelm Agrell spekulerar i att det skulle kunna handla om högmålsbrott i form av olovlig kårverksamhet, dvs någon form av organiserad motståndsrörelse, ej godkänd av statsmakterna. Att det skulle vara spioneri kan man nog utesluta - att en spionring skulle omfatta ett tiotal personer är helt uteslutet, och som sagt verkar ingen häktad, så vad än det är för brott är det ej att betrakta som speciellt grovt.

Ska man killgissa, så kan det vara relativt oskyldigt och ett antal individer som sökt vägar att effektivisera en hierarkisk verksamhet genom att skippa en del chefer och gå direkt mellan varandra inom ett eller flera ansvarsområden. En effekt av svensk platt organisationskultur och en vilja att effektivisera svenskt försvar för bästa operativa effekt med maximal smidighet.

Fast det kan inneburit obehörig hantering av säkerhetsklassade uppgifter. Jag tror att man kan utesluta spionage, såväl som industrispionage. En uppgiven civil koppling antyder att det kan handla om effektivisering av verksamhetsutveckling kontra en leverantör till Försvarsmakten och att man alltså tillämpat någon form av uppdragstaktik för att lösa uppgiften, men råkat kasta ut barnet med badvattnet.

En sak kan vi vara säkra på - Säpos utredning är ett utfall av det nya normalläget. Sveriges försvar är på blodigt allvar, då vi står inför faktiska reella hot med det nya världsläget. Att högkvarteret på L24 kallas Humorkuben av en del anställda är att betrakta som ironiskt och inte en uppmaning. Säkerhetsklassad information lär betraktas humorlöst, även om en aktör bara ville effektivisera flytt av data via en USB-sticka.

Kom ihåg - är ingen häktad är det sannolikt inget grovt brott och definitivt inte spioneri. Att man utreds betyder inte att man är skyldig till något brott, och personer kan gripas för att tas in på förhör utan att egentligen vara misstänkta för annat än att kunna tillföra information till utredningen. Obehörig hantering av uppgifter kan föranleda att personerna utreds för att skingra alla misstankar om elakartade avsikter, inte att sådana föreligger.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Du verkar ta detta ngt lättvindigt. Minsta gemensamma nämnare tycks vara FMTIS, som kanske är det absolut säkerhetskänsliga och skyddsvärda vi har. Sprickor i den muren kan kosta många liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lättvindigt eller ej. Tycker nog att en avvaktande attityd är helt korrekt, tills vi vet mera i alla fall.

   Radera
  2. Som sagt, ingen häktad.

   Radera
 2. Efter denna genomgripande analys av platta hierarkiska organisationer så känner jag mig betydligt lugnare och ska ägna resten åt att fundera på en ihålig låda utan insida.

  SvaraRadera
 3. Lite OT, men ända på försvartemat: Ett gott skratt förlänger livet. Ryska ambassadören försöker förklara bort att ryskt stridsflyg var 20 meter från svenskt flygplan och framstår alltmer som Bagdad Bob (särskilt roligit från -01:08) https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ryska-ambassadoren-planet-betedde-sig-korrekt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näst efter Putin är den mannen den person jag litar minst på. För vilken vettig människa som helst framstår hans svar och argument som rena stolligheter. Tyvärr finns det väl alltid någon stackare som tycker att det låter rimligt.

   Radera
  2. Lavrov ligger också högt på listan av skamlösa lögnare

   Radera
 4. Undrar om Säpo är världens sämsta säkerhetspolis. De brukar kallas för aphuset av en känd svensk författare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En känd svensk författare, som fälldes för spioneri åt Sovjetunionen och sedan dess varit redigt sur på Säpo?

   Radera
  2. Och i princip har fel om allt hen påstår?

   Radera
  3. Och skriver om hela sin bakgrund från borgerlig till fattig arbetarklass genom en bokserie om 1900-talet? Han avbröt väl för övrigt sin högst vardagliga värnplikt för att det var för jobbigt.

   Man kan säga vad man vill om den mannen, han verkar rätt störig, men fy fan vad han kan snacka. Kommer ni ihåg när han bara reste sig och gick iväg från en intervju nån gång på 80-talet?

   Radera
  4. https://www.youtube.com/watch?v=HycuUtBl3fs

   Radera
  5. Guillou är hopplös, galet att den KGB-agenten och lögnaren får så mycket medie-tid. Sök på Guillou på Lenas hemsida så kommer det upp artiklar så det räcker och blir över. Lena är visserligen part i målet på grund av hennes man, IB-medarbetaren Gunnar Ekberg, som Guillou instruerade palestinierna att gripa och förhöra under dödshot. https://tankaromib.wordpress.com/2013/02/15/har-ar-guillous-hemliga-brev-till-dpflp-ledaren-abu-leila-om-att-ekberg-ska-gripas-och-forhoras-under-dodshot/

   Radera
 5. Hur kan det vara olovlig kårverksamhet? FM har ju inte ens nog förband för en division? Häpp!


  Allvarligt talat, jag hoppas att Cornu följer upp saken när mer kommer fram.

  SvaraRadera
 6. Nja, eftersom SÄPO gör något, måste ju det vara något viktigt. Det är nog en gäng militärer som bildat en FB sida emot HBTQ-certifiering.

  SvaraRadera
 7. OT Vad är status på den brittiske "författaren" som greps på muskö?

  SvaraRadera
 8. Om civila är inblandade så kan det ju handla om någon form av kringånde av regler för upphandling. Man kan nog tänka sig att finna personer som är beredda att läcka uppgifter från konkurrenter för att försöka få de leverantörer man tror är bäst.

  SvaraRadera
 9. Fast om vi verkligen ska ha ett MÖP-ämne så verkar ju en riktigt allvarlig kris vara under uppseglande mellan Indien och Pakistan. En kris dom knappt fått mågon uppmärksamhet i media, trots att bägge stater har kärnvapen. Har du någon åsikt Lars?

  SvaraRadera
 10. Tog bort ett inlägg av ett rysstroll, och ett inlägg som innehöll nazistisk retorik, även om skribenten nog inte förstod det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissar att det var mitt inlägg. Jag kan förstå att du, baserat på kommentaren, misstog mig för rysstroll, men nazi-referensen bråser över mitt huvud.
   Andemeningen med mitt inlägg var väl att få är förvånade. Lika få som blev förvånade över att Swedbank tvättar pengar.

   Radera
 11. Rättelse: Ett gripande sker endast när det föreligger förutsättningar för ett anhållande av åklagare och häktning av domstol. Man kan medtas eller hämtas till förhör utan att vara misstänkt för brott. Men för ett grip föreligger alltid brottsmisstanke. Sedan är det upp till diskussion huruvida eventuella medier är medvetna om skillnaderna.

  Mvh :)
  Nitpicky mofo

  SvaraRadera
 12. Obehörig hantering av säkerhetsklassade uppgifter är väl annars numera modus operandi i den statliga verksamheten. Det är väl bara att ta en kölapp.

  Med tanke på hur statliga myndigheter bortser från att skydda säkerhetsklassad information så anar nu ryssarna en maskirovka av stora mått.

  Mängden säkerhetsklassad data som är på drift är för alldeles för stor, frekvent och uppmärksammad tänker de. Ingen kan vara så här korkad. Det är säkert plantering av en massa falsk info som svenskarna luras med, en slug plan helt enkelt. Det gäller alltså att se upp.

  SvaraRadera