Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2019-02-04 16:17

MÖP-måndag: Foton från maritima muséet i Kaliningrad

Dags för lite MÖP-måndag igen. Här signerad Lena Padukova, adrenalena.se. Även foton på rysk miniubåt, förstås.
Det obligatoriska andravärdskrigsmonumentet: ”1945. Moderlandet minns.”


Skeppet Kosmonavt Viktor Patsajev hör till Roskosmos (Rymdstyrelsen i Ryssland, myndigheten som ansvarar för rymdprogrammet) och är designad för rymdkommunikation. Än idag kommunicerar hon med ISS.
Kosmonavt Viktor Patsajev
Kosmonavt Viktor Patsajev
 Pisces VII, en av de 2 trepersoners forsknings DVS:er som Ryssland har haft, byggdes 1975 och användes i ca 10 år av Shirshovinstitutet för oceanologi samt sovjetiska Forskningsakademin. De ersattes av Mir i slutet av 1980-talet.
Ubåten B-413 (Foxtrot), behållen i original – både skrovet och överbyggnaderna, allt maskineri och utrustning är exakt samma som när den var i användning. Besökare har möjlighet att delta i en iscensättning av livet ombord, ett litet skådespel för max 15 personer åt gången. 
B-413 
B-413

B-413
En flygbåt - Amfibiskt antiubåtsflygplan B-12.
Dessa byggdes i Taganrog mellan 1959 och 1973, totalt 143 st som användes av Norra, Stillahavs-, Östersjö- och Svartahavsflottan. Nu finns det enligt uppgift 37 st som har behållits av ryska försvarsmakten, dock verkar inte någon av dem vara i bruk. Den som visas här är från 1970, från Baltiska flottan.
B-12.
B-12.
Restaureringsobjekt: Sovjetiska Triton-1M, utvecklad på sextiotalet. Besättningen är på två man. Den har en "wet cockpit", dvs utan tryck - under uppdrag hade besättningen dykutrustning. Officiellt tillverkades endast 32 stycken. Max fart 6 knop, max djup 40 meter
Tritin-1M.
Lite beskrivningar av bilderna nedan.
Och lite till.
Torn från Projekt 613 Whiskey

Anti-ubåtsgranatkastare och automatkanoner.
RBU-6000 anti-ubåtsgranatkastare

RGP-60 ubåtsgranater till RBU-6000.
Automatkanoner

AK-230, helautomatiskt närskyddsluftvärn för marint bruk. Har varit i bruk sedan 1959. Nuvarande utförande 30 mm med 4 700 m räckvidd, 2000 skott per minut med två stycken vattenkylda revolverkanoner. Används ombord på allt från patrullbåtar till kryssare.

2M-3M 25 mm automatkanaon. 3000 m räckvidd, 270 - 300 skott per minut.

37 mm 70-K användes från 40-talet till 70-talet. 150 skott per minut, 8 400 m räckvidd.
Samma som ovan.

Samma som ovan.

Dubbeltorpedtub DAT-53, 533 mm. Används fortfarande.
Torped SAT-65, 533 mm med 15 km räckvidd och SAT-40, 400 mm med 7.5 km räckvidd.
Samma som ovan
Mer finns att se för den intresserade.
Utställningen rekommenderas, då en stor del av den är gratis. Det kostar lite att besöka ubåten, och museerna som ligger runt omkring.

Ryssar är inte bara stora på militaria utan även på astrologi, så det meddelas på museets sida att folk som har stjärntecken Vattumannen eller Fiskarna får komma in på utställningarna gratis under vintern. Uttrycket ”Mind blown” behöver alltså inte uppkomma endast bokstavligen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

3 kommentarer:

  1. Trevliga bilder - tack! Får du tid skulle många av dem vinna på litet efterbehandling.

    SvaraRadera
  2. Alltid kul att titta på stora krigsmaskiner! Warszawa mest imponerande samlingen jag sett hitills.

    SvaraRadera
  3. Blixt-Gordon skulle bli avis!

    SvaraRadera